maanantai 29. kesäkuuta 2020

Lappi - vinkkejä Levillä kesällä lomaileville

Lähdimme juhannuspäivänä ajelemaan Leville, missä vietimme aktiivilomaviikon. Koronarajoituksien purkamisen jälkeen toipumassa oleva Levin matkailu tarjosi meille parastaan - nähtävää ja koettavaa riitti. Kiertelimme myös Levin ympärillä olevissa kylissä, joihin ei ollut Leviltä mathka eikhä mikhään. 

Kokosin tähän postaukseen muutamia vinkkejä lomaviikolle Levillä.



Immeljärvi sijaitsee Kätkä- ja Levitunturin välissä. Järvi on muodoltaan pitkulainen ja pituutta järvellä on 1,6 kilometriä. Immeljärvi on kalastajien suosiossa, sillä järveen istutetaan säännöllisesti taimenta ja harria. Suurin Immeljärvestä saatu järvitaimen on painanut yli 5,6 kiloa! 

Kalastus tapahtuu veneestä ja veneitä voi vuokrata Immelmökeiltä ja Reijo Tiensuulta. Kalastuslupia voi ostettaa Levin Matkailuneuvonnasta, Immelmökeiltä ja Sirkan kaupasta. Luvat ovat 15€/vrk, 45€/vko ja 150€/vuosi. Vuorokausikiintiö lupaa kohti on on kolme lohikalaa ja kalastusvälineinä kaksi käden ulottuvissa olevaa vapaa. Lupa tarvitaan myös pilkkimiseen.


Kontio-kumisaappaat saatu Nokia Jalkineilta.

Ja mikäpä sen mukavampaa kuin kalastellessaan nautiskella tunturimaisemista! Järvi on tyypillinen lappilainen järvi - järven keskisyvyys on noin 10-15 metriä. 

Kysyviä neuvotaan eli kannattaa reippaasti kysyä veneen vuokraajilta vinkkejä kalaonnen takaamiseksi. Kireitä siimoja!


Ja siinä sitä päivän kalasaalista sitten on maukkaassa muodossa; tyttären Immeljärvestä kalastamasta hauesta tehtyä ruissuurustettua kalakeittoa! Hauen lisäksi saaliiksi tuli hieno kalareissu ja paljon kalajuttuja kireistä siimoista ja karkuun päässeistä taimenista.

Rantabaarin hiekkaranta



Illalla kävimme uimassa Immeljärvessä. Rantabaarin hiekkaranta on upea paikka viettää aurinkoista kesäpäivää kauniin järven rannalla. Rannalla on rantatuoleja ja pukukoppi vaatteiden vaihtoa varten. Ranta syvenee mukavasti, eikä uimaan päästäkseen tarvitse kaahlata puoleen järveen.





Taivaskero on mitä oivallisin paikka taivasteluun! Huikeat näkymät avautuvat joka suuntaan ja ympärillä on avara taivas. 

Tutustu Taivaskeron kierrokseen edellisestä postauksestani, johon pääset klikkaamalla tästä KLIK.



Tonttulan elämyskylässä on aina joulu! Tonttulan kahvion yhteydessä olevasta Tonttupuodista voi ostaa matkamuistoja. 





Tip-tap, tip-tap, tipe, tipe, tip-tap, tip, tip, tap.

Ihana joulusomistus lukuisine viehättävine yksityiskohtineen saa hymyilemään, soimaan joululaulut mielessä ja tuo joulumielen jopa keskikesän juhlan aikaan! 

Alueella pääsee katselemaan myös kanoja, kukkoa, lampaita ja hevosia.

Könkään kylässä oleva Tonttulan elämyskylä on tonttu- ja maahiselämys! Voipa siellä kuulema löytää oman sisäisen tonttunsa!  Tutustu Tonttulan elämyskylän aktiviteetteihin klikkaamalla tästä KLIK.

Kampanisu - Lapin maakuntaherkku



Kampanisu on lappilaisen kahvipöydän perinneherkku. 

