torstai 30. heinäkuuta 2020

Tuulan perheen kesäkanat ja Ukko-kukko

Tuula, kesäkanat ja Ukko-kukko Kuva: Anu M.

Variskankaan Marttojen puheenjohtajan Tuulan perheen mökillä elelee kesän ajan kanalauma. Tuula oli kysynyt ohimennen tuttavaltaan, että saisiko muutaman kanan kesäksi. Ja niinpä Tuulan ja Martin luo hurautti punaisella ihmeautolla emäntä kanojensa kanssa kesäkuun alkupuolella. Kanat ja kukko palaavat kesän jälkeen takaisin omistajalleen. 

Kun viisi kanaa ja kukko vapautettiin kuljetuslaatikoista, näkyi vain mustan pyrstön vilaus ja kukko suunnisti metsään. Päivän kukko kiekui metsässä ja kävi aina välillä kiertämässä kanalaa ympäri. Ukko-kukko palasi illalla laumansa luo ja asettui taloksi. Kanojen omistaja toi vielä neljä Luomu-Hy-Line tehotyttöä lisää ja muniminen alkoi. 


Tuula kertoo, että Ukko-kukko on loistava tyyppi. Se kuulema nostelee herkkupalat kanojen eteen ja pitää huolta, että sopu säilyy. Kanalauma on niin iso, että kanoille on rakennettu lisäosasto kanalaan ja sinne pimennetty munaosasto. Tuula kertoo, että kanat tarvitsevat suojaisan ja aurinkoisen paikan sekä varjoa ja riittävästi orsitilaa. Tarjolla pitää aina olla kauraa ja vettä sekä kalkkia. Tuulan perheen kesäkanat ovat oikeita herkkusuita ja heille tehdään puuroa, liotetaan herneitä ja erilaisia siemeniä ja makaronilaatikko on erityisen suuri herkku. 

Mökillä on kesäkanoja varten rakennettu kesäkanoja varten kanala ja asennettu orsia. Aamupäivällä kanat munivat ja iltapäivällä ne vapautetaan pihamaalle syömään ja kylpemään multaläjässä. Kanarouvat ovat kesyyntyneet niin, että kulkevat talonväen perässä ympäri pihaa ja kerjäävät makupaloja. Myös kaikki kukat saavat osansa kanojen nokkailusta. 

Papu-koira vahtii, että kaikki asiat pihapiirissä tapahtuvat järjestyksessä. Erityisesti kaksi kanakoiraa käyvät tarkistamassa kanojen hyvinvoinnin useamman kerran. Kanat eivät kuitenkaan säiky koiria.  

Kanalauma huodostuu useammasta rodusta. Ruskeat Hy-Line kanat ovat hyviä munimaan. Valkoinen Sussexin kana, Lumikki on jo eläkkeellä. Kanoilla on tietenkin nimet. Siiri, Rantanen, Lumikki, Tamara, Kulma, Pikkupyrstö, Pyrstö ja kaksi Tipiä ja Ukko-Kukko.


Kanat munivat hyvin nukutun yön jälkeen yleensä puoleen päivään mennessä. Pesään ilmestyy eri kokoisia ja vähän eri värisiä munia. Munien pinnassa olevat heinät lähtevät pois pyyhkäisemällä, kun munien pinta kuivuu. Munat ovat tosi keltaisia ja maukkaita ja niistä on mukava tehdä ruokaa ja leipoa. Lapset päivystävät kanalaa ja hakevat munat heti, kun kukko on päästellyt munaoopperan. Se kuuluu kauas ja on pitkä aaria, jolla Ukko-kukko kertoo iloisesta perhetapahtumasta. 

Tuula kertoo, että kanojen seuraaminen on viihdyttävää; kanojen ja kukon elämää mukava seurata. Tuula jatkaa, että tällainen kesäkanojen pitäminen sopii erittäin hyvin marttaelämään ja kesäelämään, jos vain on mahdollisuus ja järjestyy tilat kanojen pitämiseen. 


Marttaliitto ja Finlands svenska Marthaförbund juhlivat viime vuonna 120-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden pääruoka-aine oli kananmuna, koska kananmunalla on tärkeä rooli Marttojen historiassa. Juhlavuoden koordinaattori Micaela Römän kertoo Marttojen sivuilla, että 1900-luvun alussa Marttajärjestö näki kanojen kasvatuksen mahdollisuutena lisätä yhteisöllisyyttä, naisten oman elannon kerryttämistä ja sitä kautta myös tasa-arvoa kodeissa. Munien myynnillä emännät saivat omaa rahaa, jolla he pystyivät toteuttamaan parannuksia ja tulevaisuuden toiveitaan. 

Tuula viettää perheineen ihanaa kesää kanoja hoitaen ja niiden elämää seuraten. Eikö olekin hauskaa tuollainen kesänvietto?

sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Raparperipiirakan makuista ja Viola-peiton lämpöistä Martan päivää!

Martan päivää vietetään vuosittain 26. heinäkuuta. Martan päivänä marttayhdistykset järjestävät tapahtumia eri puolilla Suomea korona-ajan . Tänä kesänä voit katsoa marttojen Martan päivän videotervehdyskoosteen, joka esitetään Marttailu IGTV:ssa ja Martat vinkkaa FB-kanavalla puolen päivän maissa.

