Sivut

perjantai 4. marraskuuta 2022

Puhetta puurosta (puuroreseptejä)

Marttojen lokakuu oli perinteiseen tapaan puurokuu. Puuro porisee marttojen kattiloissa myös muulloinkin, mutta lokakuussa puurokuun merkeissä kerätään varoja Marttojen kansainväliseen kehitysyhteistyöhön. 

Varainkeruumuotoja oli monia. Variskankaan Martat järjestivät puuro-teemalla. Illan aikana syötiin erilaisia puuroja ja marttailtaan osallistuneilta saadut puurorahat lahjoitettiin Marttojen kehitysyhteistyöhön. 

Tässä on marttaillassamme syödyn puuron reseptiä:


Mustaherukkavispipuuro

1 litra vettä
2,5 dl karkeaa riisijauhoa (TAI 1,5 dl mannasuurimoita)
1 - 1,4 dl sokeria
1/4 tl suolaa
200-250 g (4 dl) mustaherukoita (pakaste)
1 tl vaniljasokeria


1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Vatkaa riisijauho (tai mannasuurimot), sokeri, suola ja herukat kiehuvaan veteen.

2. Anna seoksen kiehahtaa ja hauduta 6-7 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää vaniljasokeri.

3. Jäähdytä puuro viileässä, esim. kylmävesihauteessa. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella ja kaada tarjoiluastiaan. Ripottele päälle sokeria.

Blogiarkistostani löydät punaherukkavispipuuron ohjeen.



Chia-mantelituorepuuro

2,5 dl paksua maustamatonta jugurttia
5 dl mantelimaitoa
4 dl kaurahiutaleita 
5 rkl chiansiemeniä
vajaa tl vaniljasokeria
3 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa


Tuorepuuroannoksen päälle voit laittaa:
maustamatonta jugurttia
marjoja tai hedelmänpaloja
marja- tai hedelmäsosetta


1. Mittaa raaka-aineet kulho (tai kannellinen rasia). Sekoita aineet lusikalla sekaisin.

2. Laita kulhon päälle lautanen kanneksi. Laita kulho jääkaappiin yön ajaksi tai 3-4 tunniksi tekeytymään.

3. Kun aamulla otat puuron esiin, laita tuorepuuroannoksen päälle lusikallinen jugurttia ja marjoja tai hedelmänpaloja. Tuorepuuron kanssa syötäväksi sopivat myös marja- ja hedelmäsoseet.


Tuorepuuron peruskaavan löydät blogiarkistostani. 


Mikä on sinun lempparipuuro? Syötkö puuroa aamuisin? 

Lupsakkaa viikonloppua!

24 kommenttia:

  1. Syön aika usein aamuisin puuroa. Omia suosikkipuurojani ovat perinteinen kaurapuuro sekä riisipuuro...oikeastaan ainoa puuro jota välttelen on ohrapuuro, koska vatsani ei kestä ohraa.
    Mukavaa perjantaita sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
  2. Varsinaisesti suosikkia ei ole mutta marjavispipuurot ovat parhaita.

    VastaaPoista
  3. Ai että alkoi tehdä mieli vispipuuroa! :) Kiitos kivoista resepteistä.
    Meillä syödään kaurapuuroa aika usein. Riisipuurosta tykätään myös, mutta se on perinteinen joulupuuromme.
    Kiitos kommentistasi tänään. (Se ei näkynyt heti, koska panin vanhempiin postauksiin moderoinnin. Näinä viikkoina on tullut paljon roskapostia.)
    Tunnelmallista viikonloppua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, meillä meni kommentit melkein ristiin. Tänään tuli mieleen, että onkohan Martat koskaan myyneet joulukortteja? Martta-aiheiset, hieman nostalgiset kortit voisivat olla aivan ihania.

      Poista
  4. Puuro hautui tänäänkin puuhellan kulmalla. Kohta syön annoksen iltapalaksi. Päivisin lounaaksi syön termarista puuroa, jossa on jogurttia, marjoja ja raejuustoa sekä hammpurouhetta. Puurot maistuvat varsinkin viileään aikaan. Terveisin Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuhella on unelmani <3 Puuro maistuu aamu- ja iltapalalla sekä lounaalla. Puuro on kuten keitot - lämmittävät ja maistuvat erityisen hyvälle viileäälä säällä.

