perjantai 31. tammikuuta 2020

Villasukkia ja telkkariohjelma vinkkejä

Olen neulonut vaihteeksi villasukkia :D Aina sitä tarvetta on muutamalle villasukkaparille.

Olen neulonut aiemmin Marttaraita-lankaa käyttäen mm. Lumihiutalelapaset ja Kainuun lapaset. En ollut vielä neulonut sukkia käyttäen yksistään Novitan Marttaraita-lankaa, joten siispä toimeen.



Sukkien mallin nimi on Nokkonen. Mallin ohje on Martan parhaat villasukat-kirjassa. Tämä kirja on ollut minulle suuri ilon aihe ja monen monien neulontaprojektien alkukipinä.

Nokkonen on porvoolaisen Rauni Kukkolan suunnittelema sukkamalli. Kirjassa Rauni kertoo neuloneensa 6-vuotiaasta. Hän oli tehnyt tädille joululahjaksi pannulapun ja siitä se sitten lähti - Rauni on neulonut lähes 80 vuotta.

Langan iloiset ja reippaat värit ovat Martat 120-juhlavuoden värit. Marttaraitaa myydään vielä 29.2.2020 saakka. Novita lahjoittaa jokaisesta myydystä kerästä 0,50€ kotimaan lapsiperheiden tukemiseen.


Olen neulonut viimeisimmät Martan juhlasukat Novitan 7 Veljestä valkoisesta ja Marttaraidasta. Noita sukkia neuloessani mietiskelin, miltä sukat mahtaisivat näyttää mustapohjaisena versiona. No, siitä sitten puikot heilumaan.

Tällainen monivärinen lanka on kyllä tosi kiva kirjoneuleita tehdessä; toimii hienosti pohjavärinä (katso lumihiutalelapaset klikkaamalla tästä KLIK) ja kirjoneuletta tehdessä, kun yhdestä kerästä saa monta eri väriä.

Vinkkaan ja muistuttelen parista telkkariohjelmasta:


Tässä kuva Ihana-lehden facebookpäivityksestä. Ensi viikolla Mestaritekijä-ohjelmaa katsoessaan kädentaidoista kiinnostuneet saavat nauttia, innostua ja jännittää kisailijoiden puolesta. Suomen parhaat kädentaitajat ottavat mittaa toisistaan erilaisissa tehtävissä.

Tuomaristo ei tule pääsemään helpolla, kun viikkotehtävien jälkeen kisaajia yksi kerrallaan tiputetaan kisasta pois. Mestaritekijä-ohjelman juontaja on kädentaidoista innostunut Antti Holma ja tuomarina Ihana-lehden päätoimittaja Kaarina Korventaka. Lisäksi tuomaristoon kuuluu vierailevia tuomareita.

Mestaritekijä-ohjelma nähdään TV5:llä ja Dplayssa 5.2.2020 alkaen klo 20.00.

Käy tykkäämässä Ihana-lehden facebook-profiilia ja pääset seuraamaan ajankohtaisia kädentaitoihin liittyviä asioita KLIK.


Kuva Yle Areena Puoli seitsemän-lähetyksestä.

Eilen (torstaina 30.1.2020 klo 18.30) Puoli seitsemän-ohjelmassa oli vieraana Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä. Lisäksi toimittaja Juha Roiha kertoo vierailustaan Athos -vuorelle. Toimittajina Susanna Laine ja Mikko Kekäläinen.

Mikäli et ehtinyt eilen telkkarin ääreen, voit katsoa lähetyksen Yle Areenasta. Tässä linkki KLIK (linkki toimii niin kauan, kun ohjelma on Yle Areenassa nähtävissä).

Katso, mitä Marianne kertoo elämästään, äitiydestä, kosmisesta ikävästä, halusta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, tasa-arvosta, virkapuvuistaan, ja Marttojen toiminnasta.

Siinä samalla onkin kiva neuloa villasukkia :)

tiistai 28. tammikuuta 2020

Eilen oli se ilta...

Eilen oli se ilta - ensimmäinen kirjastokässäilta Lehtikankaan kirjastossa (Kajaanissa)! Kirjastokässäillat ovat Variskankaan Marttojen uusi toimintamuoto. Paikaksi kirjasto sopii mainioisti; olemme tehneet Lehtikankaan kirjaston kanssa pitkään yhteistyötä, sijainti on hyvä ja innostavat askartelu-, kässäkirjat ja -lehdet käden ulottuvilla.

Kässäilloissa kokoonnutaan tekemään yhdessä käsitöitä ja tapaamaan toisia käsitöistä kiinnostuneita. Kaikille avoimissa kokoontumisissa tehdään omia käsitöitä, saadaan neuvoja ja vinkkejä käsitöiden tekemiseen ja opitaan uusia tekniikoita. Illan aikana voi myös käydä tervehtimässä kässämarttoja, vaikka ei olisikaan käsityötä mukana.

Napakasta pakkasesta (-17°C) huolimatta innokkaita käsitöiden ystäviä saapuivat paikalle kuka kävellen, kuka autolla.


Variskankaan Marttojen puheenjohtaja Tuula toi näytille neulomansa villapaidan. Tämä neulepaita menee kitaraa soittavalle 9-vuotiaalle nuorelle miehelle. Ja tästä nuoresta kuullaan vielä tulevaisuudessa!



