tiistai 31. elokuuta 2021

Kaiken maailman sieniä - Marttojen sieniviikot





Marttojen ensimmäinen sieniviikko on alkanut mukavan vauhdikkaasti. Tapasin lauantaina Kuopion torilla Savon Marttoja pitämässä sieninäyttelyä. Mukana oli myös Savon Sydänpiiri. Kuulumiset vaihdettiin ja muisteltiin, että viimeksi ollaan tavattu Kuopion Kädentaitomessuilla. Martat olivat iloisia, että pystyivät järjestämään sieninäyttelyn toritapahtumana ja säänkin vielä suosiessa tapahtumaa!

Sienitapahtumassa oli somisteetkin illan teeman mukaiset.

Marttakahvion kauniita kukkia.


Maanantaina sieniviikoni jatkui osallistumisella sienitapahtumaan Suovaaran Viertolassa Vuokatissa. Tapahtuma järjestivät yhteistyössä ProAgria Itä-Suomi - Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, Sotkamon Martat ja Variskankaan Martat.

Tapahtuma järjestettiin Viertolassa, 1918 rakennetussa seurantalossa. Ilta aloitettiin nauttimalla Marttakahvion tuotteista; kaffea, teetä, nisua ja mustikkapiirakkaa. Kaffesta virkistäytyneinä lähdettiin pienelle sieniretkelle. Jakaannuimme kahteen ryhmään ja ryhmät suuntasivat eri sieniapajille sienioppaan kanssa. Metsässä ja poluilla kävi mukava pöhinä, kun me innokkaat sienestäjät kirmailimme keräämässä sieniä.  

Sieniretken opas, Raili, antoi ohjeita tattien tunnistamiseen.


Nummitatti

Tuolla retkellä löysimme monia syötäviä sieniä, kuten tatteja ja rouskuja. Opin tunnistamaan uutena mm. nummitatin. Saatiin myös hyvä vinkki sienen laadun tarkistamiseen - halkaistaan sienen lakki. Sieni voi olla hyvä vaikka jalkaa olisikin matonen syönyt.



Kurkitus marttakamuni Anna-Maijan sienikoriin. Korissa on tatteja ja haperoita.


Takaisin Viertolaan palatessamme kuulimme jo metsän reunaan asti, kuinka haitarimusiikki soi sienitapahtumapaikalla. Viertolan miljööseen Meerin soittama haitarimusiikki sopi kuin herkkutatti sipulin kanssa paistinpannulle, onhan Viertolassa pidetty nimittäin aikoinaan tansseja.











Sienitapahtumassa oli mahtavan monipuolinen sieninäyttely. ProAgria Itä-Suomen ympäristöasiantuntija Tuuli Mäkinen  esitteli syötäviä sieniä ja kertoi niiden tuntomerkeistä. 

Tässä muutamia neuvoja sienien tunnistamiseen:

Rouskut ovat jämäköitä, haperot haperoita (murenevat helposti).

Haperot ovat joko mietoja tai kirpeitä - maku selviää maistamalla (maista ja sylkäise pois suusta).

Hapero harmaantuu käpälöidessä -> ei haittaa.

Syötävät rouskut tunnistaa valkoisesta maitiasnesteestä. Vertauksena ei syötävään rouskuun; lakritsirouskussa on kirkas maitiaisneste ja mausteinen tuoksu.

Tutustu jauhosieneen!



Hän kertoi myös myrkkysienistä...



sekä kasvivärjäykseen soveltuvista sienistä.



Sienitapahtuman arvontapalkinnot innostivat kokeilemaan arpaonnea. Ja tällä kertaa minua arpaonni suosi syksyisen miellyttävällä tavalla - voitin kassillisen omppuja! Arpajaistuotto käytetään lehtimainoksen maksamiseen. 



Kotiin päästyäni tekaisin iltapalaksi herkkuleivän; paistoin pannulla tatti- ja sipulisilppua ja laitoin sitä leipäsiivun päälle. 

