torstai 14. marraskuuta 2019

Kotivara - Pärjäisitkö omin avuin 72 tuntia?


Pärjäisitkö sinä omin avuin 72 tuntia?

Olin nähnyt Marttojen sivuilla ja kuullut marttaillassa kotivarasta jonkin verran, mutta vasta Marttatorilla minulle selkisi, mitä kaikkea kotivara tarkoittaa. Etelä-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija kertoi, että jokaisessa kodissa olisi hyvä olla valmius selvitä itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta erilaisissa häiriötilanteissa. Tällaisia tilanteita voivat olla esim. sairaus, jonka takia ei pääse kauppaan, sähkökatkokset, myrsky tai ongelmat vedenkäytössä (esimerkiksi katkokset vedenjakelussa tai vesijohtoveden saastuminen).

Kotivara on vettä ja ruokaa, joita kierrätetään eli käytetään päivittäin "parasta ennen"-päiväykset huomioiden. Käytettyjen tuotteiden tilalle hankitaan uudet. Tarkoitus ei siis ole kerätä hätävarastoa, jossa tuotteet vanhenevat käyttämättöminä. Kotivaraan kerätään erilaisia elintarvikkeita, joita käytetään muutenkin.


Marttojen sivuilla kerrotaan, mitä kotivaraan voi esimerkiksi hankkia:

juotavaksi valmista mehua ja pullotettua vettä
tuoreita hedelmiä, kasviksia ja juureksia sekä säilykkeitä
leipää, näkkileipää, riisikakkuja, korppuja
pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä
hilloja, soseita
muroja, myslejä, hiutaleita
mehuja, mehukeittoja
huoneenlämmössä säilyvää maitoa ja kasvijuomia
kala-, liha- ja papusäilykkeitä
lastenruokia
pikariisiä, linssejä, pastaa, nuudeleita, pussikeittoja, valmiskastikkeita, kastikejauheita, muusijauhetta, soijarouhetta
erityisruokavalioiselle sopivaa ruokaa
välipalapatukoita, keksejä, suklaata, sipsejä
lemmikeille ruokaa

Vesi on tärkein! Tarvitaan juomavettä (kolmeksi päiväksi noin 6 litraa/hlö) sekä vettä hygieniaan ja WC:n huuhteluun.

Muita välttämättömyystarvikkeita ovat:

lääkkeet
erityisruokavalion elintarvikkeet
tölkinavaaja
radio ja paristot
hygieniatarvikkeet
vaipat yms.
tuorekelmut, teippi, muovipurkit
taskulamppu ja paristot
joditabletit
kynttilät ja tulitikut
käteistä rahaa
lemmikkieläinten tarvikkeet

Tarkemmin kotivarasta voit lukea Marttojen ja Suomen Palastusalan keskusjärjestön (SPEK) sivuilta.

Katselin tällä viikolla keittiönkaappeja kotivara-näkökulmasta ja totesin, että jonkin aikaa näiden kanssa pärjättäisiin. Itseasiassa kotivara on arki järkeä myös siksi, että päiväyksiä kuiva-aineista tulee seurattua ihan eri tavalla ja käytettyä parasta ennen-päiväyksien mukaan - #kestäväarki!

Talvi on monella tapaa haasteellista aikaa, mm. liukkaat kelit, runsaat lumisateet ja mahdolliset lumien aiheuttamat sähkökatkokset. Löytyykö sinun kaapeistasi tarvikkeita häiriötilanteissa selviämiseksi?

Kaikin tavoin turvallista loppuviikkoa! <3

7 kommenttia:

 1. Kyllä kotivara on jokaisessa huushollissa todella tarpeen. Meillä on Marttaillassa käynyt joku mies,alan asiantuntija puhumassa laajasti tästä aiheesta. Kerran perheellinen tyttäreni vähän innostui ehkä pikkuisen liikaakin oikein keräämään kotivaraa. Kun hän tuli kaupasta,niin hänen pikkutyttö kysyi,toitko sä äiti kaupasta muutakuin niitä sota-ajan ruokia...:):)

  VastaaPoista
 2. Käyn kerran tai kaksi viikossa kaupassa, kotivaraa on. Maalla asuessa ei joka päivä käydä kaupassa. Jos tulee sähkökatkos, vettä saa sangolla kaivosta.

  VastaaPoista
 3. Sen verran alkoi kiinnostamaan, että pitää käydä ainakin kuivakaappi läpi. Kyllä meidänkin kaapin sisuksilla taitaisi useamman päivän pärjätä.

  VastaaPoista
 4. Ehkä muuten meillä selvittäisiin niillä mitä kaapeissa on, mutta vesi loppuisi. Pitäisikin ostaa kaupasta muutama pullollinen. Vaan missä niitäkin mahtuu säilyttämään?!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen aihe. En ole aiemmin tullut asiaa ajatelleeksi, mutta nyt katselen kaappejani ihan eri silmällä. Vähän täydennystä niihin tarvitaan.

  VastaaPoista
 6. Kyllä löytyy,ja pärjään,sen verran harvoin kaupasa tulee pistäydyttyä.
  mutta jotain puuttuukin ,ja ne meinaan ostaa,joditabletit,puhdas vesi,sitä kun ei voi loputtomiin säilöä,(näin olen ajatellut?tämä vesi juttupa pitääkin selvittää?)
  Kiitos todella hyvästa tarinasta.,Tarja!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Muutoin löytyy, mutta juomavettä ei ehkä saisi heti...jääkaapissa on aina vettä ja mehua kylmässä ja kiertävät päivittäin. Muuta vettä voi hakea rannasta kyllä.

  Hiiligrilli on ruoanlaittoa varten ja tietokoneelle ja puhelimelle varavirtalähteet sekä isompi varavirtalähde eli boosteri valaisimella. Pari lataavaa lamppua löytyy valaisimista eli niiden kanssa pärjää muutaman tunnin sähkökatkon aikana pimeällä.

  Lämmitys tuottaisi ongelmia kylmällä säällä.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!