lauantai 26. helmikuuta 2022

Sitruslettuja ja hiihtäen Pekingiin

Kuva: Tarja Karvonen

Marttojen sitruunaisten lettujen ohjeessa vinkataan, että siruunoiden tilalle sopii myös verigreippi tai lime. Kauppojen sitrustarjonta houkuttelee. 

Tein lettuja käyttäen niihin verigreippiä. Lettutaikinan neste on kaurajuoma, mikä oli minulle ihan uusi juttu lettutaikinassa. Näihin lettuihin ei tule kananmunaa. 


Sitrus-letut


Näitä tarvitaan 

3 dl vehnäjauhoja 

5 dl kaurajuomaa

ripaus suolaa

noin 1 cm:n pala inkivääriä

sitruksen raastettu kuori (sitruuna/verigreippi/lime)


Tarjoiluun vaahterasiirappia


Valmistusohjeen sekä ravintosisällön ja hiilijalanjäljen löydät Marttojen sitruunaiset letut -ohjesivulta. Letut ovat parhaimmillaan heti paistettua. 



Oletko jo kuullut tai mediasta nähnyt, että kajaanilaisen Soidinsuon koulun oppilaat hiihtivät talviolympialaisten aikana Pekingiin. Tai tarkasti ottaen he hiihtivät pitemmällekin - kilometrejä kertyi yli 7000! 

Idean isä, eläkkeeltä takaisin opettajaksi kutsuttu Matti Sirkka ehdotti, että oppilaat hiihtäisivät matkan Kajaanista linnuntietä Pekingiin eli 6032 kilometriä. Talviolympialaisten aikaan toteutetun tempauksen tarkoituksena oli saada oppilaille kipinä urheiluun.

Hiihtourakkaan liittyvään tapahtumaan osallistuivat myös olympiasankari Iivo Niskanen ja hänen henkilkohtainen valmentajansa Olli Ohtonen. Lue koululaisten hiihtourakasta ja siihen liittyvästä huipennuksesta Yle:n sivuilta

Käväsin perjantaina aamutuimaan nakkaamassa opettajanhuoneeseen OAJ:n valtuustovaalijulisteen. Pihalla, sisälle vievän polun varressa, olivat sukset parkissa. Hiihtokipinä on tullut jäädäkseen ja mikäpä sen mukavampi on kuin välitunnilla pikku hiihtolenkki tehdä - laduthan ovat aivan koulun vieressä. 


Hiihtoloma alkaa viikon päästä. Erityisiä suunnitelmia ei ole, mutta tarkoitus on käydä hiihtämässä Rimpilänniemellä ja potkukelkkailemassa Vuottolahdessa. 

Mitä sinulle kuuluu? Oletko hiihtänyt tänä talvena? Oletko kuntohiihtäjä vai lumia puista sauvalla tiputteleva ja maisemia ihasteleva sunnuntaihiihtäjä?

Pirtsakkaa viikonloppua! 

tiistai 22. helmikuuta 2022

Kirjastokässäilta ja kässänäyttely

Kirjastokässäilloissa viihdytään

Variskankaan Martat ja Lehtikankaan kirjasto järjestävät yhteistyössä kirjastokässäiltoja. Käsitöista innostuneet kokoontuvat tekemään yhdessä käsitöitä, vaihtamaan kässäideoita ja oppimaan uusia tekniikoita. 

Lehtikankaan kirjastossa on kässäkerholaisten käsityönäyttely 7.3. saakka. Juteltiin, että näyttely voi olla esillä koko hiihtoloman ajan. 

Kävin nyt maanantaina kässäillassa neulomassa lapasta ja tapaamassa kässäilijöitä. Seuraavaksi muutamia kuvia käsitöistä ja käsityönäyttelystä.



Tuula oli neulonut Taitoliiton Etelä-Pohjanmaa maakuntalapaset. Lanka on Novitan Nalle-lankaa. Kaunis kuvio ja ihanat värit!



Eija virkkasi kauniista kellertävästä langasta verhoa. Hän yhdistää kaistaleet virkkaamalla ja reunaan hän virkkaa vielä pitsin. Eija on tehnyt virkkaamalla myös keittiöön verhon, joka oli koottu samalla tavalla virkatuista kaistaleista.