Minulla oli mukana neulomani ja lankojen päättelyä valmiit villasukat. Sain langat pääteltyä ja jatkoin jo viikonloppuna aloittamani sukkaparin neulomista. Lankana käytin vanhan ja ns. aikansa eläneen virkatun huivini purkulankaa. Lanka on Novitan 7 Veljestä ja väriltään muistuttaa kuluneita sinisiä farkkuja. Neuloin langasta sukkia kumisaappaiden kanssa käytettäväksi.

Malli on Novitan piirakkasukan ohje. Tämä sukkamalli on kivan näköinen ja siitä mukava, että sen mallin oppii helposti neulomaan ulkomuistista. Toinen sukista valmistui yli kantapään viime viikolla koulutuspäivän luento-osuuksien aikana ja loput sukasta neuloin illalla telkkaria katsoessani. Toinen sukka on aamu- ja iltaneulontatuokioiden tulos.

Käytin 4 numeron puikkoja, vaikka tavallisesti käytän ohuempia. Ajattelin. että näin saan neuleesta kuohkeaa ja kumpparisukista ilmavia. Neulotuissa sukissa näkyy purkulangan kiharaisuus.


Eilen posti oli tuonut Martat-lehden. Lueskelimme kässäillassa innoissamme Pitkä huivi pienillä puilla-artikkelia. Artikkelissa on ohje, kuinka pirtakangaspuilla kudotaan pitkä huivi. Pirtakangaspuut on isojen kangaspuiden kevennetty ja yksikertaistettu versio. Kurkkaa kuvastani Martat-lehden kuvia; Riikka Karppisen suunnitelemassa ja toteuttamassa huivissa on lankana käytetty Novitan 7 Veljestä valkoista ja Marttaraita lankoja. Upeat kuvat Martat-lehdessä ovat Laura Riihelän kuvaamia.


Illan päätteeksi käsityökirjojen lainausta ja käsityönystävät lähtevät kotiin. Lähtiessään he huikkaavat "Ensi viikolla tavataan!".


Seuraavat kirjastokässäillat Lehtikankaan kirjastossa ovat 3.2.2020, 17.2.2020, 2.3.2020, 9.3.2020, 23.3.2020, 30.3.2020 ja 6.4.2020 klo 17-19. Kevättalven aikana on siis monta ihanaa tapaamista käsitöiden äärellä.


Ps. Löydät blogini Instagramista nimellä ruusu_unelmia ja klikkaamalla tästä KLIK.

lauantai 25. tammikuuta 2020

Suklaa-banaanikääretorttu

Eilen töiden jälkeen oli kotona mukava yllätys, kun tytär oli leiponut kääretorttua. Kääretortun suklainen maku tuli taikinaan sekoitetusta kaakaojauheesta. Täytteenä kääretortussa oli vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa ja banaanisiivuja. <3


Suklaa-banaanikääretorttu

Ainekset:
1,5 dl sokeria
4 munaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2-3 rkl kaakaojauhetta

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
2 banaania


Näin valmistat:


1. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi.

1,5 dl sokeria
4 munaa


2. Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää ne siivilän läpi muna-sokerivaahtoon kevyesti kaapimella käännellen.

1 rkl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2-3 rkl kaakaojauhetta


3. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.
4. Paista 225 asteessa noin 6-8 minuuttia uunin keskitasolla.
5. Kumoa kääretorttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle, poista leivinpaperi ja anna jäähtyä.

6. Valmista täyte: Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sokerit.

2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 banaania


7. Levitä kermavaahto kääretorttulevylle. Leikkaa banaanit viipaleiksi ja levitä ne kermavaahdon päälle.
8. Kierrä kääretorttulevy rullaksi ja laita torttu saumapuoli alaspäin jääkaappiin maustumaan.

Herkullista viikonloppua!

maanantai 20. tammikuuta 2020

MsM 2020 ja kotivara


Mietitkö, mitä lyhenne MsM 2020 tarkoittaa? Se on kajaanilaisten marttayhdistysten Maailman suurimman marttaillan työnimi.

Maailman suurin marttailta on valtakunnallinen tapahtuma; marttayhdistykset eri paikkakunnilla ympäri Suomen viettävät marttailtaa samana päivänä samaan aikaan eli 13.2.2020. Illan tavoitteena on innostaa uusia ihmisiä mukaan marttoihin - vuoden alkaessa on hyvä hetki aloittaa uusi harrastus.

Kajaanissa Kajaanin Martat, Kuluntalahden Martat, Purolan Martat ja Variskankaan Martat järjestävät Maailman suurimman marttaillan, MsM:n, yhdessä. Järjestävien marttayhdistysten martat voivat tapahtumaan osallistuessaan kutsua myös ystävänsä mukaan. Illan aikana tutustutaan marttojen monipuoliseen toimintaan ja Kajaanin Kamerakerhon opastuksella opetellaan ottamaan marttaselfie.

#maailmansuurinmarttailta


Tämän illan Variskankaan Marttojen marttaillan aihe oli kotivara. Illan aikana mietittiin, kuinka pärjätä omin avuin 72 tuntia erilaisissa häiriötilanteissa. Talvi on monella tapaa haasteellista aikaa, mm. liukkaat kelit, runsaat lumisateet, mahdolliset lumien aiheuttamat sähkökatkokset ja liikenneyhteyksien katkeamiset. Sairastuminen ja tapaturma voi aiheuttaa tilanteen, ettei pääse kauppaan.

