lauantai 21. tammikuuta 2023

Puolukkarahka ja raitavillasukat

 


Vuoden 2023 luonnontuotteet

Marttaliitto ja Arktiset Aromit ry ovat valinneet vuoden 2023 luonnontuotteiksi marjoista puolukan, sienistä haaparouskut ja yrteistä poimulehden. Luonnontuotteiden valinnan tavoitteena on lisätä tietoisuutta luonnontuotteista ja lisäämään luonnontuotteiden keruuta ja käyttöä. 

Luonnontuotteet ovat ravintorikasta ja ilmaisia raaka-aineita ruokapöytään. Marja- ja sieniretket sekä yrttien kerääminen on mitä parhainta hyötyliikuntaa ja treeniä eri lihasryhmille. 




Puolukkarahka


2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (jos käytät vispikermaa, niin sekoita joukkoon 1 tl vaniljasokeria)

2 purkkia rahkaa 

3-4 dl puolukoita (tai puolukkahilloa tai puolukkasurvosta)

sokeria oman maun mukaan, esim 0,5 dl 

2 tl vaniljasokeria


Jos  käyttää puolukkarahkaan puolukkahilloa. Tällöin jäävät puolukat ja sokeri pois raaka-ainelistasta.


Valmista näin

1. Vaahdota vaniljakastike vatkaimella.

2. Lisää puolukat vaahdottamisen loppu puolella.

3. Kun vaniljakastike on vaahtoutunut ja puolukat rikkoutuneet, lisää sokerit.

4. Lisää rahka ja sekoita.

Laita rahka tarjoiluastiaan tai jälkiruokakulhoihin. Koristele puolukoilla. 

Vinkki: Kierittele koristeeksi tulevat puolukat tomusokerissa. 

                                                     Kuva: Arktiset Aromit ry:n nettisivu

Luonnontuotekalenteri 2023

Artiset Aromit -nettisivuilla on vuoden 2023 kalenteri, jossa komeilevat vuoden luonnontuotteet puolukka, haaparouskut ja poimulehti. Tulosta Luonnontuotekalenteri 2023 kalenteri itsellesi täältä.



Raitavillasukat, #raitasukkalaatikko23

Olen neulonut raitavillasukkia. Työkaverini, Heidi, on tehnyt Instagram-profiilissaan villasukkahaasteen, jossa hän haastaa neulomaan raitavillasukkia. Haastajana on siis @madebyheikkula

Heidin ohjeet haasteestaan on tässä:

"Haasteessa ei ole muita sääntöjä, kuin neuloa raitasukkia. Voit neuloa yhden sukan tai sukkaparin tai puolitusinaa tai tusinan, ihan mikä sinusta hyvältä tuntuu!


Toivon, että käytät postauksissasi tunnistetta #raitasukkasukkalaatikko23 jotta minä ja muut neulojat voidaan inspiroitua ihanista raitasukista. Tunnisteen käyttö on toivottavaa myös siksi, että vain tunnistetta käyttämällä olet mukana arvonnoissa, joita järjestän ensi vuoden aikana satunnaisesti fiiliksen mukaan. Yhden arvonnan tulen suorittamaan marraskuussa, jolloin palkintona on minijämälanka -joulukalenteri. Instagram ei ole mukana arvonnoissa.


Voit osallistua haasteeseen keskeneräisellä projektilla, voit postata kuvia ideoista/suunnitelmista, keskeneräisestä sukasta tai valmiista sukasta/sukista. Kaikki käy!"
Olen ajatellut, että neulon tämän vuoden aikana erilaisia raitasukkia, joihin käytän lankalaatikoissa olevia lankakerien loppuja ja jämälankoja. 
Mikä on sinun lempipuolukkareseptisi? 
Mahtavaa tammikuun jatkoa!

38 kommenttia:

  1. Nam, tuo puolukkarahka on varmasti herkkua. Oma lempparini on puolukkapiirakka, mutta en osaa sellaista valitettavasti tehdä! Siinä EI ole pullapohjaa, sillä en tykkää pullasta, vaan joku muunlainen... en osaa sanoa, kun en ole leipuri ;-D Todella hyvää se on. Olen joskus myyjäisissä ostanut sellaista mummeleilta.
    Suloiset sukat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukat ovat minusta hyvän makuisia ja sopivat rahkaherkkuun, kun vaahtoutuva vaniljakastike taittaa puolukan makua sopivasti. Olisikohan tuo lempparipuolukkapiirakka mummun marjapiiras Marttojen tapaan? Tässä linkki reseptiin:
      https://www.ruusu-unelmia.fi/2021/08/mummun-marjapiiras-marttojen-tapaan.html

