Sivut

maanantai 4. marraskuuta 2019

Kuusenkerkkäglögi ja gluteiinittomat kuusenkerkkäpiparkakkuset

Viime viikolla Variskankaan Marttojen marttaillassa syyskokousteltiin ja opiskeltiin luonnonyrttien käyttöä ruuanvalmistuksessa.

Meitä on Variskankaan Martoissa kolmen opiskelijan luonnonyrtit-harrastusmerkin suorittajien trio. Kerroimme syyskokouksen jälkeen kokousväelle luonnonyrttien tunnistamisesta, käsittelystä ja käytöstä. Teoriaosuuden jälkeen maisteltiin etukäteen valmistamiamme ruokia;


nokkos-inkiväärikeittoa maa-artisokkasuuruksella ja gluteiinittomia pihatähtimökierteitä,


mustikkakukkoa yrteillä maustetun vaniljakastikkeen kera sekä kuusenkerkkäglögiä, gluteiinittomia kuusenkerkkäpiparkakkusia ja kanervankukkateetä.

Harrastusmerkkiopinnot ovat avoimia kaikille martoille. Harrastusmerkin voi suorittaa valitsemastaan aiheesta; kodinhoito, kotipuutarhanhoito, kädentaidot, naiset ja kehitys, ruoka ja ravitsemus sekä luonnonyrtit. Opinnot ovat mielenkiintoinen ja käytännönläheinen tapa oppia uusia asioita.

Marttaopintoihin pääset tutustumaan klikkaamalla tästä KLIK.

Tässä kuusenkerkkäglögin ja gluteiinittomien piparkakkusten reseptit pakkaspäivien lämmikkeeksi ja pikkujoulutarjoiluihin.


Kuusenkerkkäglögi (4:lle)

6 dl vettä
1 kuivattu kanelin kuori
7 neilikkaa
2-3 dl mustaherukkamehua
kuusenkerkkäsiirappia

Laita vesi ja mausteet kattilaan.
Keitä 10 minuuttia.
Siivilöi.
Lisää mehu ja mausta kuusenkerkkäsiirapilla.

Vinkki: Voit tarjota kuuman glögin juomalasista, kun kietaiset lautasliinan juomalasin ympäri ja solmit sen vaikkapa villalangalla. Somisteeksi voit käyttää tähtianista.


Gluteiinittomat kuusenkerkkäpiparkakkuset (sovellus Marttojen gluteiinittomat piparkakut ohjeesta)

125 g voita
1 1/4 dl sokeria
3/4 dl kuusenkerkkäsiirappia (tai tavallista siirappia)
4 tl piparkakkumaustetta
1 muna
3 dl gluteiinotonta jauhoseosta
2,5 dl tattarijauhoja
1 tl soodaa

1. Kiehauta aineet kattilassa ja anna seoksen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi.
2. Vatkaa muna joukkoon.
3. Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet.
4. Anna taikinan levätä ja jähmettyä viileässä ennen leipomista.
5. Muotoile taikinasta piparkakkusia ja paista 200 asteessa n. 7 minuuttia.

Tarjoile piparkakkuset hillon ja juuston kera. Viikunahillo ja Marttojen ohjeella valmistettu munajuusto sopivat täydellisesti tarjottavaksi kuusenkerkkäglögin ja kuusenkerkkäpiparkakkusten kanssa.

Mukavaa alkanutta pakkasen siivittämää viikkoa!

15 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä!
    Maistuuko kerkkäsiirappi miten piparkakuissa?
    Oli mielenkiintoista kuulla marttaopinnoista. Oon kuulunu marttoihin pari vuotta, mutta oon epäaktiivinen, siksi ehkä uus juttu mulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieto, hienoinen kuusenkerkkäsiirapin maku. Itse olen tykästynyt näihin marttaopintoihin - kiva tapa oppia uusia asioita niin itsekseen kuin yhdessä opiskellen. Klikkaa blogipäivityksessä olevasta linkistä ja tutustu marttaopintoihin. Kannattaa kysellä myös oman alueen martoilta opiskelukokemuksia ja jospa vaikka porukalla innostutte opiskelemaan. Se tässä marttailussa on kivaa, että voi marttailla omaan tahtiinsa.

      Poista
  2. Kiitos! Tarja! MAHTAVISTA OHJEISTA!
    Kuusenkerkkääsiirappi löytyy jääkaapista,:)
    Ihanat herkut teillä,on siellä ollu,Tuo muna juusto kiehtoo?...
    Kirpakoita pakkas-päiviä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusenkerkkäsiirappi on kivan makuista ja sopii niin juomiin kuin leivontaan. Meillä oli tosiaan herkkua, jos monenmoista! Ajattelin tehdä joku päivä munajuustoa, kun se on niin hyvää. Kirpakoita pakkaspäiviä, Liisa <3

      Poista
  3. Itse olen tehnyt kuusenkerkistä siirappia. Joitakin muitakin luonnonkasveja tullut kokeiltua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnonyrttien kerääminen ja käyttö on kivaa ja hyödyllistä. Itselläni tulee kerättyä ja käytettyä aivan liian vähän tietämykseeni nähden luonnonyrttejä. Ehkäpä minulla on ensi kesänä mahdollisuus panostaa enemmän hortoiluun.

      Poista
  4. Onpa herkun näköistä! Kuusenkerkkä siirappia olen maistanut ja tykkäsin siitä ainakin vaniljaisen jälkkärin päällä.
    Ihanaa tiistaita sinulle Tarja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusenkerkkäsiirappi sopii niin juomiin kuin leivontaan - ja jälkkäreihin! Pirteitä pakkaspäiviä!

      Poista
  5. En tiedä olenko koskaan edes maistanut kuusenkerkkäsiirappia tmv. Nyt olen kyllä jäänyt paljosta paitsi, kaikki nuo kuvat näyttävät niin herkullisilta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kommentti, A :D Ehkäpä joku päivä tarjoutuu mahdollisuus maistaa kuusenkerkkäsiirappia tai päätätkin itse kokeilla kuusenkerkkäsiirapin tekemistä. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

      Poista
  6. Ihana herkkuhetki teillä on ollut! Kuusenkerkkäsiirappi kuulostaa kiinnostavalle. En ole koskaan maistanut. Iloista päivän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkua siinä oli monenlaista! Kuusenkerkkäsiirapin tekeminen on kivaa kevään puuhaa. Kuusenkerkkäsiirapilla saa mukavaa makua juomiin ja leivonnaisiin. Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Kuvakehrääjä!

      Poista
  7. Hei, mahtavaa, kiitos tuosta kuusenkerkkäglögin ohjeesta! Tein keväällä kuusenkerkkäsiirappia, mutta enpä tullut ajatelleeksi, että sitä voi käyttää myös glögiin. Tätä kokeilen varmasti! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  8. Kuusenkerkkä kuulostaa todella kiinnostavalta. En ole koskaan koklannut. Heräsi kyllä valtava into.

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!