torstai 27. helmikuuta 2020

Vähän häävimpi päivä - Open koppa ja kroppa kuntoon! #eläjurnuta

OAJ Kainuu järjesti viime lauantaina (22.2.2020) opettajille Vähän häävimpi päivä-tapahtuman. Tapahtuma ei kylläkään vastannut nimeään. Päivä oli nimittäin huikeasti paljon enemmän kuin vähän häävimpi päivä!

Päivä koostui yhteisten luentojen ja ruokailujen lisäksi vapaavalintaisista pajoista. Pajoissa vaihtoehtoja riitti: fustra (Mikko Kervinen), jooga (IsoHOO), TRE -stressi hallintaan tärisemällä (Sanni Kilponen), BodyPump (IsoHOO), vesitreeni (Kaukavesi), lavis - lavatanssijumppaa (Arja Virkkunen), Uni, ravitsemus ja liikunta - Jaksa paremmin arjessa! (Kirsi Huotari), Palautuminen ja stressinhallinta (Minna Maksniemi), ääniergonomia (Anita Ortju), Voimauttava kuvataide -luento (Sini Saren), taideterapia (Maija Räihä), Kynämatkat "Sinunkauppoja työni kanssa" (Tarja Kerttula), luontovalokuvaus (Valtteri Mulkahainen), Kirjakoukku - neulo, kuuntele ja nauti (Raija Romppanen), Musiikkia mukavasti! (Minna Tikkanen), Katajanappipaja -sahataan, porataan ja hiotaan! (Kainuun Pirtti), Nainen ja raha - avain taloudelliseen mielenrauhaan (Danske Bank) ja kummituskierros (Heli Luhtaniemi).

Vaihtoehdoista jokainen löysi varmasti juuri sen oman juttunsa - ei ollut siis aihetta jurnuttaa (#eläjurnuta).


Scandicin aamiaispöydästä siirryimme Kaukametsään katsomaan ja kuuntelemaan tietokirjailija, stand up-koomikko, Speakersforumin puhujan Marjo Rantasen työhyvinvointiesitystä. Marjo puhui tunnelman luomisesta otsikolla Tunnelma tarttuu -miten johtaa tunnelmaa työyhteisön parhaaksi?

Rantanen latasi heti päivän alkuun meidät oikeaan tunnelmaan; valitse asento ja fiilis, tunne seuraa perässä. Kaikki me yleisössä laitoimme kädet koukkuun, voittaja-asentoon. Tämä on se tämän päivän ja kaikkien muidenkin päivien asento - tällä voittajafiiliksellä otetaan päivästä kaikki irti!

Rantanen sanoi, että tunnelma ohjaa omassa työssä ja antaa energiaa. Tunnelma on enemmän kuin hämärävalaistus ja kynttilät. Se on kivijalka, minkä päälle kaikki rakentuu, mitä ikinä teemmekin. Tunnelma tarttuu, koska aistimme toistemme todellisia aikomuksia, ajatuksia ja tunteita sanojen ja tekojen takana.

Kun nauraminen loppuu, ongelmat alkaa.
Kun huumori loppuu, ongelmat alkaa.
Kun ihminen hiljenee, ongelmat alkaa.
Jos kommunikointi loppuu, ongelmat alkaa.
Jos tieto ei kulje, spekulointi ja arvailu alkaa.

Rantanen antoi viisi ohjetta elämään:
1. Arvosta itseäsi.
2. Ajattele tulevaisuutta mahdollisuuksien kautta.
3. Älä anna muiden vaikuttaa päätöksiisi.
4. Ole itsesi paras kaveri.
5. Seiska on yhtä hyvä kuin kymppi.


Ajatelma: Marjo Rantanen, kuva: Tarja Karvonen

Marjo Rantanen on ehdokkaana Speakersforumin Vuoden Puhujaksi. Kävin Speakersforumin sivuilla antamassa ääneni Rantaselle. Olen sitä mieltä, että tunnelman merkityksestä työyhteisössä ja työyhteisön haasteita on hyvä tarkastella juuri kuten Rantanen sai meidät tekemään - naurun kostuttamin silmin ja poskilihakset jäykkänä hymyilystä ja naurusta. Äänestyksen tulos julkistetaan Vuoden Puhuja-gaalassa maaliskuussa.


