torstai 28. huhtikuuta 2022

Leikkiä, erilaisia hevosvoimia ja marttailua

Viikon sisällä on ollut monia kivoja ja mielenkiintoisia tapahtumia! Aloitetaan ensin tapahtumasta, missä oli mukana Variskankaan Martat.



Leikkipäivä kirkossa


Variskankaan Martat osallistuivat Kajaanin pääkirkossa järjestettyyn Yhteisvastuu -perhetapahtumaan (21.4.2022). Tapahtumaa järjestämässä olivat Kajaanin seurakunnan lapsityö, MLL:n Kajaanin paikallisyhdistys ja Variskankaan Martat.




Variskankaan Martat leipoivat talkoilla tapahtumassa tarjotut sämpylät ja paistoivat makkarat. Juomana oli pillimehut. Kuvassa makkaranpaistohommissa Variskankaan Marttojen Raija ja Taina.

Tapahtuman makkarat sponsoroi oli K-Market Lohtaja. Grilli oli lainassa Nakertajan kyläyhdistyksestä. Kyläyhdistys auttoi myös grillin kuljetuksessa. 



Hurjaa menoa! Tällainen läheltä piti tilanne tallennettiin kuvaksi alttarin äärellä Kajaanin pääkirkossa.



Ongintapaikalla Seija-martta antoi mieluisia saaliita. Seijan apuna olivat hänen lapsenlapset.



Onginnassa oli myös koko perheelle iloa tuovia saaliita; Variskankaan Martat lahjoittivat toteuttamansa yllätysämpärit tapahtuman ongintapisteeseen. Ämpäreissä oli leivontatarvikkeet resepteineen. Ämpäreistä saimme palautetta myös tapahtuman jälkeen iloisilta vanhemmilta.

Tapahtuma on iloinen ja lämminhenkinen koko perheen tapahtuma. Matalan kynnyksen tapahtuma esitteli seurakunnan ja tapahtumaa järjestämässä olevien yhdistysten toimintaa. Kaikille ei Kajaanissa keskustassa oleva arvorakennus ollut tuttu, vaan tapahtuma oli osalle vanhemmista ensimmäinen käynti pääkirkkoon. Tällaisia hyvän mielen leikkipäiviä on tulossa varmasti jatkossa uudelleen.





Leikkipisteitä oli sekä sisällä että ulkona. Pihalla oli mm.mahdollisuus vauhdikkaaseen keppiheppa-kirmailuun.

Keppihevosvoimista kaksirenkaisiin hevosvoimiin eli seuraavaan tapahtumaan.

Kuopion MP-näyttely 2022

Kuopion Moottoripyöräclubin järjestämä MP-näyttely Kuopio-hallissa oli motoristeille pitkän odotuksen iloinen täyttymys. Näyttely oli edellisen kerran 2019. Näyttely teki uuden kävijämäärä ennätyksen - tänä keväänä kävijämäärä oli 4720!

Perinteisesti KMC on tehnyt lahjoituksen hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna lahjoitus kohdistuu Ukrainan sodan uhreille.

Kiitos KMC, näytteilleasettajart ja talkoolaiset hienosta tapahtumasta!



















Marttailua ja tulevia tapahtumia




Variskankaan Marttojen hallitus kokoontui yhdistyksen puheenjohtajan,  Tuulan luokse, suunnittelemaan tulevia tapahtumia. Samalta istumalta suunniteltiin loput kevään tapahtumat ja seuraavan syyskauden tapahtumakalenteri. Marttailtojen teemoina tulevat olemaan mm. käsityöt, leivonta, sadonkorjuu ja yritysesittely. 

Tuula oli leiponut lihapiirakoita, jotka hän oli paistanut uunissa. Lihapiirakat olivat niin maukkaita, että reseptivinkki kirjoittettiin ylös ja uunissa paistettavia lihapiirakoita tullaan syömään Variskankaan Marttojen hallituksen jäsenien kotona vielä usein.

Laitoimme esityslistan kulmaan muistiin, että Ristijärven Martat on suunnitellut kesäretkeä Heinävedelle kesäkuussa. Päätettiin kotona sitten pohtia kukin tahoillaan kesäkuun menoja, jos aikatauluihimme sopisi lähteä mukaan Ristijärven Marttojen huikean kiinnostavalle kesäretkelle.