Leivoin Martan päivän herkuksi raparperipiirakan. Resepti on blogiarkistoni kätköistä. Pirtsakka raparperi saa pehmeyttä kermaviilistä. Tällä helpolla reseptillä syntyy myös maistuvat marjapiirakat. 


Kermaviili pehmentää pirtsakan raparperin maun

Raparperipiirakka

Pohja

150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Lisää muna hyvin sekoittaen.
3. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan.
4. Levitä pyöreän vuoan pohjalle, nosta hiukan reunoja esim. kahvilusikalla reunan myötäisesti vetäen. Reuna leviää uunissa.

Täyte


0,5 dl raparperinpaloja/puolukoita/mustikoita
1 tlk kermaviiliä
1 muna
2-3 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria

5. Sekoita kermaviili, sokerit, muna ja raparperinpalat/puolukat/mustikat.
6. Levitä tasaisesti vuokaan taikinan päälle.
7. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.


Novitan ViolaCAL-palapeitto sovellettuna 7 Veljestä pioni langalla

Edellisessä postauksessani kerroin virkanneeni Viola-palapeiton ja toinen peitto oli työn alla. Nyt tuo toinen Viola-peitto on valmis. Käytin Novitan Viola-palapeiton ohjeesta poiketen 7 Veljestä lilan (742, syreeni) langan tilalla pinkkiä (550, pioni) lankaa. 


Kiinanpioni

Ja lopuksi pionikuulumisia: Pari kesää sitten ystävältäni adoptoima pioni teki kaksi kukkaa! Tätä hetkeä olin odottanutkin siitä lähtien, kun pionista kasvoi kaksi kukkavartta nuppuineen. Ja odotus palkittiin kahdella pinkillä 7 Veljestä pioni-langan värisellä kukilla ja ripauksella keltaista 7 Veljestä kevätesikko-langan väriä.


Yrttiteetä ja raparperipiirakkaa


Hyvää Martanpäivää!

torstai 23. heinäkuuta 2020

Kesäkässät - kesävillasukat ja ViolaCAL palapeitot


Olen tänä kesänä kesäkässäillyt intopinkeänä virkkaamalla ViolaCAL-palapeittoja. Peitto on Novitan yhteisvirkkuupeitto, jonka on suunnitellut Sisko Sälpäkivi. Ohje julkaistiin Novitan nettisivuilla ja Facebookissa pala kerrallaan juhannukseen mennessä.  


Sain ensimmäisen palapeiton valmiiksi Novitan yhteisvirkkauksen aikataulussa. Palat virkattiin Novita 7 Veljestä-langasta neljällä eri värillä. Viola-palapeiton mallissa värit ovat luonnonvalkoinen (010), hiekka (060), syreeni (742) ja munakoiso (796). Erilaisia paloja on yhteensä kymmenen ja peitosta kolme kokoa; pieni, keskikokoinen ja iso. Minä virkkasin tuon isoimman koon eli jokaista eri palaa virkkasin kahdeksan kappaletta. 

Innostuin palojen virkkaamisesta niin, että olen virkannut toista palapeittoa käyttäen ohjeen mukaisen 7 Veljestä lilan (742, syreeni) tilalla pinkkiä  (550, pioni) lankaa. Tämä toinen peitto on reunan virkkaamista vaille valmis.  



Eilen satoi pitkin päivää ja ilma viileni alle 20 asteen. Välillä satoi tihuuttamalla ja välillä taivaan täydeltä. Ulkona näytti niin syksyiseltä, että alkoi yhtäkkiä ja villisti villasukattamaan. Otin Marttojen parhaat villasukat-kirjan ja aloitin neulomaan Novitan 7 Veljestä pinkistä langasta (550, pioni) kesäisiä villasukkia. 

Neuloin sukan Nokkonen-villasukan ohjeella, mutta varresta neuloin ohjetta lyhyemmän. Valitsin tämän ohjeen, koska tämä on ihana yksivärisen sukan malli, se on suunniteltu Novitan 7 Veljestä langalle ja tätä lankaa ihanaa pinkkiä oli lankakorissani. 

Tänään on satanut aamusta asti. Oli siis sopiva päivä keskittyä kesäkässäilyyn! 
Oletko sinä kesäkässäillyt tänä kesänä?



Tervetuloa seuraamaan blogiani myös instagramissa - löydät blogini nimellä ruusu_unelmia.

maanantai 20. heinäkuuta 2020

Nopea kääretorttuleivos sopii arkeen ja juhlaan



Teimme eilen synttärin kunniaksi kääretorttuleivoksia. Kääretortun leipominen ei kauaa aikaa vie ja kääretorttuviipaleista saa kivoja leivoksia, joiden tekemisessä on vain mielikuvitus rajana.

Kääretortun pohjataikinan teimme Korpelan Myllyn Unelmatorttu-reseptillä. Täytteeseen ja kuorrutukseen käytimme kermaa, mansikkahilloa ja Fazerin Marianne-tuotteita.