Perinteisellä reseptillä leivottuja kampanisuja löytyy Lapin Herkkutuvasta, joka on jo lähes 20 vuotta toiminut cafe-konditoria-leipomo. Lapin Herkkutuvasta saa  suolaisten ja makeiden leipomusten lisäksi myös lounastaCafe-konditoria-leipomo sijaitsee Kittilän keskustassa.

Klikkaamalla tästä KLIK, pääset virtuaalimatkalle Lapin Herkkutupaan. 

Kampanisuja voi myös ostaa kaupoista Levillä. 




Vuokraa fatbiket Zero Pointin kesävuokraamosta ja ajele pitkin maastoreittejä.  Maastopyöräilijöille löytyy eri mittaisia reittejä, tarjolla on leveitä reittejä, nopeita polkuja sekä juurakkoa ja kivikkoa. Pääseepä Levillä kokemaan myös alamäkipyöräilynkin hurmaa. Mikäli maastoreitit ja rinnettä alas ajelu eivät ole se oma juttu, pääsee polkupyörällä mukavasti pyöräteitä pitkin tutustumaan Leviin ja lähialueisiin. 

Frisbeegolfaa

Levin frisbeegolfradalta löytyy erilaisia väyliä (AAA1-väylistä B1-väyliin). Ratojen käyttö on ilmaista ja radoilla voi käyttää myös omia kiekkoja. Tarvittaessa kiekot voi vuokrata tai ostaa Activity Parkin kesävuokraamosta. 




Gondoli2000-yläasemalta lähtevä Huippupolku on esteetön ja katettu maisemareitti, joka kiertää Levitunturin huipun ympäri. Reitin voi kiertää kävellen, pyörätuolilla, lastenvaunuja työntäen tai polkupyörällä. Polku on noin 800 metriä pitkä. 

Levin huipulla saatat nähdä myös poroja. Polun varrella on mielenkiintoisia ja viihdyttäviä opastauluja. Polun varrella on myös  makkaranpaistopaikka - ota siis tulitikut ja makkaraa mukaan!






Levi Summitin ja Hotel Levi Panoraman pihasta lähtevä jääkausipolku on 9 kilometrin pituinen reitti. Reitti julkee Levitunturin ympäri puurajan tuntumassa. Maasto on vaihtelevaa ja polku kulkee soralla, kivikolla, varvikossa ja pitkospuilla kosteassa maastossa. Matkan varrella on jääkaudesta kertovia luontopolkutauluja. Näkymät ovat reitin varrella upeat!

Levin portaat



Portaat alkavat Eturinteiden vierestä, Span takaa ja nousevat 766 askelmaa Hotelli Panoraman pihalle asti. Portaita noustessa voi välillä pysähtyä levähdyspaikoille. Porrastreenin palkitsee huipulta avautuvat maisema.


GoLevi - Levi tarjoaa näkemistä, kokemista ja jokaiselle tekemistä!

perjantai 26. kesäkuuta 2020

Taivaskeron kierros (Pallas-Yllästunturin kansallispuisto)


Lähdimme juhannuspäivänä ajelemaan Leville. missä vietämme parhaillaan aktiivilomaviikkoa. Loman aloitimme vaeltamalla Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Vaelsimme Taivaskeron eli Himmelriikin kierroksen.      

Ennen kierrokselle lähtemistä kannattaa tutustua Pallastunturin luontokeskuksen Metsästä paljakalle -näyttelyyn ja samalla vierailla vaihtuvassa taidenäyttelyssä. Luontokeskuksen asiakaspalvelusta saa neuvoja ja vinkkejä Pallas-Yllästunturin hienoimmille retkeilyreiteille. Luontokeskus on esteetön ja sopii myös lapsiperheille. Näyttelyt ovat maksuttomia. 

Taivaskeron-kierros lähtee Pallastunturin luontokeskukselta, jonka pihaan auton voi jättää parkkiin. 
Kansallispuiston alueella on useita vaikeusasteeltaan eritasoisia reittejä, joista tämä Taivaskeron-kierros luokitellaan keskivaikeaksi.  Reitti kulkee tunturin rinnettä nousten 809 metriä korkean Taivaskeron huipulle ja Laukukeron kautta takaisin luontokeskukselle. 


