sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Kanakori neuloen ja virkaten

Olen mietiskellyt viikon päivät, että millaisen kanakorin saisi tehtyä neulomalla ja virkkaamalla. Kanakoriin olisi kiva laittaa esimerkiksi tarjolle lämpimät keitetyt kananmunat ja tietenkin suklaamunat pääsiäisenä.

Asiaa pähkäiltyäni, niin eihän se auttanut kuin kokeilla. Kirjoitin tähän ohjeen, kuinka korin neuloin ja virkkasin. Ohjeessa voi olla jotain virheitä, joten sovella tarvittaessa.


Kanakori neuloen ja virkaten

Tarvikeet:

kerä valkoista villalankaa
eri värisiä villalankoja - vinkki: hyödynnä jämälangat
neulepuikot ja virkkuukoukku langan ja käsialan mukaan
vanua
silmäneula
nuppineuloja
sakset

Neulo ensin kanan vartalo. Luo 80 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle (20 silmukkaa/puikko). Neulo n. 16 cm oikein silmukoin.

Neulo kolmen puikon silmukat nurjilla silmukoilla ja neljäs puikko oikeilla silmukoilla. Tästä neljännen puikon silmukoista poimitaan silmukat kanan kaulaan.

Jatka neuloen oikeita silmukoita n. 14,5-15 cm. Päätä silmukat.

Ompele neuleen yläosa kiinni ja taita kanan sisälle. Taitosreuna tulee nurjien silmukoiden kohdalle.


Tämän jälkeen ompele pohja kuvan tapaan. Lopuksi ompele pitkien saumojen kulmat nurkista kiinni toisiinsa.


Poimi kaulaa ja päätävarten etureunasta silmukoita kahdelle puikolle (11 silmukkaa/puikko). Luo kolmannelle puikolle 11 silmukkaa (= niska). Neulo oikeaa neuletta n. 3 cm.

Aloita kavennukset:

1. kavennuskerros: neulo *puikon kaksi silmukkaa oikein yhteen, 3 o, 2 silmukkaa oikein yhteen, 4 o*. Toista *-* kerros loppuun. Neulo seuraava kerros oikein.

2. kavennuskerros: neulo *2 oikein yhteen, 2 o, 2 oikein yhteen, 3 o*. Toista *-* kerros loppuun. Neulo seuraava kerros oikein.

3. kavennuskerros: neulo *2 oikein yhteen, 1 o, 2 oikein yhteen, 2 o* toista *-* kerros loppuun. Neulo seuraava kerros oikein.

4. kavennuskerros: neulo *2 oikein yhteen ja seuraavat 2 o oikein yhteen, 1 o*. Toista *-* kerros loppuun.

5. kavennuskerros: neulo *2 oikein yhteen, 1 o*. Toista *-* kerros loppuun.

Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Kiristä ja päättele lanka.


Poimi niskasta 12 silmukkaa puikolle. Neulo oikealla kerroksella oikeita ja nurjalla nurja silmukoita n. 4 cm. Päätä silmukat. Täytä kanan pää vanulla. Ompele niskalappu korin sisäseinämään, että vanu pysyy pään sisällä.

Ompele silmät tekemällä muutamia pistoja puolelleen.

Virkkaa heltat ketjusilmukoilla ja pylväillä oman käsialasi mukaan. Ompele ne paikoilleen.

Neulo nokka: luo 5 silmukkaa, neulo kolme kerrosta, kavenna molemmissa reunoissa kaksi silmukkaa yhteen, vedä lanka loppujen silmukoiden läpi, kiristä ja ompele nokka tötterölle. Ompele nokka paikoilleen.


Virkkaa kanan pyrstö. Käytä värejä oman suunnitelmasi mukaan.

Virkkaa aloituslenkkiin 5 kiinteää silmukkaa. Kiristä langasta vetämällä. Käännä työ - älä virkkaa renkaaksi.

1. kerros: virkkaa jokaiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa. Käännä työ.

2. kerros: virkkaa kiinteä silmukka jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan.

Jatka virkkaamista kerros kerrallaan virkaten vain työn oikeaa puolta siis oikealta vasemmalle.

3. kerros: virkkaa 2 ketjusilmukkaa, *jätä yksi edellisen kerroksen silmukka väliin ja virkkaa seuraavaan silmukkaan 2 pylvästä, yksi ketjusilmukka, kaksi pylvästä samaan edellisen kerroksen silmukkaan kuin tämän kerroksen kaksi pylvästä*. Toista *-* kerros loppuun. Virkkaa pylväs edellisen kerroksen viimeiseen silmukkaan.

4. kerros: virkkaa 2 ketjusilmukkaa, *virkkaa kolme pylvästä edellisen kerroksen pylväsryhmien välissä olevan ketjusilmukan kohtaan, yksi o, kolme pylvästä samaan kohtaan kerroksen edellisten pylväiden kanssa*. Toista kerros loppuun. Virkkaa pylväs edellisen kerroksen viimeiseen silmukkaan.

