sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Parsakaalipiirakka (gluteiiniton)


Leivoin Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry:n hallituksen kokoukseen suolaisen piirakan. Etsin netistä tilaisuuteemme sopivaa piirakkareseptiä ja Kotilieden sivuilta löysin mieleiseni - gluteiinittoman parsakaalipiiran reseptin. En ole ennen käyttänyt leivonnassa gluteiinitonta jauhoseosta, joten olin vähän jännän äärellä tämän suolaisen tarjottavan kanssa.

Laitan tuon reseptin sekä tähän päivitykseen että linkin Kotilieden sivulle, mistä resepti on otettu.

Kotijoukot olisivat niin mielellään maistaneet uunista otettua piirakkaa. Kuulema tarkistaakseen, että marttastandardit varmasti täyttyy. En antanut maistella - näillä raaka-aineilla ei huonoa voi tulla ja riskillä mennään.

Leivoin piirakan edellisenä päivänä ja lämmitin kokouksen aikana miedolla lämmöllä. Piirakka oli superhyvää. Niin superhyvää, että tein nyt viikonloppuna toisen parsapiirakan.


PARSAPIIRAKKA (Kotilieden resepti)

POHJA
250 g maitorahkaa
250 g voita tai margariinia
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE
300 g parsakaalia
3 kananmunaa
3 dl kuohukermaa
50 g parmesaanijuustoraastetta
150 g sinihomejuustoa
100 g Västerbotten-juustoa raastettuna
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria


1. Sekoita kulhossa maitorahka ja pehmeä rasva sekaisin. Lisää jauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Voit valmistaa taikinan kätevästi myös monitoimikoneessa. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

2. Paloittele parsakaali pieniksi nupuiksi. Kuori ja paloittele myös varsi. Kiehauta parsakaalia suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Valuta lävikössä ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta huolella. Sekoita kulhossa kananmunat, kerma ja parmesaaniraaste tasaiseksi.

3.Vuoraa leivinpaperilla uunipelti tai -vuoka (noin 26 x 38 cm). Nosta leivinpaperiarkki kostean pyyhkeen päälle, ja kaulitse taikina suoraan paperiarkin kokoiseksi levyksi. Siirrä pellin päälle. Pistele pohjaan reikiä haarukalla.

Tarjan vinkki: Laita leivinpaperiarkki kostean pyyhkeen päälle, ripottele taikinan päälle gluteiinitonta jauhoseosta ja taputte taikina jauhoitetuin käsin leivinpaperiarkin päälle.

4. Levitä pohjalle ensin parsakaalit. Murusta pinnalle sinihomejuusto. Levitä päälle juustoraaste ja mausteet. Valuta piirakan pinnalle muna-kermaseos.

5. Paista parsakaalipiirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna piirakan jäähtyä hetki, paloittele.


ps. Kotilieden sivuilta löytyy vinkkejä, ideoita ja artikkeleita eri aiheista; ruoka, käsityö, ihmiset ja ilmiöt, terveys, koti ja puutarha, joulu, maalla sekä blogit.

2 kommenttia:

Ilahdun kommenteista!