Näin mukavissa merkeissä on alkanut Marttojen ensimmäinen sieniviikko. 


Kaunista alkavaa syyskuuta sinulle!

perjantai 27. elokuuta 2021

Hyvää valtakunnallista sienipäivää ja Suomen Luonnon päivää!


Kuva: Vilma Karvonen/Ruusu-unelmia ja villasukkia

Huomenna, lauantaina 28.8.2021, vietetään valtakunnallista sienipäivää ja Suomen Luonnon päivää. Tuolloin alkaa myös 12.9.2021 asti jatkuvat marttojen sieniviikot. Marttapiirit ja -yhdistykset järjestävät eri paikkakunnilla mm. sieniretkiä ja sieninäyttelyitä.

Marttojen sivuilta löydät sieniviikkojen paikkakuntakohtaiset tapahtumat.

Minä kirmaan maanantaina (30.8.202) Vuokattiin sieniviikon tapahtumaan. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä ProAgria Itä-Suomi - Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, Sotkamon Martat ja Variskankaan Martat. Sienitapahtumassa on sieninäyttely ja pienimuotoinen sieniretki. Mukanaan tapahtumaan voi tuoda sieniä tunnistettavaksi. 

Kuva: Vilma Karvonen/Ruusu-unelmia ja villasukkia 

Kaupallinen yhteistyö: Retki Finland

Sain tuotetestaukseen Retki sieniveitsen. Katsotaanpa millainen tuote on kyseessä. Kuvatekstiä klikkaamalla näet sieniveitsen esittelyvideon.

Video: Ruusu-unelmia ja villasukkia You Tube

Retki sieniveitsi on taitettava ja siksi käytännöllinen ottaa mukaan sienimetsään. Taitettuna terä on kahvaosan sisällä suojassa ja siksi sieniveitsen voi turvallisesti sujauttaa reppuun tai taskuun. 

Kahvaosa on kaunista, ruskeaa, ruusupuuta. Kahvan päässä on luonnonharjaksinen suti, jolla sienien puhdistus sujuu näppärästi. Terä on kaareva ja materiaali ruostumatonta terästä.

Sieniveitsen pituus on avattuna 20,3 cm ja kokoon taitettuna veitsi on 13 cm.  Sieniveitsen paino on 80 grammaa.

Sienimetsälle otetaan mukaan sieniveitsi ja kori tai sanko. Sienet puhdistetaan metsässä ja siihen on hyvä olla tarkoituksen mukainen työkalu

Kuva: Tarja Karvonen/Ruusu-unelmia ja villasukkia 

"Uskomme, että parhaat hetket syntyvät oven ulkopuolella." Retki.fi 

Syksyn parhaita hetkiä on todellakin syntynyt mm. luonnonpuistojen poluilla ja sienimetsissä. Ja sienestyskausi on vasta alussa!

Kalastajille toivotetaan hyvää kalaonnea sanomalla kireitä siimoja. Miten toivotetaan sienestäjille hyviä sienisaaliita?

tiistai 24. elokuuta 2021

Jymy uutisia Martoilta - Martta menee taskuun!

Kuva: Eva Haataja

Siis mitä että?! Sitä, että nyt tulee ihan uusi juttu. Nimittäin Marttojen mobiilisovellus, tuttavallisesti äppi. Se on ladattavissa omaan puhelimeen ELOKUUN VIIMEISELLÄ VIIKOLLA. Lataamalla ilmaisen sovelluksen puhelimeen, saa Marttojen ajankohtaiset kuulumiset ja vinkit omaan puhelimeen. Sovellus on ladattavissa Android- ja iPhone-puhelimiin.