Kotivara tarkoittaa ruokaa, juomaa ja muita kodin päivittäistarvikkeita. Tarkoitus ei kuitenkaan ole kerätä hätävarastoa, jossa tuotteet vanhenevat käyttämättöminä. Kotivaraan kerätään erilaisia elintarvikkeita, joita kierrätetään eli käytetään päivittäin "parasta ennen"-päiväykset huomioiden. Kotivara on osa laajempaa omatoimista varautumista, taitojen ja tietojen hankkimista pahan päivän varalle.

Tein marraskuussa kotivara-aiheesta postauksen. Lue aiheesta lisää Kotivara - Pärjäisitkö omin avuin 72 tuntia? postauksestani klikkaamalla tästä KLIK.


Tämän kuvan otin viime kesänä Etelä-Karjalan Marttojen kotivara-esittelystä Marttatorilta.

Kaikin tavoin turvallista alkanutta viikkoa! <3

lauantai 18. tammikuuta 2020

Ruismarjapuuro mustaherukoista


Sain blogiyhteistyönä testattavaksi Korpelan Myllyn ruisrouhetta. Aiemmassa ruisrouhepostauksessa oli punajuurijauhelihamurekereseptini.

Korpelan Mylly on perheyritys, joka on tuottanut kuluttajille jo yli 20 vuotta viljapohjaisia tuotteita. Ruisrouhe on täysjyvätuote ja kuitupitoisuus on 13,6 %!


Aamulla ruisrouhetta jugurtin sekaan sekoittaessani luin samalla paketin kylkeä. Paketin kyljessä oli ruispuolukkapuuron resepti. Ja siitähän se ajatus sitten tuli. Jääkaapissamme oli soseutetuista mustaherukoista tekemääni marjaisaa hilloa, josta tein Korpelan Myllyn reseptiä soveltaen ruismustaherukkapuuroa.

Ruispuolukkapuuro (Korpelan Myllyn resepti)

1 l vettä
2 dl puolukkasurvosta
4 dl ruisrouhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl sokeria

Ruismustaherukkapuuro (sovellukseni Korpelan Myllyn reseptistä)

1 l vettä
2 dl mustaherukkahilloa
2 dl ruisrouhetta
1/2 tl suolaa

Laita kiehuvaan veteen puolukkasurvos/mustaherukkahillo ja ruisrouheet.
Anna kiehua 45 minuuttia. Maku paranee haudutattaessa. Mausta valmis puuro suolalla ja sokerilla (mustaherukkahilloa käytettäessä sokeria ei tarvitse lisätä).

Nauti puuro maidon tai kerman kera.


Punajuurijauhelihamureke reseptini löydät tästä KLIK.

Onko Korpelan Myllyn ruisrouhe sinulle tuttu tuote? Mihin sinä käytät ruisrouhetta?

keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Kahvinporojen uusiokäyttöä ja SM-tason villasukkakuulumisia


Aamulla herättyäni selailin facebookia. Seuraan facebookissa mm. eri marttayhdistysten päivityksiä. Tähän vesisateiseen tammikuun aamuun sopiva ajankohtainen Facebook-päivityslöytö oli Mattisenlahden Marttojen linkkivinkkaus Savonsanomat.fi sivuille.

Savonsanomat.fi sivuilla Anni Nieminen kertoo (Savonsanomat.fi 15.1.2020), että kahvinporot toimivat kotipihan jään hiekoittajana. Kun kahvi on keitetty, ei kahvinporoja kannata heittää pois. Kahvinporojen uusiokäytöstä "hiekoitussorana" ei pitäisi aiheutua ympäristöhaittoja.

Mattisenlahden Martat toimii Liperin Mattisenlahdessa ja sen lähiympäristössä. Tutustu Mattisenlahden Marttojen toimintaan klikkaamalla tästä KLIK. Tykkäämällä Mattisenlahden Marttojen Facebook-sivusta voit seurata yhdistyksen kuulumisia ja ajankohtaisia päivityksiä.


Ja sitten SM-tason villasukkakuulumisia: Orivedellä järjestettävä Villasukkajuoksun SM-kilpailut on päätetty siirtää pidettäväksi 14. maaliskuuta sukkasillaan juoksun onnistumiseksi. Villasukkajuoksun kotikaupungissa Orivedellä ei nimittäin ole lumipeitettä eikä pitkän ajan sääennusteenkaan mukaan lumisadetta ole tulossa.

Pidetään peukkuja, että sää suosii tapahtumaa ja villasukat saavat kyytiä kisailijoiden jaloissa! Kisan ja ohjelman kehittymistä voit seurata Facebookissa klikkaamalla tästä KLIK.

Millaisetkohan vauhdit noilla neulomillani Martan juhlasukilla Villasukkajuoksun SM-kisoissa mahtaisi saada!

Orivedellä otetaan villasukista ja neulomisesta kaikki ilo irti: katsoppa vaikka Oriveden Marttojen 22.11.2019 Facebook-päivitys Oriveden joulunavauksesta! Oriveden Marttojen Facebook-sivuille pääset klikkaamalla tästä KLIK - ja tykkäämällä heidän sivuistaan seuraat yhdistyksen kuulumisia ja ajankohtaisia päivityksiä.

