perjantai 3. tammikuuta 2020

Taatelikakkua ja käsien hermoratatutkimus

Olen joululomalla vielä loppaisen jälkeiseen tiistaihin saakka. Paljon oli erilaisia suunnitelmia ja tehtäviä to do-listalla. Suurimman osan suunnittelemistani jouluisista jutuista sain tehtyä ja osa jäi tekemättä, mutta ensi jouluna sitten. Tykkään joulusta ja jouluperinteistä. Niistä yksi on taatelikakun leipominen.

Olen saanut tämän reseptin tyttären Ritva-kummilta ja tällä reseptillä leivon taatelikakun aina. Olkoon tämäkin jouluperinne, että laitan joka joululoma taatelikakkupostauksen. Mahtavan makuinen taatelikakku sopii hienosti loppiaisviikonloppuun. Tällä ohjeella kakku onnistuu aina!


Taatelikakku

1 paketti taateleita
3 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1 tl vanilliinisokeria

1. Keitä miedolla lämmöllä taatelit, vesi ja sokeri. Jäähdytä vähän aikaa.
2. Lisää munat ja sulatettu voi.
3. Lisää kaikki kuivat aineet, sekoita ja kaada 2,2 litran korppujauhotettuun kakkuvuokaan tai silikonivuokaan.
4. Paista 150-170 asteessa noin tunti.


Kävin tänään käsien hermoratatutkimuksessa. Olipa muuten jännä kokemus. Sain lähetteen tutkimukseen, koska käsissä on monelaisia kummallisia tuntemuksia. Oireita ovat mm. käsien puutuminen ja tikustelu, oikean käden pikkusormen ja nimettömän meneminen turraksi.

Tutkimuksen alkamista odottaessani väritin kipu- ja oirekartassa olevaan ihmishahmoon alueet, joissa on puutumista/kipuja. Ennen tutkimusta käteni lämmitettiin käärien kädet kuumiin geelipusseihin. Kädet olivat kylmät, koska tein lumitöitä ennen sairaalaan lähtöä. Aura-auto kävi nimittäin juuri ennen sairaalaan lähtöäni auraamassa tien.

Tutkimus tehtiin niin, että makasin selälläni tutkimuspöydällä käsivarret paljaana. Lääkäri laittoi tussilla merkitsemiinsä kohtiin tarraelektrodeita, minkä jälkeen sain pieniä sähköärsykkeitä (tuntuivat sykäyksinä) ihon pintaan tutkittavan hermon kohdalle. Tutkimuksella mitataan hermojen johtumisnopeuksia. Sähköärsykkeet saivat sormeni tai käteni nykimään. Sähköärsyke voi kuulostaa kivuliaalta, mutta sitä se tokikaan ollut. Tuntemukseni olivat nykäyksiä tai näpsäyksiä. Kyynärtaipeen kohdalla koko käsi heilahti vähän samalla tavalla kuin polven refleksiä kokeiltaessa.

Tämän jälkeen lääkäri tutki lihaksien toimintaa lihakseen pistettävän ohuen neulan avulla. Tutkimus jatkui niin, että lääkäri pisti käden eri lihaksiin pienellä neulalla ja minun piti sitten jännittää kutakin lihasta lääkärin antamien ohjeiden mukaan (esim. nosta sormia, purista etusormea ja peukaloa toisiaan vasten). Tällä tutkitaan lihaksien sähköistä toimintaa sekä levossa että lihassupistuksen aikana. Neulalla lihaksiin pistely voi kuulostaa kivuliaalta, mutta ei se sitä ollut. Hetkellistä kipua (neulan piston verran ja hieman lihaksen supistamisen aikana) tuntui, kun neulalla pistettiin peukalon molemmin puolin oleviin lihaksiin.

Tutkimus ei tapauksessani kestänyt kovin kauaa. Arvioin, että itse tutkimus kaikkinensa kesti noin 20 minuuttia (tutkimuspöydälle asettumisineen ja tutkimuspedillä kääntymisineen - kääntyä piti sen takia, että tutkittava käsi on lääkärin ja laitteiston puolella). Ennen tutkimusta voi syödä ja juoda normaalisti ja tutkimuksen jälkeen elo jatkui normaalisti. En osaa sanoa, että olivatko lievät (väsymyksen? aristus?) tuntemukset käsissäni tutkimuksen aiheuttamia vai edellisen päivän uimassa käynnin aiheuttamia.

Lääkäri oli todella taitava, hän teki hermoratatutkimuksen nopeasti, havainnoi tuntemuksiani muutoinkin kuin mitä laitteet näyttivät ja kertoi havainnoistaan heti tutkimuksen yhteydessä, joten vastausta ei tarvinnut jäädä odottamaan viikko tolkulla. Lääkäri kertoi, että minulla on kyynärtaipeissa lievä hermopuristus, joka on vaaraton vaikkakin ikävä vaiva ja joka ei aiheuta toimenpiteitä. Hermoärsytystä voi välttää kuulema mm. neulomalla kädet hieman suoremmassa asennossa.