Seijalla oli puikoilla keskiviikko sukat! Seija kertoi, että sukat ovat hänellä mukana Kansalaisopiston ompelukurssilla. Sukkia hän neuloo odotellessaan, jos opettaja ei ehdi neuvomaan Seijaa ompeluksen jatkamisessa. 

Seijan kässäkassissa näin vilauksen Strömsö-villapaidasta. Hän kertoi, että pusero on menossa synttärilahjaksi tyttärelle. 



Pirjo neuloi Muistoja menneestä -palapeiton "Mainio villatakki"-palaa. Hän oli jo aiemmin neulonut yhden peiton ja nyt oli toinen työn alla. Muistoja menneestä -peitto on neulottu palapeitto.  Palan koko ohjeen mukaan on noin 25 x 25 cm, paloja on seitsemän erilaista ja jokaista palaa neulotaan viisi palaa. 







Tuula neuloi villapuseroa. Viimeisen kahden vuoden aikana Tuula on neulonut 17 villapaitaa! 

Tämän villapuseron kuvio on Tuulan itsensä suunnittelema. Hän neuloo puseron ylhäältä alas ja kaulukseen hän teki italialaisen silmukoiden luomisen. Hihojen silmukat otetaan langoille, minkä jälkeen puseron neulomista jatketaan ympyränä.

Lankana on Novitan 7 Veljestä. Tämä pusero tulee 128 senttimetrin kokoiselle syntymäpäiväsankarille, Leeville.


Tuula ja Pirjo neulovat. Seija katselee käsitöistä otettuja kuvia kännykältä. 


Kässäiltaan kokoontumisen antia on myös toisten tapaaminen ja kuulumisten vaihtaminen.



Kässänäyttely Lehtikankaan kirjastossa

Katsellaan kässänäyttelyssä esillä olevia käsitöitä.






Kirkas talvipäivä



Neulottu liina



Kori kahvipusseista (käytetty 60 pussia!)



Virkattu huivi



Patalappuja jämälangoista



Peukaloita vaille valmiit lapaset



Söpöt sukat vauvalle



Moneen kertaan paikatut ja parsitut lempivillasukat



Makrameetöitä



Villasukkia ja lapasia



Elämä on parasta itse tehtynä.
Variskankaan Martat


Eikö ollutkin ihania ja inspiroivia käsitöitä? Saitko kipinää ja ideoita käsitöiden tekemiseen?

Innostavaa viikon jatkoa sinulle!

perjantai 18. helmikuuta 2022

Kapen kokkikoulu opettajille by Kape Aihinen ja villasukkakuulumiset

Tänä ilta nautittiin reilusti yli tuhannessa kodissa samoilla opeilla ja resepteillä valmistettua huipputason illallista. Opettajia ympäri Suomen osallistui Kape Aihisen kokkokoulu liveen. Osallistujia oli mm. Kuopiosta, Muuramesta, Kouvolasta, Kokkolasta, Ristiinasta, Tammelasta, Nurmijärveltä, Haukiputaalta, Vilppulasta, Hämeenlinnasta, Nurmeksesta, Joensuusta, Oulusta ja täältä Kajaanista. Kokkailtiin yhdessä ja ilolla! 


Metsienirisotto ja paistettu ahvenfilee. Kuva: Tarja Karvonen



Alkuruoka 

Härkätartar 

Punajuurivinegretti

Rakuuna Creme Fraiche


Pääruoka

Metsäsienirisottoa, lehtikaalia

Vaahtovoissa paistettu siikafilee  (tähän kävi myös mm. kuha, ahven, made)


Jälkiruoka

Rahkapannacotta

Vaahterasiirappia ja mustikoita



Rahkapannacotta, mustikoita ja vaahterasiirappia Kuva: Tarja Karvonen


Kapen teesejä

Koska kyseessä oli kokkikoulu, opettelimme ruoan valmistuksen yhteydessä Kapen teesejä. Teesit ovat tuttuja Kaappaus keittiössä -ohjelmasta ja Kapen keittokirjoista, mutta näitä on syytä aina kerrata. Omaksukoon kukin teeseistä itselle ne sopivimmat :)

Mausta ja maista!

Käytä puhdasta merisuolaa ja mustapippuria myllystä.