5. kerros: virkkaa 2 ketjusilmukkaa, *virkkaa neljä pylvästä edellisen kerroksen pylväsryhmien välissä olevaan ketjusilmukan kohtaan, yksi ketjusilmukka, neljä pylvästä samaan kohtaan kerroksen edellisten pylväiden kanssa, yksi ketjusilmukka*. Toista kerros loppuun. Päätä kerros virkkaamalla viimeisen pylväsparin jälkeen yksi pylväs edellisen kerroksen viimeiseen silmukkaan.

6. kerros: virkkaa jokaisen edellisen kerroksen pylväsryhmien keskellä olevaan ketjusilmukan kohtaan 10 pylvästä.

Päätä langatpäät.


Taita kanan takaosan yläreunaan poimu ja kiinnitä pyrstö muutamalla ompelupistolla poimun sisään.


Virkkaa siivet. Käytä eri värejä oman suunnitelmasi mukaan.

Virkkaa 22 ketjusilmukkaa. Virkkaa toisella kerroksella ketjusilmukkaketjujen molempiin päihin pari piilosilukkaa, pari kiinteään silmukkaa ja ketjusilmukkaketjun keskelle pylväitä. Kerroksen lopussa neljäs ja kolmanneksi viimeinen silmukka kiineitä silmukoita ja kaksi viimeistä silmukkaa piilosilmukoita.

Tee toinen kerroksen molemmissa reunoissa kiinteitä silmukoita ja keskellä pylväitä.

Tämän jälkeen jatka virkkaamalla kerros kerrokselta vain työn oikeaa puolta virkaten eli älä käännä työtä, vaan aloita aina työn oikeasta reunasta.

Virkkaa kerroksia pyrstön kerrosten tapaan. Siivissä ensimmäisessä sulkakerroksessa kaksi pylväsparia kahdella ensimmäisellä kerroksella, kolmannella kolmen pylväänryhmiä ja neljännellä, viimeisellä, kerroksella 8 pylvästä.

Päätä langatpäät.

Kiinnitä siipi muutamalla ompelupistolla kanan molemmin puolin.


torstai 28. maaliskuuta 2019

Päivän löydöt: Raf tomaatti ja pääsiäispöytäliina




Tein tänään löydön Citymarketista - Raf tomaatti! Raf tomaatti on väriltään voimakkaan vihreä/ruskea. Tomaatti kypsyy sisältä ulospäin ja siksi ulkopuoli on vihreä, vaikka sisältä tomaatti on punerva. Maultaan tomaatin makeus ja happamuus ovat tasapainossa ja sopii siten syötäväksi sellaisenaan tai käytettäväksi salaateissa. Itse tein vihersalaatin ja ihastuin Raf tomaattiin.



Ostin kaupasta myös supersieviä ja maukkaita luomu pikkusalaatteja.


Kävin pitkästä aikaa kirpparilla. Löysin pääsiäispöytäliinan. Liina on kotimainen (AB Ingström & Co Oy) ja 100% puuvillaa. Hintaa liinalla oli vain kolme euroa!

tiistai 26. maaliskuuta 2019

Mediamarttoja koulutuksessa Kuopiossa


Olipa mahtava lauantai! Kävin Kuopiossa mediamarttailemassa kotisivuvastaavien koulutuksessa. Kuten kuvasta näkyy - koulutuksessa oli marttoja Marttalan täydeltä!

Marttaliitto ja Savon Martat järjestivät mediakoulutuksen mediamartoille sekä marttayhdistysten nettisivuista vastaaville. Koulutuspäivän aiheita olivat viestintä, sisällöt sekä marttayhdistyssivujen ja tieto-taidon päivittäminen ajantasalle - yhtenäisen mallin mukaisesti.


Kouluttajamme Suski (Susanne) Marttaliitosta sai meidät nettisivujen päivityksen pauloihin kertomalla mm. kuinka tehdään alasivu, luodaan kuvagalleria ja linkitetään video yhdistyssivuille. Mediamarttailu on ihanan koukuttavaa!

