sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Iltapäiväteellä Teehuone Tsaikassa. Teeuutuudet lämmittävät oivallisesti näillä vappukeleillä :)


Olin perjantaina Iltapäiväteellä Tsaikassa. Tsaikan Inna kutsui sähköpostilla Tsaikka-ystävät ex tempore kuuntelemaan Ylen Radioteatterin Lu Yun Teekirja-kuunnelman ja samalla maistelemaan kevään ja kesän teeuutuuksia.


Kuunnelman kautta pääsimme teen pyhimys Lu Yu saattamana 700-luvun Tang-dynastian Kiinaan. Lu Yu oli vanhempiensa hylkäämä orpo poika, joka kasvoi luostarissa. Suojelijoidensa avulla hänelle kehittyi tarkka vainu teelle, minkä ansiosta hän nousi sosiaalisessa hierarkiassa.

Lu Yun kirjoitti elämäntyönään ensimmäisen kattavan ohjekirjan teen kasvattamisesta, valmistamisesta ja nauttimisesta. Ohjekirjan kirjoittaminen kesti 20 vuotta, mikä aikana oli Lu Yun mukaan "ohikiitävä virta". Ohjekirjan kirjoittamisen takia Kiinan keisari nimitti hänet teen pyhimykseksi, jona hänet tänä päivänkin tunnetaan, vaikka hän ei nimitystä vastaanottanutkaan.

Janne Saarakkalan käsikirjoittamasta ja ohjaamasta Lu Yun Teekirja -aistimatkasta voit lukea tarkemmin Yle Areenasta. Kuunnelma on kuunneltavissa vielä kolme päivää.


Teeuutuuksista maistelimme seuraavia: Sencha Fuji (matcha), Osmanthus (vihreätee; sanotaan lievittävän yskää), Aamurusko (mustatee; rommia ja kermaa), Porkkanakakku (hauduke; katso kuva alla) ja Kesäunelmia (valkean ja vihreän teen sekoitus).

Iltapäiväteelle osallistujat löysivät omat suosikkinsa maisteltavina olevista teeuutuuksista. Joku piti erityisesti Sencha Fujista, toinen Aamuruskosta, kolmas Kesäunelmasta - kaikille maistelussa oleville teeuutuuksille löytyi omat kannattajansa. Lu Yuta siteeraten "suu on ylin tuomarimme".


Porkkanakakku –hedelmähaudukeessa raaka-aineina on perinteiset porkkakakun ainekset ilman sokeria ja jauhoja.


Tsaikan seuraavia tapahtumia ovat:
1.5. 11-14 Vappubrunssi – venäläinen kattaus
14.5. 10-12 Äitienpäivän joogabrunssi
17.5. 18-20.30 Hyvinvointi-ilta vol.2

Lisätietoja tapahtumista löydät Tsaikan FB-sivulta .


Kuvissa olevat pannut ovat myynnissä Teehuone Tsaikassa.

Lu Yu: "Kun maistat seuraavan kerran teetä, minä ajattelen sinua. Ja tulen ajattelemaan tästä lähtien aina, kun huulesi koskettavat teemaljaa".

perjantai 28. huhtikuuta 2017

Kotoilua keittiössä: Hyvää mustikkapiirakka -päivää!


Tänään on syöty suut sinisenä mustikkapiirakkaa. Syödään yhdessä -hanke ja kumppanit kutsuvat kaikki piirakkapöytään. Syödään yhdessä on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa ja lisää voit lukea juhlavuoden sivuilta nimellä mustikkapiirakkapäivä.

Siispä Suomi 100 -juhlavuoden merkeissä leipasin tänään mustikkapiirakan. Ohjeen olen saanut tyttären kummilta Ritvalta. Ohje on alun perin raparperipiirakan ohje, mutta tätä voi tehdä esimerkiksi mustikoista tai puolukoista. Ja mitäpä puolukoista ei minun mielestäni voi tehdä, että terveisiä taas kerran sinne työpaikan kahvihuoneeseen ;)


Marjapiirakka

Pohja

150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Lisää muna hyvin sekoittaen.
3. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan.
4. Levitä pyöreän vuoan pohjalle, nosta hiukan reunoja esim. kahvilusikalla reunan myötäisesti vetäen. Reuna leviää uunissa.

