perjantai 13. tammikuuta 2023

Marttabujo 2023 ja neulottu bujopussi


Bujoilu - marttabujo

Sain kipinän bujoiluun Minskun Silmukoita-blogipostauksesta ja hänen päivityksistään Facebookissa ja MinskuKnits YouTube-kanavalla. Minsku kutsuu kaikki mukaan tekemään omaa käsityöbujoa. Bujo eli Bullet Journal on itse tehty kalenteri ja päiväkirja, johon voi liittää erilaisia listoja, muistiinpanoja ja tilastoja. 

Olin aiemminkin miettinyt, josko aloittaisin bujoilun, mutta aina se oli jäänyt. Nyt tartuin Minskun innostamana viimeinkin tuumasta toimeen ja kipitin kirjakauppaan ostamaan tarkoitukseeni sopivan tyhjän kirjan. 

Kirjakaupassa tapasin Heidin (@madebyheikkula) ja hän vinkkasi, että Leuchtturmin bujokirjoja on tarjouksessa. Kirjan sivuilla on pisteitä ja näin viivojen, taulukoiden ja ruudukoiden tekemiseen. Bujoiluun sopii ihan mikä tahansa vihko, mutta hyppäsin suoraan heti syvään päähän ja aloin "välineurheilemaan". 

Käytän bujoni tekemiseen lyijykynää, värikyniä ja leimasimia. Lisäksi somistan sivuja tekemilläni piirroksilla, erilaisilla tarroilla ja tulostamillani valokuvilla. 

Minskun vinkkaama käsityöbujo laajentuu minulla MARTTABUJOKSI. Olen tehnyt nyt bujooni tammikuun kuukausikalenterin, jokaisesta viikosta oman aukeaman. Piirrän ja kirjoittelen bujoon käsityöjutut (esim. suunnitelmat, ideat, tehdyt käsityöt ja ostetut materiaalit). Lisäksi laitan ylös päivän tärkeimmät tapahtumat, parhaat reseptit, tekemäni leipomukset ja ruuat, puutarhakuulumiset ja erilaiset tilaisuudet. Bujooni on tekeillä sivu, johon laitan Variskankaan Marttojen marttaillat ja muuta asiat. 

Minä tykkään listoista ja niitähän bujostani tulee löytymään. Kirjoitan listoihin muistettavat asiat ja tehtävät, jotka pitää muistaa tehdä (to do-listat). Kun kirjoitan muistettavat asiat tai tehtävät hommat listoiksi, ei niitä tarvitse yrittää pitää mielessään. 
Neulottu bujopussi

Kuljetan välillä bujokirjaa mukanani repussa ja siksi neuloin kirjani suojaksi bujopussin. Lankoina käytin vihreää Novitan 7 Veljestä. Raidan neuloin marttamaisen reippaalla Novitan Marttaraita-langalla.

Tässä on tekemäni bujopussin ohje:

Luo 54 silmukkaa ja neulo sileää neuletta kirjan yläreunaan saakka. 

Neulo yläreunaan haluamasi mittainen osuus resoria (1o, 1n). 

Päättele työ oikein silmukoin nurjan puolen kerroksella. Kun valmiin työn reuna taitetaan, näkyy reunan päättely sievästi oikein silmukoin pääteltynä reunana.

Taita neule oikeat puolet vastakkain. Ompele sivusauma ja pussin alareuna kiinni. 

Päättele langanpäät.

Käännä pussi oikein päin. Taita pussin resoriyläreuna.

Virkkaa kiinnityslenkki. Kiinnitä se takaosan yläreunaan. 

Ompele nappi etuosan yläreunaan. 
MinskuKnits YouTube-video

MinskuKnitsin Minsku kävi maanantaina Variskankaan Marttojen kässämarttaillassa. Neuloimme ja juttelimme samalla mm. käsitöiden tekemisestä, työn alla olevista käsitöistä, bujoilusta ja marttailusta. Katso MinskuKnitsin YouTubevideosta, olenko välineurheilija neulepuikkojen vai bujokirjojen suhteen - vai ehkä molempien :D

Onko bujoilu sinulle tuttua? 