Unelmatorttu

4 munaa
1,5 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
2dl kuohukermaa
mansikkahilloa

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
100-150 g tuorejuustoa (esim. vadelmatuorejuustoa)
tuoreita mintunlehtiä


Näin valmistat:


1. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. 

4 munaa
1,5 dl sokeria

2. Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää ne siivilän läpi muna-sokerivaahtoon kevyesti kaapimella käännellen.

2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

3. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.
4. Paista 225 asteessa noin 6-7 minuuttia.
5. Kumoa kypsä torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle, poista leivinpaperi ja anna jäähtyä.

6. Valmista täyte: Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sokerit.

2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

mansikkahilloa
Marianne Crush-rouhetta

7. Levitä mansikkahilloa ohut kerros tasaisesti kääretorttulevyn päälle.
8. Levitä kermavaahto ja ripottele Marianne-rouhetta kermavaahdon päälle. 
9. Kierrä kääretorttulevy rullaksi ja laita torttu saumapuoli alaspäin jääkaappiin maustumaan.



10. Valmista kuorrute: Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Voit halutessasi käyttää elintarvikkeiden värjäämiseen tarkoitettua elintarvikeväriä tai geeliväriä kuorrutteen värjäämiseen.

2 dl vispikermaa
150 g tuorejuustoa 
elintarvikkeiden värjäämiseen tarkoitettua elintarvikeväriä tai geeliväriä


11. Leikkaa kääretorttu viipaleiksi ja kuorruta haluamallasi tavalla. 

Kääretorttuviipaleen voi joko kuorruttaa ohuella kermavaahtokerroksella ennen ruusujen tekemistä tai jättää naked-viipaleeksi.
Ruusut saat pursotinpussilla ja tyllalla (itse käytin Heirolin 852 tyllaa). Ruusujen lehdiksi sopivat tuoreet mintun lehdet.
Marianne rae sopii kivasti leivoksien somisteeksi; rakeissa on tuttu tuttu Marianne-karkin maku ja perinteistä Marianne-karkkia ohuempi minttukuori.

Kääretorttuleivoksien tekeminen on helppoa ja nopeaa. Leivokset sopivat arkeen ja juhlaan, vierastarjoiluksi sekä hemmottelu- ja herkkuhetkiin. 



Maukasta alkanutta viikkoa!

keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Helppo ja nopea marjahillo

Kaupallinen yhteistyö: Dansukker 


Lakka, hilla, suomuurain, muurain, valokki, linttu, rahkamarja - rakkaalla lapsella monta nimeä. 


Keräsin eilen lakkoja ja tein niistä nyt aamulla hilloa Dansukker Minihillosokerilla. Olen käyttänyt aiemmin Hillosokeria ja Hillo-marmeladisokeria, mutta tämä Minihillosokeri on ihan uusi tuttavuus. 


Hillon tekeminen ei kyllä tämän helpommaksi voi oikeastaan mennä. Siis huom. kun tuon lakkojen keräämisen osuuden lakkahillon tekemiseen käytetystä ajasta jätetään pois. Lakkojen keräämiseen kuluu aikaa ja askelia suolla tulee reippaan treenin verran. Jos lakkojen kerääminen lähtee ns. lapasesta (niinkuin herkästi lähtee), niin seuraavana päivänä tietää suolla tarponeensa. 


Hilloa voi tehdä oman maun mukaisista, saatavilla olevista marjoista.



Tutustaan ensin tähän Minihillosokeriin. Dansukker Minihillosokerilla tehty hillo sisältää ohjeen mukaan tehtynä noin 20 % lisättyä sokeria (vrt. perinteisessä hillossa noin 30-50%). Minihillosokerissa käytetty sokeri on 100% kotimaisista sokerijuurikkaista. Lisäksi hillossa on hedelmistä saatavaa hyytelöimisainetta, pektiiniä, ja säilyvyyden parantamiseksi kaliumsorbaattia, jota on luonnostaan mm. pihlajanmarjoissa.


Minihillosokerilla tehty hillo on koostumukseltaan säilyy jääkaapissa noin 6 kuukautta. Alhaisemman sokerimäärän vuoksi myös hillon väri voi muuttua säilytyksen aikana.



Marjahillo Minihillosokerilla (Dansukker)


1 kg marjoja (tuoreita tai pakastettuja marjoja)
1pkt Dansukker Minihillosokeria

1. Perkaa (ja paloittele isot) marjat kattilaan. Jos käytät tuoreita, kokonaisia marjoja, lisää 2-3 ruokalusikkaa vettä. Käytä pakastemarjat osittain sulaneina.

2. Lisää Minihillosokeri ja kuumenna kiehuvaksi sekoittaen. Anna kiehua kevysti sekoitellen. Anna kiehua kevyesti poreillen 5 minuuttia, sekoita välillä. Kovakuoristen marjojen (mm. herukat)keittoaika on 10-15 minuuttia.

3. Kuori vaahto pinnalta  Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje hyvin. Säilytä jääkaapissa. Säilyvyys avaamattomana noin 6 kuukautta. 

