keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

Kesävillasukat ja raparperi-britakakku


Kesävillasukat

Juhannusviikonloppuna oli sadekuuroja ja reipasta tuulta. Sää muutoinkin oli sellainen, että villasukkien neulominen tuntui varsin ajankohtaiselta asialta. Otin mökille mukaan pussillisen lankakerien loppuja ja neuloin raitavillasukkia.

Raitavillasukat tiplukuvioilla

Kesävillasukat neulotaan nilkkapituisiksi. Sukista tulee kivan hupsut, kun sukkien raidat ovat eri väriset. Kaikissa raidoissa on saman väriset tiplut - neulomissani sukissa tiplut ovat pinkit.

Neulo kesäsukat näin

Luo silmukkaa.

Jaa silmukat neljälle puikolle (12 silmukkaa/puikko).

Neulo 14 kerrosta 2 oikein, 2 nurin.













Aloita raitakerrokset. Neulo raidat näin:

1.-2. krs Neulo oranssilla/valitsemallasi värillä 2 kerrosta oikein.

3. krs *Neulo oranssilla 2 oikein, neulo 1 oikein pinkillä langalla*, toista *-* kerros loppuun.

4.-5. krs Neulo oranssilla 2 kerrosta oikein.

Neulo näin neljä raitaa. Neulo lopuksi 1 kerros resorin värisellä langalla yksi kerros oikein.


Kantapää ja kiilakavennukset

Neulo vahvistettu kantapää.

Jatka neulomista saman värisellä langalla, kuin neuloit kantapään.

Tee kiilakavennukset.


Kun olet neulonut 13 kerrosta kantapään värisellä langalla, aloita raitojen neulominen.

Neulo 7 raitaa samalla tavalla kuin sukan varressa.





Neulo sukan terän kärkeen sädekavennus.

Päättele lankojen päät.










Raparperi-britakakku 

Pohja ja marenki tehdään Marttojen ohjeella.

Pohja: 
250 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 keltuaista
3 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa

2 dl kuohukermaa 
1 tl vaniljasokeria
raparperihilloketta

Marenki:
2 valkuaista
1½ dl sokeria

Raparperi-britan täyte:
2 dl kuohukermaa 
1 tl vaniljasokeria

Vinkki: Vaihtoehtoisesti voit käyttää vaahdotetun vaniljakastike-rahkan sekoitusta.


Valmista pohjataikina näin:
1.Vatkaa pehmeä margariini tai voi ja sokerit vaahdoksi.
2. Erota kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Keltuaiset käytetään taikinaan ja valkuaiset kakkutaikinan päälle tulevaan marenkihuntuun.
3. Lisää keltuaiset taikinaan yksitellen hyvin vatkaten.
4. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito.
5. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.

Valmista marenki
1. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
2. Levitä marenki pohjalevyn päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut.
3. Paista 175°C:ssa 20–30 minuuttia kunnes marenki on kauniin ruskea.
4. Leikkaa jäähtynyt kakku kahtia.

 ja täytä kakku.
1. Vaahdota kerma.
2. Lisää kerman joukkoon rahka ja pilkotut hedelmät tai marjat.
3. Levitä täyte toiselle levylle marenkikerroksen päälle.
4. Nosta toinen levy päälle niin, että kaunis marenki jää pinnalle.

Halutessasi voit koristella kakun raparperisuikaleista käärityillä ruusuilla, hedelmän paloilla tai marjoilla. 



Mitä sinulle kuuluu? Mikä on sinun kesäherkkusi? Onko sinulla kesäkäsityötä?

Aurinkoista ja satokauden makuista kesää!

maanantai 19. kesäkuuta 2023

Lipstikkakeittoa ja Marttojen vinkit hopeiden puhdistukseen

 Lipstikkakeittoa ja muita lipstikkareseptejä



Lipstikka (eli liperi) on puutarhurin ilon aihe!

Lipstikka näyttää nimittäin tuottavan varmasti satoa, kun ensimmäisen kesän on kasvupaikkaansa juurtunut. Vaikka kasvupaikka puutarhassamme ei ole aivan paras mahdollinen (välillä paahtava auringon paiste ja multa paahteisina päivinä kuivahkoa), niin lipstikkamme vain kasvaa porskuttaa. Onnistunut kasvutarina siis!

Lipstikkakeitto on yksi kesän suosikkikeitoistani. Resepti löytyy blogiarkistostani.  Samassa postauksessa ovat myös lipstikkasuolan resepti. Huomenna teen lipstikkaöljyä, jota käytän salaatin kastikkeeseen ja sosekeiton päälle.



Marttojen vinkki hopeiden puhdistukseen 



Ennen puhdistusta ja...



ja puhdistuksen jälkeen.

Ylioppilasjuhlien kattausta varten puhdistin pöytähopeat. Hopea tummuu mm. ilman ja lämmön vaikutuksesta sekä joidenkin ruoka-aineiden vaikutuksesta (esim. kananmuna, majoneesi, lipeäkala ja kaali). Itse en pese hopeita tiskikoneessa, koska voimakkaat pesuaineet voivat kuluttaa hopeaa.