Kun välineet ja raaka-aineet ovat kondiksessa, lopputulos hyväilee ja hemmottelee.

Hanki kunnon keittiöveitsi!

Turun Palloseura on paras.

Ruohosipuli pilkotaan veitsellä, ei saksilla. 

Käytä tuoreita yrttejä.


Oi, bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao...

lauloi Kape laittaessaan ruokaa ja neuvoessaan, kuinka valmistetaan oikeaoppisesti gourmeetason illallinen.

Mahtava perjantai-ilta! Minulla lauantai ja sunnuntai menee opintojen parissa. Opiskelen ratkaisukeskeiseksi neuropsykologiseksi valmentajaksi. Huippu hieno viikonloppu siis tulossa kaikkinensa!

Mitä sinun viikonloppuusi kuuluu? 


Kuningatar-sukat Kuva: Alina Karvonen


Villasukkakuulumiset

Minun Olympia-sukkani ovat Novitan Sukkaboksin Kuningatar-sukat. Sukkien ohjeen on suunnitellut Niina Laitinen. Lankoina sukissa ovat Novitan Nalle ja Kajastus. Upea kuvio pääsee oikeuksiinsa Kajastus-langan kauniissa liukuväreissä.


Mukavaa viikonloppua!

tiistai 15. helmikuuta 2022

Marttaillassa kauneudenhoito-ohjeita

Taina Klemetti Kuva: Tarja Karvonen

Variskankaan Marttojen marttaillassa vietettiin ystävänpäivän iltaa kauneudenhoidon ja hyvinvoinnin teemalla. Oriflamen kauneuskonsulentti Taina neuvoja käsien ja kasvojen hoitoon. Taina muistutteli käsien ja kasvojen hoidon tärkeydestä.  Erityisesti näin talvella iho kuivaa helposti.

Taina on ollut Oriflamen kauneuskonsulentti vuodesta 1994 lähtien. Hänellä on myös pitkä marttailuhistoria - Taina on 15 vuotiaasta asti ollut martta Variskankaan Marttayhdistyksessä!


Kuva: Tarja Karvonen


Kuva: Tarja Karvonen


Tainan vinkkejä käsien ja kasvojen hoitoon

Käsien ihon kuorinta poistaa kuivan ihon. 

Tee käsien rasvaamisesta osa iltarutiineja. Laita käsirasva esim. yöpöydälle.

Kun rasvaat kädet, muista pyöritellä rasvaa myös kynsinauhoihin.

Kasvojen hoidossa ovat tärkeitä pesu, suojaus ja kosteus.

Kasvojen pesu on tärkeää, sillä iholla voi olla talia, rasvaa ja ilmansaasteita.

Levitä ihovoiteet myös dekolteelle asti. 

Muista ihon UV-suojaus!


Kuva: Tarja Karvonen

Marttaillan kokoontumisessa tarjoilut olivat  ystävänpäivään sopivat.

Onko käsien rasvaaminen sinulle rutiinia? Teetkö käsillesi kuorinnan?

Hyvää viikon jatkoa sinulle!

perjantai 11. helmikuuta 2022

Fazerin uudet pääsiäisherkut 2022

Kaupallinen yhteistyö: Fazer


Pääsiäiseen kuuluu suklaiset pääsiäismunat. Fazerin Mignon-klassikko saa rinnalleen uutuuksia - Dumle ja Pätkis Moussemunat. 



Dumle Moussemuna

Dumle Moussemunassa yhdistyvät suklaakuoren sisällä Dumlen ainutlaatuinen maku sekä herkullinen ja pehmeä moussetäyte. Värikkäässä pakkauksessa on mukana kaksi lusikkaa, joten rasia on valmis otettavaksi mukaan retkelle.



Pätkis Moussemuna 

Pätkis valloittaa pääsiäisen! Suklaamunan sisällä on pehmeää ja suklaista moussea yhdistettynä Pätkiksen minttuiseen makuun. Tässäkin neljän suklaamunan munakennossa on mukana kaksi lusikkaa - toinen sinulle ja toinen hänelle.




Viime vuonna maaliskuussa Martat vinkkaa-livessä Reija Salovaara esittelu Laura Hakkaraisen toteuttamia pääsiäistervehdyksiä. Dumle ja Pätkis Moussemunakennot ovat kivan kokoisia pääsiäistervehdyksi ja sisältönä suklaamunat herkullisia.


