lauantai 27. heinäkuuta 2019

Elsan raparperijälkiruokapizza ja Martan päivän viettoa unelmapuutarhassa

Eilen oli Martan päivä (26.7.). Päivää juhlistettiin useissa marttayhdistyksissä ympäri Suomea. Variskankaan Martat, joihin itse kuulun, kokoontuivat puutarhamarttamme Elsan kotipihan upeaan puutarhaan nauttimaan kesästä ja erityisesti Elsan ja hänen miehensä Samulin valmistamista pizzoista.


Martta nimen taustaa (teksti Martat.fi -sivustolta)

Martta on alkujaan arameankielinen naisen etunimi, joka tarkoittaa valtiatarta. Suomessa Martta-nimeä on esiintynyt jo keskiajalta lähtien, ja nimipäiväkalenteriin se otettiin mukaan vuonna 1858. Nimen on tehnyt laajalti tunnetuksi Uudessa testamentissa mainittu Martta, Betanian Marian ja Lasaruksen sisar, joka tunnettiin erityisesti tunnollisena taloudenhoitajajana.











Puutarhassa on mm. hyötykasveja, kukkia, marja- ja koristepensaita sekä erilaisia puita. Puutarhan huvimajassa, terasseilla ja penkeillä voi nauttia kesästä ja levätä puutarhahommien lomassa.

Elsa kuvaili pariskunnan puutarhaa "villi ja vapaa, kuin omistajansa itsekin". Variskankaan Marttojen puheenjohtaja Tuula kuvaili unelmapuutarhaa viehättäväksi ja omintakeiseksi.




Elsa kertoi tänä kesänä keskittyneensä pihvitomaattikokeiluihin. Lisäksi avomaalla on ruukuissa nopeasti kasvatettavia tomaatteja. Tomaattilajikkeita on noin 90!


Nappasin Elsan kertoillessa puutarhastaan muutamia hänen ajatuksia ja ideoita, joista on hyötyä meille kaikille puutarhahommiin höpsähtäneille:

Silloin tehdään pihatöitä, kun ne tuntuvat kivalta. Kun ei tunnu kivalta, niin tehdään jotain muuta.

Puutarhan muotuminen on vuosien työ. Piha muuttaa muotoaan vuosien varrella. Aina tulee jotain uutta.

Hyödynnä kierrätysmateriaaleja; lautoja, kiviä, tiiliä, laattoja, tynnyreitä, kukkaruukkuja. Elsan ja Samulin puutarhassa on kierrätysperiaate; kaikki on jollakin tapaa käytettyä. Elsa vitsaili, että jos jotain jonnekin jää, niin se löytyy jossakin vaiheessa heidän puutarhasta.

Käytä kasteluvetenä ränneistä kerättyä sadevettä. Tänä kesänä Elsa muisteli heidän puutarhassaan käytetyn vesijohtovettä kasteluvetenä vain kahtena kertana.

Pihatöiden tekeminen on hyvää liikuntaa. Askelia tulee varsinkin, kun etsii "talteen laittamiaan" työkaluja tai puutarhan toisesta päästä toiseen mennessä unohtaa, miksi ja mitä oli menossa tekemään :)






Elsan ja Samulin upean puutarhan sydämessä on kesäkeittiö, missä ruokaa voi valmistaa hellassa, takassa tai pizzauunissa! Kaikki puutarhassa, kuten kotikin, on sähkötöitä lukuunottamatta omin käsin tehtyä. Illan isäntäpariskunta on Italia-faneja, mikä näkyy kesäkeittiössä.

Illan aikana oli mukava seurata Elsan ja Samulin yhteistyötä pizzojen valmistuksessa. Elsa oli leipurimestari ja valmisti pizzat, Samuli paistomestari.

Puutarhatyöt ja ruuanvalmistus kesäkeittiössä ovat pariskunnan yhteinen harrastus ja ajanviettotapa, mikä lienee tämän upean puutarhan suurin onnistumisen ja tunnelman salaisuus. Puutarhaa on tehty ja hoidettu rakkaudella - yhdessä.



Tässä puheenjohtajamme Tuula näyttää, millaisia pizzoja söimme.

Vaikka Elsa on superpuutarhamartta, on hän myös superruokamartta! Elsa Jauhopeukalo (ja asiaan kuuluvasti myös hieman Jauhoposki) loihti meille illan aikana niin suolaisia kuin makeita pizzoja. Pizzoissa oli Elsan taikinajuureen valmistama pizzataikina. Suolaisissa pizzoissa oli oman puutarhan tomaateista tehtyä tomaattikastiketta. Suolaisina pizzoina söimme kinkkupizzaa (kinkkua, oliiveja, mozzarellajuustoa ja tarjottaessa päälle silputtua basilikaa) ja tonnikalapizzaa (tonnikalaa, katkarapuja, mozzarellajuustoa ja tarjottaessa päälle silputtua tilliä).



Elsa oli ideoinut Martanpäivän kokoontumiseemme herkullisen jälkiruokapizzan raparperista!

Elsan raparperijälkiruokapizza

pizzataikinaa
ranskankermaa
raparperihilloa

sitruunamelissan lehtiä


1. Muotoile pizzataikina leivinpaperin päälle uunipellille. (Elsa itse käytti kevyesti öljyttyä pizzapeltiä.)

2. Levitä pizzapohjan päälle ranskankermaa.

3. Laita ruokalusikalla raparperihilloa läntteinä pizzan päälle.

4. Paista 250 asteessa niin, että pizza on saanut reunoihinsa väriä ja pohja on kypsä.

5. Ripottele tarjottaessa sitruunamelissan lehtiä pizzan päälle.


Minulle kävi marttaillassa hyvä tuuri ja onni suosi arpajaisissa. Voitin satokauden herkkukorin!


