maanantai 24. heinäkuuta 2023

Tortillamunakas, raitavillasukkia ja siksak-huivi

Kesällä maistuu raikkaat kauden vihannekset ja nopeasti valmistuvat ruuat. Tässä yksi resepti kesäisistä suosikkiruuistani:


Tortillamunakas

Tortillalettu

Kananmunia (1 kananmuna/tortilla)

Mausteita (esim. rouhittua pippuria ja tilkka soijakastiketta)

Tilkka vettä

Tilkka öljyä tai nokere voita/margariinia paistamiseen

Juustoraastetta

Kinkkusiivuja suikaloituna


Täyte (sekoita nämä keskenään kulhossa):

Pilkottuja tomaatteja

Pala tuorekurkkua pilkottuna

Tuoreita yrttejä silputtuna

Kevätsipulia silputtuna


1. Riko kananmunan rakenne rikki vispilällä. Lisää tilkka vettä ja mausteet. Sekoita.

2. Kaada kananmunaseos paistinpannulle ja laita kananmunaseoksen päälle tortillalettu. Kun kananmuna on hyytynyt ja se on tarttunut tortillalettuun, käännä tortilla (kananmunapuoli päällepäin). 

3. Ripottele tortillan päälle kinkkusiivuista leikatut suikaleet ja juustoraaste. Kun tortillalettu on saanut väriä ja juusto on hieman sulanut, nosta tortillalettu lautaselle. 

4. Täytä täytteellä ja taita tortillalettu kaksinkerroin.  

Vinkki: Täytteeseen voi käyttää erilaisia tuoreita, kypsennettyjä tai pikkelöityjä kauden vihanneksia.


Raitavillasukkia 

Nämä sateiset ja varsin raikkaat heinäkuun säät ovat vieneet ajatukset syksyyn. Olen neulonut tässä kesälomaviikkojen aikana kolmet raitavillasukkaparit. Nyt työn alla on siksak-huivi.

Villasukat neuloin lankalaatikoistani löytyneistä langoista, Novita 7 Veljestä- ja Isoveli-langoista.  Kaikissa neulomissani kolmessa sukkaparissa on raitoja @madebyheikkulan raitasukkalaatikko-haasteen innoittamana. 



Ensimmäisissä (pääväri vihreä) käytin raitoihin vihreää ja liukuvärjättyä lankaa.



Sinisävyisistä sukkapareissa toisessa on pitkät varret ja toisessa lyhyet.


Siksak-huivi 


Minulla on kapea siksak-huivi, mutta olen suunnitellut neulovani leveämmän huivin.  Käytin ohjeena
Lankavan siksak-huivin ohjetta, mutta neulon huivin 51 silmukan sijasta 68 silmukalla. 

Ohje on helppo neuloa; joka toisella kerroksella neulotaan silmukoita yhteen ja tehdään langankiertoja, joka toinen kerros neulotaan kaikki silmukat oikein. Tämä neule sopii myös aloittelijan ensimmäiseksi pitsineuleeksi.

Tähän huiviin sopii kivasti liukuvärjätyt langat. Neulon nyt huivia Novitan Kajastus-langasta. Väriksi valitsin ihanan fanfaarin. Värit sopivat mielestäni erinomaisesti syksyyn ja talveen. 



Vesisade retuuttaa ruusun kukkia.

Mitä sinä teet sadepäivinä? 

Vieläkö on kesälomaa jäljellä?

perjantai 14. heinäkuuta 2023

Kesälomalla




"Tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen."
Eino Leino, Nocturne


Kesälomani on ollut upean kiireinen ja elämyksellinen! 

Täällä Kajaanissa oli perinteiseen tapaan heinäkuun ensimmäisellä viikolla Runoviikko ja markkinakatu. Kesäisessä kaupungissamme oli vilskettä ja vilinää, menoa ja meininkiä. 

Olen ollut runoviikolla talkoolaisena vuosikausia, ensimmäisen kerran vuonna 2014. Ensi vuonna minulla on siis Runoviikko-talkoohommien juhlavuosi! Tällaista se on, kun runoperhonen puraisee - kesä ei ole kesä ilman Runoviikkoa!

Suven runoilija 


Runoviikon vuoden 2023 runoilijan, Arja Tiaisen, teksti runokivessä 

"Jokin minussa etäisesti muistuttaa ihmistä."

Kaukametsän aukion kaikkien runokivien säkeet voit lukea Runoviikon sivulta.


Tämä suorastaan kolahti!


