sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Kirjoneulehame

On joululoman viimeinen päivä ja huomenna alkaa arkinen aherrus. Paluu normaaliin arkiseen aikatauluun sujuu pehmeästi, sillä maanantai iltana, työpäivän jälkeen, on Variskankaan Marttojen kirjastokässäilta.

Joululomalla ovat neulepuikot heiluneet joka päivä. Olen neulonut mm. villasukkia, kaulurin ja neulehameita. Neulehameet, pyllyttimet, ovat olleet tämänkin talven suosikkiasuni. Neulehameiden suunnitteleminen ja neulominen ovat vieneet minut ihan mennessään. Erilaisia neulehameita minulla taitaa olla jo vaikka joka viikonpäivälle omansa. 

Tässä on ohje suunnittelemaani neulehameeseen. Lankoina käytin Novitan 7 Veljestä kallio väristä lankaa (nro 048) ja lankalaatikostani Novitan 7 Veljestä lankakerien loppuja. Tässä mallissa on kuutta eri väriä, jotka voit korvata omasta lankalaatikoistasi löytyvillä lankakerien lopuilla.




Neulehame (©Tarja Karvonen, 2023)

Hame neulotaan helmasta vyötäröön. 

Luo 200 silmukkaa.

Neulo 13 kerrosta resoria suljettuna neuleena (1 oikein takareunasta neuloen, 1 nurin). 

Jatka kirjoneuleena kuvioiden ohjeiden mukaan.

Neulo viimeisen kuvio-ohjeen (kuvio 6) jälkeen 30 kerrosta oikein. Tarkista sovittamalla, mikä on sinulle sopiva ja mieluinen hameen pituus. 


Ohjeessa käytetyt värit





Kuvio 1. osa (kerrokset 1-10)



Kuvio 2. osa (kerrokset 11-21)



Kuvio 3. osa (kerrokset 22-31)



Kuvio 4. osa (kerrokset 32-40)



Kuvio 5. osa (kerrokset 41-50)



Kuvio 6. osa (kerrokset 51-59)



Vyötärölle neulotaan resoria (1 oikein, 1 nurin). Kuminauhakuja neulotaan tässä neulehameessa käyttäen isompia neulepuikkoja 

eli

kun olet neulonut 2 kerrosta resoria, vaihda kerroksen ajaksi paksummat puikot. Jatka tämän jälkeen resorin neulomista hametta neuloessasi käytössä olleet puikot. Neulottuasi 3 kerrosta käytän uudelleen kerroksen verran paksumpia puikkoja. Neulo viimeiset 2 kerrosta jälleen ohuemmilla puikoilla. Näin hameen vyötärölle saadaan kaksi kuminauhakujaa.

Päättele langat. Höyrytä kevyesti silitysraudalla. Pujota kuminauha hakaneulaa apuna käyttäen.


Aiemmin suunnittelemiani ohjeita



Tämän oranssilla twistillä sävytetyn pyllyttimen ohje on blogiarkistossani Minari, peputin vai pyllytin?-postauksessa.



Tämän roosalla villiruusu-twistillä sävyttämäni pyllyttimen ohje  löytyy myös blogiarkistostani Pyllytin X 2 -postauksesta.

Mikäli innostuit neulomaan neulehametta, pyllytintä, ohjeellani tai sitä mukaillen ja julkaiset neuleestasi somepäivityksiä, muistathan kertoa ohjeen olevan Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogista. Kiitos!








Tässä muutamia kuvia loppiaisena olleesta Paakin jouluvalot-tapahtumasta. Tapahtumassa kyläläiset valaisevat Paakin jäälyhdyillä. Tänä vuonna kylää valaisi 1500 jäälyhtyä. Tapahtuma on taikatalven tähtihetki.  Tapahtuman toteuttamiseen on tarvittu kyläläisten panosta ja monenlaista osaamista. Jäälyhtyjen tekemisen lisäksi talkoolaisia on tarvittu mm. pelloilla olevien polkujen tekemiseen, liikenteen ohjaukseen ja kahvion pitämiseen. Kiitos kaikille tapahtumaa toteuttamassa olleille!


Miten sinun vuotesi 2023 on alkanut?

Tervetuloa seuraamaan blogiani myös Facebookissa ja Instagramissa!