Valitsin aamupäivän ohjelmaani Maija Räihän Taideterapia-pajan. Räihä opiskelee taideterapiaa Helsingissä. Koulutus on nyt siinä vaiheessa, että hän voi pitää esim. työpajoja ja ryhmiä, joissa käytetää taideterapeuttisia menetelmiä.

Taideterapia-pajassa maalailimme kuvitteellista seinää käsin ja kehon eri osilla, piirsimme vahaliiduilla ensin silmät kiinni viivoja ja sitten etsien työstämme mielenkiintoinen yksityiskohta tai yksityiskohtia, joiden piirtämistä jatkoimme.

Minä näen... Minä tunnen... Minä kuulen... Jokainen muutti oman työnsä sisällön sanoista lauseeksi tai ajatelmaksi. Työt käytiin läpi ensin pienemmissä ryhmissä ja lopuksi jokainen vuorollaan esitteli toisille taideterapiapajalaisille oman työnsä ja ajatelmansa.

Aivan mahtava tekniikka ja loistava ohjaaja.


Iltapäivän pajaksi valitsin Valtteri Mulkahaisen luontokuvauspajan. Mulkahainen asuu Sotkamossa ja työskentelee Sotkamon Lukiossa. Hän saanut paljon näkyvyyttä ottamillaan luontokuvilla ja voittanut palkintoja useissa valokuvakilpailuissa.

Mulkahainen kuvailee harrastuksensa olevan henkireikä, kun elämä on kuin oravanpyörässä olisi. Kun hän ottaa kameran ja menee metsään, tulee hän muutaman tunnin päästä takaisin ihan eri ihmisenä. Huikean upeiden kuvien lisäksi hän kertoi, kuinka luontokuvia otetaan ja millaista hänen luontokuvausharrastuksensa on.

Karhuja Mulkahainen käy kuvaamassa karhuvarmassa paikassa, Martinselkosella. Karhujen katselu ja kuvaaminen on turvallista karhukojujen kuvausaukoista. Yhden yön aikana Mulkahainen ottaa noin 8000-9000 kuvaa.

Luontokuvauspajamme vetäjä vinkkaa, että eläimiä kuvatessa ei kannata jäädä odottamaan kuvattavan kohteen hyvää asentoa tai liikettä, sillä silloin se on jo ohi. Kannattaa kuvata kuvia sarjoina 5-10 kuvaa kerralla, sillä se paras kuva saattaa tulla yhdestä sekunnin mittaisesta hetkestä. Maisemaa tai luonnon yksityiskohtaa kuvattaessa kannattaa ottaa kuvia eri kuvakulmista ja 50-70 kuvaa samasta kohteesta. Kuvista parhaat valikoidaan ja käsitellään kuvakäsittelyohjelmalla sitten kotona koneen äärellä.


Suomen kesä © Valtteri Mulkahainen

Miksi karhut kiinnostavat? Mulkahainen sanoi karhun pentujen olevan kuin pieniä lapsia, jotka leikkivät ja temmeltävät. Karhut ovat aina kiinnostaneet ihmisiä, karhuista on taruja ja satuja.

Martinselkosen Eräkeskuksen karhunkatselusafareihin voit tutustua klikkaamalla tästä KLIK.


Winter day © Valtteri Mulkahainen

Mulkahaisen eläkkeellä oleva kollega, Alpo Komulainen, on sanonut ettei luonto ei anna kaikille kuvata itseään. Kun katselimme Mulkahaisen ottamia luontokuvia, niin ajattelin tuon toteamuksen olevan niin totta! Vaikka eri elementit olisivat kohdillaan (välineet, valot, maisemat, aika ja paikka), niin kyllä siihen tarvitaan tavallista parempaa luontosuhdetta, taitoa kuvata ja silmää luonnon yksityiskohdille. Ja noita kaikkia ominaisuuksia palkitulla luontokuvaaja Valtteri Mulkahaisella on!