Koulutuksessa tapasin marttoja Savon Marttojen yhdistyksistä: Niiralan Martoista, Hiltulanlahden Martoista, Kankaan Martoista, Säviän Martoista, Rannankylän Martoista, Vuorelan Martoista, Pitkälahden Martoista, Vehmasmäen Martoista, Männistön Martoista, Kuopion Marttayhdistyksestä, Saaristo Martoista, Könönpellon Martoista, Varkauden Marttayhdistyksestä, Maaningan Martoista, Puurtilan Martoista, Leppävirran Martat, Nerohvirta-Kotikylän Martoista, Karttulan Martoista, Suonenjoen Martoista ja Rieponlahden Marttayhdistyksestä. Toivottavasti sain esittelykierroksen aikana kirjoitettua kaikki marttayhdistykset ylös. Jos joku yhdistys jäi listasta pois, niin kirjoittakaa kommentiksi tähän blogipäivitykseen :)

Yhdistyssivujen ylläpitäminen ja päivittäminen ei ole vaikeaa, kun opettelee asioita pala kerrallaan. Jokainen yhdistys tekee yhdistyssivujaan resurssiensa mukaan. Tärkeintä on, että sivut palvelevat yhdistyksen nykyisiä ja tulevia jäseniä. Tiedon yhdistyksen toiminnasta tulee löytyä helposti ja sivuilla on hyvä olla esimerkiksi kuvia sekä videoita tapahtumista yhdistyssivujen elävöittämiseksi.

Asiaa ja käsitteitä tuli koulutuksessa paljon, mutta asia kerrallaan ja ohjeita kohta kohdalta seuraten yhdistyssivun päivittäminen onnistuu.


Koulutuspäivän päätteeksi Savon Marttojen toiminnanjohtaja Anne sanoi, että olemme jokainen ansainneet taputukset aktiivisesta osallistumisesta ja hienosta mediakoulutuspäivästä. Kiitos Suski, Anne ja Savon Martat!

Olisiko tämä mediamarttailu se sinun marttajuttusi? Haluaisitko olla nettimartta ja päivittää yhdistyksen sivuja vaikkapa yhdessä toisen martan kanssa? Jos olet jo martta, niin juttele asiasta omassa yhdistyksessäsi. Sinä, joka et vielä ole martta, ota yhteyttä alueesi marttayhdistykseen. Marttayhdistykset löydät TÄSTÄ.

Vinkki kaikille Pohjois-Savolaisille yhdistyksille:


Mediakoulutuksen alussa Sakke Pohjois-Savon järjestöyhteistyö kehittämishankeen järjestökoordinaattori Henna kävi kertomassa pohjoissavolaiset.fi -sivustosta. Yhdistykset voivat sivustolla tehdä omaa toimintaansa näkyväksi maksutta ilmoittamalla sivustolla esim. koulutuksista, harjoittelupaikoista, vapaaehtoistyöstä, hankkeista ja...


vuokrattavista tiloista - sivustoon tutustuessani huomasin, että tätä martat olivatkin jo hyödyntäneet. Hyvä Savon Martat!

Pohjoissavolaiset.fi sivustolle pääset TÄSTÄ.


Kuva Savon Marttojen sivuilta.

perjantai 22. maaliskuuta 2019

Texmexsalaatti ja perjantai-illan huipennus

Perjantai! Viikko on (taas) mennyt yhdessä hurauksessa!

Viikon aikana on satanut lunta, räntää ja vettä. Yölämpötilat ovat vaihdelleet lämpöasteista ja pakkasiin. Tällä viikolla on tuullut välillä todella kovaa! Näin tänään töihin ajaessani, kuinka liikennevalopylväät heiluivat kovassa tuulessa. Päivällä räystäät tippuivat ja tiekarhu kävi ajamassa kotitieltämme pois paksun loskan. Ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta niin, että silmiä häikäisi! Semmoista kevään tuloa, ettei perässä tahdo pysyä!


Tein tänään päivälliseksi texmexsalaattia. Tämän ohjeen olen tehnyt yhdessä tyttäreni kanssa.

Texmexsalaatti

400g nauta jauhelihaa
vajaa 1 texmexmaustepussi
1 sipuli
1 ruukku jäävuorisalaattia
3-4 tomaattia
3/4 osaa kurkkua
1 prk ananaspaloja
reilusti cheddarmaustettuja maissilastuja murskattuna
1,5 - 2 dl juustoraastetta

Tarjoiluun chili-tomaatti salaatinkastiketta.

Näin valmistat:

1. Kuullota hienonnettu sipuli pannulla. Lisää jauheliha.
2. Mausta ennen lihan ruskistumista. Käytä texmexmaustetta oman maun mukaan.
3. Huuhtele salaatti. Leikkaa suikaleiksi salaattikulhoon. Saksilla leikaten sujuu sukkelaan.
4. Laita jauheliha salaattisuikaleiden päälle.
5. Ripottele osa juustoraasteesta lämpimän jauhelihan päälle sulamaan.
6. Huuhdo ja paloittele kurkku. Laita kurkunpalat juustoraasteen päälle.
7. Huuhdo tomaatit. Paloittele ja laita kurkkupalojen päälle.
8. Valuta mehu ananaspaloista ja ripottele ananaspaloja tomaattipalojen päälle.
8. Ripottele loppu juustoraaste koko salaatin päälle.
9. Murskaa maissilastut ja laita päällimmäiseksi salaattikulhoon.

Salaattia ei sekoiteta, vaan asetellaan kerroksittain kulhoon koottuna.