Täyte


0,5 dl raparperinpaloja/puolukoita/mustikoita
1 tlk kermaviiliä
1 muna
2-3 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria

5. Sekoita kermaviili, sokerit, muna ja raparperinpalat/puolukat/mustikat.
6. Levitä tasaisesti vuokaan taikinan päälle.
7. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.

Vinkki 1: Pakastemustikoita käytettäessä tulee täytteestä löysää -> sekoita jäisten pakastemustikoiden sekaan n. 1-2 rkl perunajauhoa.
Vinkki 2: Kermaviilin tilalla voit käyttää myös rahkaa.

Hyvää mustikkapiirakkapäivää!

keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Kässämarttailua kotona kulttuuripitoisen päivän jälkeen :)


Päivällä työn myötä pääsin kulttuurielämyksen pariin. Kävimme katsomassa Kajaanin seurakunnan ja Kajaanin Kaupunginteatterin yhteistyössä toteuttaman Unelmia -musiikkinäytelmän. Taivalsin Kajaanin Kaupunginteatterin Sissilinnaan läpi räntäsateen ja loskan. Aamullahan ikkunasta avautui nimittäin talvinen maisema - lunta oli jopa enemmän kuin sunnuntaina!


"Unelmia on lempeä musiikkinäytelmä nuorten erilaisista elämän unelmista, tästä hetkestä, toivosta, ystävyydestä ja rakkaudesta." - lause tiivistää näytelmän sisällön, mutta katsomalla näytelmän näet eri näkökulmia ja sävyjä näistä teemoista. Näytelmä on kovatasoinen nuorten näyttelijöiden esitys! Näytelmästä voit lukea lisää Kajaanin teatterin Kajaanin Kaupunginteatterin sekä Kajaanin Seurakunnan sivuilta.

Esityksiä on vielä seuraavasti: to 27.4. klo 12 ja klo 19, la 20.5. klo 14 ja klo 18, su 21.5. klo 14 ja klo 18 sekä ma 22.5. klo 12 ja klo 18. Suosittelen käymään katsomassa!


Illalla kulttuurillinen elämänmeno jatkui Kajaanin Runoviikon talkoolaisten illassa. Tapasimme tässä ensimmäisessä talkoolaisillassa jo aiempina vuosina tutuiksi tulleita runoviikkoystäviämme. Illan aloitti Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto runoesityksellä. Tapaamisessa sovimme yhdessä mm. talkootehtävistämme ovimiehinä tai tilaisuuksien emäntinä/isäntinä. Runoviikosta voit lukea lisää tapahtuman uusilta sivuilta osoitteessa www.runoviikko.fi.


Kulttuuripitoisen päivän jälkeen kässämarttailin kotona ja virkkasin säilytyspurkin suojuksen.

Lankakorissa oli virkkuulangan jämä, jonka nimeä en muista ja jonka vyötettä en ole huomannut kerän sisälle laittaa. Sovelsin Novita Knits -ohjetta koristani löytyneen langan mukaan. Ohjeen löydät osoitteesta https://www.novitaknits.com/fi/fi nimellä Virkattu säilytyspurkin suojus ja kansi Novita Kartano.

Ohje on siis tehty Kartano langalle, mutta toimii mielestäni myös ohuemmallekin langalle. Työ aloitetaan virkkaamalla ensin pohja pylväillä. Koska sovelsin ohjetta, sovitin virkkaamaani pohjaa purkin pohjaan. Kun olin virkannut pohjaosaa hieman yli purkin reunojen, aloitin pitsin virkkaamisen. Ohjeessa on myös purkille kannen suojuksen ohje, jonka virkkaamisen jo aloitin. En ole kuitenkaan aivan varma haluako käyttää suojusta purkissa vai jätänkö purkin metallikannen originaliin muotoonsa :)

maanantai 24. huhtikuuta 2017

Kotoilua keittiössä; leivoin kanteleensoittajien kevätkonsertin kahvioon sitruunamuffinsseja


Keväänmerkki on Kainuun Musiikkiopiston kanteleensoittajien kevätkonsertti. Sää sunnuntaina aamulla oli varsin mykistyttävä - lumisade oli peittänyt maan valkoiseen peitteeseen ja vuodenaika näytti vahvasti aivan muulta kuin keväältä! Päivän mittaan lumisade väistyi ja iltapäivällä konsertin aikana lumen alta oli paljastunut kevään ensimmäiset kukat pihallamme.