Mulkahaisen kertomukset kuvauskokemuksistaan, vinkit valokuvien ottamiseen ja kannustus luontokuvausharrastukseen pariin innostivat!

Tästä klikkaamalla KLIK pääset Valtteri Mulkahaisen facebooksivuille.



Iltapäiväkaffin jälkeen kirmaisimme päivän päättävälle luennolle, työhyvinvoinnin guru, JYU OKL:n professori ja filosofi Juha T. Hakala luennoimalla otsikolla Osaatko katsella asioita toisin – sytykkeitä opettajan arkeen.

Hakala sanoi, että silloin ollaan veitsen terällä, kun loma-ajat eivät riitä palautumiseen. Onko TYÖ edes aina syyllinen uupumukseen? Olemme rakentaneet arjestamme erilaisilla elementeillä himmelin. Monet elävät suorittavaa vapaa-aikaa, vapaa-ajalla on paljon tavoitteita. Kalenteri täyttyy vapaa-ajan menoista, perheenjäsenten menoista eri suuntiin - vapaa-ajan övereitä. Työn ja vapaa-ajan kokonaispaketista voi tulla niin kova, että raja tulee vastaan. Uupumus tuntuu tarttuvan, väsynyt kilahtelee ja elämä kapeutuu.

Hakala kertoi selkiyttäneen ajatuksiaan kirjoittamalla. Hänen ajatuksia ja tekstejä voi lukea mm. seuraavista teoksista:
Kohtuuden kirja: Näkökulmia ääriyhteiskuntaan
Luova laiskuus: Anna ideoille siivet
Pakattu aika: Kiireen imusta hallittuun hidasteluun
Tylsyyden ylistys: Ikävystyneisyys on luovuuden alku

Kirjojen otsikot ovat niin kiinnostavia, että kävin jo kirjastossa hakemassa Luova laiskuus-kirjan lukemiseksi hiihtolomalle.



Vähän(kö hurjan paljon) häävimpi päivä huipentui Kaukametsässä KAO:n konservatorion ABBA -konserttiin.

Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again
My my, just how much I've missed you?

lauantai 22. helmikuuta 2020

Revontulilapaset (Novita)

Nyt on puhaltaneet vähän erilaiset tuulet! En neulonutkaan villasukkia, vaan lapaset!


Sain Novitalta blogiyhteistyönä lankoja, joista neuloin Revontuli-lapaset. Nämä reippaan väriset lapaset tuovat mieleen viikon päästä alkavan hiihtoloman. Tänään satoi vettä ja räntää, ensi viikolle on luvattu pakkasta. Nähtäväksi jää, hiihdelläänkö lomalla ja jääkö luistelemiset liukasteluiksi pihoilla. Säästä huolimatta loma on aina loma!



Revontuli-lapasten langat ovat Novita 7 Veljestä Lappi ja 7 Veljestä, jotka ovat saaneet vaikutteita Novitan klassikkoneuleista vuosikymmenten takaa. Novitalta kerrotaan, että lankojen värikartan innoittajia ovat olleet suomalaisille merkityksellisiä asioita; järvet, luoto, metsät, sauna ja juhannus.


Nämä ihanan vahvat värit Novita 7 Veljestä Lappi sauna 552 (punainen) ja Novita 7 Veljestä Lappi järvet 174 (sininen). Lappi-langat ovat 75 % villaa ja 25 % polyamidia. Langat ovat 30 % on suomalaista villaa - Avainlipputuote!


Revontulilapasten ohje on Novita Kevät 2020 -lehdessä.

tiistai 18. helmikuuta 2020

Omena-lehtisellerisalaatti ja Maailman suurimman marttaillan oppeja


Maukas ja rapea lehtiselleri sopii sellaisenaan salaatteihin ja erilaisiin kypsennettäviin ruokiin, kuten wokkeihin, keittoihin ja pataruokiin.

Omena-lehtisellerisalaatti

2-3 omenaa
lehtisellerin varsia (laita oman maun mukaan)
jääsalaattia
1 pieni tai puolikas iso appelsiini
ripaus (yrtti)suolaa

1. Huuhdo ja pilko salaatin lehdet.
2. Huuhdo ja viipaloi sellerin varret.
3. Kuori ja paloittele omenat.
4. Purista appelsiinistä mehu ja sekoita suola mehuun.
5. Sekoita kaikki ainekset salaattikulhossa.