Retken ohjelmassa on oman valinnan mukaan joko kirkkokierros tai viinikierros. Retki sisältää myös lounaan Valamon luostarissa ja iltapalan Kunnonpaikassa sekä tietenkin bussimatkan mukavassa marttaseurassa!



Ensi viikonloppuna lähdemme vappuajelulle Lahteen saakka!

Tänään satoi sakeanaan lunta ja maa on valkoisenaan. Siis normi vappusää :) Ennen lumisateita ehdin kuvata kukkanuppuja kukkapenkistä. Kevät tekee tuloaa!

Millaisia vappuviikonlopun suunnitelmia sinulla on?

Iloista vappua!

keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Porkkana-bataattisosekeitto ja Retki eväsrasia

 Kaupallinen yhteistyö: Retki Finland

Porkkana-bataattisosekeitto Kuva: Tarja Karvonen

Tällaisilla eväillä olin Rakastu retkeilyyn-ohjaajakoulutuksessa. Eväänä oli eväsrasiassa voikkuleipiä, tomaattia ja kurkkua. Ruokatermoksessa oli lämmintä porkkana-bataattisosekeittoa. Sosekeiton söin käyttäen eväsrasiaa keittolautasena. Keiton päälle laitoin raejuustoa ja kuivattua sipulirouhetta. Sipulirouheen kuljetin kätevästi eväsrasian kannessa olevassa säilytysosassa. Oo, nam, nam!


Retki eväsrasia Kuva: Tarja Karvonen



Rasioita on kaksi eri väriä; pinkki ja vihreä.

Materiaali on silikonia ja kansi muovia. Rasia on erinomainen eväiden kuljettamiseen. 3-osaisessa rasiaosassa ruoat kulkevat kätevästi omissa lokeroissaan.


Kannessa olevassa pienemmässä säilytysosassa kulkee mukana mm. ketsuppi, sinappi, dippi, salaatinkastike, kuivattu sipulirouhe tai pähkinät. Rasiassa on mukana lusikka-haarukkayhdistelmä.

Eväsrasian juju on siinä, että sen lokerot voidaan laajentaa ja kutistaa tarpeen mukaan. Kuten kurssieväskuvastani näet, on raejuustolla täytetty lokero pienempi kuin kurkuilla ja tomaateilla täytetty lokero. Myös isoimman lokeron voi kutistaa. Kun retkieväät on syöty, voi rasian kutistaa ja tällöin rasian koko on 20cm x 4 cm - eipä siis repussa tilaa vie! Ominaisuudestaan 

Mittasin lokeroiden koot täyttämällä ne vedellä. Laitoin lokeroihin vettä liki harmaata reunaa myöten. Laajennetussa koossaan on isoimman lokeron koko on 5 dl ja pienempien lokeroiden koko 2 dl/lokero.

Silikoninen eväsrasia kestää pesun tiskikoneessa. Rasia tulee laittaa tiskikoneessa ylätasolle. Rasia kestää myös ruuan lämmityksen mikroaaltouunissa.


Porkkana-bataattisosekeitto Kuva: Tarja Karvonen 



Porkkana-bataattisosekeitto


0,5 kg porkkanoita

1 iso bataatti

1 sipuli

1 kasvisliemikuutio

(valkosipulimurskaa)


Tarjoiluun kuivattua sipulirouhetta ja raejuustoa.


1. Kuori ja paloittele porkkanat, bataatti ja sipuli.




Vinkki: Bataatin kuoriminen ja paloittelu on helppoa, kun ensin leikkaat bataatin siivuiksi. Siivut on kätevä kuoria kuorimaveitsellä.


2. Laita vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. 

3. Lisää liemikuutio.

4. Kun kasvikset ovat kypsiä, soseuta sauvasekoittimella.


Tarjoile kuivatun sipulirouheen ja raejuuston kanssa.


Vinkki: Keitto pysyy lämpimänä ruokatermospullossa. Näin ruoka on heti valmista esimerkiksi retkiruokana tai lounaana työpaikalla.


