lauantai 28. tammikuuta 2023

Aktivistin käsityö, marttabingo ja raitasukat

Kuva ja patalappu: Tarja Karvonen

Martoista tulee eduskuntavaalien lähestyessä käsityöaktivisteja. Martat viestittävät kampanjallaan eduskuntavaaliehdokkaille, että Suomi on sitoutunut kansainväliseen sopimukseen, jolla pyritään rajoittamaan maapallon keskilämpötilan nousu 1,5 asteeseen vuosisadan loppuun mennessä.  

Käsityöaktivismi 

  • on tapa ilmaista yhteiskunnallisia mielipiteitä ja pyrkiä vaikuttamaan asioihin luovilla ja näyttävillä käsitöillä
  • ei noudata mitään rajoja tai raameja
  • toteutetaan itselle tärkeiden arvojen pohjalta, yksin tai yhdessä ryhmän kanssa.
  • Käsityöaktivismin keinoilla sellaisetkin henkilöt, jotka muuten eivät saa ääntään kuuluviin, voivat saada poliittista näkyvyyttä. (Martat.fi)

Kuva: Tarja Karvonen

 Kirjotun 1,5v asteen merkin lisäksi patalappuun kiinnitetään Marttojen terveiset. Patalaput annetaan oman alueen eduskuntavaaliehdokkaalle tai muulle päättäjälle. 

Marttojen kampanjan kuvia jaetaan somessa tunnisteilla #eduskuntavaalit2023 #martat.


Aktivistin patalappu

Pirjo Kuisman laatima ohje käsityöaktivismipatalappuun on Marttojen sivuilla.

Patalapun tekemiseen tarvitaan kirjontapohja ja -lankaa, kanavaneula tai silmäneula ja sakset.

Kuva: Tarja Karvonen

Kirjo viesti 1,5º kankaalle. Jätä kuvion ympärille tyhjää tilaa. Taita reunat ja kirjo reunaan Pirjon ohjeen mukaan pykäpistoja tai etupistoja, kuten minä kirjoin. Ompele kirjontatyö kiinni patalappuun. 


Kuva: Martat.fi, ohje Pirjo Kuisma

Patalappuja virkaten ja neuloen


Kuvan patalappujen ohjeet löytyvät blogini arkistosta.




Kuva: Rauman Avainmartat ry:n Instagram julkaisusta

Rauman Avainmartat marttabingo

Rauman Avainmartat kertoivat Instagramissa, että he ovat startanneet marttayhdistyksensä kevätkauden. Tämän kunniaksi he julkaisivat oman MARTTAILUBINGON. 

Rauman Avainmartat toteavat, että mikä sopisikaan paremmin yhteen kuin marttailu ja bingo. He kysyvät, kuka lähtee mukaan bingoilemaan. Vastaukseni on minä! Mikä on sinun vastauksesi?

#avainmarttabingo #raumanavainmartat #marttailubingo2023 


Kuva ja sukat: Tarja Karvonen

Raitasukat

Tämän viikon neulomukseni on ollut Heidin (@madebyheikkula) raitasukkalaatikko2023-haasteen innoittamana raitavillasukat. Neuloin harmaat villasukat vihreillä ja oransseilla raidoilla. Pohjavärinä käyttämääni harmaata lankaa ostin uuden kerän, mutta vihreät ja oranssit raidat ovat kerien loppuja.

Raitavillasukkien neulominen on lystiä! Raitojen leveyksien, tiheyden ja värien sommittelussa on vain mielikuvitus rajana. 

#raitasukkalaatikko2023

Mitä sinun viikkoosi on kuulunut? Oletko tehnyt käsitöitä? Joko olet hankkinut siemenpusseja taimikasvatusta varten?

Rentouttavaa viikonloppua ja passelin vauhdikasta tulevaa viikkoa!

lauantai 21. tammikuuta 2023

Puolukkarahka ja raitavillasukat

 


Vuoden 2023 luonnontuotteet

Marttaliitto ja Arktiset Aromit ry ovat valinneet vuoden 2023 luonnontuotteiksi marjoista puolukan, sienistä haaparouskut ja yrteistä poimulehden. Luonnontuotteiden valinnan tavoitteena on lisätä tietoisuutta luonnontuotteista ja lisäämään luonnontuotteiden keruuta ja käyttöä. 

Luonnontuotteet ovat ravintorikasta ja ilmaisia raaka-aineita ruokapöytään. Marja- ja sieniretket sekä yrttien kerääminen on mitä parhainta hyötyliikuntaa ja treeniä eri lihasryhmille. 