Villasukkaillaan liukastelematta <3

maanantai 13. tammikuuta 2020

Satokauden ruokaa-keittokirjassa yhdistyvät sesonkiajattelu ja ruokaperinne


Sain blogiyhteistyönä Satokausikalenterin tuotteista Satokauden ruokaa-kirjan. Keittokirja yhdistää sesonkiajattelun ja ruokaperinteen; kirjassa yhdistyvät vanhoista reseptikokoelmista poimittujen ruokaohjeiden reseptit sekä kotimaisen sesonkiajattelun historia ja kehitys 1800- ja 1900-luvun taitteesta nykypäivään. Satokausien mukaan ruoan valmistus on kansainvälinen ilmiö, jolla on Suomessa vahvat juuret.

Kirjan tekijät ovat Susanna Haavisto ja Samuli Karjula. Suomi syö ja juo -museohankkeen tutkija Susanna Haavisto on kirjoittanut kirjan historialliset osuudet ja Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula vastaa sesongin raaka-aineisiin liittyvistä käytännön neuvoista. Kirjan tekijät kertovat kirjan tarkoituksena olevan "toimia eräänlaisena aloittelijan oppaana suomalaiseen ruokaperinteeseen ja -kulttuuriin - helposti sulavana alkupalana nykyisten ruokailmiöiden historiaan" (Lukijalle, s. 7).


Satokauden ruokaa-kirjassa on 34 valikoitua reseptiä, joiden avulla valmistuu talven, kevään, kesän ja syksyn satokausiruokia. Tämän päivän keittiöön sopiviksi päivitettyjen reseptien avulla valmistuvat esim. omenaplätyt, palsternakkakeitto, ahvenpihvit ja mantsikkamöllö. Lisäksi kirja sisältää 16 raaka-aine-esittelyä, jotka johdattelevat kyseisten raaka-aineiden satokausiresepteihin.

Näppärän kokoinen kirja (17,5 x 20,6 x 1,8cm) on lankasidottu ja kovakantinen, joten se kestää erinomaisesti käyttöä keittokirjana. Kirjan herkulliset ruokakuvat ja piirrokset houkuttelevat toteuttamaan satokauden raaka-aineista laadittuja reseptejä ja perehtymään suomalaiseen ruokaperinteeseen.

Satokauden ruokaa-kirjaan kirjaan voit tutustua ja tilata kirjan klikkaamalla tästä KLIK.


Kuva: Satokausi.fi kuvasta muokattu

Vinkki: Satokausikalenterin verkkokaupasta saa vielä PERHEKALENTEREITA 2020 (tilanne 13.1.2020). Perhekalenterissa on jaoteltuna kuukausittain lähes 200 Suomessa kaupoissa tarjolla olevaa kasvista (hedelmät, juurekset, vihannekset, marjat, sienet). Vuoden 2020 kalenteritietojen lisäksi kalenterissa on vinkkejä koko perheen kasvisten käyttöön ja ruokahävikin vähentämiseen.

Perhekalenteri
n tietokirjaosiossa on yhdessä Apetitin kanssa suunniteltuja vinkkejä ravitsemukseen, kätevään kasvisten käyttöön, ruokahävikin välttämiseen ja monipuoliseen arkiruokailuun. Kalenterissa on reilusti tilaa muistiinpanoille ja sarakkeet viidelle perheenjäsenelle.

Perhekalenteriin voi tutustua ja tilata klikkaamalla tästä KLIK.

Talvisatokauden karpalopuuron makuista viikkoa!

perjantai 10. tammikuuta 2020

Lankaterapiaa


Facebookin eri neulontaryhmissä aina välillä kiertää linkkejä artikkeleihin, joissa kerrotaan neulomisen terveysvaikutuksista. Artikkeleissa kerrotaan, kuinka neulominen mm. rentouttaa ja lievittää stressiä, pitää kädet liikkeessä ja sormet näppärinä, kehittää motorisia taitoja ja harjoituttaa aivoja. Ja entäpä ne onnen, ilon ja tyytyväisyyden tunteet, kun olet saanut jonkin neuleen valmiiksi!

Olen joululomalla neulonut joka päivä. Tai siis niinhän minä teen muulloinkin kuin lomalla, mutta nyt joululomalla ollessani neuloin tavallista useamman kerran päivässä. Aamutuimaan hellän herättelevä pikku neulontatuokio tai pari, päivällä rentouttava päiväneulontahetki jos toinenkin sekä iltapäivällä ja/tai illalla pitkät elokuvankatsomisneulontasessiot Netflixistä tai C Moresta elokuvia ja sarjoja katsoessa. Ilmankos loma oli niin rentouttava :D

Sain Novitalta blogiyhteistyönä lankoja. Langoista innostuneena neuloin vielä yhdet Martan juhlasukat. Sukkien pohjavärinä käytin valkoista Novitan 7 Veljestä lankaa. Kuvion neuloin Novitan Marttaraita-langalla.