Auringonpaistetta päivääsi! 


keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Marttojen matkassa pääsiäiseen (reseptejä)

 

"On aurinkoinen päivä, kun saavun tapaamaan Tarja Karvosta. Kevät tekee tuloaan, ja katseet on jo suunnattu kohti pääsiäistä, Karvosen kotona on viihtyisä, lämmin tunnelma, ja emäntä ottaa minut iloisesti vastaan."

Näin kirjoittaa Soili Koistinen Kajaanin seurakuntalehdessä. Soili kävi kotonamme jutun teon tiimoilta. Hän kirjoitti Kotiseurakuntani-lehteen artikkelin otsikolla Marttojen matkassa pääsiäiseen. 

Juttelimme marttailusta - mitä ja millaista marttailu on. Keskustelimme myös Marttojen tulevaisuuden haasteesta ja totesimme niin kirkon kuin Marttojen kärsivän vanhentuneesta imagosta. Marttojen toiminta on nykyaikaista, rentoa ja iloista meininkiä.

Soili yllättyi, kuinka elinvoimainen ja moninainen järjestö Martat ovat. Kerroin hänelle oman yhdistyksemme (Variskankaan Martat) lisäksi myös monista muista marttayhdistyksistä, kuten Anarkistimartoista (Uusimaa ja Oulu) ja Marttaherroista.

Kun kerroin pääsiäisenviettotavoistamme, kertoi Soili, että moni ei tiedä, että kirkko järjestää pääsiäisyön messuja. Napataan tämä Soilin vinkki pääsiäisen viettoomme! 

Lue artikkeli Kajaanin seurakuntalehden nettiversiosta



Soili Koistinen, Kajaanin seurakunta

Koska artikkelin teema oli marttailu ja pääsiäisen ajan ruuat, söimme keskustelun lomassa lammaspaimenen paistosta ja lampaatonta lammaspaimenen paistosta. Jälkiruuaksi teen kera nautimme persikka-rahkapiirakkaa.



Lammaspaimenen paistos 

Resepti: Martat.fi


1 kg perunamuusia
2 keltuaista

Kastike:
2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
300 g lampaanjauhelihaa
2 rkl öljyä
3 rkl tomaattipyreetä
2 rkl tuoretta, hienonnettua timjamia
1 rkl tuoretta, hienonnettua rosmariinia
2 tl worcestershire-kastiketta
1 lihaliemikuutio
4 dl vettä
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Pinnalle voi laittaa halutessaan:
1 dl raastettua parmesaania

  1. Sekoita keltuaiset perunamuusin joukkoon.
  2. Valmista kastike. Kuori ja raasta porkkanat.
  3. Kuori ja silppua sipulit.
  4. Paista jauheliha öljyssä pannulla.
  5. Laske lämpöä ja lisää joukkoon porkkana ja sipulit. Paista pari minuuttia.
  6. Lisää tomaattipyree, mausteet, liemikuutio ja vesi. Anna porista pari minuuttia.
  7. Mausta suolalla ja pippurilla.
  8. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Lusikoi päälle perunamuusi.
  9. Halutessasi ripottele pinnalle juustoraaste.
  10. Paista 225°C:sen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniisti väriä.



Lampaaton lammaspaimenen paistos

Resepti: Ruusu-unelmia.fi


Lihattoman version saat käyttämällä käsiteltyjä ja hienonnettuja metsäsieniä. 

n. 1 litra perunamuusia
1 keltuaista

Kastike:
2 porkkanaa
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1-2 rkl tuoretta, hienonnettua rosmariinia (huom. kuivattua laitetaan vähemmän)
2 tl worcestershire-kastiketta
1 kasvisliemikuutio
2 dl vettä
ripaus suolaa (suolattuja sieniä käytettäessä, huuhtelusta huolimatta, ei suolaa tarvita)
ripaus mustapippuria  

  1. valmista perunamuusi ja sekoita kananmuna muusiin.
  2. Valmista kastike. Kuori ja raasta porkkanat.
  3. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulit paistinpannulla.
  4. Laske lämpöä ja lisää joukkoon porkkana ja sienisilppu. Paista pari minuuttia.
  5. Lisää tomaattipyree, mausteet, liemikuutio ja vesi. Anna porista pari minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  6. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Lusikoi päälle perunamuusi.
  7. Halutessasi ripottele pinnalle juustoraaste.
  8. Paista 225°C:sen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniisti väriä.