Vinkki: Esivalmistele raaka-aineet jauhelihan ruskistamisen ohessa, niin jauheliha ei ehdi jäähtyä ennen ruokailua.


Tätä päivitystä kirjoitaessani katson samalla televisiosta Jussigaalaa 2019. Perjantai-illan huipennus on ehdottomasti kajaanilaisen Suvi Tuuli Karhun Jussi-palkinto naissivuosasta elokuvassa Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja! Lämpimästi onnea, Suvi Tuuli!


Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja - Heikki Kinnunen ja Suvi Tuuli Karhu (Kuva: Solar Films)

keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Virkattu matto ontelokuteesta - onnistuu aloittelijaltakin!


Kaapissa oli jo pitemmän aikaa pyörinyt kassillinen mustaa ontelokudetta odottamassa vissiin inspistä ja virkkuukoukun kutsua. No, nyt sitten kuulin sen virkkuukoukun kutsun ja virkkasin pyöreän maton. Virkkasin maton siis mustasta ontelokuteesta ja malli on "omasta päästä". Virkkauksen edetessä keksin samalla kerros kerrokselta, millaisen kerroksen kulloinkin teen.



Aloitin virkkaamalla aloituslenkkiin kiinteitä silmukoita ja kiristin lenkin nyöristä vetämällä. Tämän jälkeen virkkasin erilaisia kerroksia kiinteillä silmukoilla,


pylväillä ja


näitä molempia myös vain edellisen kerroksen takareunasta koukaten tai...


edellisen kerroksen molemmista reunoista koukaten.


Mattoa on käytettävä lattialla tarkistuksen vuoksi vähintään kerroksittain ja mielellään useammin. Näin voidaan tarkistaa, että maton reuna ei aaltoile (kerroksessa liikaa silmuikoita) tai kääntymään kuppimaiseksi (kerroksessa liian vähän silmukoita). Ja kyllä - monta kerrosta jouduin purkamaan. Purkaminen oli osa maton virkkaus prosessia ja siksi se ei harmittanut yhtään. Onnistumisen tunteita tuli sitäkin enemmän, kun onnistuin saamaan jokaisesta kerroksesta aina loppujen lopuksi mieleisen.

Ontelokuteesta neulomalla saa nopeasti näyttävää tulosta ja virkkaaminen sujuu aloittelijaltakin. Virkkuukoukku valitaan käsialan mukaan.

sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Paljon Onnea, Kainuun Martat!

Sunnuntaina vietimme Kainuun Marttojen 80-vuotisjuhlaa. Juhla aloitettiin ruokailun jälkeen laulamalla yhdessä Kaukametsän Opiston Pirttikuoron kanssa Marttalaulu.

Päivä kun paistaa pirttihin pieneen.
työtäni teen, olen onnellinen.
Kylvän ja kitken peltoni laitaa.
Luojalta kasvua toivoellen.


Aktiivimartta Maire Klemetti oli tiivistänyt Kainuun Martat ry:n 80-vuotisen historian 10 minuuttiseen puheenvuoroonsa! Mairen esitys oli kiinnnostava, mukaansa tempaava ja myös hengästyttävä, sillä niin paljon on 80-vuoden aikana martat Kainuussa tehneet.

Vuonna 1938 helmikuussa Oulussa pidetyssä kokouksessa päätettiin perustaa Kainuun Neuvontapiiri marttatyön eteenpäin viemiseksi, koska Oulusta käsin oli hankalaa ja työlästä hoitaa laajaa neuvonta-aluetta. Kainuun Martta-piiriliiton perustava kokous pidettiin 11.3.1939 Lönnrotin koululla.

Marttayhdistyksiä perustettiin vilkkaasti ja enimmillään yhdistyksiä Kainuussa on ollut yli 30. Piirin ensimmäinen vuosikymmen meni sodan ja jälleenrakentamisen merkeissä. Osattiin iloita pienistäkin hankinnoista, kuten esimerkiksi perunajauhomyllystä ja pölyttimestä (luultavasti pölynimurista). Tehtiin vanhasta uutta, ei uudesta vanhaa, ei revitty housun polvia vaan opetettiin paikkaamaan, kasvatettiin lampaita, kehrättiin, neulottiin sukkia saappaisiin ja monoihin, ommeltiin tallukoita, nykynuorista poiketen suojattiin nilkkoja!

Kainuun Martat ovat vuosikymmenien varrella osallistuneet tapahtumiin ja tempauksiin, tehneet retkiä, myyneet Martta-arpoja, tutkineet rintoja Mama-projektissa, neuvoneet rekassa tilkkua, tumppua, sukka. Keränneet lumppuja, kompostoineet, kierrättäneet. Antaneet neuvoja niin turuilla kuin toreilla, aina askeleen edellä ja ajan hermolla. Kainuun Marttojen 80 toimintavuotta ovat vaatineet toimihenkilöiltä, luottamusmartoita ja talkoolaisilta itsensä likoon laittamista ja vahvasta kumilangasta punottuja lehmänhermoja. Onkohan siinä käytetty peräti makramee tekniikkaa, pohti Maire puheenvuorossaan.