      Poista
  2. Puolukkarahkaa en olekaan vuosiin tehnyt. Se on mielestäni yksi parhaista jälkiruoista, joten pitääpä tehdä taas.
    Nuo sukat ovat niin kauniit, että otin kuvakaappauksen itselleni ja rupean samanlaisia, joskin eri väreillä, itsekin kutomaan.
    Mukavaa sunnuntaita sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukkarahkaa en ollut minäkään tehnyt toviin. Oli niin hyvää! Ihanaa, että innostuit villasukistani. Minä olen ihan hupsuna raitavillasukkien neulomiseen :D

      Poista
  3. Pitääkin tarkistaa vieläkö meillä on pakastimessa puolukkapussi...:) Kauniit raitasukat ja innostava haaste, josta pitää ehkä tyttärillekin vinkata, kun heillä näyttää nyt sukkien tekoon intoa olevan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on pakkasessa vielä monen monta pussia eri marjoja. Olen tehnyt viime aikoina paljon erilaisia marjaruokia ja -herkkuja. Neulominen on ihanaa hommaa ja villasukkien neulominen erityisesti <3

      Poista
  4. Tässä juuri puolukoita, punaviinimarjoja, mysliä ja jugurttia syön. Puolikoita tulikin ostettua aika paljon syksyllä. Tykkäisin itse marjastaa, mutta pitäisi matkustaa johonkin. Ja joa matkustaisin, en tietäisi missä niitä marjoja kasvaa ;)
    Ihanat raitasukat. Saanko varastaa idean raitoihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on ollut herkullinen aamiainen! Onneksi marjoja voi ostaa, niin ei tarvitse lähteä niitä etsimään ;) Ihanaa, että tykästyit sukkieni raitoihin. Ilman muuta voit ottaa neulomieni sukkien raidat omiin sukkiisi. Laita sukkajulkaisuihin ja päivityksiin, että idea raitoihin on blogistani, kiitos <3 Neulominen on ihana harrastus <3

      Poista
  5. Hei pitkästä aikaa!
    Laitoin vaniljakastiketta viimekertaiseen mustikkarahkaan, kun kermaa ei ollut ja täytyy sanoa, että maku oli kyllä täyteläinen.
    Puolukasta ei ole tullut tehtyä, kun nuoriso ei siitä oikein piittaa.

    Puolukkaa käytän päivittäin ruoan yhteydessä ja minun puolukkaherkku on puolukkamaito, joka on makumuisto lapsuudestani ja äitini opettama tapa syödä puolukoita. Myös maustamattomaan jogurttiin yhdistän niitä.

    Kiitos tästä raitasukkalaatikko -vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mukavaa, että olet postaukseni äärellä <3 Vaahtoutuva vaniljakastike tuo rahkaan makua, mukavaa suutuntumaa ja se taittaa kivasti puolukan makua. Puolukkamaitoa en olekaan aikoihin syönyt! Kiitos vinkistä ja lapsuuden makumuiston jakamisesta <3

      Poista
  6. Kauniit sukat :)
    Minulle puolukat ovat vähän liian happamia rahkaan yhdistettäväksi tai useimpiin jälkiruokiin. Meillä puolukoita syödään pinaattilettujen ja riistakäristysten kanssa. Vispipuuro on suurin puolukkaherkku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikille ei puolukka sovi. Onneksi on muita kotimaisia marjoja, joita voi käyttää rahkaan ja jälkkäreihin. Vaahtoutuva vaniljakastike taittaa mukavasti puolukanmakua. Vispipuuro on herkkua kera tilkan maitoa tai kermaa.

      Poista
  7. Puolukkainen vispipuuro on suosikkini. Ihanat villasukat <3
    Kivaa sunnuntaita sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vispipuuro kera maidon tai kerman on niin herkullista <3 Kiitos - tämä raitasukkien neulominen on vienyt minut ihan mennessään :D Mahtavaa viikonloppua ja passelin vauhdikasta ensi viikkoa, Outi <3

      Poista
  8. Minä laitan vaniljarahjan päälle muutaman lusikallisen pakastettuja puolisulaneita puolukoita. Parasta mitä tiedän. Itsetehty vispipuuro on myös varsinainen herkku.
    Kauniit nuo raitasukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsetehty vispipuuro on kyllä herkkua kera tilkan maitoa tai kermaa. Kiitos - näistä raitasukista tuli hempeät ja ranskanpastillien väriset.