Konsertissa kuulimme 17 kappaletta, joita esitti yhdeksän kanteleensoittoryhmää. Opettaja Eeva-Maria Nivalainen on opettanut ja tsempannut koko kevätlukukauden oppilaitaan niin kevätkonserttiin kuin osaa oppilaista lisäksi myös myöhemmin kevään aikana Kaustisella pidettävään kantelekilpailuun. Kainuun Musiikkiopistosta voit lukea lisää tästä.

Kahviossa oli tarjolla mokkapaloja, sitruunamuffinsseja, kahvia, teetä ja mehua. Olemme jo useamman kerran pitäneet konsertin väliajalla kahvitarjoilua ja nyt voin todeta luoneemme Kaukametsän Koutasaliin mahtuvan katsojamäärän nopeasti vetävän kahvion! Kahviosta saatu tuotto käytetään Kainuun Musiikkiopiston kanteleensoittajien kilpailumatkan tukemiseen. Konsertin yhteydessä pidetyn perinteisen ja vankan suosion saaneen herkkukoriarpajaisten tuotto käytetään Kajaanin Seudun Kanteleyhdistyksen kanteleleirin järjestämiseen.

Sitruunamuffinssit


Raaka-aineet

100 g margariinia 
1½ dl sokeria

3 munaa

3 dl vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhetta 
1 tl vaniliinisokeria

½ -1 sitruunanmehu (maun mukaan) 

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Ota margariini huoneen lämpöön pehmenemään ennen leipomista -> vatkautuu vaahdoksi vaivattomasti :)

Lisää kananmunat margariinisokerivaahtoon - sekoita jokaisen kananmunan lisäämisen jälkeen.

Sekoita keskenään kuivat aineet (vehnäjauho, leivinjauhe, vanilliinisokeri) ja sekoita puolet seoksesta taikinaan.

Lisää puristettu sitruunanmehu. Tästä sitruunanmehun määrässä on monta "koulukuntaa". Jotkut laittavat 2 rkl, toiset 1,5 sitruunanmehut ja kaikkea siltä väliltä - jokainen oman maun mukaan. Sitruunamuffinsseihin voi lisäksi laittaa sitruunankuoriraastetta (sitruuna pestään hyvin ennen kuorimista ja vain keltainen osa käytetään).

Sekoita taikinaan loput jauhoseoksesta.

Annostele taikina muffinssivuokiin jättäen noin 1/3 kohoamisvaraa. Itse laitan vuoat muffinssipellille, niin muffinssit eivät lörpsähdä paistaessa. Tämän taikinamäärä riittää 12 muffinssiin.



Sitruuna on nyt kausituote - mitäpä, jos leipoisit sitruunamuffinsseja!

perjantai 21. huhtikuuta 2017

Kotoilua keittiössä: perjantain pätkismuffinssit


P niin kuin perjantai ja pätkismuffinssit - siitä se ajatus sitten lähti :)

Tarvitset:

200 g margariinia
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

3 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoa
3 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta

3 rkl maitoa

1 pussi pätkiksiä

Kuorruteeseen tarvitset:

kaakaojauhetta
200 g vaniljatuorejuustoa
2 rkl voita
1-2 dl tomusokeria tai maun/rakenteen mukaan


1. Vatkaa huoneenlämpöinen (=vatkautuu helpommin) margariini ja sokerit vaahdoksi.

2. Lisää sokerimargariinivaahtoon munat yksitellen - vatkaa yksi kerrallaan taikinan sekaan.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan siivilän läpi (ei tule paakkuja).