Valmistatko sinä marjahilloja? Mikä on sinun lempi marjahillosi? 






sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Helpot härkäpapupihvit

Onko härkäpapupihvien tekeminen tosiaan näin helppoa? No, kyllä on!

Tutkin Karviaisten tilan Voima-Papu härkäpapurouhepakettia ja huomasin paketin etiketissä olevan Varsin simppelit härkäpapupihvit-reseptin. Vähän härkäpapurouheen turvottelua, sipulisilpun kuulottelua, ainesten sekoitusta ja pannulla paistelua, pihveiksi muotoilua ja uunista odottelua 20 minuuttia. Katsotaanpa reseptiä tarkemmin.
 



2 dl härkäpapurouhetta
2 sipulia
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria
1-2 rkl sinappia
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kuivattua persiljaa
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä pihvien voiteluun

Voit halutessasi ripotella pihvien päälle seesaminsiemeniä.

1. Turvota härkäpapurouhetta 10 min noin 3 dl vettä.

2. Kuori ja silppua sillä välin sipulit. Lorauta öljy kattilaan ja kuullota sipulisilppu siinä.

3. Lisää sipulisilpun joukkoon härkäpapurouhe ja kaikki muutkin ainekset. Paistele 10 min sekoitellen.

4. Ota kattila liedeltä ja hulauta siihen muun murkinan mukaan vehnäjauhot ja sekoita massa tasaiseksi.

5. Muotoile massasta pihvejä leivinpaperilla varustetulle uunipellille. 

6. Voitele pihvit öljyllä ja ripottele niiden päälle seesaminsiemeniä. 

7. Paista 200 asteessa 20 minuuttia. 

Härkäpapupihvit nautitaan vaikkapa perunamuusi kyytipoikanaan. 

Ohjeen mukaan pihvitaikinaa voi keventää esimerkiksi raastetulla porkkanalla, lantulla, perunalla tai punajuurella. Laitoin pihveihin yhden ison porkkanan raasteena ja tulipa näistä hyviä! Seuraavalla kerralla kokeilen laittamalla pihvitaikinaan raastettua perunaa. 


Katsotaanpa vielä, mitä Martat kertovat härkäpavusta: "Härkäpapu (Vicia faba) eli peltopapu on oikeammin virnasukuinen kasvi (Vicia sp.). Härkäpapu on pisimpään Suomessa viljelty ”papu”laji.  Aivan nuorina, kun härkäpavun palot ovat pikkusormen kokoisia, ne voidaan syödä palkoineen. Täysikasvuisina härkäpavun palot silvitään ja vain pavut keitetään." (Martat.fi


Martat vinkkaavat, että pavuista tehtyjä kasviproteiinivalmisteita voi käyttää ruoanlaitossa kuten lihaa, sen lisäksi tai korvaajana.


Marttojen papureseptejä löydät täältä KLIK.



Härkäpapurouhe saatu Karviaisten tilalta.

torstai 9. heinäkuuta 2020

Nokkos-fetapiirakka

Kävin tänään Paltaniemellä ystävän luona nokkosenhakureissulla. Samalla vaihdettiin kuulumisia ja mukavia kesäkuulumisia olikin - rippijuhlaa, lomamatkoja, kesätöitä ja monenmoisia kesäpuuhia. 

Siinä nokkosia kerätessä alkoi kuulua ukosen jyrähtelyä ja taivas enteili sadetta, joten kurvailin kotiin leipomishommiin. Marttojen resepteissä oli nokkos-fetapiirakan ohje - sitä siis tänään!  

Tässä on piirakkaohje. Lisäsin sulkeisiin vinkkejä, jotka itse koin hyviksi. Piirakkapohjaan käytetään keitettyä perunaa raasteena. Minä käytin eiliseltä päivältä päivälliseltä jäänyttä perunamuusia.  




Pohja:

100 g voita tai margariinia

2 keitettyä, kylmää perunaa hienona raasteena (vinkki: edelliseltä aterialta jäänyttä perunamuusia)
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1,5 - 2 l tuoreita nokkosen lehtiä
1 nippu kevät- tai ruohosipulia
200 g fetajuustoa pieninä kuutioina
2 dl maitoa
2 munaa
1 tl suolaa
ripaus vastajauhettua mustapippuria


1. Sekoita keskenään pehmeä rasva ja perunaraaste/perunamuusi.

2. Sekoira keskenään vehnäjauhot sekä leivinjauhe ja nypi ne sormin rasvaperunaseokseen.

3. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

4. Kauli tai taputtele taikina ohueksi levyksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Vinkki: Perunamuusista tehty taikina on notkeaa ja sen levittäminen onnistuu mukavasti lusikalla.

5. Sekoita keskenään nokkesenlehdet, hienonnetut ruohosipulit sekä fetajuustokuutiot. (Vinkki: Voit myös laittaa ensin fetajuustokuutiot taikinapohjan päälle. Ripotele sitten nokkos-ruohosipuliseos.  Näin täytteen ainekset tulevat tasaisesti piirakan päälle.)