Tee salaatista oma versiosi: kokeile salaattiin viinirypäleitä, eri omenalajikkeita (makeita/hapokkaita) sekä kuoritun kiivin paloja.



Maailman suurimman marttaillan selfiekuvausopinnot herättivät kiinnostusta mediassa. Kainuun Sanomien toimittaja Marjukka Väisäsen artikkelia esiteltiin ystävänpäivänä Viiden jälkeen-ohjelmassa. Ja voi sitä naurun määrää, kun bongasimme Baba Lybeckin instagram päivityksen :D Lämpimästi tervetuloa Marttojen ja Kajaanin Kamerakerhon selfiekurssille Kajaaniin!


Ajelimme lauantaina Iisalmeen nauttimaan leivoskaffet Kahvila Hillassa. Maailman suurimmassa marttaillassa Artolta saatujen oppien mukaisesti menimme istumaan ikkunapöytään. Onhan ruokia kuvatessa luonnonvalo se paras valo. Otin kuvan saamiemme oppien mukaan lautasen tasolta. Kuvaaminen vaatii vielä harjoittelua eli monen monta leivosta :D

Maailman suurimmasta marttaillasta voit vielä lukea klikkaamalla tästä KLIK.

perjantai 14. helmikuuta 2020

Marttaselfie, kestävä arki, ruokahävikki, marttaopinnot, sateenvarjokassi - Maailman suurin marttailta kajaanilaisittain


Vuosi sitten Martat kokoontuivat ensimmäistä kertaa viettämään Maailman suurinta marttailtaa samaan aikaan eri puolilla Suomea. Tänä vuonna Maailman suurinta marttailtaa vietettiin eilen, ystävänpäivää edeltävänä iltana, ystävänpäivän etkoina. Martat kutsuivat ystäviään mukaan yhteiseen illanviettoon erilaisten marttateemojen äärelle.

Kajaanilaiset marttayhditykset toteuttivat yhdessä marttaillan, jota vietettiin Kajaanin kaupungintalon henkilöstöravintolassa. Illan ohjelmasta vastasivat neljä kajaanilaista marttayhdistystä; Kajaanin Martat, Kuluntalahden Martat, Purolan Martat ja Variskankaan Martat. Illan ohjelma toteutettiin yhteistyössä Kajaanin Kamerakerhon kanssa.

Maailman suurimman marttaillan tervetulosanoissa Variskankaan Marttojen puheenjohtaja Tuula kertoi, että Marttojen tämän vuoden teema on Hyvä arki kuuluu kaikille. Arjen sujuminen antaa voimia toteuttaa niitä asioita, jotka itselle ovat elämässä tärkeitä. Martat ottavat kantaa yhdenvertaisen ja kestävän arjen puolesta. Näiden saavuttamiseksi Martat ovat tehneet kolme lupausta: teemme arjen tekoja huomista varten, meille kaikki ovat yhdenvertaisia, kohtaamme ja mahdollistamme kohtaamisia. Maailman suurimman marttailtamme neuvontapisteet olivat ideoitu näiden lupausten pohjalta.


Kajaanin Kamerakerho
n infopisteessä Arto kertoi yhdistyksen toiminnasta sekä opasti ja antoi vinkkejä valokuvaukseen.


Kajaanin Martat laittoivat Kestävän arjen visallaan martat ystävineen pohtimaan arjessa tehtyjen valintojen vaikutuksista ympäristöön.



Kuluntalahden Martat kertoivat vastuullisesta ruuasta ja kuinka ruokahävikistä valmistetaan herkkuja.


Purolan Martat opastivat, kuinka rikkimenneestä sateenvarjonkankaasta valmistetaan sateenvarjokassi.


Variskankaan Martat kertoivat marttaopinnoista; taitoavain-, osaajapassi- ja harrastusmerkkiopinnoista.