Neuloin aiemmin yhdet Martanjuhlasukat Martta-raitalangasta. Tuolloin neuloin sukan kuviot Marttaraidalla katkaisematta lankaa värien vaihtumiskohdista ja sovittamalla värejä kuvion mukaan. Päätin tehdä toiset Martan juhlasukat samoilla väreillä (valkoinen ja Marttaraita), mutta nyt sitten katkaisin langat Marttaraidan värien vaihtumiskohdasta ja sovitin värejä kuvioon.


Tässä ovat vuoden 2019 viimeisin neulomani sukka ja vuoden 2020 ensimmäinen neulomani sukka.


Martan juhlasukan ohje löytyy upeasta Martan parhaat villasukat-kirjastasta sekä Martat.fi-sivuilta.

Rentouttavaa viikonloppua!

keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Soijasuikalekastike ja asiaa kestävästä, vastuullisesta ja ympäristöystävällisestä ruokavaliosta


Uusi vuosi ja uuden vuoden lupaukset. Vuodenvaihteessa ajatukset ja asenne ovat otollisia uusille tuulille, elämänmuutokselle - ollaanhan uuden vuoden alussa. Monelle uusi vuosi on terveellisen elämän alku, jolloin kiinnitetään huomiota ruokaan; ruokarytmiin ja siihen, mitä suuhunsa laittaa.

Entäpä, jos näkökulma ruokaan olisi myös kestävä, vastuullinen ja ympäristöystävällinen ruokavalio. Vastuulliset ruokavalinnat eivät vaadi täydellistä kuperkeikkaa ruokailutottumuksissa, vaan pienetkin askeleet ovat merkittäviä.

Marttojen sivuilta
löytyy vinkkejä ja neuvoja vastuulliseen ruokaan. Martat vinkkaa syömään ruokakolmion mukaan ja ottamaan kuusi kevyttä askelta:

1. Vähennä hävikkiä ostamalla ja valmistamalla ruokaa harkiten ja suunnitellen.

2. Vähemmän lihaa. Lihan käyttöä ei siis tarvitse lopettaa kokonaan, vaan esimerkiksi lisätä kaksi kasvisruokapäivää viikkoon ja valita kotimaista lihaa.

3. Suosi kotimaista. Ei vain ruoantuotannon kuljetuksesta johtuvien ympäristöä kuormittavien vaikutusten vähentämiseksi, vaan Suomessa olevien kestävämpien ruoantuotannon resurssien (tarpeeksi vettä, tarpeeksi maata) takia. 

4. Suosi sesonkia. Satokauden kasvikset ja hedelmät kuluttavat vähiten ulkopuolista energiaa sekä ovat maukkaimmillaan ja edullisimmillaan.

Tutustu myös Satokausikalenteri.fi sivuihin ja tuotteisiin. Liity Satokausikalenterin seuraajiin Instagramissa ja innostu satokauden kasviksista ja hedelmistä.

5. Hyödynnä luonnon marjat, sienet, riistaliha ja kalat niiden pienempien ympäristövaikutusten takia.

6. Lajittele pakkausjäte.

Marttojen vastuullinen ruoka-sivuille pääset tästä KLIK.


Valmistin eilen soijasuikalekastiketta. Tällainen reseptistäni tuli:

Soijasuikalekastike

200-250 g soijasukaleita maustettuja tai maustamattomia
1 sipuli
n. 2 dl vettä
2 dl ruokakermaa
mausteita (esim. curry, kurkuma, chili, paprika, pippuri, garam masala-mausteseos)
Maizena-maissitärkkelystä kastikkeen suurustamiseen


1. Kuori ja pilko sipuli. Kuullota hetki sipulisilppua öljytilkassa pannulla.

2. Lisää soijasuikaleet pannulle sipulisilpun sekaan. Paista suikaleita noin 4 minuuttia.

3. Sekoita osa vedestä (voi lisätä lopun hauduttamisen aikana), kerma ja mausteet kulhossa. Kaada seos pannulle soijasuikaleiden joukkoon.

4. Ripottele maissitärkkelystä kastikkeeseen ja sekoita. Hauduta niin, että kastike saostuu.

Huom. Käytä mausteita maun ja sen mukaan, ovatko soijasuikaleet valmiiksi maustettuja vai ei. Vaikka suikaleet olisivatkin maustettuja, voit halutessasi vielä lisätä mausteita.

Mukavaa viikon jatkoa!

maanantai 6. tammikuuta 2020

Paakin jouluvalot 2020 - taikatalven helmihetki


Kävimme eilen illalla ihailemassa paakinmäkeläisten järjestämää joulutapahtumaa. Paakinmäki on pieni kainuulainen kylä Sotkamossa. Matka Kajaanista Paakinmäkeen on noin 29 kilometriä.

Kyläläiset ovat vuodesta 1993 alkaen, kahta vuotta lukuunottamatta, valaisseet kylää jäälyhdyin. Tapahtuma on saanut alkunsa muutamasta jäälyhdystä ja laajentunut kyläläisten yhteistyössä järjestämäksi joulutapahtumaksi kaikkien iloksi ja joulumielen tuojaksi.



Kauniisti kynttilän valoa heijastavat jäälyhdyt reunustivat Paakimäen maantienvartta, talojen pihateitä ja pelloille tehtyjä kävelypolkuja. Peltoja ja pihapiirejä, koko kylämiljöötä somistivat kynttilöiden valaisemat eri tavoin ryhmitellyt jäälyhdyt.