Mahtavaa viikonloppua!
24 kommenttia:

 1. Ikinä en ollut kuullut bujoilusta, mut onneksi nyt tiedän enemmän. Mahtavaa viikkistä Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen bujoillut nyt ihan joka päivä. Merkitsen päivän tapahtumat ja päivitän tulevat jutut. Ihanaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 2. Ihan uutta minulle. 🙂 Erinomainen tapa saada omat työnsä yksien kansien väliin, ja oma arvonsa silläkin että ei ole sähköisessä muodossa. Suloinen pussi, niin tasainen ja kaunis. 🌷 Rakastan kalentereita, listoja, lyijykyniä ja värikyniä. Ihana postaus. 🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on kiva, että omat tyät, menot ja tapahtumat ovat samoissa kansissa. Kiva kirjoittaa ja kuvittaa piirtämällä. Me tykätään samoista asioista - kalenterit, listat , lyikkärit ja värikynät <3

   Poista
 3. Oih... tulipa ikävä - tyttäreni teki minulle useita vuosia aina lahjaksi Bullet Journalin... ne oli ihania - hänen piirroksiaan, mietelauseitakin siellä oli jo valmiina.... ne on kyllä kaikki tuolla yläkerran hyllyssä tallessa!! Itse en ole saanut aikaan... nyt kyllä olisi päiväämätön kalenteri kauniissa nahkakansissa - sellaisenkin sain, mutta tuskin tääe vuodelle, kun 14 päivä jo alussa ja "mitään ei ole tapahtunut"... ainakaan sen kalenterin mukaan!! Eletäänköhän täällä merkitsemätöntä aikaa??
  Merkityksellistä viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa <3 Kiitos, että jaoit tämän kanssamme <3 Ihana lahjaidea! Kalenterin, oman bujon voit alloittaa vaikka nyt - jos tuntuu helpommalta aloittaa kokonaisen kuukauden kohdalta, niin aloita helmikuun ensimmäinen päivä. Alkuvuosi jääköön tekemättä. Kirjoittele niille sivuille, mitä muistat milläkin viikolla tapahtuneen. Kirjoittele niille sivuille ajatelmia tälle vuodelle. Kiitos ihana Repolainen, merkityksellistä viikonloppua sinulle <3

   Poista
 4. Kaksi ystävätärtä (linkitän tämän postauksesi heille kummallekin) ovat todella ahkeria ja taitavia bujoilijoita. Heidän tuotoksiaan saan ihastella fb:ssa. Itselläni on kovakantinen tyhjä vihko tuossa vieressä, mutta vielä en ole aloittanut. Homma muhii mielessä aina vaan lähempänä aloitusta...
  Sateista lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen nyt ihan mahdottoman innostunut tästä bujoilusta. On niin kivaa kirjoitella, piirtää, tehdä listoja ja merkitä tapahtumia, kirjoitella päivän tapahtumia ja ajatelmia. Mukaan vaan bujoilemaan <3

   Poista
 5. Onpa ihana bujopussi ja bujovihko! Konsepti on minulle tuttu, mutta en usko, että olisin niin järjestelmällinen, että sitä käytännössä täyttäisin tai käyttäisin. Minulla on työpöydällä sellainen iso paperinen "viikkolehtiö", josta aina repäistään päällimmäinen sivu pois, kun se on käytetty. Käytännössä käytän sitä aina kauemmin kuin yhden viikon ja siihen on kätevä raapustaa kaikenlaista, mm. puheluiden aikana muistiin laitettavia asioita, kun se on valmiiksi pöydällä. Viehän se tilaa, mutta se on kätevä. Tykkään lisäksi siitä, että siitä aina heitetään käytetty sivu pois eikä sitä tarvitse "arkistoida" johonkin alati kasvavaan pinoon :-D Vihkoissa onkin minulla aina se ongelma, että osan sivuista heittäisin mielellään pois, mutta aina niissä on jotain sellaistakin, jonka haluaa säästää. Niinpä niitä pinoja sitten on. Voisi ehkä repiä vihkot kappaleiksi ja säästää vain osan sivuista, johonkin laatikkoon varmaan.
  Mutta listaihmiselle tuo bujoilu on varmasti juuri hyvä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen viikkolehtiö on kätevä. Paperipinot kertyvät helposti, joten tuo viikkolehtiö on siksikin tosi hyvä. Kiitos vinkistä!