43 kommenttia:

  1. Herttainen on, ja näillä viileillä ilmoilla kaikki neuleet tuntuvat niin ihanilta ja kutsuvilta.

    Hyvää työhönpaluuta sinulle 🌸 Itselläni pakollista lomaa työtehtävien vaihtuessa vielä tammikuu. Ei valittamista kuitenkaan. Keittiöremppa on pitänyt huolen siitä että ei ole vapaa-ajan ongelmia 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Rita A <3 Ensinmäinen työviikko on takana ja tuntuu, että lomasta olisi jo ainakin kolme viikkoa :D Remppahommissa ei tule vapaa-ajan ongelmia :D

      Poista
  2. Nämä ovat tosi kivoja! Hyvä idea tuo kaksi kuminauhakujaa - kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Saila <3 Huomasin, että kuminauhat asettuvat nätimmin, kun niitä on kaksi.

      Poista
  3. Haluaisin itsekin kokeilla tuollaisen tekemistä, mutta minua askarruttaa se, että miten tiedän että tuo mahtuu tällaisen leveäperäisemmänkin päälle? Tuntuisi kurjalta nähdä kaikki vaiva ja sitten vaan todeta ettei mahtunutkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvio on 10 silmukkaa leveä. Mittaa lantion leveys. Neulo mallitilkku (esim. 20 silmukkaa leveä, ihan vaan oikealla puolella oikeita silmukoita ja nurjalla puolella nurjia silmukoita). Mallitilkusta saat laskettua, kuinka leveä yhdestä kuviosta tulee. Näillä tiedoilla saat laskettua sinulle sopivan neulehameen leveyden. Ja totta - todellakin harmittaisi, jos hame ei päälle mahtuisi. Mutta voi tätä neulomisen tuomaa iloa ja onnea <3

      Poista
  4. Hienoja ovat. Minä itse en oikein solahda hameisiin, mutta toisten päällä ovat hienoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Minä olen vain päättänyt, että solahdan hameisiin :D Minulla on näitä neulehameita, pyllyttymiä, kohta vaikka joka viikonpäivälle omansa :D

      Poista
  5. Onpa kaunis kuvio ja värit sinun uudessa pyllyttimessä.
    Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
  6. Kauniin olet suunnitellut ja kivoja väriyhdistelmiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Tässä neulehameessa on namuset värit. Mahtavaa tammikuuta sinulle!

      Poista
  7. Upea hame! Jos sulla on paljon hyviä ohjeita, niin niitähän voisi julkaista vaikka Ravelry:ssä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kyllä minulla ohjeita riittää. Nyt on kaksi neulehameen ohjetta viimeistelyä vaille valmiina. Kiitos vinkistä!

      Poista
  8. Kauniita kirjoneulekuvioita! Mietin voisiko kuvioita soveltaa muihin neuleisiin. Kiitos, kun kävit blogissani. Käyn kertomassa, jos käytän mallejasi. Sinulla ei selvästikään ole joulusuklaan aiheuttamaa aivosumua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuulikki<3 Olen miettinyt, että neuloisin näitä kuvioita myös muihin neuleisiin. Voisin välikäsityönä neuloa vaikka sukat. Nyt olen neulonut näitä neulehameita ja raitavillasukkia. Joulusuklaat ja aivosumu - niin tuttua :D

      Poista
  9. onpa kaunis väritys tässä uusimmassa!

    VastaaPoista
  10. Ihanat värit jokaisessa neuleessasi!
    Jäälyhdyt ovat kauniita. Isävainaa niitä teki meilläkin aikanaan.
    Hyvää alkanutta viikkoa ja vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Minä olen täällä ihan neuloosin vallassa :D Paakin jouluvalot-tapahtuma oli tänäkin vuonna ihana elämys. Ihailen heidän ahkeruuttaan ja haluaan tehdä meille kaikille hyvä joulumieli. Jäälyhdyt olivat hengästyttävän kauniita!

      Poista
  11. Todella upeita ja varmasti lämmittävät kivasti.Kiitos ohjeesta.
    Tykkään noista väriyhdistelmistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Nämä neulehameet ovat suosikkivaatteitani. Mahtavaa tammikuun jatkoa sinulle!

      Poista
  12. Oi miten ihania kuvioita olet hameeseen loihtinut ja mikä viitseliäisyys myös tänne ne laittaa muillekkin. Kiitos ohjeesta . Jäälyhtyjä en ole koskaan tehnyt pitäisi joskus yrittää . Hurja määrä lyhtyjä ja ihana tapahtuma .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Nila <3 Jäälyhtyjen tekeminen on kivaa. Paakinmäkeläiset ovat siinä hommassa ihan omaa luokkaansa <3 Jäälyhtyjen määrä heidän jouluvalot-tapahtumassa on ihan mieletön - 1500 jäälyhtyä tänä vuonna!