Jäälyhtyjä pääsi ihastelemaan kävelemällä Paakin kylätalolta pelloille vieviä kävelyreittejä pitkin. Maantiellä kulki verkkaisesti autojono. Linja-autopysäkeille oli mahdollisuus pysähtyä hetkiseksi ottamaan kuvia, jos pysäkille vain mahtui.


Kylätalon (Paakin vanha koulu) eteisessä jututin tapahtumaa toteattamassa olleita sisaruksia Minnaa (kuvassa vasemmalla), Merjaa (keskellä) ja Maritaa (oikealla). Minna ja Marita ovat asuvat Paakimäessä. Merja oli tullut Rovaniemeltä mukaan tapahtumaan ja auttamaan jäälyhtyjen kynttilöiden sytyttämisessä.

Minna, yksi tapahtuman päävastuuhenkilöistä, kertoi tapahtuman järjestämiseen tarvittavan kyläläisten panosta, talkootyötä, monin eri tavoin. Tapahtuman järjestämiseksi tehtäviä oli jaettu kyläläisten kesken, kuten mm. jäälyhtyjen jäädyttäminen, pullien leipominen, kahvion hoitaminen, makkaranmyynti ja liikenteen ohjaus. Auraamisesta oli huolehtinut talkoilla paikallinen yritys.

Jäälyhtyjen jäädyttäminen oli keskitetty 2-4 talouden vastuulle. Tapahtumaa valaisevien 1300 jäälyhdyn jäädyttäminen oli aloitettu joulukuun alussa. Välillä olleiden lauhojen säiden vuoksi jäälyhtyjä oli suojattu muovilla ja puolen metrin paksuisella lumipeitteellä.


Eläkeläispariskunta Pirkko ja Heikki olivat jäädyttäneet tapahtumaa varten 600 jäälyhtyä! Kuulin Pirkon ja Heikin havainneen, että jäälyhtyjä jäädyttäessä nuortuu ja lyhtyjen tekeminen vie selkäkivun pois. Laittakaapa siis tämä paakinmäkeläinen vinkki korvan taakse, jos sattuu selkäkipu vaivaamaan tai vuosien karttuessa nuortua tahtoo - ei muuta kuin jäälyhtyjä jäädyttelemään.

Minna kertoi, että tapahtumaa varten tehdyt kävelyreitit olivat Paakinmäen nuoriso-osaston tekemät. Minna kertoi, että kävelyreitit olivat tasaiset, koska joulun ja uuden vuoden välissä olleiden lauhojen säiden aikaan nuoret olivat ajaneet tapahtumaa varten kävelyreittejä moottorikelkoilla. Tasaisilla ja sopivan leveillä reiteillä oli helppo ja turvallista kävellä lyhtyjen valaisemilla pelloilla.

Jäälyhtyjen kynttilöiden sytytys oli aloitettu puolen päivän aikaan. Koska talkoolaisia oli ollut paljon, niin kaikkien 1300 jäälyhdyn kynttilät oli sytytettynä jo klo 14.


Voin vain ohuesti näyttää ja kuvailla valokuvin tapahtuman kauneutta ja tekstein tunnelmaa. Kaunis jouluinen kylätapahtuma oli ihmispaljoudesta ja lähes katkeamattomasta autojonosta huolimatta lämmintunnelmaisen leppoisa ja kiireetön, viipyilevä.

Tälläkin kertaa ihailin tapahtuman toteutusta, kuinka hienosti tapahtuma kaikkine järjestelyineen oli toteutettu! Keltaliiviset liikenteenohjaajat seurasivat tienreunalla liikenteen sujumista sekä ohjasivat kylätalon parkkipaikalla. Liikenteenohjaajilla oli selvästikin homma hallussa ja kaikki etukäteen suunniteltuna; heillä oli käytössä kunnon viitat kädessään, joilla he osoittivat parkkipaikan ja parkkipaikalla sekä kylänraitilla vallitsi rauhallinen tunnelma ja järjestys suuresta autoilijoiden määrästä huolimatta.

Kylätalolle kävelessäni kuulin ihmisten suunnittelevan, että käyvät syömässä makkarat kyläyhdistyksen toimintaa tukeakseen. Parkkipaikalle asti tuleva makkaran tuoksu houkuttelikin kylätalon pihaan makkaralle tai sisälle kahville ja pullalle. Makkaragrillin äärellä asiakkaita riitti ja palvelu pelasi. Vaikka kahvioon jonotti väkeä kylätalon ovelta saakka, niin jono veti hyvin.

Kaunista kylää valaisevat jäälyhdyt, ystävällinen ja leppoisa tunnelma - paakinmäkeläiset, te teitte sen taas! Tämänkin talven yksi helmihetki löytyi eilen illalla ehdottomasti Paakinmäestä!

Kiitos kaikille tapahtumaa järjestämässä olleille kyläläisille!


Käy tykkäämässä Facebookissa Paakinmäen tapahtuman Paakin Jouluvalot / Xmas lights of Paakki -profiilia. Löydät sen täältä KLIK.


