Tammikuu ja blinit <3 Suomessa blinikausi alkaa jo tammikuussa, kun Venäläisen perinteen mukaan blinejä syödään laskiaisen tienoilla.
Tein blinejä tiistaina päivälliseksi ja otin vielä seuraavana päivänä blinejä lounaaksi töihin. Töissä lämmitin blinit mikrossa ja laitoin täytteet päälle lämmittämisen jälkeen - oli oikein passlia evästä!
Reseptinä käytin Marttojen sivuilla olevaa bliniohjetta.
Blinit (Martat.fi resepti)
Taikinasta saa noin 10 bliniä.
2 1/2 dl maitoa
10 g hiivaa (tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan)
1 dl kermaviiliä tai piimää
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
1 valkuainen
Valmistus
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää kermaviili tai piimä ja jauhot.
3. Anna taikinan seistä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä vähintään 2-4 tuntia.
3. Sekoita kohonneeseen taikinaan suola, keltuainen ja rasva.
4. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää se taikinaan käännellen.
Blinien paistaminen
Neulesuunnittelija Minna Hele on suunnannut juurilleen karjalaiseen perinteeseen ja tuonut menneiden aikojen käspaikat, kansallismaiseman ja kudontakuviot kaikkien ihailtaviksi, moderneiksi käyttöneuleiksi.
Karjalaisneuleita -kirjassa suomalainen perinnekuvio kohtaa suositun islantilaisen villan sekä pehmeän merinon muodostaen harmonisen kokonaisuuden ja kestävän käyttövaatteen. Kirjasta löytyy neuleita koko perheelle, miesten lasten ja naisten neuleita sekä asusteita. Miltä kuulostaa miesten samanlaiset Urho -paidat vauvasta vaariin? Sisarusparvea suojelevat Kukkilintu -paidat? Pariskunnalle tuulipukujen sijaan Punapoiminta -neuleet?
Karjalaisneuleita -kirjasta löydät niin Kansallisaarre -kirjoneuleen aloittelijalle, kuin konkarineulojaakin haastavan Raanu -raglanin. Ohjeet sopivat neulomistaipaleensa eri vaiheissa oleville ihmisille ja kattavat ohjeet auttavat kehittymään myös neulomisessa seuraavalle tasolle.
Kaunis kirja, inspiroivat neuleet ja selkeät ohjeet - kirja saa minulta kaikilta osiltaan arvosanaksi 10+!
Viikko on taipunut jännittävään sunnuntai-iltaan ja nyt odotellaan presidentin vaalien tulosta. Jännittävää sunnuntai-iltaa ja upeaa alkavaa viikkoa!
Nam! Söin tässä toissapäivänä blinejä jo kolmannen kerran tänä talvena, vaikka tosiaan niiden varsinainen sesonki on vasta edessä - joutunee siis tekemään niitä vielä ainakin kerran ;-)
VastaaPoistaIhana neulekirja, kiitos vinkistä ja jännittävää iltaa sinnekin!
Blinit maistuvat eritisen hyvälle tähän aikaan vuodesta. Neulekirjassa on kauniita neuleohjeita. Hyvää viikonlopun jatkoa!
PoistaKiitos blini-muistutuksesta. Luulen kuitenkin, että ostan valmiina ja satsaan täytteisiin; katkarapuja jne. nam.
VastaaPoistaBlineihin sopivat erilaiset täytteet ja uusia täytevaihtoja on kiva kokeilla.
PoistaLaitoin tuon kirjan tilaukseen kirjastosta (Helmet). Siellä kirja oli nimellä Karjalan neuleet. Palautteen pistin menemään, että nimi taitaa olla väärin. 13 oli jo jonossa.
VastaaPoistaSiis KristiinaS kirjoitti anonyyminä. Ei aina huomaa, olenko systeemissä kirjautuneena vaiko en.
PoistaKirja on suosittu ja se ei kyllä ole yllätys! Toivottavasti saat kirjan piakkoin. Hyvä, että laitoit palautteen, että korjaavat kirjan nimen.
PoistaJo on upeat herkut. Meillä oli ja herkkua. Perus lettuja ja lakkahilloa.
VastaaPoistaOi mahtavuutta - letut ja lakkahillo! Maistuisi minullekin!
PoistaMinä rakastan blinejä. Nam, nam! Tämän vuoden blinit ovat vielä syömättä. Minä paistan välillä helposti blinit vohvelinraudalla.
VastaaPoistaKivaa alkanutta viikkoa!
Blinit ovat kyllä tolkuttoman hyviä! Täytevaihtoehtoja on jokaiseen makuun ja uusia täytevaihtoehtoja on kiva kokeilla. Rentouttavaa viikonlopun jatkoa!
PoistaOih - blinit ja varsinkin ne täytteet... sulla on erityisen hyvän näköiset ja monipuoliset täytteet. Viljatonta kun olen pian pari vuotta pidellyt, niin mietin juuri, että mitenhän onnistuisi tuolla juustosysteemillä soveltaa itselle ja muille perinteiset... Kiitos kun nostit tämän esille - pääsee soveltamaan...
VastaaPoistaBlineissä täytteet kruunaavat makuelämyksen. Rentouttavaa viikonloppua!
PoistaPaistelen tavallisia lettuja silloin tällööin. Ehkä voisi erikoisempaakin joskus yrittää.
VastaaPoistaSinulla oli joskus täällä tuorepuuron ohje. Innostuin sitä silloin kokeilemaan ja nyt olen taas monena päivänä sellaisen itselleni väsännyt. Kiva ja terveellinen juttu 🍒🍎🍇 Kiitos vinkistä.
Tuorepuuro on terveellinen ja niin hyvääkin vielä! Letut maistuvat myös minulle. Rentouttavaa viikonloppua!
PoistaMinä olen paistanut tavallisia lättyjä ja syönyt ne (mansikka)hillon kera. Blineistä en ole innostunut, ainakaan vielä. Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta.
VastaaPoistaLetut ovat myös meidän herkkua. Meillä letut syödään mansikkahillan tai lakkahillon kera. Blinejä teen näin talviaikaan silloin tällöin. Rentouttavaa viikonloppua!
Poista