maanantai 6. tammikuuta 2020

Paakin jouluvalot 2020 - taikatalven helmihetki


Kävimme eilen illalla ihailemassa paakinmäkeläisten järjestämää joulutapahtumaa. Paakinmäki on pieni kainuulainen kylä Sotkamossa. Matka Kajaanista Paakinmäkeen on noin 29 kilometriä.

Kyläläiset ovat vuodesta 1993 alkaen, kahta vuotta lukuunottamatta, valaisseet kylää jäälyhdyin. Tapahtuma on saanut alkunsa muutamasta jäälyhdystä ja laajentunut kyläläisten yhteistyössä järjestämäksi joulutapahtumaksi kaikkien iloksi ja joulumielen tuojaksi.Kauniisti kynttilän valoa heijastavat jäälyhdyt reunustivat Paakimäen maantienvartta, talojen pihateitä ja pelloille tehtyjä kävelypolkuja. Peltoja ja pihapiirejä, koko kylämiljöötä somistivat kynttilöiden valaisemat eri tavoin ryhmitellyt jäälyhdyt.

Jäälyhtyjä pääsi ihastelemaan kävelemällä Paakin kylätalolta pelloille vieviä kävelyreittejä pitkin. Maantiellä kulki verkkaisesti autojono. Linja-autopysäkeille oli mahdollisuus pysähtyä hetkiseksi ottamaan kuvia, jos pysäkille vain mahtui.


Kylätalon (Paakin vanha koulu) eteisessä jututin tapahtumaa toteattamassa olleita sisaruksia Minnaa (kuvassa vasemmalla), Merjaa (keskellä) ja Maritaa (oikealla). Minna ja Marita ovat asuvat Paakimäessä. Merja oli tullut Rovaniemeltä mukaan tapahtumaan ja auttamaan jäälyhtyjen kynttilöiden sytyttämisessä.

Minna, yksi tapahtuman päävastuuhenkilöistä, kertoi tapahtuman järjestämiseen tarvittavan kyläläisten panosta, talkootyötä, monin eri tavoin. Tapahtuman järjestämiseksi tehtäviä oli jaettu kyläläisten kesken, kuten mm. jäälyhtyjen jäädyttäminen, pullien leipominen, kahvion hoitaminen, makkaranmyynti ja liikenteen ohjaus. Auraamisesta oli huolehtinut talkoilla paikallinen yritys.

Jäälyhtyjen jäädyttäminen oli keskitetty 2-4 talouden vastuulle. Tapahtumaa valaisevien 1300 jäälyhdyn jäädyttäminen oli aloitettu joulukuun alussa. Välillä olleiden lauhojen säiden vuoksi jäälyhtyjä oli suojattu muovilla ja puolen metrin paksuisella lumipeitteellä.


Eläkeläispariskunta Pirkko ja Heikki olivat jäädyttäneet tapahtumaa varten 600 jäälyhtyä! Kuulin Pirkon ja Heikin havainneen, että jäälyhtyjä jäädyttäessä nuortuu ja lyhtyjen tekeminen vie selkäkivun pois. Laittakaapa siis tämä paakinmäkeläinen vinkki korvan taakse, jos sattuu selkäkipu vaivaamaan tai vuosien karttuessa nuortua tahtoo - ei muuta kuin jäälyhtyjä jäädyttelemään.

Minna kertoi, että tapahtumaa varten tehdyt kävelyreitit olivat Paakinmäen nuoriso-osaston tekemät. Minna kertoi, että kävelyreitit olivat tasaiset, koska joulun ja uuden vuoden välissä olleiden lauhojen säiden aikaan nuoret olivat ajaneet tapahtumaa varten kävelyreittejä moottorikelkoilla. Tasaisilla ja sopivan leveillä reiteillä oli helppo ja turvallista kävellä lyhtyjen valaisemilla pelloilla.

Jäälyhtyjen kynttilöiden sytytys oli aloitettu puolen päivän aikaan. Koska talkoolaisia oli ollut paljon, niin kaikkien 1300 jäälyhdyn kynttilät oli sytytettynä jo klo 14.


Voin vain ohuesti näyttää ja kuvailla valokuvin tapahtuman kauneutta ja tekstein tunnelmaa. Kaunis jouluinen kylätapahtuma oli ihmispaljoudesta ja lähes katkeamattomasta autojonosta huolimatta lämmintunnelmaisen leppoisa ja kiireetön, viipyilevä.

