perjantai 27. marraskuuta 2020

Marttojen siivousvinkeillä joulusiivous 30 minuutissa!


Tuntuu niin mukavalta, kun marraskuu vaihtuu joulukuuksi. Joulu lähestyy ja ajatuksissa alkaa pyöriä päivittäin jouluun liittyvät asiat. Monen jouluun kuuluu ainakin hitusen paineita ja jouluhössöä tai jopa joulustressiä. Asia, mistä jouluun valmistauduttaessa ei kannata todellakaan paineita ottaa eikä stressata, on joulusiivous.

Martat ovat järjen ääni moneen niin arjen kuin juhlan asiaan. Menneinä vuosina on joulun lähestyttäessä muistuteltu mediassa (moni meistä myös hokeneet ajatuksissaan) Marttojen joulusiivouksen ohjetta - kaapit siivotaan jouluksi, jos joulu aiotaan viettää niissä. Marttojen nettisivuilla muistutellaan, että "On mukavaa, jos koti on jouluna siisti, mutta älä kuitenkaan liioittele joulusiivouksen kanssa."

Martat-lehden joulunumeron kannessa on otsikko, joka saa glögin läikähtämään mukista liinalle ja joulutortun tippumaan takaisin lautaselle: "Joulusiivous puolessa tunnissa". Lehden kodinhoito-osiossa Teija Jerkku "Joulukoti siistiksi"-artikkelissaan kirjoittaa topakkaa faktaa joulusiivouksesta. Hän jakaa kodin siivouksen lyhyen, keskipitkän (1-2) ja pitkän (pari viikkoa ennen joulua) kaavan mukaan tehtävään siivoukseen.

Keskipitkän ja pitkän kaavan mukaiset siivousvinkit löydät Martat-lehdestä. Tässä ovat puolen tunnin siivouksen tehtävät listattuna:

30 minuutin joulusiivous

Raivaa tavarat paikoilleen tai piilota olohuoneessa.

Pyyhi pöytä, jonka ympärillä syödään jouluruokaa.

Vie haisevat roskat ulos.

Laita astiat koneeseen keittiössä.

Järjestä eteisessä kengät.

Katso, että vieraiden takeille on naulakossa tilaa.

Pese WC-istuin.

Vaihda kylpyhuoneeseen ja vessaan puhtaat pyyhkeet. 


Napakkaa ja järkeen käypää, eikö totta! Kaikki, mitä tuon lisäksi haluaa/ehtii/jaksaa tehdä, on tietenkin ok. 


Jerkku muistuttaa pitkän kaavan joulusiivoajille; "Älä ahnehdi liian isoa urakkaa, jotta et ole uuvuksissa jouluaattona. Muista, että voit siivota myös joulun jälkeen."

Postauksen lähteenä on käytetty Teija Jerkun "Joulukoti siistiksi" -artikkelia Martat-lehden numerosta  6/2020. Teija Jerkku on Marttaliiton neuvonnan johtaja, jonka aluetta ovat kodinhoito, oma talous ja raha-asiat. 


22 kommenttia:

 1. Kunpa joulusiivous hoituisikin noin nopeasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perussiivouksen lisäksi pikkuisen extraa ja ollaan jo pitkällä. Joulukoristeet,kynttilät ja joulupipereiden tuoksu näistä syntyy joulu kotiin. Hyvää ensimmäistä adventtia ja joulun odotusta ❤

   Poista
 2. Pölyjen pyyhintä joululiinat,jouluverhot,joulumatot,Saunan pesu,..
  mutta pikkuhilijaa....joulu tunnelma syntyy ,kun joulu tilpahöörälaatikon 🎅🤶,ottaa yläkaapista,Ensimmäiseksi pitäis laittaa seimi,adventtikyntteliköt!
  Paljon tyhjän päiväisestä hösötyksestä olen luopunut,kaksi pimeää vastakkain.... 😷 korona välissä:).
  Taidan nopeuttaa..ja tehdä tuon 30 min siivouksen;)
  Ihanaa adventinaikaa,Tarja ,Sinulle!🧡🤍😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukkua joulusiivoussuunnitelmallesi - pikkuhiljaa joulu tulee kotiin. Meillä tuli tyttärien huoneeseen ryminällä - innostuivat joulusiivoilemaan niin, että huonekalutkin siirsivät paikkaansa 😅 Hyvää viikonloppua ja ensimmäistä adventtia ❤

   Poista
 3. Aivan loistavat ohjeet ja juuri sopivasti vievät aikaakin!
  Ihanaa viikonloppua sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
 4. Boa noite. Parabéns pelo seu excelente trabalho de qualidade.

  VastaaPoista
 5. Ihana tuo puolentunnin siivous ohje, sopii minulle:) Valoisaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo 30 minuutin siivous on monen mieleen :) Mukavaa viikonloppua ja hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
 6. Kuulostaa niin helpolta. Mutta tämä varmasti toimiikin. Minä aina unohdin siivotessa jonnekin, kuten selaamaan esim. kasasta löytyvää valokuva-albumia. Yhtäkkiä teenkin jotain ihan muuta ja hommat ei vaan etene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu on varmaan meillä monella välillä. Minä siivoilen yleensa rivakasti, että sitten siistiä ja pääsee muihin hommiin. Nyt tällä 30 minuutin siivousohjeella mennään kohti joulua :D

   Poista
 7. Nyt on niin pimeää, että 30 minuutin siivous on aivan riittävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin :D Keväällä siivoillaan kevätauringon paisteen innoittamana pitemmän kaavan mukaan.

   Poista
 8. The 30 minute clean will be sufficient for me, I think - not that I'm lazy or anything like that!! 😉😉
  Seriously though, great tips here...many thanks! 👍

  Have a great day!

  Hugs xxx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. These tips are essential for me! I might spend a lot of time cleaning up Christmas. This is an important piece of advice: If you want to spend Christmas in the closet cleaning them: D So I leave cleaning the closets and I enjoy Christmas <3 Hugs!

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Peukkua sinulle :D Minä osaan vielä vähän huonosti, mutta tuota kohti mennään. Mukavaa joulukuun alkua, Sartsa <3

   Poista
 10. Meillä taitaa mennä vähän pidempään... Parhaita kuulemiani siivousvinkkejä on kyllä myös kynttilän valo sähkövalaistuksen asemasta. Ja se, että kutsuu vieraat illalla, kun on jo pimeää.

  Mutta olen kyllä samaa mieltä, että kivempi juhlia joulua vähän rennommin ja vaikka sitten vähän sekaisemmassa ympäristössä kuin ajaa itsensä ihan uuvuksiin.

  Hyvää joulukuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se monella tahtoo olla, että pitemmän aikaa menee. Nuo kuulemasi siivousvinkit ovat kyllä tehokkaimmat ja hauskimmat :D Mukavaa joulukuun alkua sinulle <3

   Poista
 11. Kerrankin voin todeta rennosti, että nuo asiat meillä tehdään ohimennen päivittäin, joten joulusiivousta ei tavallaan sitten tarvitsekaan tehdä. No, imuroiminen ja pölyjen pyyhkiminen sentään pitää tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivittäinen siivoilu on järkevää. Silloin ei tarvitse tehdä isoa joulusiivousta. Mukavaa joulun aikaa <3

   Poista

Ilahdun kommenteista!