Pipot suklaamunille

Blogiarkistosta löytyy munapipojen ohje. Jämälangoista neulotaan tänäkin vuonna hupsuja munapipoja talven ja pääsiäisen ajan koristeiksi sekä pääsiäistervehdyksiksi. Pipot neulotaan jämälangoista ja ne valmistuvat nopeasti.


Pulmien klassikko on tyhjä pipo!


Ovatko Dumle ja Pätkis sinun lempimakuja? Kuuluvatko suklaamunat pääsiäiseesi?

Ihanaa viikonloppua sinulle <3

tiistai 8. helmikuuta 2022

Ryijykoru





Vuoden 2022 käsityötekniikka 

Vuoden 2022 käsityötekniikka on ryijy. Tekniikka on myös Marttojen tämän vuoden käsityöteema - ryijy ja sen monipuoliset mahdollisuudet.  Martat järjestävät tänä vuonna eri puolella Suomea ryijyteemaisia kursseja ja marttailtoja. Ehkäpä marttailuvuosi tuo myös tullessaan myös ryijytyöpajoja. 

Uudenmaan kässämartat vinkkaavat Facebookissa, että helmikuun kässäkahvilassa torstaina 10.2.2022 klo 18-19.30 on käsityötieteellinen luento, missä FM Ilta Hämäri, kansa- ja käsityötieteilijä, kertoo ryijyjen historiasta ja tekemisestä. Kässäkahvila toteutetaan etänä ja Teams-linkki löytyy Uudenmaan Marttojen sivuilta.


Ryijy ja sen monipuoliset mahdollisuudet

Ryijy on perinteisessä muodossaan seinävaate, mutta se voi olla myös paljon muuta. Marttojen sivuilla vinkkaillaan, että ryijy voisi olla vaikka miniryjy, ryijyponnari tai - korvakorut, luonnonmateriaaliryijy, tupsuryijy, ryijytuoli tai yhteisryijy, johon jokainen solmii oman solmunsa. 

 


Ryijykoru

Lähestyvää ystävänpäivää ajatellen tein miniryijykorun. Kehyksenä käytin Kuopiossa Kässäkerho Pom Pom-käsityöliikkeestä ostamaani mini kudontakehystä. Pom Pom on kuopiolainen lanka- ja kangaskauppa, minkä valikoimasta löytyvät langat, kankaat, kaavat ja lahjat kaikille kässäilijöille. Oman vaatemalliston mekot ovat saatavilla sekä ompelukaavoina että valmiina pellavamekkoina. Pom Pom tuotteet ovat myynnissä myös verkkokaupassa

Ostamassani kehyksessä oli valmiiksi solmittuna ensimmäisen miniryijyn loimilangat. Tein miniryijyn Pom Pomin kudontaohjetta mukaillen omalla twistillä. Ryijykorussani on tasaraitaa ja nappeja. Hakaneulana käytin askarteluliikkeestä ostamaani kilttihakaneulaa.

Tällaisen mini ryijykorun tekemiseen voi käyttää jämälankoja. Minä käytin koruun neulomani pyllyttimen värejä. Oranssi, harmaa ja musta ovat tämän talven värini!

Tupsuja koruun solmin kahteen kerrokseen. Ajatus oli jatkaa solmeilua ylemmäs, mutta päädyin jättämään tupsut alareunaan kahdeksi riviksi. Päällimmäiset leikkasin alimmaisia tupsuja lyhyemmiksi. Mikäli tupsut ovat omaan makuun liian runsaat, voi korua käyttää hupussa, laukussa tai hameessa. Ja voihan tupsut leikata myös lyhyemmiksi.

Miniryijyn tekeminen on kivaa näpräämistä ja jämälangoille lystiä kyytiä. Ryijykorujen kuvioissa ja käyttötarkoituksissa on vain mielikuvitus rajana.  

Onko sinulla ryijyä? Oletko joskus itse tehnyt ryijyn? Millainen on unelmiesi ryijy?

Jatkoa seuraa...