Mairen puheenvuoron jälkeen musisoivat sotkamolaiset nuoret, Fiia ja Elisa.

Ruislinnun laulu korvissani,
tähkäpäiden päällä täysi kuu;
kesä-yön on onni omanani,
kaskisavuun laaksot verhouu.
En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.

Eino Leino: Nocturne 1903

Täällä Pohjantähden alla, korkeimmalla kukkulalla
Katson kauas kaukaisuuteen, tulet uniin uudestaan.
Täällä Pohjantähden alla, taivas täyttyy purppuralla
Siitä suojakseni peiton minä itselleni saan.
Ja alla Pohjantähden minä tulen, minä lähden
Ja vain Pohjantähden nähden itken vuokses kyyneleen...

Petri Laaksonen ja Turkka Antero Mali: Täällä Pohjantähden alla


Kaunis on Kainuu mun edessäin
Syömmeen se painuu kuin ystäväin
Vaarojen maan muistaa kun saan
Kaunis on Kainuu näin

Esko Rahkola: Kaunis on Kainuu


Marttaliiton juhlavuodenlähettiläs Lea Sairanen sanoi juhlapuheessaan, että Martat on elämän tosi-tv -sarjaa. Marttojen toiminnassa koetaan ja opitaan yhdessä, osallistutaan ja ollaan aidosti läsnä. Marttatoiminnan tukijalka on ammattilaisten tekemä työ. Valtionapujen väheneminen on muuttanut piirien toiminnanjohtajien toimenkuvaa ulkopuoisten rahoitusten etsijöiksi. Tarve kotitalousneuvonnalle on edelleenkin enevässä määrin tarvetta.

Lea totesi, että Kainuussa ei ole polkuriippuvuutta, vaan tehdään koko ajan uusia polkuja. Tästä esimerkkinä hän nosti Maailman suurimman marttaillan, jolla saimme sekä paikallista että valtakunnallista medianäkyvyyttä. (Polkuriippuvuus tarkoittaa sitä, että asiat tehdään aina niin kuin aina ennenkin tehty.) Lea totesi, että Kainuun Marttojen 80-vuotista marttataivalta ei ole syntynyt ilman työtä, sitoutumista ja yhteenhiileen puhaltamista.

Kainuussa jäsenmäärä on pysynyt samana. Lea muistutti martoille, että järjestötoiminta perustuu jäsenyyteen. Jäsenien jäsenmaksujen tuoma tulo takaa toiminnalle jatkoa. Marttojen toiminta vastaa tämän päivän haasteisiin, kuten esimerkiksi yksinäisyyteen. Marttojen toimintaan osallistuessamme ole osa ryhmää ja kasvatamme sosiaalista pääomaa.


Kajaanin seurakunnan tervehdyksen juhlaan toi kirkkoherra Marko Miettinen. Hän totesi Marttojen toiminnassa olevan yhteisiä arvoja seurakunnan toiminnan kanssa. Näitä ovat esimerkiksi diakoninen ulottuvuus, halu pitää huolta lähimmäisestä.


Kuoronjohtaja Suvi Rimpiläisen johtaman ja Arvo Huttusen haitarilla säestämät Kaukametsän Opiston Pirttikuoron esitykset veivät juhlavieraat

vuorille...

Vuorilla kulkevat suuret tuulet,
vuorilla lehdet ne lepattaa,
vuorilla tuulevi, vaikka jo hiljaa
nukkui laakso ja metsä ja maa.

Eino Leino

ja kalliolle kukkulalle

Kalliolle, kukkulalle
Rakennan minä majani
Tule, tule tyttö nuori
Jakamaan se mun kanssani
Jollen minä sinua saa
Niin lähden täältä kauas pois
Muille maille vierahille
Etten sua nähdä vois

Kaj Chydenius



Taikamummo Tuula Honkanen kertoi juhlassa marttatarinoita. Taikamummolla näkemystä ja kokemusta marttailusta riitti, sillä hänen äitinsä on martta. Hän kertoi, kuinka äiti oli saanut martoilta uusia reseptejä, vinkkejä ruuanlaittoon ja kuinka äiti oli käynyt retkillä pitkin Suomea ja kerran Norjassakin sekä marttojen askartelukerhossa.

Taikamummo vinkkasi marttoja tekemään myytäväksi asti huilaushattuja, koska välillä pitää muistaa huilata. Aika on muuttunut ja uusia ideoita varten tarvitaan ideahattuja. Kuvassa Kainuun Marttojen hallituksen puheenjohtaja Riitta kokeilee ideahattua Taikamummon kurkkiessa Riitan olan yli.