Ja neulomisesta muuten sitten seuraavassa postauksessa!

13 kommenttia:

 1. Taatelikakku on minulle tuttu lapsuudesta. Isäni piti siitä erityisesti.
  Mielenkiintoinen tuo käsien hermoratatutkimus. Minullakin kädet puutuvat. Olen ajatellut sen johtuvan jumittavista hertioista. Hyvä kuitenkin tietää, millainen tutkimus tämän on. Kiitos, kun jaoit kokemuksia kanssamme ♥

  Mukavaa viikonloppua sinulle, Tarja K ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana makumuisto lapsuudesta <3
   Minäkin ajattelin pitkään, että vika voi johtua hartioista. Laitoin tuosta tutkimuksesta postaukseen, kun netistä ei hirveästi hlökohtaisia kokemuksia löydy. Mukavaa viikonloppua sinulle, Kristiina <3

   Poista
 2. Minä teen myös taatelikakun aina jouluksi. Nyt vaan olen pari vuotta tehnyt sen niin että taikinasta tuleekin vähän vajaa seitsemänkymmentä pientä kakkua. Minulla on sellainen muottipelti. Käy kurkkaamassa jos kiinnostaa " minun jouluni " postausta siellä ne on kuvattu. Minulla on myös tehty hermoratatutkimus jalkaan ja ei se neulalla pistäminen nilkkaan ollut aina niin miellyttävää. Jos pistäjä ei heti löydä oikeaa kohtaa voi joutua pistämään useamman kerran samaankin paikkaan. Mutta hyvä jos sinulla meni hyvin. Minulla aikoinaan myös puutui pikkusormi ja nimetön. Se on mennyt ohi vanhemmiten tai johtuiko se työstä aikoinaan, tiedä häntä. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taatelikakku on siis sinunkin jouluperinne <3 Ihana idea nuo pienet taatelikakut! Blogissasi tavataan :) Olen kuullut, että nilkkaan ja jalkapöytään pistäminen ei ole kivutonta hommaa. Kokemusta itselläni ei siis ole. Pääsin helpolla, kun tutkimus sujui ongelmitta ja oireiden aiheuttaja löytyi nopeasti ja helposti. Hyvää viikonloppua sinulle, Nila!

   Poista
 3. Taatelikakun leivoin minäkin jouluksi ja hyvin maistui kaikille.
  Hermoratatutkimuksesta en olisi tiennyt mitään ilman postaustasi. Pikkurillit minullakin joskus puutuvat, mutta vaiva menee kyllä sitten ohi.
  Mukavaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taatelikakku kuuluu monien jouluperinteisiin. Taitaa olla tämä pikkurillien puutuminen aika yleinen vaiva. Onneksi nämä puutumiset ovat hetkellisiä ja menevät ohi. Mukavaa viikonloppua sinulle, Kristiina <3

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus hermoratatutkimuksesta. Tällaisia on siinä mielessä kiva lukea, että joku oikeasti kertoo, mitä kyseisessä tutkimuksessa tehdään. Ei tarvitse arvailla, jos joskus sellaiseen joutuu.

  Itse tein tänä vuonna modernin taatelikakun. Siihen tuli täytettä ja kuorrutetta. Makeaa oli. Perinteinen ehkä parempi.

  Hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Näin minäkin ajattelin. Kerroin tutkimuksesta, jotta jos joku joskus samanlaiseen tutkimukseen joutuu, niin tietää millaisesta tutkimuksesta on kyse.
   Moderni taatelikakku täytteineen ja kuorrutteineen kuulostaa hyvälle.
   Onnea ja iloa alkaneeseen vuoteen 2020 <3

   Poista
 5. Mielenkiintoinen tuo hermoratatutkimus, en ole kuullutkaan siitä aikaisemmin. Hyvä, ettei löytynyt mitään vakavampaa.

  Onnellista vuotta 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ilahduin, että hienoa jottei tämän vakavammasta ollut kyse. Hyvä, että tutkittiin. Onnea ja iloa alkaneeseen vuoteen 2020 <3

   Poista
 6. Taatelikakku on mieheni ja tyttäreni lempikakku. Se on kyllä ihan mielettömän hyvää.
  Olen ollut ystäväni käden hermoratatutkimuksessa mukana ja se oli kyllä todella mielenkiintoista.
  Ihanaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se taatelikakku kyllä mielettömän hyvää! Hyvä, että tällaisella tutkimuksella saadaan tutkittua, mistä erilaiset oireet käsissä voivat johtua. Mukavaa viikonloppua, Outi!

   Poista
 7. Taatelikakku maistuu minulle pitkin vuotta, mutta erityisesti jouluna. Ei tuo hermoratatutkimus aivan kivuton toki ollut. Pääsin helpolla, kun tutkimus sujui ongelmitta ja oireiden aiheuttaja löytyi nopeasti. Mukavaa viikonloppua sinulle, Marja-Terttu <3

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!