Olin mukana Marttaliiton sivujen mobiiliversion testaamisessa. Tulossa on oikeasti huippuhieno juttu! Ihastuin mobiilisovelluksen raikkaaseen ilmeeseen, helppokäyttöisyyteen ja monipuoliseen sisältöön - marttamaiseen sovellukseen. Sovelluksen sisällön voi muokata niin, että siinä on itselle tärkeitä ja kiinnostavia juttuja. Kivaa on myös yhteisöllisyys - äpissä keskustellaan ja jaetaan vinkkejä, neuvoja ja kokemuksia.

Kuva: Alina Karvonen

Vastaus kysymykseen "Mitä tänään syötäisiin?" löytyy jatkossa Martta äpin päivän ruokaehdotuksesta ja viikon ruokalistasta. Ohjeita voi tallentaa omaan Marttavihkoon. Löysin muuten aiemmassa postauksessani olleen Mummun marjapiirakan reseptin juuri tuota äppisovellusta testatessani. 

Eikä tässä ollut vielä kaikki - äppi kokoaa marttayhteisön, joka viittaa kintaalla etäisyyksille paikkakuntien välillä sekä koronan vuoksi peruuntuneille marttailloille! Martat äpissä voivat kohdata kaikki martat ja marttahenkiset <3

Uusimmassa Martat-lehdessä Marttaliiton digipalvelujen koordinaattori Minttu Salminen kertoo ajattelevansa, että marttajärjestö antaa aidosti arvokkaista neuvoja kivempaan arkeen. Martat-lehden artikkelissa todetaan, että ruokaan liittyviä soveluksia on valtavasti. Marttojen sovelluksessa on ruokaosuuden lisäksi kodinhoito ja puutarha. Martat vinkkaa myös moniin muihin teemoihin, kuten esimerkiksi kierrätys, lajittelu, siivous, pyykki, vaatehuolto ja huonekasvit.

Kuva: Tarja Karvonen 

Miltä Mattojen äppi sinusta kuulostaa? Kiinnostuitko Marttojen sovelluksesta? 

Tervetuloa tutustumaan marttojen maailmaan Martat äpin kautta!

perjantai 20. elokuuta 2021

Mummun marjapiiras Marttojen tapaan

Minulla oli parina päivänä tehnyt mieli marjapiirakkaa. Ihmettelin piirakan leivottuani, miksi en ole heti tarttunut tuumasta toimeen ja ryhtynyt taikinan tekoon. Marjapiirakan tekeminen kun on niin mukavaa ja perusraaka-aineilla saa maukkaan piirakan. Piirakan tekemiseen menee alle tunti (taikinan tekeminen + 30 minuuttia uunissa).

Tein marjapiirakan Marttojen Mummun marjapiiras-reseptillä. Piirakkaan käytin mustikoita ja pikkuisen puutarhavadelmia. 


Mummun marjapiiras Marttojen tapaan

Marttojen sivulla näet reseptin ravintosisällön ja hiilijalanjäljen.

Pohja

1 ½ dl juoksevaa margariinia

1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Täyte

1 purkki (200 g) kermaviiliä (ja/tai rahkaa)
1 kananmuna
½ dl sokeria (+ 1 tl vaniljasokeria)
5 dl marjoja 


Laita uuni kuumenemaan 200°C:seen.

Voitele piirasvuoka (Ø 20-27cm) rasvanokareella. 

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. 

Yhdistä kaikki pohjan ainekset nopeasti taikinaksi.

Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita kermaviili, muna ja sokeri.

Ripottele marjat pohjan päälle ja kaada kermaviili päälle.

Paista 200°C:ssa noin 30 minuuttia.


Ruusu-unelmia blogin vinkkaa: 

Jos käytät jäisiä marjoja, ripottele marjojen päälle noin yksi ruokalusikallinen perunajauhoja.


Marttakamujen vinkkejä:

Heli kertoi käyttäneensä piirakkaan parasta ennen päiväyksensä ohittaneen maitorahkan. Oli ollut hyvää ja näin täytettäkin oli tullut enemmän.