      Poista
  5. Herkkua 🤍 Kiitos myös reseptistä. Puuroa syön epäsäännöllisen säännöllisesti ja yleensä kysymys on silloin ruispuolukkapuurosta (=hillapuuro 😊) tai sitten kaura- tai neljän viljan puurosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruispuolukkapuuro <3 Puuroja on monia erilaisia, mutta usein tulee tehtyä niitä tuttuja samoja juttuja. Marttojen puurokuun aikana saa hyviä puurovinkkejä.

      Poista
  6. Pienenä kyläkoulussa oli oma keittäjä (voi sitä aikaa, kun koululaisten ruokailua arvostettiin), joka teki unelmapuuroa eli tuollaista vatkattua marjapuuroa, joka oli niin kuin olisi syönyt vaaleanpunaista pilveä. 😋 Syön välillä ihan valmiina ostettua riisipuuroa kaupan mehukeiton kanssa. Olikohan Atrian. Ja menee kyllä ihan kotitekoisesta, jos ei jaksa itse hämmennellä. 🍜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyläkoulut keittäjineen <3 Olen aloittanut oman opettajan urani pienissä kyläkouluissa. Vaikka nyt koulussa tarjotaan tasokasta ja maukasta kouluruokaa ja henkilökunta on supermukavaa, niin muistan lämmöllä kyläkoulujen keittäjiä. Riisipuuro maistuu minullekin. Päälle laitan sokeria&kanelia, voinokareen tai marjasoppaa. Riisipuuro tulee vaivattomasti haudutuskattilassa. Aikaa siinä menee, mutta ei tarvitse kattilan ääressä seisoskella :)

      Poista
  7. Puuro "naiset tiellä pitää " 🤗🧡.Puuroista tykkään.Talakkunapuuro ,riisipuuro ,marjapuuro ym.kaikki maistuu.
    Mutta aamukahaven jälkeen ,Nyt sairaala reissun jälkeen olen joka päivä syöneet puuroa.(jaksaa touhuta paremmin).
    Edullinen ja hyvä ruoka.(marjat itse poimittuja kyyipojaksi.)
    t. Liisa 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just näin :D Oi, talkkunapuuro! Nyt kyllä tiedän, mitä puuroa meillä huomenna syödään! Puurolla saa potkua päivään.

      Poista
  8. Nyt täytyy minunkin useammin tehdä puuroa. Vispipuuro on suosikkini.
    Mukavaa pyhäinpäivää🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä mietin puurokuun aikana, että usein tulee tehtyä samoja puuroja. Puurokuu innosti valmistamaan erilaisia puuroja. Mahtavaa marraskuuta sinulle <3

      Poista
  9. Minä aloitan mieheni kanssa aamun aina kaurapuurolla ja erilaisilla pakastemarjoilla sekä lopuksi kupillisella kahvia. Ruismarjapuuro kuuluu myös suosikkeihin, mutta sitä tulee tehtyä aivan liian harvoin.
    Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin haudutettu ruispuuro on kyllä mahtavan makuista. Marjat puurossa on hyvä ja maukas lisuke. Mahtavaa marraskuuta sinulle <3

      Poista
  10. Jihuu! Puurot ovat ihania! En tiennyt, että marraskuu on puurokuu. Pitänee tänään keittää puuroa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marttojen kattiloissa porisevat puurot marraskuussakin <3 Puurokuu innostaa keittelemään erilaisia puuroja.

      Poista
  11. Melkein joka arkiaamu syön puuroa, olen vuosikausia rakastanut Fazerin sadonkorjuupuuroa. Reilu viikko sitten söin isälläni puolukasta tehtyä vispipuuroa ja se maistui niin hyvältä. Herukoista en ole ikinä tehnyt puuroa.

    t: Rva Kepponen, jonka sisäänkirjautuminen "hukkuu" blogissasi koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puurolla saa mahtuvasti potkua päivään. Fazerin sadonkorjuupuuro on maukasta. Vispipuuro kera kerman - voi ihanuutta! Kyllä on ikävä juttu, että sisäänkirjautuminen ei onnistu! Kiitos, että siitä huolimatta kommentoit <3

      Poista
  12. Thanks for visiting my blog today and for your kind comment…I wil follow you…but I can’t read your language…so sorry you do not have a translation on your blog…love happy day from me 🍀💗🍀

    VastaaPoista
  13. Puuro on hyvää, etenkin kattilassa maitoon keitettynä, jotain peruskaurapuuroa tai sekoitusta. Kyllähän mikropuurokin menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikropuuro sopii kiireiseen aamuun. Kattilassa hiljoksiin keitetty puuro on kyllä ihan parasta. Uuniohrapuuro on myös tosi hyvää.

      Poista
  14. Nuo marjaiset vispipuurot ovat herkkua♥♥

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!