Lavarunouden työpajassa kirjoitettiin ja esitettiin omia runoja. Työpajan vetäjinä olivat Aura Nurmi ja Marjuli Heiliö. Kuvassa Auralla ja Marjulilla on Runoviikon pienet runokivet.

Työpajassa ohjattujen tehtävien kautta kirjoitettiin runoja. Jokaisen tehtävän jälkeen kukin vuorollaan luki tekstinsä. Lisäksi saimme teoriatietoa ja käytännön harjoituksen mikrofonin käytöstä. Työpajan lopussa nimittäin järjestimme Open mic-tilaisuuden, missä jokainen vuorollaan esitti runonsa. 

Oli muuten aika kuumottavaa esittää runonsa, kun tilaisuudessamme Aura ja Marjuli istuivat etupenkissä arvioimassa jokaisen esityksen ja runon. Open mic-tapahtumamme jälkeen jokainen sai positiivista ja rakentavaa palautetta. 

Eikäpä siinä vielä kaikki! Open mic-tilaisuuteemme tuli yllätysvieras - Runoviikon taiteellinenjohtaja Kati Outinen tuli kurkkaamaan työpajaamme ja istui katsomaan esityksemme.

Runoviikon toisessa lavaruno-tapahtumassa, Lavarunouden open mic-tilaisuudessa olivat lavalla Joensuun Lavarunosiipi ja halukkaat. Tilaisuudessa jokaiselle halukkaalle oli varattu viisi minuuttia omien runojen esittämiseen. Kyllä oli mahtava ilta!

Kirjavinkki



Kirjavinkkini on Ædnan – Maa meissä.

Runoviikolla saamelaisrunojen suomentaja Kaija Anttonen kerto pääsuomennoksestaan, 770-sivuisesta runoeepoksesta Ædnan – Maa meissä.

Ruotsinsaamelaisen Linnea Axelssonin 770-sivuinen runoeepos kuvaa parin saamelaisperheen elämää 1900-luvun alusta 2010-luvulle.

Tilaisuudessa Runoviikon taiteellinen johtaja luki teoksesta otteita. Vaikka teoksessa on tuo 770 sivua, on runomuodossa oleva teksti kirjoitettu ilmavasti, sivut eivät ole tekstiä täynnä. Runomuoto toimii erinomaisesti - se tekee tekstistä saamelaisten elämää kuvailevaa ja helposti luettavaa.

Runoviikon henki

Talkoolaisnäkökulmasta katsoessani ole joka vuosi havainnut tämän saman asian: Runoviikolla on koko tapahtuman ajan, ensimmäisestä talkoolaisten illasta alkaen palautetapaamiseen saakka lämmin ja ystävällinen tunnelma - Runoviikon henki. 

Runoviikolla on talkoolaisia, jotka ovat olleet talkoolaisina vuosia ja vuosikausia. Uudet talkoolaiset sujahtavat porukkaan mukaan helposti, saavat runoperhosen pureman ja ovat talkoolaisia tulevinakin vuosina.

Lämmin ja ystävällinem tunnelma välittyy tapahtuman aikana myös Runoviikon vieraille - me talkoolaiset olemme helposti lähestyttäviä ja autamme tarvittaessa mielellämme.





Kesäteatteria Marjax-stadionilla Sotkamossa



Runoviikon talkoolaisten palautetapaaminen päättyi kesäteatterielämykseen. Kävimme yhdessä katsomassa Sotkamon Marjax-stadionilla Huovisen parhaat-kesäteatteriesityksen. 

Esitys perustui Veikko Huovisen "Lyhyet erikoiset" novellikokoelmaan. Kesäteatteriesityksen on ohjannut ja dramatisoinut Ilkka Heiskanen. Lavalla Ilkka Heiskasen lisäksi nähtiin Mari Perankoski,  Jouni Hynynen ja Heikki Vihinen. 

Esitys oli kerrassaan lysti! Huovisen teokset ovat olleet aina suosikkikirjojen joukossa. Erityisesti ihailin Ilkka Heiskasen roolisuoritusta. Pesisstadion toimii erinomaisesti kesäteatterin esityspaikkana ja äänentoisto oli erinomainen.


Kesälomakuulumisia!



Viikonloppuna pionimme avasi ensimmäisen kukkanuppupalleronsa.  

Saimme eilen katiskoilla ahvenia ja niistä tuli 500 grammaa ahvenfileitä. Kieritin fileet vehnäjauhoissa (jauhoihin ripsottelin suolaa) ja paistoin paistinpannulla. Nam!