4. Lisää maito ja sekoita.

2. Asettele vuoat muffinssipellille (pysyy paremmin muodossaan, eikä lörpsähdä) ja täytä jokainen puolilleen. Paina jokaiseen vuokaan keskelle pätkis ja peitä vuoka melkein täyteen (kohoavat uunissa).

3. Paista 10-20 minuuttia 200 asteessa. Paistoaika riippuu muffinssien koosta.

4. Muffienssien jäähtyessä valmista kuorrute vatkaamalla kaikki kuorrutteen ainekset sekaisin.

5. Levitä lastalla tai pursota kuorrutetta jäähtyneille muffinseille. Leikkaa pätkis viistosti poikki ja laita muffinssin päälle koristeeksi.


Hyvää, pätkismuffinssin makuista, viikonloppua!


Lopuksi kasvutarina kuvan muodossa - pääsiäisruohon kasvatus luonnistuu ;)


maanantai 17. huhtikuuta 2017

Pääsiäisloman kuvapäiväkirja


Pääsiäinen ja pajunkissat <3


Pääsiäisloman ensimmäinen kauppareissu - kyllä näillä loman alkuun pääsi :)


Näistä raaka-aineista valmistui...


...tällaisia herkkuja.

Lisää näistä töhnämunista voit lukea aiemmasta postauksestani Kotoilua keittiössä: tein tämän vuoden pääsiäisvillitystä - töhnämunia!


Marttaystäväni laittoi ortodoksikirkon yöjumalanpalveluksesta pääsiäistervehdyksen "Kristus nousi kuolleista. Totisesti nousi! Hyvää pääsiäistä!".

Kuvassa olevan ikonin olen saanut ystävältäni Sarilta <3




Martta keväthangilla pääsiäispupun jalanjäljissä.


Kokkolassa marttaturisti kuvasi kaikkea kaunista - vaikka olikin niin nolo takapenkillä matkustavien teinien mielestä.

Aurinko paistaa - elämä hymyilee ja niin minäkin.


Kokko MC ry:n MP-näyttelyssä motoristimartta huumaantui kiiltävästä kromista ja hienoista pyöristä. Motoristimartta kuuli maantien kutsun. Matka taittui kuitenkin vielä autolla.


Kalajoen Hiekkasärkät. Fb:ssä tämän kuvan nähdessään ystäväni Virpi tuumasteli, että ei ole vielä ihan rantsukelit. Kyllä näytti vielä jonkin aikaa menevän, että päästään uimasilleen.


Raahen vanha kaupunki on kaunis!


Pääsiäistipun jäljillä Raahessa.


Raahelaista tuulivoimaa.


Koukutuin kukkopannulappuihin.

Voit lukea lisää aiemmasta kirjoituksestani eli Pääsiäisvirkkausvinkki: kukkopannulaput


Hyvää Pääsiäistä!

perjantai 14. huhtikuuta 2017

Kotoilua keittiössä: tein tämän vuoden pääsiäisvillitystä - töhnämunia!


Tein supersuosittuja töhnämunia eli töhniksiä! Ystäväni Tiina Puolangalta kertoi useampaan kertaan tästä pääsiäisherkusta ja viimeisen sysäyksen sain K-Citymarketin sähköpostimainoksesta.

Suklaamoussella täytetyt suklaamunat


Raaka-aineet ovat varsin yksinkertaiset ja herkulliset:

1 tlk vispikermaa (tarvittaessa laktoositonta)
100 g tummaa leivontasuklaata
8 kpl suklaamunaa (käytin Kindermunia)
nonparelleja

Valmistus

1. Mittaa 1/2 dl kermaa ja paloiteltu suklaa kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä noin 30-asteiseksi.


2. Vatkaa loppu kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt suklaa kermavaahdon joukkoon ja lusikoi seos pursotinpussiin. Alkuperäisessä ohjeessa moussen annetaan jähmettyä jääkaapissa noin 1/2 tuntia, mutta onnistui ilman jääkaappivaihettakin.


