torstai 21. helmikuuta 2019

Marttojen lukuhaaste 2019 innostaa lukemaan


Joukko Marttojen lukupiiri -Facebook-ryhmän jäseniä on ideoinut lukuhaasteen, jonka tarkoitus on innostaa lukemaan ja löytämään kirjoista marttateemoja.

Haasteen kohdat voi lukea haluamassa järjestyksessä ja lukemalla vain kirjoja, joissa pää- tai sivuroolissa on martat. Tuntuiko liian vaikealta tai muutoin oikein nappaa? Ei se mitään, voit valita kirjasi vapaammin. Pääasia on, että luet.

Kirja voi olla mikä tahansa teos, tietokirja, netissä julkaistu opinnäyte - tekstit luetaan tässä haasteessa kirjoiksi, vaikka niitä ei ole painettu. Haasteen voi suorittaa lukemalla tai kuuntelemalla.

Tällaisia kirjoja martat haastavat lukemaan:

1. Marttahistoriikki (koko järjestön tai piirin/yhdistyksen historiikki). Tätä kohtaa ei voi vaihtaa, mutta valikoima on laaja eikä kirjojen paksuutta ole määrätty.

2. Kirja, joka on julkaistu marttajärjestön ensimmäisellä vuosikymmenellä eli 1899-1908.

3. Kirja, jonka kannessa on sinistä.

4. Suomalaisen vaikuttajanaisen elämäkerta tai muistelmat esim. Lucina Hagman tai Minna Canth.

5. Kirja, jossa tehdään paljon ruokaa/leivonnaisia tai opetellaan laittamaan ruokaa.

6. Kirja, jossa hoidetaan puutarhaa, kompostoidaan tai opetetaan jommankumman hoitoa.

7. Kirja, jossa rahat on tiukilla tai rahaa on yhtäkkiä runsain määrin käytössä tai jossa annetaan hyviä taloudenhoito-ohjeita.

8. Pane kotisi järjestykseen -opaskirja tai tarina kodin siivoamisesta/tyhjentämisestä.

9. Kirja, jossa tehdään käsitöitä tai opetetaan tekemään niitä.

10. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat johonkin Saharan eteläpuolella sijaitsevaan afrikkalaiseen valtioon.

11. Kirja, joka sivuaa järjestötyötä jossain muualla kuin Suomen maaperällä.

12. Kirja, jossa pidetään juhlat tai juhlistetaan vuosi- tai syntymäpäivää.

Jos haaste tuntuu liian helpolta, saat lisää haastetta lukuhaasteeseen, jos:
Jokainen lukemasi kirja on eri vuosikymmeneltä alkaen vuosista 1899-1909.
Valitset kohdassa 10 kirjan, joka kertoo jostain Marttojen kehitysyhteistyökohteena olleista maista: Kenia, Sambia, Zimbabwe, Burkina Faso, Kamerun, Swazimaa, Etiopia, Malawi.


Lehtikankaan kirjastossa Kajaanissa on oma hylly Marttojen lukuhaastekampanjalle! Kirjaston henkilökunta päivittää hyllyn kirjoja koko Marttojen 120-juhlavuoden ajan lukuhaasteen mukaisesti. Minä lainasin tänään Marttojen lukuhaaste-hyllystä:

Marttaa ja vähän Mariaakin, Marttajärjestön toiminta ja aatteellinen tausta talvisodan päivistä nykyaikaan (1. lukuhaaste - marttahistoriikki)


Suomalainen kotiruoka (5. lukuhaaste - kirja, jossa tehdään paljon ruokaa/leivonnaisia tai opetellaan laittamaan ruokaa)


Toteuta haaveittesi piha, Puutarhan suunnittelu ja perustaminen (6. lukuhaaste - kirja, jossa hoidetaan puutarhaa, kompostoidaan tai opetetaan jommankumman hoitoa)


Säpinää sukkiin, Ainutlaatuiset kolmiulotteiset kuviot (9. lukuhaaste - kirja, jossa tehdään käsitöitä tai opetetaan tekemään niitä)


Tartu sinäkin lukuhaasteeseen ja kipaise kirjastoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!