Ritva vinkkasi tuolla Facebookin puolella, että turkkilainen jugurtti käy hyvin tähän piirakkaan.


Martat vinkkaa:

Marjojen tilalla voi käyttää 5 dl omenakuutioita tai siivuja. Piirakan päälle voi ripotella kanelia.


Maistuisiko Mummunmarjapiirakka?

Aurinkoista viikonloppua!

tiistai 17. elokuuta 2021

Fazerin syksyn 2021 uutuuskarkit

Kaupallinen yhteistyö: Fazer

Katsotaanpa, millaisia ovat Fazerin syksyn 2021 uutuuskarkit!

Kuva: Tarja Karvonen

Turkinpippuri-choko

Fazerin ärtsykän pippurinen klassikko on ihastuttanut salmiaikin ystäviä jo yli 40 vuotta. Miltä maistuu Tyrkisk Peber choco? Kuori tutulle Tyrkisk Peberille ja sisus suussa sulavalle pehmeälle suklaalle. Tämä karamelli sopii myös vegaaneille.

Kuva: Tarja Karvonen

Fazerin syksyn 2021 uutuuspatukat ovat makujen sinfoniaa. Patukat sopivat pieneen herkutteluun, välipalaksi tai muuten vain päivän piristykseksi. Patukat ovat valmistettu valmistettu Suomessa ja niissä on käytetty luontaisia väreja. Patukat ovat gelatiinittomia ja vegaanisia.

Tyrkisk Peber Hot & Sour lakritsissa yhdistyy salmiakkinen tulinen kuori hedelmäiseen täytteeseen. Namimellien iloinen klassikko, Dumle, on nyt myös suussasulavan suklaan ja toffeen makuinen makeispatukka. Aurinkoinen Tutti Frutti karkkipatukka on hedelmänmakuinen.

Kuva: Tarja Karvonen

Remix Lakritsi

Suklaa vai lakritsi? Vai mielellään molemmat?

Remix Lakritsi on monipuolinen sekoitus herkullista lakritsia. Pussista löytyy hedelmäisten makujen ja perinteisen lakun lisäksi myös suklaa- ja karkkirakeistettuja lakritseja. Isosta pussista riittää jaettavaksi isommallekin porukalle.

Makuja ovat Tuttu Frutti hedelmäpala, Choco Ässä salmiakki-lakritsi, Lakupätkä, Tutti Frutti täytelakritsi, Lontoon rae ha Tyrkisk Peber -vaahtorae. 

Kuva: Tarja Karvonen

Kuva: Tarja Karvonen

Fazer Salmiakki Crunchy Salty ja Smoky Whiskey Flavoured

Fazer Salmiakki on klassikko. Salmiakki on osa kulttuuriperintöämme. Syksyn uutuuksia ovat makuhermoja kutkuttavat uutuudet: Fazer Salmiakki Crunchy Salty -pastillin rapsun kuoren sisällä on suolainen salmiakkisydän. Fazer Salmiakki Smoky Whiskey Flavoured salmiakkipastilleissa on hennon savuinen viskin maku.

Kuva: Tarja Karvonen

Karamelli, karkki, makeinen, kompiainen, poltettu sokeri, konvehti, tikkunekku, nami... Millä nimellä sinä karamellejä kutsut?

Tervetuloa seuraamaan blogiani Facebookissa ja Instagramissa.

lauantai 14. elokuuta 2021

Riisin Rietas, Riisitunturin kansallispuisto

 



Etelä-Lapissa, Posiolla, sijaisteva Riisitunturin kansallispuisto on perustettu 1982. Pinta-alaltaan se on 77 km2. Kansallispuistolle ovat ominaista kuusikkoiset vaarat, rinnesuot ja kauniit maisemat Kitkajärvelle. Merkittyjä retkeilyreittejä alueella on yli 40 kilometriä. 