Erityisterkut ja kiitokset blogipalautteesta vielä Merjalle <3 Antamasi palaute innostaa ja kannustaa bloggaamaan!

perjantai 3. tammikuuta 2020

Taatelikakkua ja käsien hermoratatutkimus

Olen joululomalla vielä loppaisen jälkeiseen tiistaihin saakka. Paljon oli erilaisia suunnitelmia ja tehtäviä to do-listalla. Suurimman osan suunnittelemistani jouluisista jutuista sain tehtyä ja osa jäi tekemättä, mutta ensi jouluna sitten. Tykkään joulusta ja jouluperinteistä. Niistä yksi on taatelikakun leipominen.

Olen saanut tämän reseptin tyttären Ritva-kummilta ja tällä reseptillä leivon taatelikakun aina. Olkoon tämäkin jouluperinne, että laitan joka joululoma taatelikakkupostauksen. Mahtavan makuinen taatelikakku sopii hienosti loppiaisviikonloppuun. Tällä ohjeella kakku onnistuu aina!


Taatelikakku

1 paketti taateleita
3 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1 tl vanilliinisokeria

1. Keitä miedolla lämmöllä taatelit, vesi ja sokeri. Jäähdytä vähän aikaa.
2. Lisää munat ja sulatettu voi.
3. Lisää kaikki kuivat aineet, sekoita ja kaada 2,2 litran korppujauhotettuun kakkuvuokaan tai silikonivuokaan.
4. Paista 150-170 asteessa noin tunti.


Kävin tänään käsien hermoratatutkimuksessa. Olipa muuten jännä kokemus. Sain lähetteen tutkimukseen, koska käsissä on monelaisia kummallisia tuntemuksia. Oireita ovat mm. käsien puutuminen ja tikustelu, oikean käden pikkusormen ja nimettömän meneminen turraksi.

Tutkimuksen alkamista odottaessani väritin kipu- ja oirekartassa olevaan ihmishahmoon alueet, joissa on puutumista/kipuja. Ennen tutkimusta käteni lämmitettiin käärien kädet kuumiin geelipusseihin. Kädet olivat kylmät, koska tein lumitöitä ennen sairaalaan lähtöä. Aura-auto kävi nimittäin juuri ennen sairaalaan lähtöäni auraamassa tien.

Tutkimus tehtiin niin, että makasin selälläni tutkimuspöydällä käsivarret paljaana. Lääkäri laittoi tussilla merkitsemiinsä kohtiin tarraelektrodeita, minkä jälkeen sain pieniä sähköärsykkeitä (tuntuivat sykäyksinä) ihon pintaan tutkittavan hermon kohdalle. Tutkimuksella mitataan hermojen johtumisnopeuksia. Sähköärsykkeet saivat sormeni tai käteni nykimään. Sähköärsyke voi kuulostaa kivuliaalta, mutta sitä se tokikaan ollut. Tuntemukseni olivat nykäyksiä tai näpsäyksiä. Kyynärtaipeen kohdalla koko käsi heilahti vähän samalla tavalla kuin polven refleksiä kokeiltaessa.

Tämän jälkeen lääkäri tutki lihaksien toimintaa lihakseen pistettävän ohuen neulan avulla. Tutkimus jatkui niin, että lääkäri pisti käden eri lihaksiin pienellä neulalla ja minun piti sitten jännittää kutakin lihasta lääkärin antamien ohjeiden mukaan (esim. nosta sormia, purista etusormea ja peukaloa toisiaan vasten). Tällä tutkitaan lihaksien sähköistä toimintaa sekä levossa että lihassupistuksen aikana. Neulalla lihaksiin pistely voi kuulostaa kivuliaalta, mutta ei se sitä ollut. Hetkellistä kipua (neulan piston verran ja hieman lihaksen supistamisen aikana) tuntui, kun neulalla pistettiin peukalon molemmin puolin oleviin lihaksiin.

Tutkimus ei tapauksessani kestänyt kovin kauaa. Arvioin, että itse tutkimus kaikkinensa kesti noin 20 minuuttia (tutkimuspöydälle asettumisineen ja tutkimuspedillä kääntymisineen - kääntyä piti sen takia, että tutkittava käsi on lääkärin ja laitteiston puolella). Ennen tutkimusta voi syödä ja juoda normaalisti ja tutkimuksen jälkeen elo jatkui normaalisti. En osaa sanoa, että olivatko lievät (väsymyksen? aristus?) tuntemukset käsissäni tutkimuksen aiheuttamia vai edellisen päivän uimassa käynnin aiheuttamia.

Lääkäri oli todella taitava, hän teki hermoratatutkimuksen nopeasti, havainnoi tuntemuksiani muutoinkin kuin mitä laitteet näyttivät ja kertoi havainnoistaan heti tutkimuksen yhteydessä, joten vastausta ei tarvinnut jäädä odottamaan viikko tolkulla. Lääkäri kertoi, että minulla on kyynärtaipeissa lievä hermopuristus, joka on vaaraton vaikkakin ikävä vaiva ja joka ei aiheuta toimenpiteitä. Hermoärsytystä voi välttää kuulema mm. neulomalla kädet hieman suoremmassa asennossa.

Ja neulomisesta muuten sitten seuraavassa postauksessa!

keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Vuosi 2019


Vajaa vuorokausi vuoteen 2020!