Kierros alkaa helppokulkuista sorapolkua pitkin. 

Matkaa taittaessaan kannattaa pysähdellä ja katsella ympärilleen. Upeaa tunturimaisemaa katsoessaan ei tarvitse ihmetellä, että Pallastunturit ovat yksi Suomen 27 kansallismaisemasta. Kansallismaisemat ilmentävät maamme eri osien edustavimpia luonnon- ja kulttuuripiirteitä - ja sen Pallastunturit tekevät! 


 Reitti jatkuu tunturin rinnettä viistosti kiiveten. Reitti näkyy oikealta ylös keskelle nousevana valkoisena helmijonona. Helmijono on reitin varrella olevia isoja valkoisia sorasäkkejä polun tekemistä varten.

Vaellus jatkuu kivikkoista nousua kuvassa vasemmalla olevan Taivaskeron huipulle, joka on tunturijonon korkein huippu. 


Taivaskero oli mitä oivallisin paikka taivasteluun! Huikeat näkymät avautuivat joka suuntaan ja ympärillä oli avara taivas. Huipulla tuuli raikkaasti ja helteestä huolimatta mukana olevat takit olivat tarpeen.


Huippu on urheiluhistoriallisesti merkittävä, sillä siellä on sytytetty olympiatuli vuonna 1952. 

Taivaskeron huipulla maistuvat pienet retkieväät maisemia katsellessa. Roskia ei kierroksen varrelle jätetä, vaan ne tuodaan repussa pois. 


Paluumatka Taivaskerolta luontokeskukselle jatkuu Laukukeron yli. Laukukero on kokonaan paljakkaa, metsärajan yläpuolelle nousevaa tunturin puutonta lakialuetta. 
 

Suomen kesä on vähäluminen :) Vaelsimme Taivaskeron kierroksen juhannusviikonloppuna ja tunturien rinteillä oli vielä paikoitellen lunta.  


Taivaskeron-kierros päättyy laskeutumalla hiihtokeskuksen rinnettä myötäilevää reittiä luontokeskukselle. Hiihtokeskus Pallaksen sivuilla kerrotaan olevan sanonta "Pallas vie sydämen, mutta ainahan voi palata". Tänne siis vielä palaamme!

maanantai 22. kesäkuuta 2020

Kaunis lupiini on haitallinen vieraslaji


Tienpiennatareilla kukkivat kauniit siniset, valkoiset, vaaleanpunaisset ja violetit terttumaiset lupiinin kukinnot ihastuttavat. Lupiini on näyttävän näköinen 1-1,5 metriä korkeine kasvustoineen. Kun lupiinikasvustoja tarkemmin katsoo, huomaa lupiinin peittävän alueen luontaisesti kasvavat kasvit ja kuinka lupiini leviää vuosi vuoden perään laajemmalle alueelle pitkin tienpiennarta. 

Lupiini on haitallinen vieraslaji, joka tulee hävittää ja sitä ei saa istuttaa toivomilleen kasvupaikoille. Lupiinin hävittäminen monien muiden vieraslajien tapaan vaatii pitkää pinnaa, sillä hävittäminen on vuosien työ.

Miksi haitalliset vieraslajit tulee hävittää?

Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa alkuperäisluonnolle leviämällä luontoon ja hautaamalla alleen alueella luontaisesti kasvavat lajit. Levitessään ne aiheuttavat metsätuhoja tukahduttamalla puiden taimia, heikentävät satoa ja ja valtaavat virkistysalueita.  Vieraslajeista voi olla myös haittaa ihmisten ja kotieläinten terveydelle. Esimerkiksi lupiinista on tehty myös havaintoja useilta uhanalaisten niittykasvien kasvupaikoilta. 

Lupiini ei kelpaa päiväperhosien toukille, eikä aikuisille ravintokasviksi. Lupiini heikentää kulttuurimaisemia valtaamalla alaa kedoilta ja vanhoilta koristekasveilta vanhoissa pihapiireissä. 

Haitallisen vieraslajin maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ynpäristöön päästäminen on kielletty.


Miten lupiini hävitetään?