Piiriin tulee hankkia tunnesoittimia, sanoi Taikamummo. Silloin, kun kaikki sujuu kuin rasvattu, laitetaan rytmimunat soimaan.

Kainuun Marttojen 80-vuotisjuhla toteutettiin talkoolaisvoimin. Järjestelyt ja juhla sujuivat loistavasti, kuin rasvattu, joten tuon tuostakin olisi ollut aihetta laittaa rytmimunat soimaa.


Kuva: Tuula, Variskankaan Martat


Kuva: Tuula, Variskankaan Martat

KM80-Talkoissa mukana olivat Kajaanin Martat, Kuluntalahden Martat, Purolan Martat, Ristijärven Martat, Sotkamon Martat ja Variskankaan Martat. Juhlan suunnittelusta ja järjestelyiden ohjauksesta vastasi Variskankaan Marttojen puheenjohtaja Tuula. Tuulan ansiosta juhla onnistui loistavasti ja vaivattoman tuontoisesti. Tuula oli jakanut juhlan järjestämisen vastuualueisiin:

1. vastuualue: Tuulan johdolla ryhmä vastasi kauppalistojen teosta, tarvikkeiden tilaamisesta, tarvikkeiden hankinnasta ja vastaanottamisesta, kaupassa käynnistä, täytekakkujen teosta, liikenteen ohjaamisen järjestämisestä, talkoolaisten kahvituksesta, liputuksen tarkistamisesta, omavalvonnasta (mm. näyte keitosta ja kakusta pakkaseen), kippikattilan toimivuudesta tarkistamisesta, äänentoiston tarkistamisesta ja juhlapaikan avaimista ja ovien avaamisesta huolehtimisesta sekä salin purkuun ja lopputöihin osallistumisesta.

2. Vastuualue: Kaijan johdolla ryhmä vastasi salin laitosta, lisäpöytien varastosta saliin tuomisesta, noutaopöydän kattamisesta (ruoka ja kahvi), pöytiin tulevista kukista huolehtimisesta, kotikaljan valmistamisesta sekä salin purkuun ja lopputöihin osallistumisesta.

3. Vastuualue: Päivin johdolla ryhmä vastasi lohikeiton keittämisestä, maidottoman kasviskeiton keittämisestä, Marttarieskan leipomisesta, munavoin valmistuksesta, piirakoiden paistamisesta ja voitelusta, sekä levitteen, juuston, suolakurkun, täytekakkujen, juustoleivän ja hillon esillelaitosta. Ryhmä osallistui salin purkuun ja lopputöihin osallistumisesta.

4. Vastuualue: Johannan johdolla ryhmä vastasi tarjoilusta juhlan aikana ja tiskaamisesta sekä salin purkuun ja lopputöihin osallistumisesta.

Juhlaa edeltävänä päivänä katettiin sali, valmisteltiin keitto, tehtiin esillepanot lisukkeiden osalta, katettiin noutopöydät, varattiin kaikki tarjoiluun tarvittavat astiat, koeponnistettiin äänentoisto, käytiin läpi vieraiden ohjaus, katsottiin juontamiset, liikenteenohjaajat kävivät tutkimassa parkkipaikat, tarjottiin talkookahvit ja voileivät sekä kahvitauolla käytiin läpi tilannekatsaus.

Juhlan päätteeksi Kainuun Marttojen puheenjohtaja Riitta kiitti juhlavieraita, esiintyjiä ja juhlan talkoilla toteuttaneita marttoja.


Paljon Onnea, Kainuun Martat!

lauantai 16. maaliskuuta 2019

Itse tehty mysli ja vaalipanelointia

Paahdoin eilen itse mysliä. Sain vinkin työkaveriltani - kiitos Sirpalle! Laitan tähän päivitykseen tekemäni myslin ohjeen, mutta voit soveltaa ohjetta niin raaka-aineiden kuin niiden määrienkin mukaan.


Itse tehty mysli

6 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl veitsellä paloiteltuja cashew-pähkinöitä
1,5 dl auringonkukan siemeniä
1 dl cia-siemeniä
1 dl mantelirouhetta
2 rkl juoksevaa hunajaa
3 rkl rypsiöljyä
2-3 tl kanelia
1 rkl ruokokidesokeria
1,5 dl kuivattuja aprikooseja


1) Sekoita pähkinät, siemenet ja kaurahiutaleet kulhossa.

2) Sekoita toisessa kulhossa hunaja, kaneli ja öljy.

3) Sekoita öljyseos kuiviin aineisiin.

4) Levitä seos leivinpaperin päälle leivinpellille ja paahda mysliä 175-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Kääntele mysliä paahtamisen aikana.

5) Lisää pilkotut aprikoosit paahdettuun mysliin.