Käytin puhdistamiseen Marttojen hopean puhdistusvinkkiä eli suolaa ja foliota. Laitoin muovisen rasian pohjalle foliota (niin iso pala, että folio peitti koko astin pohjan ja taittui hieman reunoille). Laitoin hopeat folion päälle ja kaadoin kiehuvaa vettä niin, että lusikat ja kakkulapiot peittyivät. Sekoitin veteen noin kourallisen verran ruokasuolaa. Kun hopeat olivat olleet suolavedessä hetken aikaa, huuhtelin ja kuivasin hopeat.

Marttojen nettisivulla on suola + folio-ohjeen lisäksi myös kaksi muuta ohjetta hopeiden puhdistamiseen; sooda + folio ja ketsuppi + hammastahna.   

Huomio! Suola + folio sekä sooda + folio puhdistavat hopeat täysin kirkkaiksi, joten se ei sovellu hopeaesineille, joissa halutaan säilyttää koristetummennuksia.

Martat vinkkaavat säilyttämään hopeat alkuperäisessä pakkauksessaan tai muussa tiiviissä laatikossa, jossa ne eivät ole kosketuksissa ilman kanssa. 



Tätä kesälomalaista ilahduttaa myös toinen kasvutarina! Pihamme syreenit kukkivat! On syreenisokerin valmistuksen aika. Tiedossa on siis juhannukseksi maistuvia leivonnaisia. 


Ihanaa juhannusviikkoa! 

lauantai 10. kesäkuuta 2023

Raparperipiirakka ja muita raparperireseptejä


Viimeiset reilut kaksi viikkoa ovat olleet upeita ja kiireisiä viikkoja. Nyt olen aloittanut kesälomailun. Tämä loman alku on ollut kyllä kunnon aktiiviloma, kun olen tehnyt kotihommia - kaikkea sitä, mikä on jäänyt rästiin tai olen siirtänyt kesäloman to do-listalle.

Ystäväni on jo vuosia sitten tuumannut, etten voimaudu laiturilla makoillen ja se on kyllä niin totta! Rantsulla ololle on toki aikansa ja paikkansa, mutta arvaat varmaan, että tähänkin viikonloppuun kuuluu minulla monen moista puuhaa. 

Alkukesän ilon aihe - raparperi

Puutarhassa on viimeisten viikkojen aikana tapahtunut monia riemastuttavia asioita, joista yksi on raparperin kasvaminen. Vaikka tämä tapahtuu joka kesä, on raparperin kasvaminen aina yhtä ilahduttava ja innostava asia. On siis raparperiherkkujen aika!

Tein blogiarkistossani olevasta rahkamurupiirakasta raparperimurupiirakka. Rahkamurupiirakka on Kotivinkki-lehden resepti (8.3.2017, lehti nro 5). Tein reseptiä muuttaen raparperirahkamurupiirakan. 

Piirakka on muhkea ja mehevä. Raparperi tuo piirakkaan makua ja pirtsakkuutta. Muruseos viimeistelee piirakan.




Raparperirahkamurupiirakka (muunnos Kotivinkin reseptistä)

250 g voita
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa
8 dl vehnäjauhoja
2 dl piimää tai jugurttia tai kermaviiliä
1 kananmuna

Täyte
n. 0,5 litraa raparperin paloja
500 g maitorahkaa
2 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä ne voisulaan ja sekoita murumaiseksi. Ota seoksesta kolmasosa toiseen kulhoon kuorruttamista varten.

2. Lisää suurempaan taikinamäärään piimä (jugurtti tai kermaviili) ja kananmuna. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.







3. Kuori ja paloittele raparperin varret. 

4. Sekoita täytteen ainekset ja kumoa rahkatäyte taikinapohjalle. 




5. Ripottele raparperin palat täytteen päälle.

6. Levitä sivuun otettu taikinamuru piirakan päälle. 

7. Paista rahkapiirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla 25 minuuttia. 




Leikkaa rahkapiirakka vasta jäähtyneenä.


Raparperirahkamurupiirakkaa ei tarvitse vatkata eikä vaivata - helposti herkullinen tarjottava!

Valmistamiseen menee noin 10 minuuttia ja paistamiseen 25 minuuttia.



Ihan paras raparperikiisselin resepti löytyy vuoden 2017 juhannuspostauksestani.



Heinäkuun 2017 postauksista löytyy raparperihillokeen resepti. 



Ja tiikerikakun serkun, raparperiraitakakun resepti, löytyy kesäkuun 2019 postauksista.

Raparperiherkut sopivat jälkiruuiksi ja kahvipöydän tarjoiluihin sekä kyläreissun viemisiksi.

Mitä sinulle kuuluu? Lomailetko vai onko kesälomasi vielä edessäpäin?