Tulossa yksi - kaksi korua lisää myöhemmin. Enemmän tupsuja, enemmän raanuisempia. Luovuus kukkii eri kässätekniikoita sekoittaen. Kässäily on ihanaa <3

Mukavaa viikon jatkoa!


perjantai 4. helmikuuta 2022

Alinan vadelmajogurttisuklaakeksit ja villasukkakuulumisia



Työpäivän jälkeen kotona odotti mukava yllätys, kun tytär oli saanut inspiksen uklaakeksejä omalla reseptillä. Kekseihin hän käytti Fazerin Vadelmajogurttisuklaata. Vadelman ja suklaan maku pääsivät kekseissä hienosti oikeuksiinsa. 


Alinan vadelmajogurttisuklaakeksit


2 dl sokeria

150 g voita

3 dl vehnäjauhoa

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 kananmuna

80 g Fazer vadelmasuklaata


1. Vaahdota sokeri ja voi sähkövatkaimella.

2. Lisää kananmuna, vatkaa sähkövatkaimella.

3. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri jauhoihin. 

4. Sekoita jauhot taikinaan.

5. Pilko terävällä veitsellä suklaa pieniksi paloiksi. Sekoita suklaapalat taikinaan.

6. Muotoile käsin taikinasta pienehköjä palloja ja litistä pallot kekseiksi.

Paista 175 asteessa kunnes keksit ovat kauniin värisiä.

 



Martan juhlasukka

Tämän viikon neuletyöni on Martan juhlasukat. Tällä kertaa neuloin sukat harmaa-mustana versiona - pohjaväri harmaa ja kuvio musta. Lankana Novita 7 Veljestä. 

Tämän sukkamallin toteuttamisessa on mielikuvitus rajana,  koska sukat voi tehdä eri värisinä kahden värin sukkaversioina tai eri värejä kuviossa käyten.



Sukkaboksi by Niina Laitinen 

Ratkaisu tyhjien sukkapuikkojen ongelmaan tuli postissa. Se oli tilaamani Novitan sukkaboksi! Boksissa on langat ja ohje Niina Laitisen suunnittelemiin Kuningatar-sukkiin. Täällä alkaa just näillä näppäimillä sukkapuikot heilumaan! 

Mitä sinulle kuuluu? Mitä viikonlopun suunnitelmia sinulla on?

Hupaisaa viikonloppua!

tiistai 1. helmikuuta 2022

Mattojen lumipesu


Nyt on mitä mainioin aika mattojen lumipesuun - sopivasti pakkasta ja paljon uutta lunta. Marttojen pakkaskelien siivousvinkkien inspiroimana vein villamaton ulos lumipesuun.


Näin matolle tehdään lumipesu (pakkaspesu)

Maton annetaan ensin jäähtyä ennen pesua. Näin lumi ei sula ja matto ei kastu.

Matto laitetaan hangelle ja maton päälle levitetään ohut kerros lunta.

Mattoa harjataan pitkävartisella matonpesuharjalla tai katuharjalla.

Lopuksi matto nostetaan mattotelineelle ja tampataan puhtaaksi lumesta. 

Maton annetaan kuivaa sisällä ennen lattialle laittamista esimerkiksi pyykinkuivaustelineen päällä. Näin ei mahdollinen mattoon jäänyt lumi ei sulaessaan aiheuta vahinkoa lattiaan.

Mattojen lumipesu on mukavaa vaihtelua lumikolajumppaan! 


Kuva: Novita nettisivut

Äänestä!

Novitan nettisivuilla ja Instagramissa näin hauskan äänestyksen. 

Novitan 7 Veljestä täyttää nimittäin 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Novita järjestää Juhlavuoden väriäänestyksen. Äänestämällä voi vaikuttaa, mitkä kolme 7 Veljestä -langan valikoimasta poistunutta väriä tulevat juhlavuoden kunniaksi takaisin tuotantoon.

Äänestysaikaa on vielä sunnuntaihin 6.2.2022 saakka. Äänestyksessä kolme eniten ääniä saanutta väriä otetaan uudelleen tuotantoon ja värit ovat osa juhlavuoden syksyn 7 Veljestä lankojen värivalikoimaa. 

Minä osallistuin jo äänestykseen. Löysitkö sinä suosikkisi Juhlavuoden lankaehdokkaista?

Onko mattojen lumipesu sinun talven riemujasi?

Mukavaa viikon jatkoa!