torstai 31. joulukuuta 2020

Vuoden 2020 viimeiset villasukat ja marttailut sekä @ruusu_unelmia top nine 2020



Vuoden viimeiset neulomani villasukat

ovat Martan juhlasukat. Aloitin sukkien neulomisen ennen joululomaa. Joululomalla innostuin neulomaan kransseja ja en malttanut neuloa sukkia loppuun. Nyt nämä kuitenkin ovat sukankärkeä vaille valmiit eli valmistuvat tänään, vuoden viimeisenä päivänä.  


Vuoden viimeisiä marttailuja olivat

marttailu Tuulan ja Raijan kanssa suunnittelemalla Yhteisvastuukeräykseen kuvattavia videoita. Siis mitä että? Variskankaan Martat tekee Kajaanin seurakunnan kanssa yhteistyössä Yhteisvastuukeräykseen liittyen ruoanvalmistusvideoita, joihin linkit  julkaistaan sitten kampanjan aikana seurakunnan nettisivuilla.

Tällä viikolla teimme osuutemme rungon, jaoimme tehtävät ja laadimme kauppalistan. Ensi viikolla käymme katsomassa surakuntatalolla tilan, missä ruoanlaittoamme kuvataan ja seuraavalla viikolla on sitten on itse kuvaussessio. Tämmöisiä kuvioita siis ensi vuoden alussa.


Vuoden viimeisiä marttailuja tällä vuoden viimeisellä viikolla oli haastattelu Yle Kajaanin alueuutisten suorassa lähetyksessä (ke 30.12.2020) aiheesta jouluruokien tuunaaminen. Radiotuottaja Ville Kinnusen kanssa juteltiin ruokahävikistä ja jouluruokien tuunaamisesta. 

Sanoin, että tulevien päivien ruokien suunnittelu etukäteen ja ostoslista auttavat osaltaan vähentämään ruokahävikkiä. Ilman ostoslistaa tehdyn kauppareissun aikana ostoskärry täyttyy vaikka millaisista jännittävistä tuotteista. Ville totesi, että Variskankaan Martat siis kehoittavat hankkimaan jännitystä muulla tavalla kuin kauppareissuilla :D

Haastattelun jälkeen Tanja Heikkonen soitti ja keskustelimme mihin muuhun joulukinkkua voi käyttää kuin hernekeittoon ja mitä ruokia joululaatikoiden lopuista voisi tehdä. Tanja kokosi Ylen uutissivuille listan jouluruokien tuunausvinkeistä.

Tanja Heikkonen tiivistää ruokahävikin luvuiksi: "Luken (Luonnonvarakeskus) arvion mukaan suomalainen heittää 20–25 kiloa vuodessa ruokaa hävikkiin. Nelihenkisessä perheessä se tarkoittaa 80–100 syötävän ruokakilon hukkaan heittämistä vuosittain, ja rahassa se on 125 euroa henkilöä kohti vuositasolla." 

Tässä on myös tänne blogin puolelle vuoden 2020 yhdeksän tykätyintä IG-kuvaani mahdollisine kuviin liittyvine postauslinkkeineen:

VILLASUKAT - Pupujen juhlat Novitan KAL-yhteisneulontasukat (290 tykkäystä). 

RUUSU - puutarhaan istuttamani äitienpäiväruusu (259 tykkäystä). 

NEULONTATYÖ - neulottu kranssi (392 tykkäystä). Kranssin ohje löytyy blogistani klikkaamalla tästä KLIK.

LUONNONTUOTE - lakat (383 tykkäystä). Heinäkuinen luonto tarjosi parastaan - mikäpä sen mukavampaa jumppaa kuin lakkojen kerääminen suolla. Lakka, hilla, suomuurain... rakkaalla lapsella on monta nimeä. 

VIRKKAUSTYÖ - Viola-palapeitto, Novitan KAL-yhteisvirkkaus (277 tykkäystä). Peiton näet koottuna klikkaamalla tästä KLIK.

PUUTARHA - takapihan terassilla kasvattamani tomaatit (306 tykkäystä). Tomskut olivat vielä kuvaa ottaessani vihreitä, mutta punastuivat elokuun aikana.