Yksittäiset lupiinit voi kaivaa maasta juurineen puutarhatyökaluja apuna käyttäen.

Laajemmat kasvustot hävitetään niittämällä kahdesti kasvukauden aikana kukkimisen ja siementämisen estämiseksi. Lupiinin hävittämiseksi tarvitaan niittokertoja monen vuoden ajan, koska lupiinin siemenpankki säilyy maaperässä vuosia.

Maasta kaivetut sekä niitetyt kasvit pitää korjata alueelta pois, etteivät ne rehevöitä aluetta. Siemenet voivat kehittyä kypsiksi, vaikka kukinto olisi katkaistu. Kukkavarret voi laittaa muovisäkkiin mätänemään, jolloin siemenet eivät pääse kehittymään.  Jos kukinnoissa ei ole kypsiä siemeniä, niin kasvit voi kompostoida. Kypsät palot ovat ruskeita, auenneita ja siemenet ovat varisseet.  



Vieraslajien pysäyttämiseksi tarvitaan kaikkien aktiivista otetta. Vieraslajien hävittämiseen osallistuminen on helppo tapa tehdä käytännönlaheistä luonnonsuojelu- ja ilmastotyötä. Lisäksi kasvien hävittäminen on mukavaa liikuntaa ja luonnossa liikkuminen tuo hyvän mielen. 

Jos innostut aiheesta ja Viekas-toiminnasta omaa pihapiiriä laajemmin, niin klikkaa Marttojen Viekas-sivuille tästä KLIK.

Marttojen Viekas LIFE-sivuilta löydät OHJEITA KORONAVIRUKSEN LEVIÄMISEN EHKÄISEMISEKSIVIERASLAJITALKOISSA.




perjantai 19. kesäkuuta 2020

Täytekakku juhlistaa juhannuksen ja lintukuulumisia

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Sokeri Oy (sokerit saatu)


Kävimme tänään kaupassa ja ostoslistallamme oli leipomustarvikkeita. Leivoimme tänään tyttäreni kanssa keskikesän juhlan kunniaksi täytekakun. 

Täytekakun sokerikakkupohjan täytteeksi teimme pakastemansikoista hilloa ja vatkasimme kermasta ja rahkasta täytteen. Kuorruteen ruusut ovat kevytkermaa, rahkaa ja tuorejuustoa.

TÄYTEKAKKUPOHJA (sokerikakku)

kananmunia
hienosokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
margariinia
korppujauhoja

Kakkupohjaan tarvitset lasillisen kanamunia, lasillisen sokeria ja lasillisen jauhoja (puolet perunajauhoa, puolet vehnäjauhoa). Huom. laita kaikkiin laseihin aineita yhtä paljon! Muumi-mukiin mahtuu viisi isoa kananmunaa.

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.

Lisää jauhot siivilän läpi varovasti käännellen kananmunasokerivaahtoon.

Korppujauhota voideltu vuoka. Voitele vuoka margariininokareella ja ripottele vuokaan korppujauhoa. Kääntele vuokaa niin, että korppujauhoa on tasaisesti ympäri vuokaa.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 40 min, kunnes kakku irtoaa reunoilta.

Anna kakkupohjan jäähtyä ennen kumoamista. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.



Huomaa: Suhteuta resepti käytettävissä olevaan marjamäärään! 

  • 2 kg (4 litraa) marjoja, tuore tai pakaste
  • 1 dl vettä
  • 1 kg Dansukker Hillosokeria

1. Perkaa (ja paloittele suurikokoiset) marjat. Käytä pakastemarjat puolisulaneina.

2. Kuumenna vesi ja mansikat kattilassa. Sekoita Hillosokeri höyryävään seokseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Kuori vaahto.

Anna hillon jäähtyä noin puoli tuntia, kunnes marjat eivät enää nouse pintaan. Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana.

3. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje huolellisesti. Hillo hyytyy lopullisesti noin vuorokaudessa. Säilytä mieluiten viileässä.


RAHKA-KERMAVAAHTOTÄYTE

2 dl kuohukermaa 

150 g rahkaa 

1 tl vaniljasokeria


1. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi.