3. Kasta veitsi kuumaan veteen ja kuivaa se. Leikkaa suklaamunista varovasti hattu irti kuumalla veitsellä ja nosta yllätys pois.


4. Pursota suklaamousse suklaamunien sisälle ja koristele nonparelleilla.

Kipinkapin ostamaan tarvikkeet ja töhnämunia tekemään!

Töhnämunien alkuperäinen ohje löytyy Mitä tänään syötäisiin? -sivuilta.

keskiviikko 12. huhtikuuta 2017


Osallistuin maanantaina Kainuun Marttojen järjestämään hygieniaosaamiskoulutukseen. Koulutukseen osallistui aktiivimarttoja Variskankaan Martoista ja Kajaanin Martoista.


Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja ja kotitalousasiantuntija Kaino Kinnunen piti ensin hygieniaosaamiskoulutuksen ja sen jälkeen osaamistestin. Kainuun Marttojen sivuille pääset tästä.

Tässä muutamia poimintoja maanantaina oppimastamme:

Työntekijä, joka työskentelee elintarvikehuoneistossa ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita tarvitsee hygieniaosaamistodistuksen ns. hygieniapassin.

Hygieniaosaamisesta säädetään elintarvikelaissa. Lain mukaan hygieniapassi (osaamistodistus) on voimassa toistaiseksi. "Toistaiseksi voimassa" oleva tarkoittaa, että hygieniapassi on voimassa siihen asti, kunnes tilanne kenties joskus lainsäädännön muutoksella muutetaan ja hygieniapassille mahdollisesti näin asetetaan jokin tietty voimassaoloaika.

Saastumisella (kontaminaatio) tarkoitetaan minkä tahansa vaaraa aiheuttavan tekijän joutumista elintarvikkeeseen. Vaara voi olla kemiallinen (esim. korvasienessä oleva myrkky, ympäristömyrkyt, tuotantoeläinten lääkejäämät), fysikaalinen (esim. pöly, laastari, multa, lasinpala, nappi, lävistyskoru) tai biologinen (esim. elintarvikkeissa lisääntyvät tuholaiset, ulkona elävät hyönteiset, mikrobit).


Kaikissa pakatuissa elintarvikkeissa tulee olla päiväysmerkintä. Parasta ennen -päiväykseen saakka tuote säilyttää oikein säilytettynä sille tyypilliset ominaisuutensa. Tuotetta saa pitää myynnissä ja käyttää päiväyksen jälkeen. Kuvassa päiväysmerkintä kananmunakennosta.


Biologisesti helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin tulee merkitä viimeinen käyttöpäivä. Tuotetta ei saa myydä eikä käyttää tämän päivän jälkeen. Kuvassa maitopurkissa olevista päiväysmerkinnöistä.

Myös asiakkaat voivat seisovassa pöydässä tai itsepalvelupisteissä saastuttaa tuotteita. Tätä riskiä voidaan vähentää suojaamalla tuotteita kansilla, pisarasuojuksia, varaamalla riittävästi ottimia ja järjestelemällä tuotteet ristisaastuttamista vähentävästi. Jokaisen asiakkaan tulisi itse huolehtia, että tarjoiluastiaan tippunut otin viedään pesuun ja tilalle otetaan puhdas otin. Voimme vain kuvitella, että millainen määrä mahdollisia taudinaiheuttajia ottimessa loppujen lopuksi voi olla.

Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden säilytyksessä tulee noudattaa seuraavia lämpötiloja:

Kuva Ruokatieto Yhdistys ry:n sivuilta olevasta Lupa kokata Elintarvikehygienian perusteet -materiaalista. Materiaali soveltuu elintarvikehygienian opetukseen osana peruskoulun ja lukion valinnaisia kursseja. Lupa kokata -materiaalin pohjalta on mahdollista suorittaa elintarvikevirasto Eviran virallinen hygieniaosaamistodistus. Ruokatieto Yhdistys ry:n sivuille pääset tästä.