RESEPTI - joulutorttutuutit (349 tykkäystä). Sain mukavia kommentteja ja viestejä, kuinka reseptipostaus oli innostanut joulutorttutuuttien tekoon.

MATKAILUKOHDE - Taivaskero (257 tykkäystä). Kiersimme juhanuksena Taivaskeron kierroksen. Taivaskero on oivallinen paikka taivasteluun!

TAPAHTUMA - Paakinmäen jouluvalot (368 tykkäystä). Koronan vuoksi ei tapahtumaa tänä talvena järjestetä, mutta muistellaan ja tunnelmoidaan tätä talven helmihetkeä Paakin jouluvalot-postaukseni kautta. 

Kiitos tykkäyksistä ja kommenteista <3

Blogini löytyy instagramista nimellä @ruusu_unelmia.


Onnea, iloa ja kaikkea hyvää uuteen vuoteen 2021 <3



maanantai 28. joulukuuta 2020

Jouluisia hävikkiruokia ja marttakuulumisia


Joulua edeltävien kiireiden laannuttua, oli joulu todellista lomaa.
Joulun peruspikkupuuhien lisäksi on huolella nautittu jouluruuista, hyggeilty kynttilöiden valossa, katsottu elokuvia ja syöty joulukarkkeja. Yhtään villasukkaparia en joulun aikaan neulonut, kun niin innostuin neulomaan kransseja. Liikussakin käytiin pari kertaa, mikä on todellakin aivan liian vähän syömiseen nähden. Joulu on kerran vuodessa vaan, joten näillä kuvioilla mentiin joulu.

Nyt laskeudutaan joulun jälkeiseen arkeen. Loma on tehnyt tehtävänsä ja akut ovat latautuneet. Siirtelimme tänään huonekaluja huoneesta toiseen. Tämä siivousprojekti on vielä ns. vaiheessa ja jatkamme mööbleeraamista huomenna.

Viimeisestä lanttulaatikon jämästä tein joululaatikkorieskoja. Kinkusta teen tänään päivälliseksi kinkkupizzaa ja huomenna leivon vielä maittavan kinkkupiirakan. Kinkkupiirakassa sovellan Korpelan Myllyn homejuustopiirakan ohjetta.

Ideoita ja reseptejä joulun hävikkiruokiin löydät klikkaamalla tästä KLIK.



Nyt on etsittävä varaston perukoille hautautuneet kävelysauvat. Sain nimittäin sähköpostiini ilmoituksen Variskankaan Marttojen vuoden 2021 ensimmäisestä marttaillasta. Marttailtamme teema on sauvakävely ja oppaanamme illan aikana on Kajaanin Ladun Kirsi. Odotan innolla ensimmäistä marttailtaa, sillä on tässä on alkanut tulla ikävä muiden marttojen kohtaamisia ja yhdessä tekemistä - jutustelua ja ajatusten vaihtoa. Vapaaehtoisuus on koetuksella, kun ei oikein pysty tekemään sitä, mitä haluaisi - tehdä asioita yhdessä muiden kanssa. 


Sain ihanan tehtävän jakaa vapaaehtoismartta Marjukan tervehdyksen meille ja teille kaikille! Ruokamartta Marjukka Mikkola on tehnyt koronavuotena asioita, jotka mahdollistivat erilaisen marttailun. Nyt hän lähettää jouluterveiset kaikille martoille eripuolille Suomea ja rohkaisee toimimaan poikkeusolosuhteista huolimatta. Lue Marjukan tervehdys kaikille martoille ja marttailusta kiinnostuneille klikkaamalla tästä KLIK!


Vuosi kääntyy kohti vuoden vaihdetta ja uutta vuotta 2021! 

Uusi vuosi ja uudet kujeet <3

tiistai 22. joulukuuta 2020

Karpalochutney ja muita joulujuttuja 2020

Jouluvalmistelut ovat hyvällä mallilla. Loma alkoi perjantaina ja aattoon on vielä aikaa. Kun ruokaostokset ja Marttojen ohjeen mukainen 30 minuutin joulusiivous on tehty, niin on aika hengähtää ja lämmittää glögiä, syödä piparkakkuja, neuloa ja kuunnella joululauluja


Maukasta tekemistä jouluun saa testaamalla reseptejä.