      Poista
  9. Puolukasta ja karpalosta saa minusta parhaat jälkkärit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Karpalot ovat myös niin hyviä! Meillä on pakastimessa vielä monta pussia sekä puolukoita että karpaloita. Mukavaa viikonlopun jatkoa ja ensi viikkoa!

      Poista
  10. Puolukka kaipaa makeutta ja se tulee vadelmista!
    Raitasukat on kotoisan kauniita.

    VastaaPoista
  11. Viimeisenä kirjoitteli TeSa Tulihan Tehtyä blogista 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, TeSa kommentista! Puolukka ja vadelma on mahtava makupari. Kiitos - nämä raitasukat ovat hempeän väriset. Raitojen leveyksien, tiheyksien ja värin ideoinnissa on vain mielikuvitus rajana. Taas on yhdet raitasukat puikoilla :)

      Poista
  12. Puolukkarahka on lempparini, harmi vaan kun muu perhe ei siitä niin tykkää. Hienot raitasukat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla ja minulla on siis sama maku <3 Onneksi puolukkarahka säilyy, niin sitä voi syödä useampana päivänä. Kiitos - minä ideoin tällä kertaa tällaiset hempeät raitasukat.

      Poista
  13. Kiva haaste tuo raitasukkalaatikko. Puolukoita laitan smoothieen ja joskus maistuu myös puolukkasurvos. Rahkaa en syö missään muodossa. Puolukkamehu on ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidin raitasukkalaatikko-haaste on hauska. Minulla on taas raitasukat puikoilla. Puolukkamehu on hyvää!

      Poista
  14. Puolukka on minullekin turhan hapanta, mutta annoitpa ajatuksen alkaa tyhjentämään alinta pakastelokeroa, kiitos!
    Maukasta alkanutta uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ollut tässä "projektina" pakastimien tyhjennys. Marjoista saa paljon erilaisia ruokia ja herkkuja. Maukasta viikonlopun jatkoa ja hyvää alkavaa viikkoa!

      Poista
  15. Oih - puolukka ja mustikka on minullekin vuoden tai jopa kymmenen vuoden luonnontuote!! Niitä kuuluu jokaisen päivän ateriaan...
    Söpöt sukat... tosin nämä sukkapostaukset alkaa ahdistaa....
    minun puikot ei ole heiluneet piiiiiiiitkään aikaan!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kommentti - kaikki kotimaiset marjat kaikkinensa ovat kyllä vuoden ja kymmenenkin vuoden luonnontuotteita <3 Neulominen on ihana harrastus. Ja ahdistusvaroitus - uusimmassakin postauksessa on raitasukat :D

      Poista
  16. Rahkat ovat tosissaan minulle mieleen 💕 Harmi että puoliso ei tykkää, mutta olen joskus tehnyt itselle ja pakastanut annoksina.

    Hemaisevan väriset sukat 💜 Olen niissä näkevinäni puolukoita. 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea pakastaa rahkaherkkuja annoksina - kiitos vinkistä! Taitaa raitasukissani tosiaan olla pieniä puolukoita <3

      Poista
  17. Ihanaa rahkaa nam 😋 ja villasukat todella suloiset 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukkarahka oli pitkästä aikaa niin hyvää! Täällä minä taas neulon raitasukkia - tällä kertaa eri väreillä ja raidoituksilla :)

      Poista
  18. Aionpa kokeilla puolukkarahkaa, kiitos vihjeestä. Puolukkariisijälkiruuan opin valmistamaan jo oppikoulun kotitaloustunnilla. Sieltä se on seurannut minua. Samoin puolukkajuoma, joka valmistetaan sitruunahapon avulla. Raikas ja maukas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että innostuit reseptistä! Puolukkariisijälkkäriä olen joskus syönyt, mutta siitä on tosi pitkä aika. Sitruunahapon avulla valmistettu puolukkajuoma on varmasti raikasta ja hyvää.

      Poista
  19. Rahka on meidän herkkua, harvasen ilta teen.
    Viimeksi mansikoista, seuraavan voisinkin tehdä puolukoista.
    Ihanat söpöt sukatkin olet tehnyt🥰
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahka on tosi hyvää ja siitä saa helposti erilaisia versioita. Mansikkarahka on herkkua. Kiitos - näistä raitasukista tuli hempeät. Hyvää viikonlopun jatkoa ja alkaa viikkoa sinulle <3

      Poista
  20. Puolukkarahka maistui niin hyvälle! Tein oikein ison annoksen, niin saimme herkutella vielä seuraavanakin päivänä. Kiitos <3 Minä olen nyt ihan hupsuna raitavillasukkien neulomiseen :)

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!