Illan aikana moni martta ihasteli harrastusmerkkiopintojen heloja. Harrastusmerkkiopintojen suoritettua voi opiskelija lunastaa itselleen helan, johon on kaiverrettu kunkin harrastusmerkin tunnus. Samaan ketjuun voi laittaa useamman helan. Joissakin yhdistyksissä yhdistys maksaa helan opintonsa suorittaneille jäsenilleen.


Maailman suurimman marttaillan napakan mittaisen luennon piti Kajaanin Kamerakerhon jäsen Arto. Hän kertoi, kuinka otetaan onnistunut selfiekuva ja kuva ruoka-annoksesta. Lisäksi saimme tietoa, missä saa kuvata ja mitä kuvia voi julkaista.


Selfiekuvia ottamassa Kirsi Purolan Martoista (kuvassa vasemmalla), Arto Kajaanin Kamerakerhosta, Päivi Kuluntalahden Martoista, Tuula Kajaanin Martoista ja Vilma Variskankaan Martoista.

NÄIN OTAT SELFIEN:

Kuvaa myötävaloon eli kamera sille suunnalle, mistä valo tulee.

Valo on tärkeä; ei suorassa auringonpaisteessa, eikä varjossa.

Kun kuva otetaan yläkulmasta (kamera selkeästi päätä ylempänä), niin ei näy kaksoisleukaa!

Tausta on nyt SE JUTTU selfiekuvissa. Kun olet jossakin tapahtumassa ja matkailukohteessa, ota selfie niin, että kasvojasi näkyy osittain ja tapahtuma/matkailukohde taustalla.

Selfiekepillä saa kameran kauemmas itsestä ja taustaa näkyviin.



VINKKEJÄ RUOKA-ANNOSTEN KUVAAMISEEN:


Jos ravintolaan mennessä tiedät kuvaavasi ruoka-annoksesi, niin hakeudu ikkunapöytään. Paras kuva tulee nimittäin luonnonvalossa.

Pahvinpalasta ja foliosta askartelet helposti levyn, jolla heijastat valoa ruoka-annoksen varjossa olevalle puolelle.

Lautasen päältä, yläsuunnasta otettu kuvakulma on kaikille tuttu näkökulma. Mutta kun kuvaat annoksen lautasen tasolta, tulee kuvasta mielenkiintoinen.


Illan teemasta innostuneena otimme Sarin kanssa ystäväselfien ja Kainuun Sanomien toimittaja otti meistä kuvan kuvaamassa :D

Kainuun Sanomien toimittaja Marjukka Väisänen kävi Maailman suurimmassa marttaillassamme jutunteossa. Kainuun Sanomien näköislehteen tapahtumamme tiimoilta pääset klikkaamalla tästä KLIK ja Kainuun Sanomien instagramiin pääset klikkaamalla tästä KLIK.


Hyvää ystävänpäivää ystävät <3

tiistai 11. helmikuuta 2020

Ei niin harmaa sukka (Broken seeds-neuleohje) ja Sukat äidille-kampanjan tulos

Päättelin sunnuntaina viikko sitten tiistaina aloittamani villasukat. Olen aloittanut jo neulomaan aiemmassa postauksessani kertomistani huivinpurkulangoista vielä yhdet piirakkasukat.


Viikko sitten sain kirjastokässäillassa inspiksen näihin sukkiin. Kässämartta Raija neuloi sukkia, joiden varressa oli kivan näköinen neulekuvio. Olin kerran tehnyt villasukat, joissa tuota samaa neuletta käytin, mutta siitä oli jo aikaa ja olin unohtanut miten kuvio neulotaan. Koska en sukkien neulomisen hurmoksessa tajunnut kysyä muistinvirkistykseksi ohjetta heti kirjastokässäillassa, niin soittaa rimpautin Raijalle seuraavana päivänä ja kysyin ohjeen. Raija palautti mieleeni, kuinka helppoa tuota kuvioneuletta on neuloa.

Neulepinta oli nimeltään Broken seeds. Pinnan neulomiseen tarvitaan kahta eriväristä lankaa. Kerrokset neulotaan vuoroin yksivärisellä ja vuoroin värillisellä langalla. Minä käytin Novitan 7 Veljestä yksiväristä harmaata ja kirjavaa Marttaraitaa.