Persikka-rahkapiirakka 

Lähde: Martat.fi


Pohja:
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
2 dl kevytkermaa
1 kananmuna
1/2 dl ruokaöljyä tai juoksevaa margariinia
1 prk (200 g) maitorahkaa
1 kananmuna
noin 1 dl sokeria
1 dl maitoa
1 prk säilykepersikoita

Täyte:

  1. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään kulhossa.
  2. Lisää kevytkerma, kananmuna ja öljy nopeasti sekoittaen.
  3. Levitä taikina voideltuun, pyöreään piirakkavuokaan, halkaisija noin 30 cm.
  4. Valmista täyte. Sekoita maitorahka, kananmuna, sokeri ja maito keskenään.
  5. Valuta ja viipaloi persikat. Laita persikkaviipaleet taikinan päälle.
  6. Kaada rahkaseos niiden päälle. Voit laittaa persikkaviipaleet myös rahkaseoksen päälle.
  7. Paista 200°C:ssa 20-30 minuuttia.

    Tarjoa hyvin jäähtyneenä.
Vinkki!
Persikoiden sijasta voi käyttää myös muita hedelmiä tai marjoja esim. aprikoosia tai vadelmia.




Millaisia suunnitelmia sinulla on pääsiäiseksi? Mitä teillä syödään pääsiäisenä? Millaisia ovat sinun lempipääsiäiskoristeet?

Iloista pääsiäisen aikaa!

keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

Sitrustäytekakku ja pääsiäisateria Variskankaan Marttojen tapaan


Variskankaan Marttojen pääsiäisruokakurssilla valmistettiin yhdessä pääsiäisateria. Kurssin reseptiikasta vastasi illan martta-master-chef, yhdistyksen puheenjohtaja, Tuula. Tuula oli tehnyt yhdessä Raijan, Tainan, Seijan ja Pirjon kanssa esivalmisteluja ennen illan pääsiäisruokakurssia. Näin illan aikataulu pysyi nappakana, kuten marttailloissamme tapana on ollut.






Illan aluksi Tuula kävi läpi reseptit. Sitten jakaannuimme työpareiksi ja siirryimme valmistamaan pääsiäisateriaa. Lehtikankaan seurakuntakeskuksen keittiössä ja salissa oli mahtava tekemisen meno ja meininki.  

Katso, miten herkullisen pääsiäisaterian valmistimme!


Pääsiäisateria Variskankaan Marttojen tapaan


Keltainen pääsiäiskeitto


Keittoon laitettiin porkkanaa, palsternakkaa, perunaa, bataattia, lanttua ja purjoa. Keitto maustettiin yrteillä ja valkosipulilla. Keiton salaiset ainesosat (kerron ne ihan vain näin meidän kesken) ovat viherpippurin makuinen Koskenlaskija-sulatejuusto ja ruokakerma. Kuvassa Taina onkin juuri lisäämässä ruokakermaa keittoon.


Focaccialeipä



Focaccialeipä maistui pääsiäiskeiton kera upealle. Leivän pinnalla olevat sormisuolakiteet antoivat mukavan suolaisen makupotkun ateriaan.


Pääsiäissalaatti



Pääsiäissalaattiin laitettiin salaatinlehtiä, pekonia, kananmunia, vihreää parsaa, kirsikkatomaatteja ja avokadoa. Erikseen salaatin kanssa tarjolle laitettiin salaatinkastike, pähkinärouhe ja hienonnettua punasipulia. Tällainen ruokaisa pääsiäissalaatti sopii mainiosti myös lounasruuaksi. 

Lammas- ja kalkkunalihapullia fetatäytteellä



Näiden lihapullien se juttu, on karitsan ja kalkkunanliha sekä lihapullien sisällä oleva fetajuusto. Mausteena käytettiin sitruunan kuorta, rosmariinia, mustapippuria ja valkosipulia.


