maanantai 1. huhtikuuta 2024

Isoäidinneliö-istuinalustoja metsäretkille

Täällä ollaan!

Täällä ollaan blogipostauksen äärellä! Flunssailu, väsy ja kaikenmoiset kiireet ovat taakse jäänyttä eloa. Mussutus ja muistelu sikseen ja suoraan asiaan:


Istuinalustoja metsäretkille

Marttojen 125-juhlavuoden teema on metsä - juhlimme monimuotoisia metsiä, metsäsuhdetta ja luonnonantimia. Metsä-teemaan liittyen käsityötempauksena me martat teemme istuinalustoja erityisesti päiväkotien käyttöön. Lämpimän istuinalustan päällä on mukava istuskella luontoretkillä, levätä ja syödä eväitä.Variskankaan Marttojen marttaillassa...

Pilvi laittoi teetarjoilun ja minä kerroin, miten istuinalustoja tehdään isoäidinneliöistä.

Istuinalustoiksi käytettävät isoäidinneliöt voi virkata myös lankojen lopuista tai purkulangoista. Olin virkannut marttailtaan muutamia erilaisia versioita isoäidinneliöistä. Lankana käytin Novita Isoveli-lankaa purkamastani torkkupeitosta. 


Virkkasin isoäidinneliöistä erilaisia versioita. Virkatut isoäidinneliöt kiinnitän tarpeettomaksi käyneestä päiväpeitosta ompelemiini pohjiin. 

Maire oli virkannut istuinalustoihin rivat, joista oman alustan kantaminen sujuu mukavasti. Alustojen taustoiksi Maire oli käyttänyt kahvipaketteja ja kerniliinoja. Tikkauksilla saa istuinalustojen päällisen ja pohjan pysymään napakasti kiinni toisissaan.Istuinalustat voi koota myös muistakin virkatuista tai neulotuista paloista. Tai vaikkapa paripuolista tai vanuttuneista lapasista ja villasukista!Marttailtamme oli yksi tempaustapahtumistamme, jolla osallistumme Novitan ja Marttaliiton tempaukseen. Novitan ja Marttaliiton kolmatta kertaa toteutettavassa tempauksessa kässämartat opettavat tällä kertaa virkkausta. Tavoitteena on opettaa kädentaitoja sekä siirtää osaamista ja perinnettä uusille harrastajille. 

Novita lahjoitti Novita Wool Rescue-lankoja tempaukseen ilmoittautuneille marttayhdistyksille.Novita Wool Rescue -lanka on valmistettu ylijäämävillasta ja polyamidista, jotka ovat peräisin lankateollisuudesta ja on kierrätetty uudelleen langaksi. Wool Rescue-lankaa voi myös yhdistää Novita 7 Veljestä -lankaan.
Paljon onnea Variskankaan Martat!

Suomen Punaisen Ristin Oulun piiri myönsi Variskankaan Martoille Ennakkoluuloton edelläkävijä-tunnustuksen. Tunnustus myönnettiin vuosikymmenten ajan tehdystä työstä yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi yhteiskunnassa. Variskankaan Martat ovat tuoneet tutuksi suomalaista ruokakulttuuria erilaisilla kursseilla ja yhteisöllisissä tapahtumissa. 

Variskankaan Marttojen esimerkillinen toiminta on ollut omiaan edistämään suomalaisen yhteiskunnan yhdenvertaisuutta. Toiminta on ollut edesauttamassa kotoutumisen tukemisessa niin ruokaan liittyvissä opastuksissa kuin sosiaalista osallisuutta koskevissa asioissa. (Tunnustuksen perustelu)

 


Virkkaamisten ja neulomisten täytteisten päivien, pääsiäisen ajan herkkujen pyöreänä, on huomenna paluu arkeen. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

Mitä sinulle kuuluu? 