Vaikka jouluumme kuuluu monia perinteitä, niin tänäkin jouluna on testaillaan uusia reseptejä. Nyt olen valmistanut Marttojen resepteillä puolukkasinappia ja karpalochutneyta.






Karpalochutney (Martat.fi)

1 sipuli (laitoin 2 sipulia)
2 rkl öljyä
2 tl currya
2 dl vettä
1 l (600 g) karpaloita
350 g (4 dl) hillo- tai tavallista sokeria
3–5 rkl suikaloitua tai karkeaksi raastettua tuoretta inkivääriä
1–2 rkl balsami- tai tavallista viinietikkaa

1. Leikkaa sipuli suikaleiksi ja kuullota sitä hetki öljyssä pienessä kasarissa.
2. Lisää curry ja jatka kuullottamista muutama minuutti.
3. Kaada vesi ja karpalot kattilaan ja kuumenna höyryäväksi.
4. Lisää sokeri vähitellen sekoittaen ja kuumenna kiehuvaksi.
5. Lisää inkivääri, etikka ja sipuli-curryseos ja jatka keittämistä hiljalleen noin 20–25 minuuttia.


Sekoita välillä ja painele lusikalla osa karpaloista rikki.

Anna chutneyn jäähtyä hetken aikaa ja tölkitä pieniin, puhtaisiin purkkeihin.


Piparkakut, joulutortut ja kuivakakut ovat joulun ajan leipomuksia.

Joulunajan leipomukset noudattelevat perinteisiä latuja erilaisilla tyyleillä; joulupipareita pikeerillä koristeltunaerimuotoisia joulutorttuja ja joulutorttutuutteja. Joulun suosikkikuivakakkuni on tyttären Ritva-kummilta saamallani reseptillä tehty taatelikakku



Jouluna(kin) on aikaa tehdä käsitöitä.

Tämän joulun käsityöni on neulottu kranssi. Neuloin yhden ja samoin tein aloitin toisen. Näitä on kiva neuloa ja kransseista tulee sievän näköisiä. 

Ohjeen löydät Neulottu kranssi -postauksestani.


"Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset."

Joulukuusi tuotiin sisälle viikonloppuna ja puun vihreen oksat kiedoimme hopein, kultavöin. Itseasiassa joulukuusemme koristeet ovat väreiltään hopeisia ja valkoisia. Kuusen perinteiset kynttilät vaihtuivat tänä jouluna valkoiseen led-valonauhaan.  

Kuusen ostimme tänäkin vuonna Prismasta ja se on viljety kotimainen joulukuusi. Kuusi oli verkkopussissa, joten ostaessa oli vaikea arvioida, miltä kuusi näyttää. Vaikka sanonnan mukaan sikaa ei pidä ostaa säkissä, niin kuusen voi näköjään huoletta ostaa. Joulukuusemme on kauniin muotoiseksi leikattu, tiheä ja tanakkaoksainen joulupuu.

Joulukuusta hoidamme Marttojen sivuilla olevien ohjeiden mukaan. 

Tiesitkö, että lämpimässä ja kuivassa huoneessa kuusi imee jopa kolme litraa vettä päivässä!


"Nyt syttyy valot tuhannet myös tänne pohjolaan

ja taivaahalta tähtöset jo luovat loistettaan."

Sävellys: Emmy Köhler Alkuperäinen sanoitus: Emmy Köhler Sanoitus: Kullervo

Paperiset joulutähdet koristavat kodissamme neljää ikkunaa. Olohuoneen tähti on perinteinen valkoinen, mutta tyttärien huoneiden ikkunoissa loistavat rohkeat kulta-musta ja punainen samettipintainen joulutähti. Näiden lisäksi olen tänä jouluna ostanut muutaman paristolla toimivia led-valoja, joista toisesta tuo kuvassa oleva tähti on. Paristot ovat siitä hyvät, että noiden valojen kanssa ei tarvitse jatkoroikilla vehtautua. 