   Poista
 6. bujo! en varsinaisesti ole bujoilija, mutta inspiroidun aina kaikista bujopostauksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä marttabujoilu vei minut kyllä mennessään. Pitääkin tässä kohta ottaa värikynät, lyijykynä ja bujokirjani, ja kirjoitella tämän päivän tapahtumat ylös.

   Poista
 7. Käsitykseni bujoilusta on aika hatara, mutta sen havainnon olen parin bujoilusta innostuneen tutun kautta tehnyt, että siihen voi suorastaan koukuttua :).

  Ajatus kauniista bujokalenterista on houkutteleva, mutta sen verran monta kertaa olen ostanut itselleni vuoden alussa jonkun kauniin tyhjän muistikirjan, jota olen harkitun huolellisella käsialalla täyttänyt parin mietelauseen verran ja siihen se on jäänyt. Ja kalentimerkintöinniksikin on päätynyt suunnilleen se, milloin on viimeksi tilattu öljyä tai milloin auto on katsastettu. Tärkeitä tietoja nekin, mutta ei ehkä kokonaisen kalenterin väärtti :)

  VastaaPoista
 8. Ei ole tuttua. Luulen, että en jaksaisi kovin pitkään bujoilla. Tykkään listoista, mutta huomasin jo sinun suunnitelmiasi lukiessa, että itselleni alkaa tulla suoritusväsymys ;) Outo sana tällaisen muunlaisen suorittajan suusta ;D
  Kyllä tuo silti mielenkiinnon herättää.

  VastaaPoista
 9. Itseni tuntien suurella innolla bujoilun aloittaisin, hankkisin välineitä ja muuta tilpehööriä mutta aika pian into hiipuisi ja vihko tarvikkeineen jäisi unohduksiin. Siispä: en aloita vaikka mieli tekisi.

  VastaaPoista
 10. Kiva idea... mutta PikkuMyy varmaan ei jaksaisi kauan. Kalenteriinkin merkkaan päätapahtumia alkuvuonna ja loppuvuosi on aina tyhjää

  VastaaPoista
 11. Vasta hiljattain kuulin bujoilusta ja melkein innostuin. Katsoin netistä kuvia aiheesta ja mieleen tuli nuoruudessa täytetyt kalenterit, johon liimattiin leffalippuja ja tilitettiin kaikki ajatukset ja tunteet. Miksei sitä aikuisenakin voisi?

  VastaaPoista
 12. Uusi vuosi, uusi harrastus, josta jää mukava muisto vuoden mentyä. Monenlaisia päiväkirjoja on tullut vuosien varrella tehtyä; osa niistä on täyttynyt kaikenlaisista kuvista, lipuista, tarroista yms. mutta ihan ilman "välineurheilua". Hienolta näyttää tuo sinun bujosi.

  VastaaPoista
 13. En oo aiemmin kuullukkaan bujoilusta. Kaunis pussukka!

  VastaaPoista
 14. Bujoilu onkin ihan uusi juttu minulle. Ihana tuo pussukka minkä teit.
  Mukavia bujoiluja sinulle Tarja ja kivaa viikkoa muutankin <3

  VastaaPoista
 15. En ole kuullut bujoilusta. Pussi on kaunis.

  VastaaPoista
 16. Olen bujoillut jo useamman vuoden. Itse en ole askartelutyyppi, joten en koristele vihkoani. Minulla on vuosi, kuukausi ja päivä -näkymät tehtäville. Omat sivut minulla on esim. marttailuideoille, maksuille, esityslistoille ja tapahtumiin ilmoittautuneista. Voisinkin vielä lisätä listan valmistuneista käsitöistä! Huomasin, että vihko jää vähemmälle käytölle, jos on oikein kiireistä tai hiljaista aikaa elämässä. Hieno tuo pussisi, marttaraita on siinä hyvän näköinen!

  VastaaPoista
 17. Kiitos täällä sinulla oppii aina uutta🫠
  En olekkaan ennen kuullut bujoilusta.
  Lupsakkaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 18. Bujoilua olen minäkin harkinnut, mutta ei ole tullut aloitetuksi koskaan. Pitäisköhän?

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!