23 kommenttia:

 1. Päiväkodeissa varmasti ilahdutaan istuinalusista!
  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alustat ovat varmasti mukava juttu, kun päiväkodeissa lähdetään lasten kanssa luontoretkille. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Upea tempaus - kestoalustat päiväkotiin....
  Kyllä on virkkuukoukku käännetty ja väännetty - upeat TE!!
  Iloa kevääseen ja kiitos kysymästä, pepun siedätystä satulaan kuuluu tänne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on virkkuukoukut heiluneet! Mukava virkata ja käsityötempaus vienyt meidät mukanaan :) Täällä on niin tolkuttomasti lunta ja tänään loskaa teillä nilkkoihin asti, etten vielä pääse pyöräilemään. Pyöräily olisi oikein mukava asia!

   Poista
 3. Istuinalustat on suloinen idea. Kauniita neliöitä kerrassaan 💚❤️ ja se kantoripa on mainio juttu. Olet ollut taas ahkera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rita, kommentistasi! Virkkaaminen ja käsityötempaus on suorastaan vienyt meidät mukanaan :) Ilahdutamme valmistamillamme alustoilla monta päiväkotilaista.

   Poista
 4. Kauniit värit ovat virkkaamissasi neliöissä. Ja tuo Mairen idea käyttää kahvipusseja istuinalusten pohjana on kerrassaan mainio idea! Oikein hyvää huhtikuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina! Alustoissa voi hyödyntää erilaisia kierrätysmateriaaleja. Innostava käsityötempaus!

   Poista
 5. Isoäidinneliöitä on muuten kiva tehdä, mutta lankojen päättely ei aina innosta. Hyvää alkanutta viikkoa ja kuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankojen päitä tulee, jos vaihtaa värejä joka kerrokselle. Olen tehnyt niin, että päättelen langat heti virkattuani kerroksen loppuun. Näin lankojen päättelyn kanssa pärjää :) Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 6. Kivan näköisiä istuinalusia ja hyvä kohde niille. Siinä on tullut testattua eri kokoisia neliöitä. Onneksi olet taas kunnossa, toivottavasti kevään flunssa on sinun osaltasi kärvisteltynä ja pysyt jatkossa terveenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos koko marttaydistysemme puolesta. Tämä on mukava ja innostava käsityötempaus! Kyllä oli tympeä flunssa, mutta nyt kaikki on hyvin. Odotan innolla, että saan polkupyörän käyttöön. Täällä satoi viikonlopun lunta ja tänään sataa vettä! Loskaa on nilkkoihin asti tiellä. Kevät <3

   Poista
  2. Kiitos koko marttaydistysemme puolesta. Tämä on mukava ja innostava käsityötempaus! Kyllä oli tympeä flunssa, mutta nyt kaikki on hyvin. Odotan innolla, että saan polkupyörän käyttöön. Täällä satoi viikonlopun lunta ja tänään sataa vettä! Loskaa on nilkkoihin asti tiellä. Kevät <3

   Poista
 7. Olipa hyvä idea ja kohderyhmä varmasti iloinen, lämmin pepun alusta retkellä on ihan parasta 👍

  VastaaPoista
 8. Minäkin haluaisin oppia virkkaamaan isoäidin neliöitä ( en osaa virkata yhtään mitään )

  VastaaPoista
 9. Aivan ihana idea lahjoittaa päiväkodille noita alusia.
  Lämmin ajatus.
  Isoäidinneliöt ovat taipuneet kyllä monenlaiseen tuotteeseen ja tarpeeseen.
  Minäkin olen nuorena tyttönä virkannut sängynpeitteeseen paloja äidin kanssa. Nyt se on mökillämme muistona.

  Te Martat olette kyllä ahkeria ja idearikkaita!

  VastaaPoista
 10. Isoäidin neliöistä on moneksi.

  VastaaPoista
 11. Loistava idea ja upeita olivat!

  VastaaPoista
 12. Kiva idea, kiitos vinkistä - täytyykin selvitellä, onko täkäläisillä Martoilla samanlaista pefletti-tempausta! :)

  VastaaPoista
 13. Wau ihana idea 👍 itsellä tulossa jossain vaiheessa isoäidinneliöistä liivi. Palat on jo aikaa sitten kudottu nyt vielä pitäisi yhdistellä.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!