Broken seeds


1. krs harmaalla kaikki oikein.

2. krs Marttaraidalla *oikein, nurin*, toista *-*.

3. krs harmaalla kaikki oikein.

4. krs Marttaraidalla *nurin, oikein*, toista *-*.

Vinkki: kerrosten vaihtumiskohtaa ei juurikaan huomaa, jos viimeisellä puikolla on pariton määrä silmukoita.

Sukan teräosaan neuloin raitoja; kaksi kerrosta harmaata ja yksi kerros Marttaraitaa. Kärkeen neuloin sädekavennuksen.


Olen viime vuoden postauksissani kertonut Marttaliiton ja Marthaförbundin 120-juhlavuoden ja Suomen Kätilöliiton 100-juhlavuoden Sukat äidille-kampanjasta. Martat-lehdessä (1/2020) kerrotaan, että synnytyssaleissa, heräämöissä ja adoptiojärjestöjen kautta jaettiin yhteensä huikeat 22 000 paria sukkia! Laskennallisesti tämä määrä tarkoittaa yli 176 000 vapaaehtoistuntia. Mahtavaa!

"Jokainen sukkapari on arvokas, ja jokaisella oli tärkeä merkitys. Yhdessä onnistuimme!"
Martat-lehti 1/2020

lauantai 8. helmikuuta 2020

Tuulihatut suolaisilla täytteillä


Tänään olin päivän Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Aikopan Haastava lapsi koulussa-koulutuksessa. Koulutuspäivän aihe oli perhearviointi. Päivän päätteeksi saimme kotitehtävän ja koulutus jatkuu maaliskuussa. Jo tässä vaiheessa sain hyvää materiaalia ja keinoja, joita voin soveltaa omaan työhöni.

Koulutuksen jälkeen menimme perheen kanssa esikoisen 19-vuotis syntymäpäiväpäivälliselle Rossoon. Torstaina hän oli penkkariajelulla. Tällä viikolla on siis koettu tärkeitä elämän merkkipaaluja.

Synttärin kunniaksi tein synttärisankarin toiveiden mukaan tuulihattuja suolaisella täytteellä. Tuulihatut tein Marttojen reseptillä ja täytteiden reseptit on omani.


Tuulihatut (Marttojen resepti)

3 dl vettä
100 g voita tai margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
4 munaa

1. Kuumenna vesi ja rasva kiehuvaksi.
2. Lisää jauhot joukkoon kerralla ja sekoita voimakkaasti, kunnes seos on tasaista ja irtoaa kattilan reunoilta.
3. Jäähdytä seos ja lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
4. Pursota taikinasta pellille leivinpaperin päälle tuulihattuja, pieniä, isoja tai vaikkapa yksi iso renkaan muotoon.
5. Paista tuulihatut 200°C:ssa noin 20 minuuttia. Uunin luukkua ei saa avata paistamisen alkuvaiheessa.


KINKKU-RANSKANKERMATÄYTE (oma ohje)

pala palvikinkkua pieneksi kuutioituna
1 purkki kevyt ranskankermaa
persiljasilppua
ripaus mustapippuria
nokare sinappia

Sekoita ainekset sekaisin kulhossa.

KYLMÄSAVULOHI-RANSKANKERMATÄYTE (oma ohje)

pala kylmäsavulohta hienonnettuna (esim. sauvasekoittimella)
1 purkki kevyt ranskankermaa
tilliä silputtuna
hieman sitruunamehua

Sekoita ainekset sekaisin kulhossa.

Täytä tuulihatut vasta jäähtyneinä.
Vinkki: Täytteet sopivat myös uuniperunoiden kera.

Rentouttavaa viikonloppua!

keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Sankarimartta Katja kertoo Martta-niksit 10 kiperään kysymykseen


Tällä kertaa linkkivinkki radio-ohjelmaan, jossa kerrotaan marttaniksejä!