      Poista
  13. Kauniita neulehameita. Ihania pinkin sävyjä. Minun suosikkivärikseni nousi päälle 40-vuotiaana ensimmäistä kertaa pinkki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Kiitos <3 Minä olen ollut aikas varovainen pinkin kanssa, mutta nyt olen ihastunut itsekin pinkkiin. Mahtavaa tammikuun jatkoa sinulle <3

      Poista
  14. Kauniita ja lämmittäviä hameita.
    Jollei minihameessa viihdy, voi kutoa vaikka midiksi.
    Ihania pimeän talven tunnelmavaloja.

    VastaaPoista

  15. Liplatus äsken kommentoi.
    Tarkkana täytyy olla, ei pysy kirjautuneenakaan google-tili kommentointi päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sinulle kommentistasi <3 Välillä näidän kommentoimisten kanssa on näin. Kiitos vinkistä - jos mini on liian lyhyt, niin hameen voi neuloa midiksi. Jäälyhtyjen valaisema Paakinmäki oli niin kaunis <3

      Poista
  16. Hame on tosi kaunis. Musta on kaunein, mutta tykkään myös tuosta tummanharmaasta. Tätä mallia haluaisin kokeilla, jos saisin hamosen puikoille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiirtos, Sartsa <3 Minulla alkaa näitä neulehameita olla lähes joka viikonpäivälle omansa :D

      Poista
    2. No nyt on minullakin 1! Kiitos ohjeesta, se oli just sopivakin :)

      Poista
  17. Kauniita neulehameita! Ja kauniita jäälyhtyjä. Niitä ei olekaan tullut tehtyä tänä talvena vielä kertaakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Minäkin ihastelin noita Paakin jouluvalot-tapahtuman jäälyhtyjä. Paakinmäkeläiset olivat tehneet kauniita asetelmia ja sommitelmia jäälyhdyistä. Minäkään en ole tänä talvena jäälyhtyjä vielä tehnyt. Paakinmäellä käydessä, kyllä innosti jäälyhtyjen tekoon. Ehkäpä seuraavilla pakkasilla laitan vettä sankoihin jäätymään.

      Poista
  18. Voi ihana mikä söpis villahame. Kauniit värit ja kiva päällä😍
    Oo,miten kaunis jouluvalo tapahtuma..upeaa loistetta kerrakseen.
    Kaikkea hyvää alkavaan vuoteesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Näitä neulehameita on niin kiva käyttää. Tuo Paakinmäen jouluvalot-tapahtuma on oikea taikatalven taikahetki <3 Kiitos samoin, iloa ja onnea alkaneeseen vuoteen!

      Poista
  19. Just tähän talven aikaan ihanan lämmittävä neule. Minun puikkoni ovat olleet toistaiseksi jäähyllä. Talvi sujunut ulkotöissä.
    Paakin jouluiset jäälyhdyt ovat kaunis valaistus kaamosaikana. Minullakin oli jouluna ( ja yhä) viisi jäädytettyä lyhtyä. Vuosi sitten tein 24 kpl.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on mukava pitää näitä hameita näin talviaikaan. Paksummat villalegginssit ja ei tartte palella. Ulkotöitä n meilläkin tehty, kun lumikolajumppaa on riittänyt. Jäälyhdyt ovat niin kauniita ja tuovat lämmintä tunnelmaa pimeään aikaan.

      Poista
  20. Pyllytin kuulostaa ihan mahtavalta!
    Minkä kokoinen pyllytin ohjeellasi tulee, noin suurinpiirtein?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyllytin on koko L. Ohjetta saa muokattua itselle sopivaksi. Kuvio on 10 silmukkaa leveä. Mittaa lantion leveys. Neulo mallitilkku (esim. 20 silmukkaa leveä, ihan vaan oikealla puolella oikeita silmukoita ja nurjalla puolella nurjia silmukoita). Mallitilkusta saat laskettua, kuinka leveä yhdestä kuviosta tulee. Näillä tiedoilla saat laskettua sinulle sopivan neulehameen leveyden.

      Poista
  21. Kiitos, Suvi <3 Minun mielestä hameet sopivat kaikille vartaloille. Hameita on niin mukava käyttää. Mahtavaa tammikuun jatkoa sinulle <3

    VastaaPoista
  22. Kylläpä on tosi kaunis hame. Kuviot ja värit sopivat täydellisesti toisiinsa.

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!