maanantai 15. heinäkuuta 2019

Eino Leino -talon kirjapäivät ja Paltaniemi-päivätPyöräilin lauantaina Paltaniemelle. Sää oli viime päivien tapaan viileä. Jopa siinä määrin, että nappasin lapaset käteen lähtiessäni ajelemaan ja voin kertoa, että ne eivät olleet yhtään liikaa.

Paltaniemi on kylä, taajama ja niemi Kajaanissa Oulujärven rannalla. Paltaniemi liitettiin vuonna 1954 Kajaanin maalaiskuntaan, mitä ennen se kuului Paltamon kuntaan.

Paltaniemellä on upea uimaranta, mutta tällä säällä en sinne ajellut. Lämpiminä kesinä olen saattanut käydä Paltaniemellä uimassa parikin kertaa päivässä - tänä kesänä vain haaveilen lämpimistä uimavesistä.

Viikonlopun Paltaniemi-päivät ja Eino Leino -talon kirjapäivien esitteessä kerrottiin viikonlopun ohjelmasta:

"Ohjelmassa on prof. Jukka Mustosen luennoi aiheesta "Paistettu sipuli auttaa paiseissa", TaM Lasse Lyytikäinen kertoo Lönnritin yrttimaasta, DI Timo Soininen kertoo Ilmari Kiannon pororetkistä, varatuomari Paavo Enrothin luennoi H. Ahtelasta ja Helen Schjerfbeckistä, Sanna Heinonen esittelee nuorten kirjan Noland, rovasti Risto Kormilaisen esittelee kokoelmaansa Sanan kortteeri, Liisa Enwald kertoo tuotannostaan ja sunnuntaina kirjapäivien päätteeksi metsänhoitaja Mikko Moilanen kertoo Kainuun pyöveleistä.
Sunnuntai-iltapäivällä on samalla Kainuun kirjailijoiden juhlakokous, jossa juhlaesitelmän pitää kirjailija Sirpa Kähkönen. Sunnuntaiaamuna on perinteinen jumalanpalvelus Paltaniemen kuvakirkossa."

Eino Leino-talon pihalla olevilla myyntipöydillä oli paljon mielenkiitoisia kirjoja. Löysin myyntipöydältä itselleni aarteen: Mary Oljen Virkattuja peitteitä ja hartiahuiveja-virkkauskirjan. Kirja on vuodelta 1972. Olen etsinyt kivaa sängynpeiton virkkausohjetta, joka taitaa löytyä juuri tästä kirjasta. Kirja maksoi 10 euroa.Kajaanin kirjatoauto, Kippe, kiinnosti yleisöä. Hienoa, että Kippe oli tuotu tapahtumaan. Kirjastoauto tuo kirjastopalvelu lähelle asiakkaita.


Eino Leino-talon tilat ihastuttavat joka kerta ja aina on sisällä vaikka vain pyörähdettävä katsomassa kaunista sisustusta.
Paltaniemen entinen koulu on nykyisin kyläyhdistyksen käytössä. Kyläyhdistys myös vuokraa tiloja erilaisiin tilaisuuksiin. Kävin kurkkaamassa remontoituun keittiöön. Keittiössä töissä olevat naiset kehuivat keittiöön tehtyjä uusituksia. Keittiö näytti todella hyvältä ja toimivalta.


Koulumuseoaitassa kuulin Kirsi Kilpeläisen kertomana monta mielenkiintoista tarinaa museossa olevista tavaroista. Kirsi on kulttuurimatkailun ammattilainen ja matkaopas, jonka kotikylä Paltaniemi on.


Koulumuseoaitassa olevan näyttelyn aiheena oli mitta ja mittaaminen. Pöydällä oleva vaaka on ollut aikoinaan käytössä Paltaniemen koulua vastapäätä olleessa kaupassa.
Koulumuseoaitan kässäluokassa oleva pöytä on ollut monenlaisessa käytössä. Aikoinaan koulussa pöydän päällä on tehty käsitöitä ja pöytälevy käännettynä se on toiminut ruokapöytänä.


Paltaniemi on tunnettu 1700-luvulta peräisin olevasta puisesta kuvakirkostaan. Kajaanin seurakunta vuokraa Paltaniemen kuvakirkkoa Paltamon seurakunnalta. Kajaanin seurakunta pitää siellä kesällä ja jouluaattona jumalanpalvelukset.
.
Näihin kuviin, näihin tunnelmiin - mukavaa alkavaa viikkoa!

5 kommenttia:

 1. Kiitos jälleen kerran jutusta ja kuvista! Koulua en ole nähnyt livenä, mutta Paltaniemellä olen käynyt joinakin kesinä anopin haudalla. Kirkko oli hänen rippikirkkonsa. Instassa jo ihailin noita talvisia kuvatauluja, tässä vielä lisänä hieno taulu käsitöiden puolelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, kun seuraat blogiani! Minulla tulee käytyä Paltaniemellä kesällä viikoittain; uimassa (tänä kesänä niitä lämpimiä uimavesiä odotellessa) ja ihan muuten vain katselemassa kaunista miljöötä. Rannalle mennään joskus katsomaan sään muuttumista sekä iltaruskoa. Aurinkoisia heinäkuun päiviä sinulle!

   Poista
 2. Lähialueilta löytyy kaikenlaisia mielenkiintoisia paikkoja ja tapahtuamia, kun vaan jaksaa kierrellä.
  Tarinat on varmaan kivasti elävöittäny ympäristöä.

  VastaaPoista
 3. Kaunis kirkko. Tuolla olisi kiva käydä joskus.

  VastaaPoista
 4. Kainuussa ollaan kierrelty,mutta Paltamo on jäänyt käymättä.'
  Kaunis kirkko,

  ..joo lapaset/sormikkaat tarpeellisia ,pyöräretkellä,:))
  nuo vanhat koulut.minusta on mahtava kun ne pidetään kunnossa,kylätaloina ym.
  Kiitos tästä tarinasta!!
  Ihanaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!