Tälläkin kertaa ihailin tapahtuman toteutusta, kuinka hienosti tapahtuma kaikkine järjestelyineen oli toteutettu! Keltaliiviset liikenteenohjaajat seurasivat tienreunalla liikenteen sujumista sekä ohjasivat kylätalon parkkipaikalla. Liikenteenohjaajilla oli selvästikin homma hallussa ja kaikki etukäteen suunniteltuna; heillä oli käytössä kunnon viitat kädessään, joilla he osoittivat parkkipaikan ja parkkipaikalla sekä kylänraitilla vallitsi rauhallinen tunnelma ja järjestys suuresta autoilijoiden määrästä huolimatta.

Kylätalolle kävelessäni kuulin ihmisten suunnittelevan, että käyvät syömässä makkarat kyläyhdistyksen toimintaa tukeakseen. Parkkipaikalle asti tuleva makkaran tuoksu houkuttelikin kylätalon pihaan makkaralle tai sisälle kahville ja pullalle. Makkaragrillin äärellä asiakkaita riitti ja palvelu pelasi. Vaikka kahvioon jonotti väkeä kylätalon ovelta saakka, niin jono veti hyvin.

Kaunista kylää valaisevat jäälyhdyt, ystävällinen ja leppoisa tunnelma - paakinmäkeläiset, te teitte sen taas! Tämänkin talven yksi helmihetki löytyi eilen illalla ehdottomasti Paakinmäestä!

Kiitos kaikille tapahtumaa järjestämässä olleille kyläläisille!


Käy tykkäämässä Facebookissa Paakinmäen tapahtuman Paakin Jouluvalot / Xmas lights of Paakki -profiilia. Löydät sen täältä KLIK.


Erityisterkut ja kiitokset blogipalautteesta vielä Merjalle <3 Antamasi palaute innostaa ja kannustaa bloggaamaan!

20 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ihana tapahtuma; kaunis kylämiljöö ja leppoisa tunnelma. Hyvää loppiaista!

   Poista
 2. Tuo jos mikä vaatii "yhteenhiileen -puhaltamista"
  Aivan ihana jäälyhty- kynttilä-ketju;))
  Telekkarissa ,joskus näytetty/radiossa kuullut juttua.
  Ihailen suunnattomasti tarmokkaita ihania Kainuulaisia-Paakinmäen-kyläläisiä!!
  On siinä saanu tehä lyhty poikineen.
  Silloin -82 kun me muutettiin yritettiin vähän samaa meiän tielle..ei noussut jalkeille(kallis vesi ja kynttilät)??:))))??:)
  Jos hiukankin lähempänä ois ,hyppäisin auton rattiin ,ihailemaan jäälyhtyjen vaellusta...:))
  Kiitos tästä tarinasta! Tarja!
  Hyvää loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailen tuota paakinmäkeläisten yhteen hiileen puhaltamista ja talkootyötä. 1300 jäälyhdyn tekemistä kaikkien iloksi.
   Hyvää loppiaista!

   Poista
 3. Mikä valtava työ noiden jäälyhtyjen tekemisessä on ollut. Mutta kyllä sitten ovatkin hienoja. Täällä etelässä voi vain haaveilla moisten lyhtyjen tekemisestä. Muistan kun tyttäreni asui vielä Lapissa ja olimme tulossa heille. Koko pikkutie joka johti heidän kotiinsa oli valaistu jäälyhdyillä. Kyllä silloin tunsi itsensä tervetulleeksi!
  Mukavaa loppiaista sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut pienen kainuulaiskylän asukkailla valtava työ koko tapahtuman järjestämisessä. Tapahtuma on eri ikäisten kyläläisten talkootyön loistava voimannäyte. Hyvää loppiaista, Kristiina <3