Hupsu lintujen laulu-video



Tässä loppuun lyhyt video. Linnut sirkuttivat kauniisti ja järvi oli tyyni. Tällainen linnunlaulu-videostani sitten tuli.

Millaisia kesäkuulumisia sinulla on?
Kuuluuko kesäteatterissa käyminen kesääsi?

sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Mansikkatäytekakku, lankojen värjäystä ja herneiden versotusta

 


Juhlistimme tyttäreni opiskelupaikan saamista mansikkatäytekakulla. Hän pääsi opiskelemaan varhaiskavatuksen opettajaksi! 


Mansikka-nakukakku sokerikakkupohjalla

Kakkupohjaksi tein perinteisen sokerikakkupohjan. Ohje löytyy Marttojen sivuilta. Marttojen ohjeesta poiketen laitoin puolet juomalasista vehnäjauhoja ja puolet perunajauhoja. Näin pohjasta tulee kuohkea.


Leikkasin kakkupohjasta kolme kerrosta. Kostutin pohjan kakun täyttämisen yhteydessä sitruunalimsalla (Fanta sokeriton sitruunanmakuinen limonadi). Vinkki: Kakkupohjan kostuttamiseen voi käyttää myös maitoa tai mehua.

Lusikoin täytteeksi kermavaahtoa (johon olin lisännyt vatkaamisen aikana ropsauksen hienoa sokeria) ja mansikkaviipaleita.

Kostutin myös kakun päällimmäisen kerroksen ja lusikoin kakun päälle kermavaahtoa. Kakun reunat jätin kuorruttamatta (nakukakku). Vinkki: Kermavaahdon tilalla voi käyttää kermavaahto-rahkaseosta.

Asettelin mansikkaviipaleet kakun päälle. Mansikkaviipaleiden asettelunaloitin ulkoreunalta. Viimeisenä asettelin siis mansikkaviipalekukan keskelle tulevat mansikkaviipaleet. 

Kesäisen juhlan kruunaa mansikkakakku!


Lankojen värjäykseen saa väri-ideoita vaikkapa omasta kesäisestä lempimaisemasta

Olin viikonloppuna Taito Pohjois-Pohjanmaan lankojen värjäys-kurssilla. Kurssi pidettiin Kartanohotelli Karolineburgissa täällä Kajaanissa. Kurssilla värjäsimme jokainen oman lankakerän. Kurssi maksoi 25 euroa ja kurssimaksu sisälsi ohjauksen, materiaalit ja välineet.

Ideana lankani väreiksi kumpusivat ajatuksissani olevasta kesäisestä kukkakedosta. Lankani väreiksi tulivat siis vihreän eri sävyt, ripaus keltaista, pinkki ja valkoinen.

Tällainen värjäämästäni Kukkaketo-langastani tuli 




ja tällaisen sukan värjäämästäni langasta neuloin



Herneiden versotus





Kasvatin herneenversoja tyhjissä hernekeittopurkeissa. Aika lystikkään näköisiä, eikö totta!

Versoja laitan salaatin ja leivän päälle - ja saatanpa syödä jokusen verson sellaisenaankin.

Herneenversojen kasvatukseen tarvitaan

kuivattuja herneitä 
multaa
tyhjiä hernekeittopurkkeja
vettä

Martat vinkkaa: Marttojen vinkistä käytin Herneiden versotukseen ruokakaupasta ostamiani kuivattuja ”soppaherneitä”. Itivät oikein hyvin ja olivat edullisia.

Tee näin (Marttojen ohjetta muokattu)

  1. Liota kuivattuja herneitä vedessä muutama tunti tai yön yli.
  2. Täytä hernepurkki mullalla.
  3. Ripottele liotetut herneet mullan päälle, niin että multa peittyy. 
  4. Peittele herneet ohuella kerroksella multaa ja kastele TAI kastele ja peitä purkki lautasella (näin herneet eivät saa valoa). Pidä kylvöksen pinta kostena.
  5. Siirrä ruukku valoon, kun ensimmäiset pienet lehdet ilmestyvät. Kastele tarpeen mukaan.
  6. Herneenversot ovat valmiita syötäviksi noin 7-10 cm pituisina. Kasvuaika on 1-2 viikkoa.

Kesäkuu tuntui menevän kuin hujauksessa! Heinäkuun ensimmäisestä viikosta ei myöskään menoa ja meininkiä puutu - olen perinteiseen tapaan talkoolaisena Runoviikon tapahtumissa.  

Millaisia ovat sinun kesäkuulumiset?