Arkihuolesi kaikki heitä

Korona-ajan rajoituksista johtuen aattohartaudet ja muut tilasuudet kirkoissa on peruttu. Tänä jouluna Kauneimmat joululaulut siis kuunnellaan Kajaanin seurakunnan YouTube-kanavalta. Nyt siis kuunnellaan ja joulufiilistellään joululauluja kuunnellen niin monta kertaa kuin haluamme!

Kun jumalanpalveluksiin ei voi osallistua paikan päällä, striimataan Kajaanin pääkirkon jumalanpalvelukset Kajaanin seurakunnan Facebook-sivuilla ja radioidaan Radio Dei -kanavalla (100,0 MHz).

"Niityillä lunta, hiljaiset kadut
Taakse jo jäänyt, on syksyn lohduttomuus.
Muistojen virtaa, lapsuuden sadut
Sanoma joulun on uusi mahdollisuus"

Sanat ja sävellys Pekka Simojoki


Joululahjat ostettiin perinteiseen tapaan osa ajoissa ja osa viimeisellä jouluviikolla :) Lahjapaketit odottavat kuusen alla tänä jouluna Tapaninpäivään, jolloin meillä vietetään jouluaattoa. Osa lahjoista noudattavat perinteistä linjaa ja osa on melkoisia ylläreitä saajilleen. Mutta näistä vielä hyshys tässä vaiheessa jouluviikkoa. 

Arvaa vaan, tekisikö mieleni käydä vähän tutkimassa paketteja!

Hei, hetkinen! Mitä silmäni näkevätkään - yhden paketin teippi on irti :D


Hyvää jouluviikon jatkoa! 



perjantai 18. joulukuuta 2020

Neulottu kranssi


Askartelukaapissa oli styroksikranssi ja neulelankakorissa pyöri purkamani pontson langat - nämä kohtasivat ajatuksissani, kun muistin somessa näkemiäni neulottuja kransseja. Tällainen tuli minun kranssistani.




Neulottu kranssi

Novitan Isoveli-lankaa
puikot käsialan mukaan
styroksirengas
parsinneula


Luo 30 silmukkaa.

1. krs Neulo 7 silmukkaa oikein, 1 nurin kiertäen, 2 oikein, 10 nurin (tähän keskelle alkaa muodostua palmikko), 2 oikein, 1 nurin kiertäen, 7 oikein.

2. krs Neulo 7 silmukkaa nurin, 1 oikein kiertäen, 2 nurin, 10 oikein, 2 nurin, 1 oikein kiertäen, 7 oikein.

3.- 6. krs Toista kerroksia 1-2.

7. krs Neulo 7 nurin, 1 oikein kiertäen, 2 nurin, nosta 5 silmukkaa apupuikolle työn eteen, neulo 5 silmukkaa oikein, neulo apupuikolla olevat 5 silmukkaa oikein, 2 nurin, 1 oikein kiertäen, 7 nurin.

Toista 1.-7. kerroksia niin, että neule riittää kranssipihjan päällystämiseen. Päällyksen tulee olla suhteellisen napakka, että asettuu kauniisti kranssipohjan päälle. Älä päätä päällysneuletta ennen kuin olet ommellut sen kranssipohjan päälle ja näet, riittääkö neulos vai onko sitä jopa liikaa.



Ompele päällys kranssipohjan ympärille. Päättele päällys tässä vaiheessa ja yhdistä päällyksen päät ompelemalla ne toisiinsa.

Somista kranssi haluamallasi tavalla. Somisteena voi käyttää erilaisia joulukoristeita, nauhoja, pitsiä, neulelankatupsuja ja vaikkapa kausivaloja. 


Ihanaa joulun odotusta sinulle!

tiistai 15. joulukuuta 2020

Paperienkeli


Koulullamme vietetään MOK-päiviä. MOK tarkoittaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia, joita toteutetaan koulullamme toiminnallisissa työpajoissa teemalla M
eidän LyseoLuokat kiertävät kolmena päivänä erilaisissa työpajoissa. 

Minä olen askartelutyöpajassa. Pajassamme neulotaan yhteistä pitkää kaulaliinaa, väritetään väritystehtäviä, askarrellaan paperienkeleitä, solmitaan makrameekuusia ja kootaan palapelejä.