Illalla kävin oaj:n After Work-vaalipaneelissa. Olipa hienosti järjestetty tilaisuus! Paneelissa oli keskustelemassa kansanedustajaehdokkaita kaikista puolueista. Paneelissa keskusteltiin opetuksesta, kasvatuksesta ja koulutuksesta varhaiskasvatuksesta toisen asteen koulutukseen. Opettajien pecha kucha-esitykset (=tiivis esitys, jossa asia kerrotaan kuvien avulla niin, että jokaisesta kuvasta jutellaan/kerrotaan 20 sekuntia) kertoivat opettajien antoisasta ja monenkirjavavuutensa vuoksi haastavasta työstä. Eläkkeellä olevan opettajan puheenvuoro muistutti kansanedustajaehdokkaita huomioimaan myös eläkeläiset.

Marttajärjestö on perustamisestaan saakka ollut virallisesti poliittisesti sitoutumaton liike. Sitoutumattomuudesta huolimatta järjestöllä on ollut vahva linkki politiikkaan ja järjestössä on toiminut ja toimii aktiivisesti useita poliitikkoja.

Marttajärjestön eduskuntavaalitavoitteet 2019 ovat:

1. Kolmannen sektorin rooli ja aseman turvaaminen
2. Kestävä arki
3. Ruoka
4. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

Näihin tavoitteisiin voit tutustua tarkemmin klikkaamalla TÄSTÄ.

Vaikka Marttajärjestöllä on eduskuntavaalitavoitteensa, ei marttailloissa politikoida ja jokaisella martalla voi olla omat vaalitavoitteensa ja ajatuksensa tärkeiksi kokemistaan teemoista.


Mukavaa viikonloppua!

tiistai 12. maaliskuuta 2019

Usean ihmisen tekemät pienet muutokset saavat aikaan suuret ympäristövaikutukset

Kuulun Kotitalouden muovinkäytön vähentäminen -nimiseen facebookryhmään. Ryhmässä keskustellaan kotitalouksien muovinkäytöstä ja jaetaan ideoita maailmanlaajuisen ympäristöongelman vähentämiseksi. Ryhmän mottona on, että usean ihmisen tekemät pienet muutokset saavat aikaan suuret ympäristövaikutukset.

Olen seurannut aktiivisesti päivityksiä ja niihin liittyviä keskusteluita. Olen tuntenut usein samaa riittämättömyyden tunnetta kuin monet muutkin ryhmän jäsenet - muovinkäytön vähentämisessä on tullut melkeimpä "seinä vastaan" ja muovijätteiden hävittäminen on ollut lähinnä jätteiden lajittelua.

Nyt on alkanut enevässä määrin mediassa olla tiedotteita, joista näemme asioiden pikku hiljaa etenevän toivottuun suuntaan. Tässä muutamia tekemiämme löytöjä:

Oulussa Outi-kirjastot ovat luopuneet muovikasseista ja korvanneet ne lainattavilla kestokasseilla. Kangaskakassin voi lainata 28 vuorokauden ajaksi. Ja lainan voi voi uusia muiden kirjaston aineistojen tapaan. Kirjastoista voi myös ostaa kassin itselleen 2 eurolla.

K-ryhmä on ilmoittanut tavoitteekseen vuoden 2025 loppuun mennessä vähentävänsä omien brändituotteiden pakkauksista muovin määrää 20 % ja että kaikki pakkaukset ovat kierrätettäviä, uudelleen käytettäviä tai biohajoavia.

K-Market Hertan kauppias on toteuttanut asiakkaiden toiveen ottanut valikoimaan kierrätettävän panttikassin muovikassien sijaan.

Clas Ohlson lopettaa kertakäyttöisten aterimien myynnin. Yritys on jo aiemmin vaihtanut pillit, lautaset ja mukit paperisiin.

Viskaalin jauhelihat ovat aiemmin käytettyjen mustien muovipakkausten sijasta nyt läpinäkyvissä muovipakkauksissa. Kirkkaan muovin laatu pystytään tunnistamaan ja siitä valmistamaan uusia tuotteita pienemmällä ympäristörasituksella. Aiemmin käytettyä mustaa muovia kierrätyskeskusten infrapunalukijat eivät tunnistaneet ja muovi päätyi poltettavaksi.

Fazer Leipomoissa muovijätteden määrää vähennetään pienentämällä leipäpusseja ja tekemällä niistä ohuempia. Tänä vuonna tämä tarkoittaa 30 miljoonaa leipäpussia vähemmän.

Belgialaisessa ruokakaupassa on bongattu jopa kestopussi irtoleivälle!


Tästä vanhasta verhosta aion tehdä kestopusseja hevi-ostoksilleni.

Usean ihmisen tekemät pienet muutokset saavat aikaan suuret ympäristövaikutukset.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Villasukka-arvonta ja mokkapaloja Marianne-karkki twistillä

Villasukka-arvonta on nyt päättynyt ja villasukat arvottu. Voittajalle ilmoitin henkilökohtaisesti. Arvontaan osallistujia oli huikea määrä - kiitos kaikille arvontaan osallistuneille! Tervetuloa uudet seuraajat ja kiitos teille jo aiemmin blogiani seuranneet!