Seurailin eilen facebookista, Strasbourgin marttamatkan whatsup-ryhmästä ja instagramista, miten marttayhdistykset viettivät Martan-päivää. Tässä muutamia somepoimintoja eiliseltä: Vauhtimartat aloittivat eilisen päivän nauttimalla aamukahvin martta-mukista, Oriveden Martat olivat iltatorilla, Sulkavan Marttojen torikahviossa vietettiin Martanpäivää, Varkauden Marttojen Martanpäivän kahviossa oli tarjolla suolaista ja makeaa, Aitoon Martat juhlivat avoimin kahvikutsuin ja kansallispukutuuletuksin, Pirkanmaan kansainväliset Martat ry teki kesäretken Kangasalle tutustuen mm. kirkkoon ja lepokotiin, Säviän Martat ry oli torilla, missä oli tarjolla ohrapuuroa ja raparperisoppaa kera soiton ja laulun. Rantasalmen Martat pitivät Siskon kahvilaa kesäiseen tapaan myös Martanpäivänä, Kädentaitomartat tapasivat tietenkin käsitöiden merkeissä, Karjalohjan Martoilla oli perinteinen Martan-päivän sauna, Imatralaiset Martat kokoontuivat jo torstaina etkoille nyyttärien merkeissä, Hirvikosken Martat Pyhtäältä viettivät Martan päivän etkot lauttaristeilyn merkeissä, Joensuussa torilla jonoa piisasi Martta kahvilaan, Harvialan Martat viettivät Martan päivän iltaa Pauninmaan luontokohteessa ja Kurikan Martat viettävät Martan-päivää tänään Kurikan torikahvilassa virkaten.

Ps. Tervetuloa seuraamaan blogiani myös facebookissa ja instagramissa!

6 kommenttia:

  1. Oi mitä herkkuohjeita täältä löytyikään! Aivan ihana puutarha, tuollaisesta villistä fiiliksestä tykkään itsekin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elsan ja Samulin puutarha on oikea unelmapuutarha. Niin paljon katsottavaa ja ihana tunnelma! Ja Elsan raparperijälkiruokapizza ihan mahdottoman hyvää!

      Poista
  2. Minähän menin Marttoihin n-vuosi sitten, alku ja kaikki kokoontumiset oli ihan kivoja, teinpä askarteluja myyjäisiinkin, mutta niin vain on mieli matalalla kun yksi näistä martoista ei morjesta minulle, saati halaa niinkuin muita marttoja, ei kommunikoi minun kanssa mitään, olen ilmaa, niin tähän yhteen ihmiseenkö minun henkireikä tyssää, ei ole ainut kerta, vaan joka kerta näin, niin mitäs sinulle valitan, mutta martoissa on myös tämä puoli, vajavaisia ihmisiä kun ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minua harmittaa hirveästi tuo tilanne!! Mutta kuten itsekin tuumastelit, ihmisiä tässä ollaan me martatkin :) En tiedä lohduttaako tämä, mutta enemmän tuo käyttäytyminen kertoo kyseisestä henkilöstä kuin sinusta. Kannustan sinua rohkeasti osallistumaan Marttojen toimintaan, sillä saat toiminnasta kaikesta huolimatta mukavan harrastuksen, opit uusia asioita ja tutustut meihin mukaviin marttoihin <3 Juttele asiasta rohkeasti yhdistyksesi puheenjohtajan kanssa, niin hän on tukenasi. Kaikkea hyvää sinulle toivoen Tarja

      Poista
  3. ihana puutarha.
    mahtava uuni-ulkosalla/kesäkeittiö.
    Kyllä minä sivulauseella sivuan ihan samanmoisia asioita kuin Anonyymi,Pitäis hetkeksi unohtaa "se kuultu..juttu...mahdollisesti toisesta"/joka on monen suun/korvan kautta kiertäny:)Ja ottaa tasavertaisen-Marttana vastaan.
    Niin kävi minullekkin en ikinä pysty menemään sellaiseen ryhmään ,johon onannettu ymmärtää..pysy pois.:)
    Mutta Marttailua en oo lopettanu.
    ja kun Sinä Tarja tulit blogimaailmaan-Martaksi..elämä hymyilee "Marttamaisesti"uutta tietoa saan Sinulta:)
    Lämmin kiitos Sinulle Tarja!!
    Paljon ONNEA IHANASTA Arpajais-voitostasi!!
    Mukavaa alkavaa viikkoa,kohti elokuuta...menemme avoimin mielin,pää-pystyssä:))

    VastaaPoista
  4. Kävin keväällä Elsan ja Samulin puutarhassa ensimmäisen kerran ja nyt uudelleen. Puutarhassa on täynnä elämyksiä, katsottavaa ja ihasteltavaa! Hyvä, Liisa, ettet ole lopettanut marttailua! Meissä jokaisessa on marttaa ja marttailla voi kukanenkin omalla tavallaan. Ja superisokiitos, Liisa, sinulle palautteestasi ja kannustuksesta bloginpitämiseen <3 Hyvää pian alkavaa elokuuta!

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!