Kalle Talonen pyysi sankarimartta Mynämäen Wirmon Marttojen sankarimartta Katja Rippsteinin Yle Turun studioon vastaamaan kuuntelijoiden 10 kiperään kysymykseen. Toimittaja kysyi sankarimartalta mm.

Miten kynsilakkatahran saa pois valkoisesta paidasta?
Miten saa meikkivoiteen tahran saa pois valkoisesta paidasta?
Mitä tehdä, kun mehumaija ei toimikaan induktioliedellä?
Miten sinitarran jäljen saa pois seinästä?
Mihin ruokasoodaa voi käyttää siivouksessa?
Ja vastaus klassiseen kysymykseen - tarvitseeko matot käyttää ulkona?

Ruokasoodaa, etikkaa ja muita hyödyllisiä Martta-niksejä - sankarimartta Katja vastaa 10 kysymykseen radio-lähetyksen löydät klikkaamalla tästä KLIK.

Lähetys kestää napakat 19 minuuttia. Mukavaa kuunneltavaa vaikka käsitöitä tehdessä tai keittiössä touhuillessa. Sankarimartta Katja kertoo vinkkejä, joilla arjen ongelmat ja haasteet ovat taakse jäänyttä elämää.

Tykkää Facebookissa Luonais-Suomen Marttojen profiilista ja pääset seuraamaan, mitä he vinkkaavat. Facebook-profiiliin pääset tästä KLIK.

Paljon onnea ja marttaisaa 110-juhlavuotta Lounais-Suomen Martoille!

maanantai 3. helmikuuta 2020

MP-messut 2020 ja Hotelli Verso


Kuva: MP 20-messut fb-sivulta

Perjantaina oli se aika vuodesta, jolloin autonkeula käännettiin kohti Helsínkiä ja suuntasimme matkan kohti MP-messuja.

MP moottoripyörämessut on suunnattu motoristeille ja kaikille kaksipyöräisistä kiinnostuneille. Ja messuilla muuten kävijöitä riitti: lauantaina (1.2.2020) yli 30 000 kävijää ja kaikkina päivinä kokonaiskävijämäärä oli yli 55 000.

MP 2020-messujen mainoksessa varoitetaan, että MP Moottoripyörämessut sisältävät materiaalia, joka voi aiheuttaa voimakasta halua hankkia kaksipyöräinen moottoriajoneuvo. Saattaa siis olla, että tämäkin postaus voi aiheuttaa hieman samanlaista oirehdintaa.






Petrol Circus Custom Bike Show esitteli noin 100 rakennettua moottoripyörää, jotka kisailivat custom-, street, classic- ja open-sarjoissa. Katsottavaa ja ihailtavaa siis riitti! Hienoja moottoripyöriä ja upeita yksityiskohtia!






Why so serious? Let´s put a smile on that face.



Yksityiskohtia ja värejä oli myös niin rakennettujen moottoripyörien luona olevista kypärissä kuin myynnissä olevissakin.


Ajettuja kilometrejä, nähtyjä maita ja maisemia, huikeita matkatarinoita - vinkkejä ja tietoa matkailukohteista MP-messujen Tie vie -alueella.


MP-messuilla arvottiin ensimmäistä kertaa ainutlaatuinen hyväntekeväisyyspyörä. Moottoripyörän oli rakentanut Janne Juntunen. Arvonnan hyväntekeväisyyskohteena oli Nuori Kirkko ry:n kautta nuorten moottoripajatoiminta ja rahat kohdennetaan materiaalien ja laitteiden hankitaan.


Suzuki V-Strom 1050 "iso seikkailupyörä saa aggressiivisemman muotoilun ohella sähköisen ride-by-wire-kaasun ja sen mukana varustetaso kasvaa kolmella tehoasetuksella, luistonestolla, mäkilähtöavustimella ja kaarre-ABS-jarruilla." (Moottori-messuopas, s.11)

Olisko se siinä?


Messuilla esiteltiin 2020 uutuuksia kuten esimerkiksi tämä Harley-Davidsonin sähkömoottoripyörä HD LiveWire™. Moottori-messuesitteen mukaan tämä pyörä ei ole ensimmäinen sähkömoottoripyörä, mutta Harley-Davidson oli ensimmäinen perinteisistä moottoripyörävalmistajista, joka on ottanut sähköpyörän sarjatuotantoon.