   Poista
 4. Onpa siinä ollut melkoinen työ ja julkisuutta ovat saaneet. Hienoa työtä ja varmasti upean näköistä. Minä tulin mukamas vastavierailulle, mutta huomasinkin, että olinkin jo liittynyt lukijaksesi aiemmin. Jostain syystä ei linkitys ole onnistunut. Yritän siis uudelleen. Oikein hyvää uutta vuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on tapahtuman järjestämiseen ja toteuttamiseen talkootunteja kertynyt. Tapahtumalla on jo pitkät perinteet, joten järjestelyt luonnistuvat loistavasti.
   Ihanaa, että löysit blogini uudelleen! Toivottavasti linkitys nyt onnistuu. Kiitos samoin - onnea ja iloa, kaikkea hyvää alkaneeseen uuteen vuoteen 2020 <3

   Poista
 5. Wau, mikä tempaus! Ihana, kun jossain ollaan noin yhteisöllisiä, että saadaan tällaista kaunista aikaiseksi. Voin vain kuvitella, mikä tunnelma on, kun on pimeää ja jäälyhdyt loistavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tempaus, jolla on jo pitkät perinteet! Tällainen ei jokaisella pikku kylällä varmaan onnistu, mutta Paakissa onnistuu. Tapahtuma on yhteiseen hiileen puhaltamista ja monien monien talkootuntien tulos.
   Ja tämä kaikki ihanuus paakilaisten omissa pihapiireissä ja pelloilla meidän jokaisen iloksi.
   Hyvää tammikuun jatkoa sinulle <3

   Poista
 6. Oi miten ihania jäälyhtyjä.
  Mukavaa loppiaista sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mikä valtava määrä ihania jäälyhtyjä <3 Hyvää tammikuuta sinulle, Outi <3

   Poista
 7. Siis WAU!! Ihana postaus ja heti tykkäämään Paakin Jouluvaloista! Lapsuus tuli mieleen jäälyhdyistä - sillä täällä etelä-Lännessä niin harvoin oikeaa talvea... Pirkolle ja Heikille kyllä hatunnosto.... hyvä kuntoiluvinkkikin!! Iloa eloosi tammikuussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Repolainen <3
   Meillä täällä Kainuussa on yleensä näihin aikoihin totinen talvi, mutta tänä talvena on lämpötilat ja säät vaihdelleet niin, että ei perässä tahdo pysyä. Lyhtyjen tekeminen oli säiden vaihtelusta huolimatta onnistunut loistavasti - 1300 jäälyhtyä kertoo sen.
   Pirkon ja Heikin jäälyhtyjen teko-kuntoiluvinkki kaikille korvan taakse ja tarvittaessa käyttöön. Tai itseasiassa kuntoillahan pitäisi etukäteen, että ei selkä alkaisi vihoittelemaan - jäälyhtyjen tekoon siis kaikkialla, missä talviaika sen riemun suo.
   Mukavaa tammikuun jatkoa sinulle, Repolainen <3

   Poista
 8. Olen joskus tuosta kuullutkin mutta nyt vasta älysin homman hienouden kun teit mainion postauksen. Kertakaikkisen ihana idea ja toteutus!

  Tuolla pimeydessä ajellessa nuo tuollaiset yhteiset ponnistukset ilahduttavat aivan valtavasti.

  Mukavaa tammikuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos blogipalautteesta!
   Tällä kauniilla Paakin jouluvalot-tapahtumalla otetaan vuoden pimeimmästä ajasta hienosti ns. kaikki irti.
   Mukavaa tammikuuta sinulle!

   Poista
 9. Onpa hieno idea! Ei ihme, että tämä on saanut julkaisuutta paljonkin. Lopputulos on kaunis ja varmasti se yhdessä tekeminen on yhtä iso juttu. Mukavaa tammikuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja he järjestävät tämän tapahtuman meidän kaikkien iloksi ja koettavaksi omiin pihapiireihinsä ja pelloilleen. Yhdessä tekeminen on kylälle tuttua ja merkittävä asia. Tapahtuma on varmasti kyläläisillekin yksi vuoden kohokohdista, helmihetkistä. Kiitos samoin, mukavaa tammikuun jatkoa sinulle!

   Poista
 10. Kaunis on kyllä lopputulos! :) Täällä saa kyllä vain haaveilla jäälyhdyistä ja lumesta ylipäänsä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapahtuma oli todella kaunis! Ja säiden osalta täydellinen ajoitus. Tapahtumasta innostuneena tein pari jäälyhty kokeilua, jotka jäätyivät kyllä, mutta sulivat seuraavana päivänä :D

   Poista

Ilahdun kommenteista!