2. Sekoita joukkoon rahka ja vaniljasokeri.




KUORRUTTEEN RUUSUT

2,5 dl vispikermaa

100 g tuorejuustoa (Vadelmalla maustettu tuorejuusto sopii tähän hienosti!)

100 g kevytrahkaa

1 rkl vaniljakreemijauhetta

elintarvikkeiden värjäämiseen tarkoitettua elintarvikeväriä tai geeliväriä


1. Vatkaa vispikerma vaahdoksi.

2. Sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe, tuorejuusto ja rahka. 

3. Värjää kuorrute elintarvikevärillä tai geelivärillä pakkauksen ohjeen mukaan haluamasi väriseksi.


Vinkki: Voit halutessasi kuorruttaa kakun reunat, kakun täyttämisen jälkeen, ennen ruusujen pursottamista. Voit jättää raunat myös kuorruttamatta.



KOKOA TÄYTEKAKKU


1. Valmista ensin mansikkahillo ja rahka-kermavaahtotäyte. 

2. Leikkaa täytekakkupohjasta kaksi tai kolme kerrosta, riippuen kakun koosta. 

3. Kostuta alin kakkukerros mehulla.

4. Levitä pohjan päälle kerros mansikkahilloa ja hillon päälle rahka-kermavaahtoa. 

5. Laita pohjan päälle kakkupohjan toinen kerros ja täytä se kuten edellinen.

6. Laita kakkupohjan päällimmäinen osa ja kostuta se mehulla.

7. Levitä loput rahka-kermavaahto kakun päälle lusikalla jättäen pinnan epätasaiseksi.

8. Koristele kakku pursottamalla ruusuja ja pieniä lehtiä.

Ja nyt näitä kesäisiä lintukuulumisia:



Terassin sopessa olevan naulakon päällä on räkättirastaan pesä. Pesässä on kuusi munaa. Hyvä syy olla tarttumatta terassinmoppiin!


Viime viikolla yöllä ennen nukkumaan menoa (jäin virkkaamisen koukkuun, enkä meinannut malttaa mennä nukkumaan) näin tällaisen päättömän näköisen kaverin nukkumassa ikkunalaudalla. Lintu oli laittanut päänsä siiven alle ja veteli sikeästi unosia.


Tänään tapasimme kukkapenkin reunalla hassun hoipertelevan lintukaverin. Hän meni  taivaalla lentävän emon huutamien ohjeiden jälkeen epävarmoin askelin ja siipiä sivuilla räpytellen pensaan alle piiloon.  


Juhannusruusun nuput valmiina keskikesän juhlaan <3
Hyvää juhannusta!

tiistai 16. kesäkuuta 2020

Jäätee Teekauppiaan tapaan ja maustetut vedet

Kaupallinen yhteistyö: Teekauppa Veiström (tee ja sihti saatu)



Kesä - aurinko paistaa ja on se niin kovasti toivottu helle. Helle tekee kuitenkin meille pitkän talven koettelemille herkästi tepposet; ulkona puuhaillessa tai auringossa makoillessa helleuupumus tulee aina yhtä yllätyksenä. Neste- ja suolatasapaino heittää volttia - on janon tunne, väsyttää, heikottaa ja päätä särkee.

Kuumalla säällä tulisi muistaa juoda ennen kuin tulee jano. Pelkkä jääkaappikylmäkään vesi ei aina houkuttele, mutta vaihtoehtoja löytyy! Teekauppiaan Jäätee ja maustetut vedet tuovat mukavaa vaihtelua hanaveden juonnille.

Teekauppa Veitströmin Teekauppiaan Jääteen valmistuu kylmäuuttamalla ja säilyy hyvänä jääkaapissa 3-4 vuorokautta. Ohjeella saa litran valmista jääteetä.

Teekauppiaan Jäätee

Tarvitaan:
kannu tai vastaava astia
sihti
puolikas sitruuna
2 rkl sokeria




1. Laita kannuun teepakkauksessa olevan ohjeen mukainen määrä teelehtiä, sokeri ja ohuiksi viipaleiksi viipaloitu sitruuna. 