Uunijuurekset ja yrttiporkkanat


Nämä sopivat täydellisesti niin lihapullien kuin lihankin kanssa tarjottavaksi. Näihin herkullisiin ja värikkäisiin tarjottaviin käytettiin perunaa, selleriä, valkosipulia, lanttua, punajuurta, palsternakkaa, punasipulia ja bataattia.  Maustamiseen käytettiin ihan simppelisti suolaa ja rouhittua pippuria. Yrttiporkkanat maustettiin pippurilla, suolalla, persiljalla ja rakuunalla. 



Pääsiäismarenkileivokset


Oi, miten olivatkaan pääsiäismarenkileivokset suussa sulavia! Marenkileivos oli kuin pieni pesä, joka täytettiin Raija-martan tekemällä lime curdilla ja vispikermavaahdolla. Leivokset koristeltiin tuoreilla marjoilla, pääsiäisnamusilla ja sitruunamelissan lehdillä.


Sitrustäytekakku 



Sitrustäytekakku rahkatäytteellä

Kakku tehdään neljän munan kääretorttupohjasta. 

Pohja

4 munaa

2 dl sokeria

1 1/4 dl perunajauhoa

3 rkl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta


Täyte


sitruunalla maustettua rahkaa

appelsiinituorejuustoa


Koristeina voit käyttää pääsiäisnamusia, hedelmiä tai syötäviä kukkia. Pääsiäisateriamme kakku koristeltiin boysenmarjoilla, tuoreilla sitruunamelissan lehdillä ja kumkvateilla.



Tee kääretorttutaikina ja levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista 225 asteessa 8 min.


Leikkaa jäähtynyt kakkupohja puoliksi - toinen puoli on pohja, toinen puoli kakun päällysosa.

Laita pohjan päälle täytettä ja laita päällysosa täytteen päälle.


Pursota tai lusikoi loppu täyte kakun päälle (voit myös käyttää kermavaahtoa).

Koristele kakku.



Mitäpä tuumaat pääsiäisateriastamme? Onko sinulla sellaisia ruokia tai leivonnaisia, joita teet erityisesti juuri pääsiäisenä?


Ihanaa viikon jatkoa!



perjantai 1. huhtikuuta 2022

Retki ensiapulaukku

 


Retki ensiapulaukku 

Kaupallinen yhteistyö: Retki Finland


Retkelle lähtiessä on hyvä olla mukana ensiapuvälineitä. Toiveenahan toki on, ettei ensiapuvälineille ole tarvetta. Retkellä varovaisuudesta huolimatta voi sattua haavereita. Nilkka saattaa venähtää liukastuessa polulla tai astuessa huolimattomasti kiven päälle. Kävellessä saattaa kenkä hiertää jalkaan rakon tai leirinuotiolla lipsauttaa puukolla peukkuun.  

Tällainen Retki-ensiapulaukku on kompaktikokoinen (22 x 16,3 x 8 cm) ja siksi mitä mainioin retkille, vaellukselle, kotiin, työpaikalle, veneeseen, ajoneuvoon ja kesämökille hätätilanteita varten. 

Retki ensiapulaukussa on 65 osaa sisältäen laajan valikoiman ensiavun tärkeimpiä helppohoitoisia ja monipuolisia perustarvikkeita. Laukussa olevilla tarvikkeilla voi elvyttää, puhdistaa ja sitoa haavoja sekä pitää autettava lämpöisenä lämpöpeitteen avulla. 

Retki ensiapulaukussa on laastareita, alkoholipyyhkeitä, antiseptisia pyyhkeitä, steriilisiä sidetaitoksia, joustositeitä, kolmioliina, ihoteippiä, perhoslaastareita, elvytyssuoja, lämpöpeite, kumikäsineet, sakset, pinsetit, hakaneuloja ja pumpulipuikkoja. Näillä tarvikkeilla pystyy antamaan hätäensiapua monenlaisissa haavereissa. 

Ensiapulaukku on täydellinen tuliainen mökille ja hyvä lahja ihan kenelle tahansa!


Koli, syksy 2021 Kuva: Tarja Karvonen


Luonto tarjoaa ympäri vuoden ikimuistoisia kokemuksia, 
joihin kiireellä ja sähköposteilla ei ole mitään asiaa.


Nautitaan viikonlopusta!