tiistai 28. tammikuuta 2020

Eilen oli se ilta...

Eilen oli se ilta - ensimmäinen kirjastokässäilta Lehtikankaan kirjastossa (Kajaanissa)! Kirjastokässäillat ovat Variskankaan Marttojen uusi toimintamuoto. Paikaksi kirjasto sopii mainioisti; olemme tehneet Lehtikankaan kirjaston kanssa pitkään yhteistyötä, sijainti on hyvä ja innostavat askartelu-, kässäkirjat ja -lehdet käden ulottuvilla.

Kässäilloissa kokoonnutaan tekemään yhdessä käsitöitä ja tapaamaan toisia käsitöistä kiinnostuneita. Kaikille avoimissa kokoontumisissa tehdään omia käsitöitä, saadaan neuvoja ja vinkkejä käsitöiden tekemiseen ja opitaan uusia tekniikoita. Illan aikana voi myös käydä tervehtimässä kässämarttoja, vaikka ei olisikaan käsityötä mukana.

Napakasta pakkasesta (-17°C) huolimatta innokkaita käsitöiden ystäviä saapuivat paikalle kuka kävellen, kuka autolla.


Variskankaan Marttojen puheenjohtaja Tuula toi näytille neulomansa villapaidan. Tämä neulepaita menee kitaraa soittavalle 9-vuotiaalle nuorelle miehelle. Ja tästä nuoresta kuullaan vielä tulevaisuudessa!Minulla oli mukana neulomani ja lankojen päättelyä valmiit villasukat. Sain langat pääteltyä ja jatkoin jo viikonloppuna aloittamani sukkaparin neulomista. Lankana käytin vanhan ja ns. aikansa eläneen virkatun huivini purkulankaa. Lanka on Novitan 7 Veljestä ja väriltään muistuttaa kuluneita sinisiä farkkuja. Neuloin langasta sukkia kumisaappaiden kanssa käytettäväksi.

Malli on Novitan piirakkasukan ohje. Tämä sukkamalli on kivan näköinen ja siitä mukava, että sen mallin oppii helposti neulomaan ulkomuistista. Toinen sukista valmistui yli kantapään viime viikolla koulutuspäivän luento-osuuksien aikana ja loput sukasta neuloin illalla telkkaria katsoessani. Toinen sukka on aamu- ja iltaneulontatuokioiden tulos.

Käytin 4 numeron puikkoja, vaikka tavallisesti käytän ohuempia. Ajattelin. että näin saan neuleesta kuohkeaa ja kumpparisukista ilmavia. Neulotuissa sukissa näkyy purkulangan kiharaisuus.


Eilen posti oli tuonut Martat-lehden. Lueskelimme kässäillassa innoissamme Pitkä huivi pienillä puilla-artikkelia. Artikkelissa on ohje, kuinka pirtakangaspuilla kudotaan pitkä huivi. Pirtakangaspuut on isojen kangaspuiden kevennetty ja yksikertaistettu versio. Kurkkaa kuvastani Martat-lehden kuvia; Riikka Karppisen suunnitelemassa ja toteuttamassa huivissa on lankana käytetty Novitan 7 Veljestä valkoista ja Marttaraita lankoja. Upeat kuvat Martat-lehdessä ovat Laura Riihelän kuvaamia.


Illan päätteeksi käsityökirjojen lainausta ja käsityönystävät lähtevät kotiin. Lähtiessään he huikkaavat "Ensi viikolla tavataan!".


Seuraavat kirjastokässäillat Lehtikankaan kirjastossa ovat 3.2.2020, 17.2.2020, 2.3.2020, 9.3.2020, 23.3.2020, 30.3.2020 ja 6.4.2020 klo 17-19. Kevättalven aikana on siis monta ihanaa tapaamista käsitöiden äärellä.


Ps. Löydät blogini Instagramista nimellä ruusu_unelmia ja klikkaamalla tästä KLIK.

5 kommenttia:

 1. Tuollaisen kässäillat onkin mukavavia. Se yhdessä tekemisen fiilis ja mikä sen parempi paikka kuin kirjasto. Piirakkasukat on todella kivat tehdä, kun kuvion oppii niin helposti. Olenkin myös tehnyt niitä muutamia. Komea on kitarapojan villapaita :) Mukavaa tiistaita <3

  VastaaPoista
 2. Tosi kivoilta kuulostaa tuollaiset kässäillat. Täällä suunnalla pidettiin kässäiltoja eräässä lankaliikkeessä, mutta ne taidettiin lopettaa vähän osallistujamäärän takia.
  Ihana neulepaita ja sukat <3

  VastaaPoista
 3. Kässäillat ovat varmasti mukavia tilaisuuksia. Ja nuo kuvat kertovat sitä tosiasiaa, että itse tehty on aina kaunista.

  Itselläni kädet syyhyävät aina syksyisin ja tekisi mieli ottaa puikot esiin. Yleensä homma kuitenkin lopahtaa alkutekijöihin, koska jännitän jotenkin hartioitani ja saan aikaiseksi vain kauhean päänsäryn itselleni.

  VastaaPoista
 4. Kässäillat varmasti mukavia...
  Ihana tosi kaunis neule ja sukat:)
  Oikein mukavaa viikonloppua!,Sinulle Tarja!

  VastaaPoista
 5. Yhteiset kässätapaamiset on kivoja. kaikki on samanhenkisiä.
  Vaan ompas komia villapaita!
  Sukatkin tietysti hienot :)

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!