 Oppilaat voivat askarrella Meidän Lyseon joulukuuseen koristeeksi enkeleitä ja solmia pieniä makrameekuusia. Askartelupajan tavoitteena on yhteisöllisyyden lisääminen, yhdessä tekeminen, koko koulun iloksi. Työpajassamme on toteutetaan kestävän elämäntavan mukaista toimijuutta - paperienkeleiden tekemisessä hyödynnetään kierrätysmateriaaleja.


Paperienkeli

Tarvikkeet:

paperia (vanha kierrätykseen menevä kirja tai sarjakuvalehti)

sakset

liimaa (liimapuikko ja kuumaliimaa - voit toki käyttää haluamaasi liimaa, mutta nämä havaitsimme käteviksi)

narua

massapallo tai puuhelmi

lankaa hiuksiksi

                    tussi, jos haluat piirtää enkelille kasvot

              



1. Repäise/leikkaa kirjasta kaksi sivua ja taittele sivut pituussuunnassa haitariksi. Näin saadaan enkelin vasen ja oikea puoli. 




2. Taita kumpikin puoli yläreunasta siivet.

3. Liimaa enkelin vasen ja oikea puoli yhteen lähes kaulaan saakka. Tämä liimaus tapahtuu kätevästi liimapuikolla.




4. Pujota ripustuslenkki massapallon läpi. Pujottaminen sujuu helposti parsinneulalla. Tee päälaelle solmu, niin pää pysyy paikoillaan.

5. Liimaa enkelin pää vartaloon (laita ripustuslenkin päät vartalon puolikkaiden väliin) ja liimaa samalla enkelin yläosa. Käytäppä tässä kuumaliimaa, niin liimaaminen sujuu näppärästi.




6. Tee enkelille hiukset: Avaa lanka kierteistään, leikkaa sopivan mittaiseksi ja liimaa hiukset. 

7. Halutessasi voit piirtää enkelille kasvot.

8. Liimaa siivet kylkiin. Ja tässä käytetään sitä liimapuikkoa.



Tämä enkeli on tehty Aku Ankka -lehden sivusta. Enkelille ei välttämättä tarvitse piirtää kasvoja, eikä liimata hiuksia.

Ensimmäinen MOK-päivä on nyt takana ja edessä vielä kaksi puuhakasta päivää työpajoissa ja oman luokan tunneilla. Ei siis ole enää montaa työpäivää, kun joululoma koittaa.

Enkelin siipien havinaa ja iloa onnea syvää viikkoosi!

perjantai 11. joulukuuta 2020

Puolukkasinappi



Sain pikkujoulun herkkukassin menussa ruokien kera puolukkasinappia. Sinappi oli niin mahtavan makuista, että päätin tehdä sitä kotikäyttöön sekä joulutervehdykseksi. Siispä reseptiä etsimään!

Puolukkasinapin reseptin löysin Marttojen resepteistä


PUOLUKKASINAPPI (Martat.fi)


2 dl puolukoita
2 dl sokeria
1/2 dl öljyä
1 tl maissitärkkelystä
1 tl suolaa
1/2 – 3/4 dl sinappijauhetta


1. Soseuta puolukat sauvasekoittimella.
2. Kaada sose kattilaan ja mittaa joukkoon sokeri, öljy, maissitärkkelys ja suola.
3. Kuumenna seos kiehuvaksi, sekoita koko ajan.
4. Keitä seosta pari kolme minuuttia niin, että seos sakenee.
5. Nosta kattila levyltä ja sekoita sinappijauhe joukkoon.
6. Kaada sinappi kuumennettuun lasipurkkiin.
Säilytä puolukkasinappipurkit jääkaapissa.

Sinapin valmistaminen on helppoa ja valmistuu joutuisasti. 




Vinkki: Sinapin voi tehdä myös karpaloista!

Puolukkaista viikonloppua <3

tiistai 8. joulukuuta 2020

Miltä maistuu Fazerin Talvi 2021?