Ja mitä löytää martta MP-messuilta! Villasukkia!

Helsingin Villasukkatehdas Oy on Suomen ainoa perinteinen villasukkatehdas. Yritys arvostaa suomalaista työtä ja yrityksen kunnia-asia on hyvä ja rauhallinen työilmapiiri. Tuotannossa yhdistetään 50-luvun neulontakoneet tarkkaan käsityöhön ja tuloksena on jalkaan istuva, kulutusta kestävä ja lämmittävä villasukka. Sukat on neulottu karstavillalangasta, jossa on 70% villaa ja 30% polyamidia.

Helsingin Villasukkatehdas Oy:n sivuille pääset klikkaamalla tästä KLIK.



MP-messujen jälkeen autonkeula kohti kotia. Matkalla majoituimme Jyväskylässä hotelli Versossa.

Mikäpä sen mukavampaa, kuin räntäsateessa voi ajaa auton parkkihalliin ja kävellä sisätiloissa suoraan hotelliin. Kauppakeskuksen katettu sisäpiha oli kauppojen sulkemisen jälkeen hiljainen.



Ihanaa luksusta: kahden hengen saunallinen superior-huone. Huoneeseen kuului oman saunan lisäksi teen- ja kahvinkeittovälineet, minibaari, kylpytuotteet, kylpytakit ja tossut. Huoneessa oli upeat Hilding Anders -sängyt ja ihanat silkinsileät lakanat.



Hetki hotellin alakerran baarissa ennen hotellihuoneessamme olevan saunan lempeitä löylyjä.


Verson suomalainen aamiainen tarjoiltiin ravintolasali Silmussa. Hotellin sivuilla kerrotaan, että "aamiainen koostuu rehellisistä ja aidoista suomalaisista mauista". Aaamiaisella oli tarjolla ohrapuuroa, talon mustikka-, mansikka- ja lakkahilloja, luomu mustikkamehua, Ahvenanmaan omenamehua, Pielisen savumuikuja, juustoleipää...

Aamiaistilat, kuten kaikki hotellin tilat olivat viihtyisiä, siistejä ja tyylikkäästi sisustettuja. Ravintolasalin viimeistellyt yksityiskohdat ilahduttivat, kuten esim. tee juotiin Iittalan Taika Siimes-mukeista! Mukien nimi ja kuvio kulki samassa linjassa niin hotellin kuin sen tilojen nimien kanssa ( juhlatila Kerkkä, ravintolasali Silmu).


Aamupuuro oli yön yli haudutettua ohrapuuroa. Puuron lisukkeeksi oli tarjolla mm. mehukeittoa, sokeria, kanelia ja hilloja. Koska en osannut päättää, otanko talon mustikka- vai mansikkahilloa, otin molempia.


Verson leivät leivotaan omilla resepteillä paikan päällä ja ruisleipä leivotaan talon omaan juureen. Leipien leivonnassa hyödyntään lähituottajien viljoja.

Makeat leivonnaiset valmistetaan myös paikan päällä. Mikäpä sen ihanampaa, kun aamiaisen päätteeksi voi nauttia siivun (jos toisenkin) hotellin keittiössä valmistettua tuoretta, lämmintä pullaa.




Kerroksemme hissiaulassa saattoi istahtaa keinutuoliin. Käytävämattojen kuosi ihastutti ja ilahdutti - kuosihan sopi mainiosti uusimman Martat-lehden kansikuvan kanssa.

"Elämys ja nautinto asuvat yksityiskohdissa." Noita elämyksiä ja nautintoa tuovia, viimeisteltyjä ja mietittyjä, yksityiskohtia hotelli Versossa riitti! Aamiaisen jälkeen lepoa, hieman shoppailua Jyväskylässä ja kohti kotia. Kotona matkatavarat sisälle ja lumitöihin - lunta oli satanut viikonlopun aikana ihan reippaasti.


Hotelli Verson
(Kauppakatu 35, Jyväskylä) sivuille pääset klikkaamalla tästä KLIK.