Mietin ja muistelin kulunutta vuotta 2019 katselemalla blogipäivityksiäni; marttailujani, vuoden aikana tekemiäni käsitöitä, leipomuksia, ruokia, tekemiämme matkoja sekä tapahtumia, joissa olen käynyt tai joiden järjestämiseen olen osallistunut. Paljon on vuoteen mahtunut!

Kokosin tähän otteita vuoden 2019 marttailuistani:


Kuva: Martat.fi

- Suoritin Marttaopintojen kaksi harrastusmerkkiä (Naiset ja kehitys sekä Luonnonyrtit).


- Kävin Helsingissä Viekas-koulutuksessa tyttäreni kanssa ja pidimme Kainuun Marttojen Viekas-ketjukoulutuksen sekä luennoimme Sotkamon Marttojen ja Kainuun Maa- ja kotitalousnaisten järjestämän Viekas-infotilaisuudessa.


- Kävin Marttaliiton ja Savon Marttojen järjestämässä mediamarttakoulutuksissa Marttaliiton Susanne Ranta-Kiiskin opissa maaliskuussa ja marraskuussa.


- Ihastuin Marttojen kirjoihin (Marttojen parhaat villasukat ja Martan joulukirja).


- Luin innokkaasti vuoden aikana ilmestyneen jokaisen Martat-lehden.


- Osallistuin Variskankaan Marttojen ruokakurssille, missä valmistettiin ruokia vuoden 2019 nimikkokasveista.


- Esittelimme marttaopiskelijakolmikkona (yhdistyksemme pj Tuula, tyttäreni ja minä) luonnonyrtti-harrastusmerkkiopintoihin liittyen luonnonyrttiasiaa kainuulaisten marttayhdistysten järjestämässä illanvietossa Vuoksenniskan Martoille Paltaniemen Lystinurmella.


- Osallistuin Kainuun Marttojen järjestämään puutarhamarttakoulutukseen, aiheina juurikkaat, perennat ja perennamaan perustaminen, omenapuut.


- Olin mukana järjestämässä Maailman suurinta marttailtaa. Tapahtumasta tuli pätkä suoraa lähetystä Puoli seitsemän-ohjelmaan!


- Riemastuin Marttaviikosta, joka huipentui ikimuistoiseen Marttatoriin, missä kävin tyttäreni kanssa.


- Osallistuin Kainuun Marttojen 80-vuotisjuhliin.


- Osallistuin Variskankaan Marttojen ja Kajaanin Prisman yhdessä järjestämiin tapahtumiin; kesäkauden avajaisiin ja neulontapäivään.


- Osallistuin Variskankaan Marttojen ihanaan Martanpäivän kokoontumiseen Elsan ja Samulin upean kotipihan kesäkeittiössä.


- Osallistuin Variskankaan Marttojen hallituksen toimintaan, yhdistyksen toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.


- Kävin Kuopion kädentaitomessuilla tapaamassa Savon Marttoja ja ihastelemassa heidän kässäkahvilaansa.


- Vietin Marttojen puurokuuta herkuttelemalla ohramannapuurolla ja kertomalla blogissani Marttojen kansainvälisestä toiminnasta.


- Kävin syyslomalla tapaamassa Puistolan Marttoja hardanger ryhmän kokoontumisessa. Terveisiä Puistolan Martoille!


- Pikkujouluillut Variskankaan Marttojen kanssa.


- Osallistunut Marttojen lukuhaasteeseen.


- Osallistuin Sukat äidille-kampanjaan.


- Pyrkinyt vähentämään ruokahävikkiä.


- Etelä-Karjalan Marttojen innoittamana pohdiskellut ja perehtynyt kotivara-asiaa.


- Osallistuin Lehtikankaan kirjaston ja Variskankaan Marttojen yhteistyössä järjestämään tilaisuuteen, missä opetettiin neulontakehikolla pipon ja asusteiden tekemistä Novitan lahjoittamin materiaalein.


- Höpsähdin Novitan Marttaraita-langasta :D

Ja taidan olla aikalailla höpsähtänyt tästä marttailustakin :D Tiesitkö, että marttailu on näin monipuolinen harrastus?


Olen saanut vuoden 2019 aikana useita blogiyhteistyökumppaneita ja heille kaikille sydämellinen kiitos kuluneesta vuodesta 2019 ja menestyksekästä uutta vuotta 2020!


Vuoden 2019 aikana oli paljon iloa ja monen monia mukavia asioita, joitakin hassuja pilvenhattaroita. Tärkeitä elämän merkkipaaluja olivat esimerkiksi, kun täytin 50 vuotta, vaihdoin työpaikkaa, vanhempi tytär sai ajokortin ja tanssi vanhojenpäivätanssejaan, nuorempi tytär päätti peruskoulun ja aloitti lukion ja tanssiakatemian.

Tulevalle vuodelle 2020 en tee lupauksia, vain tulevaisuuteen liittyviä hentoja suunnitelmia ja haaveita.

Kiitos kaikille blogini lukijoille, kiitos kaikista kommenteista sekä innokkaista arvontaan osallistumisista.
Olette innostaneet bloggaamiseen ja tuoneet hyvää mieltä!

Tapaamisiin ensi vuonna kaikki te jo tutuiksi tulleet blogini lukijat ja tervetuloa uudet lukijat.

Toivotan teille jokaiselle onnea ja iloa uuteen vuoteen 2020 <3