 Kaupallinen yhteistyö: FazerFazerin alkuvuoden makeisuutuuksia, Talvi 2021

Kuva: Tarja Karvonen

Haluatko tietää, mille maistuu Talvi 2021? No, minäpä kerron. Se maistuu Fazerin Talvi 2021 uutuuksissa olevalle Pantteri Jungle Mix -pussin kolmelle viidakkomaulle! Makeansuolaisien salmiakkitassujen maut ovat veriappelsiini-mentoli, salmiakkilakritsi-mentoli ja salmiakki-mentoli. Makuparit muuten toimivat - maut täydentävät toisiaan! 

Reilun kokoinen Pantteri-pussi (280g) antaa villiä virtaa vaikka koko perheelle. 

Kuva: Tarja Karvonen

Geishan ystäviä hemmotellaan - maitosuklaan sisällä on tuttua hasselpähkinänougat-täytettä, joka saa uutta makua suolaisesta karamellirouheesta. Geisha Caramel & Sea salt suklaalevy on muiden Fazerin suklaiden tapaan valmistettu 100 % vastuullisesti tuotetusta kaakaosta. Rapsakka täyte ja suussa sulava suklaa, suolainen ja makea kohtaavat hivellen makunystyröitä - peukkua tälle!  .



Kuva: Tarja Karvonen

Voi juku, mikä maku! Ihana laku! Tämä pussi sisältää pehmeitä ja superhyviä hävikkilakuja. 


Tehtaan erikoiset -lakupussi sisältää Lappeenrannan karkkitehtaalla lakritsin valmistuksesta hävikkiin meneviä lakritsoita. Lakritsin valmistuksen sivutuotteena syntyy eriä liian ohuita tai paksuja lakuja tai joskus kaksi makua sekoittuvat, kun lakritsin täyte vaihdetaan toiseen. Pussi sisältää aina vähintään puolet muuten hävikkiin meneviä lakuja ja jokaisessa pussissa on vähintään kolmea eri makua. Koska pussin sisältö on hävikkilakritsoita, pussin sisältö ja makuyhdistelmät vaihtelevat.


Kuva: Tarja Karvonen

Islanti on tämän vuoden se juttu neulontarintamalla! Neulomista harrastavat ovat höpsähtäneet islantilaisneuleisiin. Olen kuullut, että yhden islantilaisneuleen valmiiksi saatuaan on jo seuraava tekeillä. 

Ja mikäpä sen mukavampaa kuin neuloa samalla herkutellen Fazerin Kismet Islanti -vohvelipatukkaa. Tässä Kismetissä yhdistyy päärynänmakuinen täyte rapeaan vohveliin ja kaiken tämän kruunaa maitosuklaakuorrutus. Jäätävän hyvä Kismet-uutuus!

Voimme siis todeta, kuten Fazerin sivuilla lukee: "Niin hyvää, nyt sen sanotuksi saa!" 

Ps. Maistuu taatusti myös muillekin kuin islantilaisneuleiden neulojille! Kotijoukkoni makuraadin kommentti tästä oli "Paras Kismet ikinä!".


Kuva: Tarja Karvonen

Pantteri Puuman vaaleanpunaisiksi kuorrutut mustat pikkuruiset tassut hurmaavat. Pikkuruiset tassut maistuvat hedelmä-mentholille ja salmiakille. Fazerilta varoitetaan: Pantteri puuma voi viedä kielen mennessään!



Kuva: Tarja Karvonen

Suomen suosituimman suklaan, Fazerin sinisen, uutuusmaku on rapea ja herkullinen Suffeli riisipuffi! Suklaa on valmistettu aidosta maidosta ja 100% vastuullisesti tuotetusta kaakaosta. Jaa suklaalevy ystävän kanssa tai syö ihan itse.


Kuva: Tarja Karvonen

Ja viimeisenä Talvi 2021 karkkiesittelyssä maitosuklaaherkku; 
Karl Fazer Thins Strawberry Oat -suklaapalat. Kauniin rouheissa suklaalastuissa yhdistyvät Fazerin maitosuklaaseen mansikka, kaura ja hasselpähkinä.  Tyylikkään pakkauksen vuoksi sopii vaikka joulutervehdykseksi.