Vaara- ja tunturialueella kulkeva 10,7 kilometrin mittainen rengasreitti, Riisin Rietas, luokitellaan keskivaativaksi/vaativaksi reitiksi. Reitti kulkee pitkin tunturin huippuja, rinnesoita ja metsiä. Se tarjoaa upeita koillismaalaisia järvimaisemia ja mahtavia metsämaisemia. Suositeltu kulkusuunta on myötäpäivään.


Riisin Rietas 

"Reitille, jolle juuri olet astumassa, on saanut nimensä Riisin Riettaasta - onnettomasta miespolosta, joka taannoin menetti henkensä naavakuusikoiden kätköissä. Jo vuosikymmeniä on Rietas kummitellut Riisitunturin itärinteillä kaameita huutoja päästellen ja kulkijoiden perään huhuillen." Matsähallitus

Reitillä patikoidessamme pysähdyimme kuuntelemaan hiljaisuutta. Välillä reitillä oli kohtia, joissa ei kuulunut yhtään mitään. Sillä hetkellä ei edes lintujen laulua. Tosin kuulimme pariin kertaan ääniä, joita ihmettelimme. Oliko se mahdollisesti sitten Riettaan kummittelua vai sittenkin kuusikossa kulkuamme seuraava karhu.



Tapion pöytä 

"Tapion pöydäksi kutsutaan latvatonta kuusta, joka kasvaa leveyttä pituuden sijaan. Muinaiset suomalaiset uhrasivat erikoisen näköisen kuusen ääressä metsän kuningas Tapiolle osan pyyntikauden ensimmäisestä saaliista. Tapion puoleen käännyttiin etenkin ennen suurriistan metsästystä." Metsähallitus




Riisitunturilta avautuu kauniita maisemia Kitkajärvelle. Yli- ja Ala-Kitkajärvi muodostavat yhdessä Euroopan suurimman lähteen.



Riisitunturi on kansallispuistona rauhallinen kohde. Retkeilijöitä on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Oulangan kansallispuistossa Pienen Karhukierroksella. 

Kansallispuistojen reiteillä vastaantulijoita tai ohi kulkijoita tervehditään huikkaamalla tervehdys. Jos reitti on kohtaamiskohdalla kapea, annetaan tilaa nopeammin kulkeville siirtymällä polun reunaan. 

Kansallispuistossa voi tutustua myös eri paikkakunnilta tuleviin retkeilijöihin. Riisin Rietasta kiertäessämme tapasimme Tuusulasta kotoisin olevan pariskunnan. He ovat käyneet Riisitunturilla jo 15 vuoden ajan ja kuvaamassa lintuja. Kansallispuistokokemuksiamme jakaessamme saimme heiltä mahtavan vinkin: Riisitunturilta avautuu upea näkymä auringon laskiessa. Kirjoitan tämän vinkin muistikirjaani. Palaamme siis joskus vielä Riisitunturille katsomaan auringonlaskua.

Terveisiä kansallispuistossa tapaamallemme pariskunnalle Tuusulaan!




Metsähallituksen Riisitunturin kansallispuiston esitteestä löydät tarkat tiedot alueesta sekä kartan. Esite löytyy netistä sähköisessä muodossa tai paperisen esitteen voi ottaa mukaansa Oulangan luontokeskuksesta tai tulostaa ennen retkelle lähtöä. 




Riisijoki

Alueen halki kulkee maanselkä, idän ja lännen välinen vedenjakaja. Länsiosan vedet virtaavat Kemijokeen ja itäosan Kitkajärviin. 



Uudenlammin laavu

Retkelle on otettava mukaan juotavaa ja hyvä on olla myös pientä syötävää. Kävely paikoitellen haastavassa maatossa vaatii nestettä ja energiaa. Kun välillä vähän napasee palasta, niin ei tule uupelo ja huono olo.  Kävellessä katse on polulla etsimässä kohtia mihin astua. Jos ei välillä pysähdy, jää maisemat näkemättä. Kannattaa siis välillä muutoinkin pysähdellä.