Suosittelen hygieniaosaamiskoulutusta kaikille - ja ehdottomasti kaikille, jotka ovat järjestämässä eri tilaisuuksien kahvitteluja sekä muita tarjoiluja!

lauantai 8. huhtikuuta 2017

Marttailua Kainuun Marttojen kevätkokouksessa


Anna-Maija Jauhiaisen kevätkokouksessa ostama kranssi. Kranssi on tehty Kainuun Marttojen kässäkahvilassa, joka on kaikille avoin. Voit lukea kässäkahvilasta tarkemmin klikkaamalla TÄSTÄ.

Olin Karjalaisen Raijan kanssa Variskankaan Marttojen edustajina Kainuun Marttojen sääntömääräisessä kevätkokouksessa. Variskankaan Martoissa on 60 jäsentä ja siksi saimme piirin kokoukseen kaksi virallista edustajaa. Olin kokouksessa myös opiskelijan roolissa - taitoavain I opintojen järjestötuntemusosiossa on tehtävänä osallistuminen piirin tai Marttaliiton kokoukseen tai koulutustilaisuuteen.

Kokouksessa oli paikalla 14 virallista kokousedustajaa, 5 hallituksen jäsentä, 7 aktiivijäsentä ja 2 toimihenkilöä. Kainuun Marttojen yhdistyksiä ovat Alajärven Martat, Hyrynsalmen Martat, Kajaanin Martat, Kuhmon Hanka-Martat, Kuluntalahden Martat, Lentiiran Martat, Paltamon Martat, Paltaniemen Martat, Puolangan Martat, Purolan Martat, Ristijärven Martat, Sotkamon Martat, Suomussalmen Martat ja Variskankaan Martat - yhteensä siis 14 yhdistystä.


Martat antoivat Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja/kotitalousneuvoja Kaino Kinnuselle Kyllikki Rytkösen huovuttaman kranssin. Kyllikki on ollut kässäkahvilassa opettamassa ja ohjaamassa huovutustöiden tekemistä martoille.

Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset kevätkokousasiat; hyväksyttiin edellisen vuoden toimintakertomus, vahvistettiin tilinpäätös ja myönnettiin vastuuvapaus tilivelvollisille. Kokouksessa valittiin piirin hallitukselle puheenjohtaja. Puheenjohtajaksi valittiin Riitta Leinonen Ristijärveltä.


Anna-Maija Jauhiaisen kokouspäivän ostoksia nämäkin kässäkahvilassa huovutetut ruusu ja lintunen.

Kokouksen jälkeen oli "Parasta perunasta - arkeen ja juhlaan" -ketjukoulutus. Koulutuksessa saimme tietoa perunan monipuolisuudesta ruoanvalmistuksessa ja perunan ravitsemuksellisista eduista. Koulutus on osa Marttaliiton Suomi 100 -teemaa ja tarkoituksena on nostaa peruna takaisin kunniapaikalle. Ketjukoulutus tarkoittaa, että tilaisuuteen osallistuneet martat voivat järjestää marttayhdistystensä kanssa omilla paikkakunnillaan perunatapahtumia ja -tilaisuuksia, esimerkiksi järjestämällä perunakurssin tai ottamalla porinaillan keskusteluteemaksi perunan - puhutaan siis potusta :)


Kotitalousneuvoja Maire Klemetti aloitti koulutuksen runolla:

Peruna on pyöreä
peruna on soikea
peruna on ruoka ihan oikea.
Perunan kun suuhun vie
sille alkaa pitkä tie
vatsassa sen paras paikka,
eikös lie.
Hei, hei, peruna!


Talkoolaiset olivat tulleet aikaisin aamulla valmistamaan kokousväelle perunamaistiaisia. Kiitos talkoolaisille tarjoiluista! <3






Tarjolla oli perunapuuroa,


lammaspaimenen paistosta,


peruna-kesäkurpitsaröstejä jugurttikastikkeella,


pieniä perunalettuja ja savusiikamoussea,


jälkiruokana perunavoitaikinasta tehtyjä omenaleivoksia sekä puolukkapöperöä.

Arvannette varmaan, että tämän vuoden aikana kirjoittelen blogiini useamman kerran perunasta - olenhan nyt ketjukoulutuksessa napannut perunatietoutta eteenpäin heitettäväksi :)