2. Lisää 1 litra kylmää puhdasta vettä ja sekoita kunnes sokeri on liennut.

3. Aseta jääkaappiin tai vastaavaan kylmään paikkaan 8-10 tunniksi, esimerkiksi yön yli. 

4. Siivilöi ja nauti. 



Hyviä hellejuomia ovat myös maustetut vedet. Blogiarkistossani olevassa reseptipostauksessa on ohjeet siruunalime-, mansikka- ja kurkkuveteen. Linkki reseptipostaukseen on tässä KLIK.

Aurinkoista juhannusviikkoa!

perjantai 12. kesäkuuta 2020

Kukkakranssi - Hyvää luonnonkukkapäivää!



Sain Kukkaiselämää verkkokaupasta roikkuvan kranssikehikon. Tuleva luonnonkukkapäivä innosti minua kokeilemaan, millaisen luonnonkukkakranssin kehikosta saa.    

Kranssin halkaisija on 21 cm. Kehikko on hyvin jämäkkä ja kestää reipasta työstämistä pitäen muotonsa. Kävin keräämässä erilaisia tällä hetkellä kukkivia luonnonkukkia. Kranssiin valitsin metsäkurjenpolven ja koiranputken kukat. Pujottelin keräämiäni luonnonkukkia kehikon verkon aukoista. 


Kukkakranssiani tehdessä mietin, mitä kaikkea kranssin tekemiseen voisi hyödyntää. Tässä on lista ideoista:
 
Kranssin voi tehdä
- luonnon- ja puutarhakukista
- kasvien lehdistä (huom. syksyn ruskalehdet)
- erilaisista heinistä ja korsista
- sammaleista
- jäkälistä
- risuista

Kranssin somisteeksi voi käyttää mm.
- marjoja (kovakuoriset marjat)
- käpyjä
- tuohikäppyröitä ja tuohesta tehtyjä somisteita
- massasta tehtyjä somisteita
- erilaisia nauhoja ja naruja

Muita vinkkejä:
- Laita kranssin sisälle oasissientä ja näin tuoreet kasvit säilyvät nuupahtamatta pitempään.
- Käytä kranssikehikkoa askarteluun! Tee kranssi käyttäen esim. lankoja, villaa ja kangasta.
- Katso, millainen mehikasvikranssi on Kukkaiselämää verkkokaupan sivulla!

Kukkaiselämää verkkokaupan takana on Satu, jonka puutarha ja kukat ovat imaisseet maailmaansa. Ammatiltaan Satu on opettaja ja hän opiskelee työn ohessa puutarhuriksi. Puutarhailija on laajentanut Kukkaiselämää-bloginsa verkkokaupaksi

Kuva: Kukkaiselämää

Bloggaamisen ja verkkokaupan lisäksi Satu tekee tilauksesta kukkakimppuja ja -asetelmia (toimialueena on Lappeenranta). Lisäksi Kukkaiselämää-puutarhaa esitellään tilauksesta vierailuryhmille. Puutarhaesittely ja kahvi pienen makean kera maksaa ryhmiltä 5 € henkilöltä. Tässä  siis multasormille, viherpeukaloille, puutarhailijoille, sydämensä kukille menettäneille ja kauniista pihasta haaveileville vinkki kotimaan matkailukohteeksi!


Sunnuntaina 14. kesäkuuta 2020 vietetään Luonnonkukkien päivääTapahtuman nettisivuilla kerrotaan tavoitteena olevan, että ihmiset nauttivat luonnonkukkien ja -kasvien kauneudesta. Tapahtuman tarkoituksena on myös rohkaista kaikkia opettelemaan ja tunnistamaan oman pihan ja lähiluonnon kasveja. Oma piha ja ympäristö voivat yllättää tarkemmalla katselulla.

Tapahtuma on kaikille avoin, ja siihen voi osallistua yksin tai yhdessä oman perheen kesken. Tänä vuonna teemalaji on pihlaja. Luonnonkukkien päivän tunnus on kielo, joka on Suomen kansalliskukka.


 
Aurinkoista viikonloppua!