Hiihtoloman viimeisenä iltana iski vielä leivontainspis ja leivoin pitkästä aikaa mokkapaloja. Laitoin kuorrutteen päälle Marianne-karkki murskaa. Tässä K-ruoka mokkapalaohje Marianne-karkki twistillä.


Mokkapalat Marianne-karkki twistillä

Pohja
3 kananmunaa
3dl sokeria
150g voita tai leivontamargariinia
5dl vehnäjauhoja
3rkl tummaa kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
2dl kahvia tai maitoa

Kuorrutus

5rkl kuumaa kahvia
5rkl voita tai leivontamargariinia
4dl tomusokeria
2tl vanilliinisokeria
3rkl tummaa kaakaojauhetta

Pinnalle
Marianne-karkki murskaa

Valmistus

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt rasva.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne siivilän läpi vuorotellen kahvin tai maidon kanssa. Vältä turhaa sekoittamista.

3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia.

4. Sulata rasva kuuman kahvin joukkoon. Lisää tomu- ja vanilliinisokeri sekä kaakaojauhe. Levitä pehmeä kuorrute jäähtyneelle piirakkapohjalle. Koristele heti Marianne-karkki murskalla.

Alkuperäisen K-ruoka mokkapalareseptin löydät TÄÄLTÄ.

Mukavaa huomenna alkavaa viikkoa!

perjantai 8. maaliskuuta 2019

Limepiirakka (Key lime pie) ja villasukka-arvontamuistutus

Hiihtoloma kääntyy viikonloppuun. Viikko on kulunut todella nopeasti. Olen puuhastellut kotihommia, kaikenlaisia rästihommia (siis sellaisia hommia, jotka hoidan, kun on aikaa paneutua niihin) ja tehnyt käsitöitä. Paljon oli suunnitelmia lomalle, mutta paljon olen kyllä saanut tehtyäkin. Lepäily ei ole oikein minun juttu, sillä voimaannun ja virkistyn puuhastelemalla. Olen päivistä sekaisin, myös viikoista, kuten lomalaisen kuuluukin olla.

Edellisessä blogipäivityksessäni oli villasukka-arvonta. Arvonta päättyy sunnuntaina 10.3.2019 klo 18.00. Klikkaa edelliseen blogipäivitykseeni TÄSTÄ ja osallistu arvontaan.


Olen jo muutamana vuonna aina hiihtoloman aikaan tehnyt limepiirakan. Oli siis perinteisen limepiirakan aika. Piirakka valmistuu nopeasti, mutta se tulee jäähdyttää hyvin. Piirakka on parhaimmillaan kylmänä. Jos laitat liian lämpimän piirakan päälle kermavaahtokoristeet, niin ne sulavat.

Limea voi käyttää erilaisten ruokien, juomien ja jälkiruokien mausteena. Ruokien maustamiseen ja koristeluun limen kuorta käytettäessä pitää kuori pestä huolellisesti lämpimällä vedellä ja kuoresta käytetään vain sen pintakerros. Limemehua ja -kuorta voi käyttää esimerkiksi leivontaan, lohen maustamiseen tai graavaukseen.

Makea limepiirakka (Key lime pie)

Pohja

200g Digestive-keksejä
75g voita sulatettuna


Täyte

4 keltuaista
1prk(397 g) kondensoitua, makeutettua maitoa
1 1/4dl limetin mehua (3 limeä)
2tl limetin raastettua kuorta


Koristeeksi

1-2dl kuohu- tai vispikermaa
limetin raastettua kuorta, limetin viipaleita tai kiiviä viipaloituna


1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Voit hienontaa keksit monitoimikoneessa. Minä laitoin keksit kolmessa erässä pakastepussiin ja hienonsin erä kerrallaan kaulimella.

Lisää voisula. Sekoita tasaiseksi. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Paista pohjaa 175 asteessa noin 8 minuuttia.

2. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki kulhossa. Kaada kulhoon kondensoitu maito ja limenmehu. Lisää limetin kuori. Vatkaa tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte pohjan päälle.

3. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 10-15 minuuttia. Ota piirakka uunista. Piirakan keskusta heiluu hieman vielä tässä vaiheessa. Anna piirakan jäähtyä ja siirrä piirakka jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mielellään yön yli.

4. Vaahdota kerma. Koristele piirakka kermavaahtopursotuksilla ja limetin kuorella, limetin viipaleilla tai kiiveillä.

Piirakan voi pakastaa. Anna pakastetun piirakan sulaa noin 20 minuuttia ennen tarjoamista.

Limepiirakan pirteää huomenna alkavaa viikonloppua!