Fazerin Talvi 2021 maut vievät karamellien ystävät makumatkalle villistä viidakosta viileään Islantiin tarjoten makuja suklaasta kauraan, lakuista ja salmiakista mansikoihin.

Maukasta viikon jatkoa!

perjantai 4. joulukuuta 2020

Pikeerillä koristeltuja pipareita ja pikkujoulun makumatka

 

Kuva: Tarja Karvonen

Keskiviikkona oli Kajaanin Neuroklubin kokoontumisessa makujen sinfoniaa! Iltaa vietettiin jouluisissa tunnelmissa joulupipareita leipoen ja koristellen. Ensin syötiin hyvin ja niin sanotusti pitkän kaavan mukaan.


Koska menu oli niin hieno, niin katsotaan sitä hieman tarkemmin ja sitten vasta leipastaan piparit. Illan aluksi teimme makumatkan Gastrobarin opastuksella: BBQ-glaseerattuja lihapyöryköitä ja tomaattisalsaa, Satay-marinoitua kanavartaita, Caesarsalaattia ja parmesan-dressing sekä



Kuva: Tarja Karvonen

katkarapu-smørrebrødiä, vodkagraavattua lohta ja sitrusaiolia, pähkinäistä kaali-nuudelisalaattia,


Kuva: Pia Böös


kasvis-empanadoja kera chilidipin,


Kuva: Pia Böös

lämminsavulohta ja punasipulia rucolapedillä,



Kuva: Tarja Karvonen 

bratwurstit hapankaalipedillä ja puolukkasinappia

Kuva: Tarja Karvonen

ja jälkiruokana Sticky rice -vanukasta ja mangolla.

Eikö ollutkin herkullinen makumatka! 



Kuva: Tarja Karvonen

Ruokailun jälkeen olikin ihan sopivaa hieman jumppailla kaulimen ja uunipeltien kanssa joulupipareita paistaen. Totesin Piian kanssa kuin yhdestä suusta, että piparimuotteja ei voi koskaan olla liikaa. Illan suosituimmat muotit olivat  sydän- ja pikku possumuotit. Possumuoteilla teimme myös kuvassa olevia pusupossuja. 

Piparit koristeltiin pikeerillä. Pikeerillä saa sokerivesikuorrutusta kovemman koristeen piparin pintaan. Peruspikeerin reseptin löydät myös Marttojen sivuilta, missä pikeerillä koristellaan pieniä piparitaloja

Pikeeri (Martat.fi)

kahden munan valkuaiset
3 dl tomusokeria
0,5 tl sitruunamehua tai etikkaa

1. Riko kananmunat ja erottele valkuaiset kulhoon. 

2. Mittaa puolet tomusokerista kulhoon. Vatkaa pari minuuttia. 

3. Lisää loppu tomusokeri ja sitruunamehu ja vatkaa vielä muutama minuutti. 

4. Siirrä pikeeri pursotinpussiin. Voit myös käyttää vahvaa pakastepussia, jonka kulmaan voi leikata pienen reiän.  

Anna pikeerin kovettua ennen talojen kokoamista tai pipareiden tarjoilua.


Neuroklubin kokoontumisessa käytetty pikeeri tehtiin näin:

1 munan valkuainen
3 dl tomusokeria
0,5 tl sitruunamehua tai etikkaa

Aineet sekoitettiin vispilällä vatkaten tasaiseksi massaksi.

Käytimme piparien koristeluun valkoista pikeeriä. Pikeerin värjäämiseen voi käyttää pasta- tai elintarvikeväriä. Väriä kannattaa lisätä vähän kerrallaan, välillä sekoittaen. 

Rentouttavaa ja sopivan puuhakasta viikonloppua sekä hyvää itsenäisyyspäivää!

tiistai 1. joulukuuta 2020

Marttamaisia joululahjavinkkejä

On ihan hirmuisen mukavaa, että kuukausi vaihtui joulukuuksi! Nyt voidaan laittaa isompi vaihde päälle joulua kohti lähdettäessä - valmistaudutaan jouluun kukin omalla tavallaan ja suurella sydämellä. 