6. Sekoita keskenään maito ja munat. 

7. Mausta suolalla ja mustapippurilla. (Vinkki: Suolan voi jättää pois - fetassa on ihan sopivasti suolaa.)

8. Lisää munamaito muiden täyteaineiden joukkoon ja kaada vuokaan. (Vinkki: Mikäli ole laittanut täyteaineet kerroksittain piirakkapohjan päälle, kaada munamaito viimeisenä täytteen päälle.)

9. Paista 175°C:ssa noin 45 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja täyte kokonaan hyytynyt.

Resepti: Martat 

Käytätkö sinä nokkosta ruuan valmistukseen tai leivontaan?


maanantai 6. heinäkuuta 2020

Puutarhamatkailukohteet Sadun Kukkaiselämää ja Kaksolan yrttipuutarha

Eilen vietettiin Avoimet puutarhat -tapahtumaa ja tapahtumassa mukana olevat puutarhat olivat jälleen auki vierailijoille kautta maan.

Tutustuin Avoimet puutarhat -tapahtuman kohteisiin kotisohvalta. Nostan kohteista kaksi minulle tutumpaa kohdetta, koska nämä ovat myös puutarhamatkailukohteita eli kohteisiin voi tutustua muulloinkin kuin Avoimet ovet -tapahtumapäivänä. Kotimaan matkailukohteina nämä ovat kukista, hyötykasvaista, lähiruuasta sekä puutarhailijoiden ja viherpeukaloiden unelmakohteita.

Sadun Kukkaiselämää 

Sadun Kukkaiselämää oli yksi Avoimet puutarhat -tapahtuman kohteista. Puutarha on noin 1600 m2 ja sijaitsee 2-vyöhykkeellä Lappeenrannassa. Satu on opettaja, joka on nyt myös puutarhuri. Hän suoritti eilen viimeiset puutarhaopintojen näytöt hyväksytysti. Lämpimät onnittelut puutarhurille!

Tässä postauksessa on Sadulta kolme vinkkiä, joita voi hyödyntää omassa puutarhasssa.

Kukkaiselämää puutarha on tänä keväänä talon molemmille sivuille puutarha-aidan ja -oven. Aita ja ovi rajaavat takapihan etupihan Ruusulasta, eristävät kadulta tulevaa liikenteen melua ja pitävät Mortti-koiran tallessa, mikäli etupihan kadulle johtava portti on auki. Koko tontti on aidattu teräselementtiaidalla. Aita on naamioitu villiviinillä. Kadusta tontin rajaa vinyyliaita.

Kukkaiselämää Satu vinkkaa: Aitaa tonttisi ja asenna vielä portti. Ei ole ongelmaa jäniksistä eikä peuroista ja koira sekä lapset pysyvät tallessa. Lisäaidat sivupihoilla eristävät melua ja tuovat lisää yksityisyyttä. 


Satu rakensi miehensä kanssa muutamia vuosia sitten raudoitusverkosta köynnöstunnelin. Tunnelissa kasvaa kiinanlaikkuköynnös, kärhöjä, villiviiniä ja piippuköynnöstä. 

 

Satu kertoi, että tänä kesänä hän teki miehensä kanssa kanaverkosta ”piha-apulaisen”. Hulda Huoleton haravoi Kukkaiselämää-pihapuodin edustalla. Huldalle kasvaa oikein muhkea mekko suikeroalpista ja hiukset hopeaputouksesta. ässä on hauska idea meidän muidenkin puutarhaan!  

Tutustu Satun blogiin, kukkaispuotiin ja kukkaiselämää-verkkokauppaan klikkaamalla tästä KLIK.

Kukkaiselämää kotisivut http://www.kukkaiselämää.fi

Kukkaiselämää Facebook profiili https://facebook.com/Kukkaiselämää

 

Kaksolan yrttipuutarha     

   

Tutustuin Kaksolan yrttipuutarhan emäntään, Maaretiin, marttamatkalla Strasbourgiin.   

Kaksolan yrttipuutarha oli yksi tämän vuoden Avoimet puutarhat -tapahtuman kohteista, joka on myös puutarhamatkailukohde. Tilalla kasvatetaan marjoja (mansikoita, vadelmia, herukoita, tyrniä, karviaisia, saskatoonia, aroniaa, karhunvatukkaa ja pensasmustikkaa), joita saa kerätä itse. Lisäksi tilalta saa varhaisperunaa ja tilan omia mehuja. Kohde sopii niin päiväretkikohteeksi kuin pitemmän ajan lomailuun, sillä  Kaksolan tilalla voi majoittua mökkimajoituksessa ja majoittujien käytössä on oma ranta, vene ja sauna. Tässä siis kotimaanmatkailun unelmamatkakohde - tutustu tarkemmin tilaan ja sen palveluihin  Mansikkapaikka Kaksolan nettisivuilta.

Ja nyt tämän päivän teemaan eli Kaksolan yrttipuutarhaan. Olin yhteydessä Maaretiin ja hän kertoi Kaksolan historiasta ja puutarhasta. Maaret kertoi, että 1990-luvulla navetan vieressä kasvoi suuri pihlaja vanhan saunan paikalla. Omenapuut, kirsikat ja päärynä olivat jo lähellä. Mausteyrttejä kasvoi siellä täällä kukkapenkeissä ja Maaret haki niille paikkaa. Heinäveden Yrttipaja lopetti samoihin aikoihin ja omistaja tarjosi pihalla kasvavia villiintyneitä yrttejä Kaksolan tilalle. Pihlaja kaadettiin ja alkoi yrttipuutarhan kausi. 

Yrttipuutarhasta on tullut Maaretille rakas harrastus ja nykyisin pienellä veneenmuotoisella alueella kasvaa yli 50 mauste-ja lääkeyrttiä! Niitä vaihdellaan, kerätään ja vaalitaan. Jotkut menestyvät, toiset eivät kestä talvea, kuitenkin myös laventeli ja salvia ovat talvehtineet Outokummun tasolla. Joka vuosi tulee jotain uutta ja tulokkaille raivataan tilaa.  


Tänä vuonna uusi tulokas on koiranliisukka, myös värikasvina tunnettu morsinko ja purppuratulikukka kukkivat ensi kerran. Puutarhan hauskana erikoisuutena voi pitää lahjaksi saatua 50-luvun mansikkaa, joka kasvaa yrttispiraalissa. Saa vanhana lajikkeena VIP-kohtelun marjatilalla.

Puutarhan paikka oli perustettaessa täynnä rikkaruohoja kuten vuohenputki, elämänlanka, rönsyleinikki ja voikukka eikä maaperiä kesäkiireiden aikaan vaihdettu. Rikkaruohot ovat edelleen puutarhassa, mutta pidetään kurissa kitkemällä. Helppohoitoisuus ja luonnonmukaisuus on ollut selkeä valinta alusta lähtien, olki kattaa osaa kasveja ja leviämistä tapahtuu siementämällä. 



Visuaalisuus ja elämyksellisyys ovat tulleet kuvioihin mukaan. Italian kielen ja kulttuurin arvostus on tuonut oman mausteensa puutarhan ulkonäköön. Juvan puutarhasomisteen betonipylväätl, suihkulähde ja kalusteet ovat  edistäneet tavoitteita. Polut on tehty vanhan uunin kierrätetyistä tiilistä. 

Maaret kertoo parasta Kaksolan puutarhassa olevan sen, että istahtaessa huvimajaan kuuntelemaan suihkulähteen solinaa ja hyönteisten pörräystä voi hetken kuvitella olevansa aivan muualla, kuin marjatilan sydämessä. Perhoset ovat löytäneet monien muiden hyönteisten tavoin puutarhan ja siellä viihtyvät myös linnut. Tuoksut, värit, maut ja tunnelma ovat arkipäivä elämyksellisyyttä. Monet kahvittelut, kuten jokavuotinen marttojen mansikkaretki on pidetty puutarhassa ja maataloustyön päätyttyä Kaksolan isäntäväki istuu usein hetken nauttimassa puutarhasta ennen ilta-askareita. 

Yrttejä hyödynnetään monin tavoin ruoanlaitossa, tilalla on tehty mm-. 10 yrtin mausteseosta ja laventelisokeria ja minttuja käytetään tilan omiin mehuasemalla valmistettuihin raparperi- ja herukanlehtimehuihin. Palsternakka, lipstikka, maa-artisokka ja raparperi mahtuvat myös kasvamaan pieninä määrinä. On vain aina tiedettävä, mitä syödään ja mitä jätetään koskematta. Monet mausteyrtit ovat myös rohdoksia, mutta varsinaiset lääkeyrtit, joista monet ovat myrkyllisiä, jätetään vain koristeeksi.

Kaksolan kotisivut http://www.kaksola.fi
Kaksolan Facebook profiili https://fi-fi.facebook.com/kaksola.fi/

Kaksola sijaitsee n. 15 kilometriä Varkauden suuntaan Viuruniemi-nimisessä kylässä. Outokummusta päin tultaessa käänytään oikealle Viurutielle, jossa on opaste "uimaranta". Kaksolan omat opasteet yksityistiellä (tila on noin 1,4 km tienhaarasta).



Onko Avoimet puutarhat -tapahtuma sinulle tuttu? Osallistuitko tapahtumaan? Kävitkö tutustumassa tapahtumassa oleviin puutarhoihin paikan päällä vai kotisoffalta?

torstai 2. heinäkuuta 2020

Tallink Siljan uutuusristeily Tallinnaan ja Fotografiska & Nudist Winery


Victoria I, Kuva: Tallink Silja

Risteilyt ovat täällä taas! Tai oikeastaan vihdoinkin! Korona-ajan rajoitusten purkamisen jälkeen SiljaTallinkin kesäristeilyt tarjoavat hienon kattauksen erilaisia matkavaihtoehtoja ja mahdollisuuden päästä merelle tuulettumaan.

Tallink Silja kutsui bloggareita ja median edustajia tutustumaan uutuustuotteeseensa 11 h-päiväristeilyyn Tallinnaan. Laiva lähti satamasta aamulla (klo 9.30) ja vietimme klo 12-17 välisen ajan Tallinnassa tutustuen valitsemaamme kohteeseen. Laiva palasi takaisin Helsinkiin illalla (satamassa klo 20). Victoria I liikennöi 11 h -risteilyjä ajalla 8.6.-30.8.2020.

Risteilyjä esitellessään Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoi, että 11 h -ostosristeilylle voi varaamalla ottaa auton mukaan laivaan ostoskärryksi ja tilata tuotteet Pre-Order-palvelusta.  Näin esim. kesäjuhlajuomien ostaminen helppoa ja vaivatonta. 

Tallink Siljan kesän 2020  risteilytarjonta saa käden hamuamaan läppäriä matkavarauksen tekemiseksi ja kaivamaan esille korona-aikana vaatehuoneeseen hautautuneen matkalaukun. Uutuuksia ovat mm. päivä Maarianhaminassa-risteily Helsingistä,  päivä Riiassa -risteily Helsingistä, päivä Saarenmaalla -risteily Helsingistä ja päivä Tallinnassa -risteily Turusta sekä Helsingistä. Tutustu ajankohtaisiin risteilyihin Tallink Siljan sivuilta

Lue myös Tallink Siljan sivuilta ajankohtaista tietoa korona viruksen aiheuttamista toimenpiteistä. Ohjeistuksen toteuttamisesta on huolehdittava myös meidän matkustajien. Hyvä on myös käyttää sitä ns. maalaisjärkeä ja eikä esim. lähteä jonottamaan maihin pääsyä pakkautumalla laivan oven eteen odottamaan. Kun odottaa laivan satamaan saapumisen jälkeen vaikkapa 10 minuuttia, niin laivasta pääsee jonottamatta.


Fotografiska Tallinna ja Telliskiven alue



Valitsin Silja Tallinkin ja Visit Tallinkin mediamatkan tutustumiskohteekseni Fotografiskan ja Telliskiven alueen. 

Telliskivi Loomelinnak on kulttuurikeskittymä, jonka raamit luo vanhat tehdasrakennukset rouheine tiiliseinineen ja upeine seinämaalauksineen. Alueella sijaitsee mm. erilaisia luovan alan yrityksiä ja myymälöitä tasokkaine tuotteineen (esim. lasten ja aikuisten vaateliikkeitä, askartelu- ja maalaustarvikkeita, sisustusliikkeitä) sekä kahviloita ja ravintoloita. Telliskivessä järjestetään myös kulttuuritapahtumia ja kirpputoreja.

Alue on kaikkien yhteinen paikka; alue ei ole vain turistien suosima alue, siellä viihtyvät myös paikalliset asukkaat.

Fotografiska Tallinna



Fotografiska Tallinna on kansainvälinen valokuvataiteen keskus ja kulttuurikeskus, jossa on näyttelyiden lisäksi tapahtuma-alue, kahvila, ravintola ja myymälä. Ensimmäinen Fotografiska on avattu Tukholmaan ja sen jälkeen toinen Tallinnaan


Bryan Adams Exposed 6.3.-31.8.2020



Sir Mick Jagger, Green Shirt
New York, 2008
Brian Adams 


Homeless
Bryan Adams


Sergei Polunin
London, 2013
Brian Adams

"Bryan Adams on laulaja, lauluntekijä, tuottaja ja taitava valokuvaaja. Exposed -näyttely koostuu kolmesta valokuvasarjasta, jotka kuvaavat Adamsia muotokuvien kuvaajana julkisuudesta ja glamourista traumaan ja vaikeuksiin."

Vaikka olenkin Adamsin biisejä popittanut, en tiennyt hänen olevan näin lahjakas valokuvaaja! Upeat ja puhuttelevat muotokuvat on kuvattu studiossa. Valkoista taustaa vasten katse kiinnittyy henkilöön, hänen ilmeisiinsä, asentoon ja kuvan tunnelmaan. Näyttelyn kuvasarjat vievät tunnelmasta toiseen. Näyttelyn kuvat kiehtovat, viettelevät, hymyilyttävät, tuovat kyyneleet silmiin, saavat pohtimaan ihmisten tarinoita kuvien takana, sisältävät toivon.


Tom of Finland The Darkroom 21.2.-19.7.2020



Tämä ainutlaatuinen näyttely esittelee Touko Laaksosen tuntemattomamman puolen - valokuvaajan. Tässä ainutlaatuisessa näyttelyssä on ensimmäistä kertaa esillä yhtä aikaa esillä Laaksosen ottamia valokuvia, kuvakollaaseja, luonnoksia ja piirroksia. 

Näyttelyssä nähdään Laaksosen  työskentelyprosessi; hän otti valokuvia ystävistään ja kumppaneistaan, teki kuvista kuvakollaaseja ja yhdisteli osia kuvista luonnoksissaan ja piirroksissaan. 


Lina Iris Viktor Dark Testament 21.2.-31.8.2020




"I only see yhe absolute beauty and the depth of black...
Black to me is the proverbial `material prima: the first matter 
blackness as source, the dark matter that birthed everything."
Lina Iris Viktor  

Brittiläis-liberialaisen taiteilijan Lina Iris Viktorin teoksissa maalaukset on tehty valokuviin. Dark Testament -näyttelyn teosten väripaletti on intensiivinen ja värien määrä suppea - mustan kauniita sävyjä täydentämässä ripauksella vaaleita sävyjä ja ylellistä symbolista ja aineellista kultaa. Niukasti valaistussa näyttelytilassa, mustia seiniä vasten olevat teokset vetävät puoleensa ja rajaavat kaiken ylimääräiset pois teosten ympäriltä.