Tässä lista, mitä yleensä otamme päiväretkelle (10 km -> reitille) mukaan:

JUOMAA
Vettä 0,5 litraa/hlö. 
Kuumaa vettä termospullossa, teepusseja 2 pussia ja pikakahvia 2 pussia. Pidämme patikointiretkellä pari tee/kaffetaukoa. 

EVÄÄT
1 jugurtti tai rahka/hlö
2 kpl välipalakeksiä/hlö
2 dl mehukeittopurkki/hlö
1 banaani/hlö

PIKKULUSIKAT
MUKIT

ROSKAPUSSI
Kaikki mitä viedään metsään, tuodaan myös pois.
Roskat laitamme roskapussiin ja lajitelemme kotona roskiksiin.

VESSAPAPERIA 
Reitillä olevissa taukopaikkojen vessoissa ei ole vessapaperia.

KÄSIDESIÄ 







Riisisuon niittylato

Alue on ollut historiallisesti eränkäynnin lisäksi tärkeä suoheinän niittokohde. Riisisuon niittyladoista on toinen kunnostettu taukopaikaksi. Ladossa voi istuskellessaan voi lukea ladon sisällä olevissa tauluista niittykulttuurista, kuinka suoheinää on kerätty talvirehuksi.



Soilun laavu

Soilun laavulle saavutaan reippaan nousun jälkeen. Laavulta avautuvaa kuusten kehystämää näkymää on mukava katsella eväitä syödessä. 


Riisitunturi tunnetaan talven tykkylumipuista. Talvella ilmamassojen kohotessa ylös, kosteus tiivistyy huurteena ja lumena puiden oksille. Metsähallituksen esitteessä kerrotaan, että tykkylunta voi täysikasvuisessa kuusessa olla jopa kolme-neljä tonnia!

Tykkylumipuita on kuvattu myös Riisitunturin kangasmerkissä (postauksen ensimmäinen kuva). Kangasmerkin voi ostaa Oulangan luontokeskuksesta tai tilaamalla verkkokaupoista.



Riisin Riettaan viimeinen taukopaikka on Riisitunturin autiotupa. Kuvassa olevan rakennuksen lisäksi taukopaikalla on myös laavu. Autiotuvalta reitti jatkuu 1,5 kilometrin päässä olevaan lähtöpisteeseen, Riisitunturin parkkipaikalle.

Riisitunturin kansallispuistoon voi tutustua myös kulkemalla lähtöpisteestä Riisitunturin autiotuvalle ja palaamalla takaisin lähtöpisteeseen. Näin reitin pituudeksi tulee 3 kilometriä. Reitti autiotuvalle on maltillista nousua. Reitti Riisitunturin autiotuvalle luokitellaan helpoksi/keski vaativaksi. 

Tuolla viimeisellä osuudella vastaamme tuli lapsiperheitä ja lapsia isovanhempien kanssa. Kaikkien vastaantulijoiden askeleet olivat reippaita ja ilmeet iloisia. Suosittelen myös tuota reittiä Riisitunturin autiotuvalle. Reitti on helppo kulkea ja reitillä näkee niin havumetsää kuin rinnesoita.


Jos on liikenteessä lähinnä kuntoilu mielessä, tarjoavat kansallispuistojen reitit mahtavat treenimaastot mm. polkujuoksuun ja sauvakävelyyn. Itselläni tulee aina seurattua askelten määrää. Kun aamusta laittaa aktiivisuusrannekkeen käteen, niin  reilun 10 kilometrin reitin retkeilypäivät painuessa iltaan askelia on kertynyt noin 20 000 askelta.


Voit tutustua myös muiden kansallispuistojen reiteistä tekemiini esittelyihin seuraavista linkeistä: