torstai 25. heinäkuuta 2019

Ahvenanmaa: nähtävyyksiä, elämyksiä ja vinkkejä lomamatkalle 2/2

Jatketaan tutustumista Ahvenanmaahan. Aiempi blogipäivitykseni Ahvenanmaa: nähtävyyksiä, elämyksiä ja vinkkejä lomamatkalle 1/2 löytyy klikkaamalla tästä KLIK.

Ahvenanmaalla on helppo liikkua, sillä välimatkat ovat lyhyitä. Me ajelimme omalla autolla, minkä veimme mukanamme Silja Tallinkin risteilyaluksessa Ahvenanmaalle. Ahvenanmaa on suosittu polkupyöräilijöiden matkakohde.

Koska olimme katsoneet Åland Guide-oppaasta meitä kiinnostavat paikat, löysimme ne helposti Google Mapsin avulla. Muutama kohteista löytyi kyllä ihan vahingossa pitkin ja poikin Ahvenanmaata ajellessamme. Meillä oli lisäksi kirjakaupasta ostettu Ahvenanmaan kartta. Kartta löytyi myös Åland Guide-oppaasta.


Pyhän Mikaelin kirkko on yksi parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kirkkoja Suomessa. Kirkko on rakennettu vanhan vesireitin varrelle ja se on valmistunut viimeisine muutoksineen 1400-luvun puolivälissä.

St Mikaels kyrka (Pyhän Mikaelin kirkko), Pålsbölevägen 258, 22310 Pålsböle

Kirkossa oli opaslehtinen, missä kirkko esitellään ruotsiksi, suomeksi, englanniksi ja saksaksi.


Kirkon portilla vieraat toivottaa tervetulleiksi Frans Petter von Knorring. Hän on Ahvenanmaan koululaitoksen isä, joka oli Finströmin kirkkoherrana 1834-1875. Pronssiveistoksen on tehnyt ahvenanmaalainen taiteilija Håkan Bonds vuonna 1963.


Kirkon suojelupyhimys arkkienkeli Mikael on sakastin oven vieressä. Puuveistos on 1400-luvun puolivälistä.


1300-luvun alkupuolelta oleva krusifiksi on alkuperäisellä paikallaan "riemukaaressa".

Vuodelta 1688 oleva votiivilaiva on pitäjän venemiesten lahja kirkolle. He palvelivat mm. tällaisilla aluksilla Kaarle XI:n laivastossa.


Saarnastuoli raamatullisine puuveistoksineen on vuodelta 1703.
Ajatus perunalastujen valmistamisesta syntyi vuonna 1969 ja Taffelit, Suomen suosituimmat perunalastut valmistetaan edelleenkin Suomessa, Ahvenanmaalla. Ahvenanmaalla käydessään tulee siis tietenkin käydä Taffelin tehtaanmyymälässä. Tehtaanmyymälässä on Taffelin tuotevalikoiman lisäksi myös Pandan tuotteita, ­Kantolan keksejä ja Oolannin-­merkin pakasteita.

Taffelin ensimmäinen tuote oli sileä, suolattu Taffel Chips perunalastu 75 gramman pussissa. Tehtaan ympäristökuormitusta on vähennetty esimerkiksi käyttämällä perunankuorista saatua biokaasua.

Taffelin tehtaanmyymälä, Sundsvägen 420, Godby
taffelintekijät.fi
Ahvenanmaata voidaan kutsua Suomen omenatarhaksi, sillä siellä viljellään yli 70% kaikista maan omenoista. Grannasin tila toinen Ahvenanmaan suurimmista omenatarhoista. Omenapuut kasvavat pitkinä rivistöinä. Grannas valmistaa omenoista tuorepuristettua mehua,omena-tyrnimarjamehua ja hunajaa. Tuotteita myydään tilan bistrossa ja mehua paikallisissa ruokakaupoissa.

Getavägen 1390, Västanträsk, 22 330 Tjudö, Åland
http://www.grannas.ax
Amalian limonaditehdas (Amalias Limonadfabrik) on Ahvenanmaan ainoa limonaditehdas. Limonadien väri, makuja ja tuoksu tulevat marjoista ja hedelmistäm kuten puolukoista, mansikoista, omenoista, mustikoista, vadelmista ja mustaherukoista. Valikoimasta löytyy myös vahvempia juomasekoituksia.

Amalias Limonadfabrik ja tilapuoti, Lemlandsvägen 1865, Lemland
www.limonad.axKastelholman linna on hyvin säilynyt linnanraunio. Linnan tarkkaa rakentamisajankohtaa ei ole tiedossa, mutta Kastelholman linna mainitaan ensimmäisen kerran 1388 Bo Johansson Gripin jäämistössä "Kastelholman talona". Linnan historia on värikäs - linna on tullut piirityksi, ryöstetyksi, tuhotuksi, nimetyksi kuninkaalliseksi metsästyslinnaksi, tulipalossa palaneeksi ja restauroiduksi. Linnan viimeinen restaurointi valmistui vuonna 2001.

Linnassa ovat asuneet sekä Kustaa Vaasa että Suomen herttua Juhana III. Juhana III piti veljeään Eerik XIV yhdessä vaimonsa Kaarina Maununtyttären kanssa linnassa vangittuna. Linnan pohjoissiipi on toiminut 1700-luvulla viljamakasiinina.

Kastelholman linna toimii museona. Kesäaikaan linnassa on opastettuja kierroksia. Lipunmyynnistä voi ostaa kahdella eurolla suomenkielisen opasvihkosen, joka on erinomainen ja kattava opas Kastelholman linnan historiaan.

Kastelholman linna, Kungsgårdsallén 5, 22520 KASTELHOLM
www.kastelholm.ax
Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo perustettiin 1930-luvulla ja se on Ahvenanmaan ainoa ulkoilmamuseo. Museoon kuuluu noin kaksikymmentä eri rakennusta, jotka on tuotu eri puolilta Ahvenanmaata. Jan Karlsgården näyttää miltä ahvenanmaalainen maatila näytti 1850-luvulla. Pihassa on päärakennus, pihatupa ja aitat sekä karjapiha, johon kuuluvat eläinten rakennukset ja säilytystilat. Vuosien saatossa pihaan on tuotu lisää rakennuksia, joilla on erilaisia tehtäviä. (teksti ulkoilmamuseon kyltistä)

Heinäkuun keskiviikkoina käsityötaitajat esittelevät vanhoja arkipuuhia.

Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo
, Kastelholm, Sund
Paljon ehdimme nähdä ja elämyksiä saada lomamatkallamme. Paljon jäi vielä nähtävää ja koettavaa tuleville Ahvenanmaan matkoillemme.

"Skönt är vårt Åland när fjärdar och sund
blåna i vårljusa dagar,
ljuvt är att vandra i skog och i lund,
i strändernas blommande hagar."

Säkeistö Ahvenanmaan Ålänningens sång -maakuntalaulustaTämän blogipäivityksen lähteinä olen käyttänyt
Åland Guide -opasta (kesäkuu 2019 - toukokuu 2020),
Visit Åland-sivustoa sekä kunkin kohteen omia nettisivuja.

Ps. Tervetuloa seuraamaan blogiani myös facebookissa ja instagramissa!

4 kommenttia:

 1. Linnaa melkein vastapäätä oli ainakin aiemmin yks ruokapaikka, jossa myytiin aivan mielettömän ihanaa hedelmälimppua. Muistuu mieleen vielä näin vuosienkin päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä linnaa melkein vastapäätä tosiaan oli ruokapaikka. Emme käyneet siellä, mutta ehkäpä sitten seuraavalla kerralla.

   Poista
 2. Kiitos
  Virtuaali matkasta:))

  ihanaa viikonloppua!!

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!