Sebastião Salgado Gold 14.2.-31.8.2020 



Gold -näyttelyn teokset ovat ranskalais-brasialaisen Sebastião Salgadon ottamia kuvia Serra Peladan kultakaivoksesta Brasiliassa vuonna 1986. Serra Peladan kultaesiintymä oli maailman suurin kultaesiintymä viidakossa 430 kilometrin päässä Amazonilta. Viidakossa työkenteli 52 000 kullankaivajaa epäinhimillisissä olosuhteissa toteuttaakseen unelman paremmasta elämästä itselleen ja perheelleen.

Näyttelyn teokset pysäyttävät, lukematon määrä yksityiskohtia ihmisistä työnsä äärellä, inhimillisyyden rajoilla. Teokset laittavat miettimään ihmisten arvoja ja keinoja saavuttaa onni, ihmisten tasa-arvoa ja epätasa-arvoisuutta. 

"Gold -näyttely on sekä kunniainosoitus ihmisten taistelulle arvokkaasta olomassaolosta että haaste status quoon: eikö todellakaan ole parempia tapoja jakaa maapallon resursseja kestävästi kuin julma kapitalismi?" 
Sebastião Salgado

Valokuvanäyttelykierroksen päätteeksi kannattaa tutustua ajan kanssa Fotografiskan myymälän tuotteisiin. Myynnissä olevat julisteet, taidekirjat, avoimetkirjat ja luonnoslehtiöt sekä Fotografiskan omat designtuotteet ovat hienoja matkamuistoja, sisustustuotteita, lahjoja sekä tuliaisia. 

Fotografiskan kattobaari



Fotografiskan kattopuutarha on kulttuurielämysten lomassa mitä sopivin paikka katsella upeaa  Tallinnan kaupunkinäkymää. Coctaileja ja ruokia nauttiessa voi samalla ihastella vaikuttavan näköistä baari-ravintola kokonaisuutta ja sen sisustusta.

Ravintolassa ja baarissa noudatetaan zero waste -periaatetta eli raakaaineet käytetään huolellisesti - "käytetään kaikki kukasta juureen ja nenästä häntään, niin ruuissa, leivonnaisissa kuin juomissa".  





Nudist Winery sijaitsee Telliskiven alueella, vanhassa juomatehtaalle restautoidussa tehdasrakennuksessa. Tilat ovat kahdessa kerroksessa; alakerrassa on baari ja yläkerrassa asiakkaille tilaa nauttia juomista sekä juomatehtaan toimisto. Yläkertaan on rakenteilla myös tila tehtaan juomien valmistuslaitteistolle.

Juomatehdas valmistaa mm. kuohuviinejä ja niiden alkoholittomia versioita,  siidereitä ja Mihkel-olutta. Raaka-aineena käytetään raparperia, karviaismarjoja, metsämasikkaa ja vadelmia. Valmistuksen periaatteena on käyttää vain luonnollisia ja käsittelemättömiä raaka-aineita.

Baarin yhteydessä olevasta myymälästä voi ostaa juomatehtaan valmistamia juomia mukaan ja Nudist-brändin tuotteita. Juomatehtaaseen voi halutessaan varata tutustumiskierroksen ja tuotteiden maistatuksen. Kokemuksena tämä kyllä kruunasi Nudist Winery-kokemuksen, sillä näin kuulimme tarinat niin yrityksen kuin tuotteidenkin taustalla.


Nudist Wineryn Rabarbra Sparkling Rhubarb Dry tulee myyntiin isompiin Alkoihin eri puolilta Suomea heinäkuun aikana. Alkon sivuilla juomaa kuvaillaan kuivaksi, keskihapokkaaksi, raparperiseksi, kukkaiseksi ja hedelmäiseksi. Siis juhlajuomaa parhaimmillaan!


Hienon mediaristeilyn päätteeksi nautimme yhteisen illallisen Grill House -ravintolassa. Katsotaanpa, mitä illalliseemme kuului!


Tomaattikeittoa ja vuodenjuustotoast


Taimenta, parsan ja tomaattikirsikoiden kera sekä taimenen mäti-valkoviinikastiketta


Brownie, marjoja ja piimävaahtoa somisteena ja makuna tuoretta minttua


Ja mikäpä sen mukavampaa on ennen viimeisiä laivalla tehtyjä ostoksia, kuin levätä hetken hytissä ja katsella näkymää merelle. Hyttien hinnat ovat alkaen +10 € ja hytti on käytössä koko matkan ajan.  

Matkan suurta antia olivat myös matkaseura! Kiitos matkaseurasta uudet blogiystäväni Bistroemon Terhi ja Kotigourmeeta & elämän hiukkasia Hanna!

Mediamatkan tarjosivat Tallink Silja ja Visit Tallinn.