Joulusiivoushan ei ole (enää) ongelma, sillä edellisessä postauksessani napattiin käyttöön Marttojen reippaat joulusiivousvinkit. Joulusiivouksenhan voi siis tehdä 30 minuutissa

Tässäkin postauksessa puhutaan joulusta. Nyt ratkotaan mahdollisia joululahjapulmia - seuraavaksi muutamia joululahjavinkkejä.



Kuva: Tarja Karvonen

Villasukat tietenkin!

Tässä Muisto menneestä -peiton neulomisen lomassa neulon välillä Martan juhlasukkia. Sukat ovat enää toisen sukan terää vaille valmiit. Nuo tekeillä olevat sukat sujautan lahjapakettiin ja yllättävät lahjan saajan aattona.

Olen neulonut Martan juhlasukista erilaisia versioina, kuten mustalle ja valkoiselle pohjalle kuviot Marttaraita-langalla neuloen. Martan juhlasukan ohje löytyy Marttojen nettisivuilta sekä Marttojen parhaat villasukat -kirjasta. 

Martan juhlasukat ovat Marttojen 120-juhlavuoden suunnittelukilpailun voittajasukat. Sukat ovat jyväskyläläisen Salla Hiltusen suunnittelemat. Sukat ovat yhdistelmä kirjo- ja pitsineuletta. 

Sujautetaan lahjapakettiin villasukat!


Kuva: Tarja Karvonen

Villasukkien neulojille

Olen aiemmin esitellyt blogissani tämän sukanneulojien unelmakirjan ja tällä kertaa vinkkaan kirjaa joululahjaksi neulomisesta tykkääville.

Martan parhaat villasukat -kirjassa on 30 villasukan ohjeet. Mieleinen ja omaa taitotasoa vastaava sukanohje löytyy helposti, sillä villasukat ovat otsikoitu kirjan sisällykseen vaikeusasteittain (helpot, melko helpot, keskivaikeat, vaativat). Tämän kirjan ohjeilla onnistuu aivan aloittelijakin sukkien neulomisessa, kun aloittaa neulomisen kirjan alussa olevalla Novitan perusvillasukan ohjeella. Pitempään neulontaa harrastaneille löytyy mukavasti haastetta kirjan keskivaikeilla ja vaativilla ohjeilla sukkia neuloessaan.

Kirjaa myyvät kirjakaupat, marketit ja verkkokaupat. Kääritään siis lahjapaperiin Marttojen parhaat villasukat -kirja.


Kuva: Tarja Karvonen

Leivotaan lahjoiksi joululeipiä ja taatelikakkua

Leivotaan jouluinen vuokaleipä ja jouluisilla mausteilla maustettu joululimppu.  Vuokaleipätaikinaan laitetaan pellavan- ja auringonkukansiemeniä, fenkolia, kuivattuja karpaloita ja saksanpähkinöitä.  Joululimppu saa makunsa fenkolista, pomeranssinkuoresta, ja aniksesta. Makeutta leipä ja limppu saavat makeutta siirapista.

Leivotaan lahjaksi taatelikakku, joka leivotaan tyttären Ritva-kummilta saadulla reseptillä. 

Annetaan lahjaksi leivinliinasta tai keittiöpyyhkeestä tehtyyn lahjakääreeseen paketoitu leivonnainen.



Kuva: Martat.fi

Lahja hänelle, jolla on on jo kaikkea

Hyvä mieli tulee hyvistä teoista. Annetaan aineeton lahja hänelle, jolla on jo kaikkea, tekemällä lahjoitus Marttojen kotimaan keräykseen. Kirjoitetaan kaunis kortti, jossa kerromme lahjansaajalle hänen saavan lahjaksi hyvää mieltä. 

Tuotot käytetään tukea tarvitsevien lapsiperheiden arjen tukemiseen ja kotitalousneuvontaan järjestämällä lapsille kokkikursseja, vanhemmille ja lapsille yhteisiä kursseja sekä tarvittaessa kotitalousneuvonnallisia kotikäyntejä. 

Lue lahjoituksen tekemisestä lisää Marttojen sivuilta






Tervetuloa seuraamaan blogiani myös Facebookissa (Ruusu-unelmia ja villasukkia) sekä Instagramissa (ruusu_unelmia).