Puolukkarahka


2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (jos käytät vispikermaa, niin sekoita joukkoon 1 tl vaniljasokeria)

2 purkkia rahkaa 

3-4 dl puolukoita (tai puolukkahilloa tai puolukkasurvosta)

sokeria oman maun mukaan, esim 0,5 dl 

2 tl vaniljasokeria


Jos  käyttää puolukkarahkaan puolukkahilloa. Tällöin jäävät puolukat ja sokeri pois raaka-ainelistasta.


Valmista näin

1. Vaahdota vaniljakastike vatkaimella.

2. Lisää puolukat vaahdottamisen loppu puolella.

3. Kun vaniljakastike on vaahtoutunut ja puolukat rikkoutuneet, lisää sokerit.

4. Lisää rahka ja sekoita.

Laita rahka tarjoiluastiaan tai jälkiruokakulhoihin. Koristele puolukoilla. 

Vinkki: Kierittele koristeeksi tulevat puolukat tomusokerissa. 

                                                     Kuva: Arktiset Aromit ry:n nettisivu

Luonnontuotekalenteri 2023

Artiset Aromit -nettisivuilla on vuoden 2023 kalenteri, jossa komeilevat vuoden luonnontuotteet puolukka, haaparouskut ja poimulehti. Tulosta Luonnontuotekalenteri 2023 kalenteri itsellesi täältä.



Raitavillasukat, #raitasukkalaatikko23

Olen neulonut raitavillasukkia. Työkaverini, Heidi, on tehnyt Instagram-profiilissaan villasukkahaasteen, jossa hän haastaa neulomaan raitavillasukkia. Haastajana on siis @madebyheikkula

Heidin ohjeet haasteestaan on tässä:

"Haasteessa ei ole muita sääntöjä, kuin neuloa raitasukkia. Voit neuloa yhden sukan tai sukkaparin tai puolitusinaa tai tusinan, ihan mikä sinusta hyvältä tuntuu!


Toivon, että käytät postauksissasi tunnistetta #raitasukkasukkalaatikko23 jotta minä ja muut neulojat voidaan inspiroitua ihanista raitasukista. Tunnisteen käyttö on toivottavaa myös siksi, että vain tunnistetta käyttämällä olet mukana arvonnoissa, joita järjestän ensi vuoden aikana satunnaisesti fiiliksen mukaan. Yhden arvonnan tulen suorittamaan marraskuussa, jolloin palkintona on minijämälanka -joulukalenteri. Instagram ei ole mukana arvonnoissa.


Voit osallistua haasteeseen keskeneräisellä projektilla, voit postata kuvia ideoista/suunnitelmista, keskeneräisestä sukasta tai valmiista sukasta/sukista. Kaikki käy!"
Olen ajatellut, että neulon tämän vuoden aikana erilaisia raitasukkia, joihin käytän lankalaatikoissa olevia lankakerien loppuja ja jämälankoja. 
Mikä on sinun lempipuolukkareseptisi? 
Mahtavaa tammikuun jatkoa!

perjantai 13. tammikuuta 2023

Marttabujo 2023 ja neulottu bujopussi


Bujoilu - marttabujo

Sain kipinän bujoiluun Minskun Silmukoita-blogipostauksesta ja hänen päivityksistään Facebookissa ja MinskuKnits YouTube-kanavalla. Minsku kutsuu kaikki mukaan tekemään omaa käsityöbujoa. Bujo eli Bullet Journal on itse tehty kalenteri ja päiväkirja, johon voi liittää erilaisia listoja, muistiinpanoja ja tilastoja. 

Olin aiemminkin miettinyt, josko aloittaisin bujoilun, mutta aina se oli jäänyt. Nyt tartuin Minskun innostamana viimeinkin tuumasta toimeen ja kipitin kirjakauppaan ostamaan tarkoitukseeni sopivan tyhjän kirjan. 

Kirjakaupassa tapasin Heidin (@madebyheikkula) ja hän vinkkasi, että Leuchtturmin bujokirjoja on tarjouksessa. Kirjan sivuilla on pisteitä ja näin viivojen, taulukoiden ja ruudukoiden tekemiseen. Bujoiluun sopii ihan mikä tahansa vihko, mutta hyppäsin suoraan heti syvään päähän ja aloin "välineurheilemaan". 

Käytän bujoni tekemiseen lyijykynää, värikyniä ja leimasimia. Lisäksi somistan sivuja tekemilläni piirroksilla, erilaisilla tarroilla ja tulostamillani valokuvilla. 





Minskun vinkkaama käsityöbujo laajentuu minulla MARTTABUJOKSI. Olen tehnyt nyt bujooni tammikuun kuukausikalenterin, jokaisesta viikosta oman aukeaman. Piirrän ja kirjoittelen bujoon käsityöjutut (esim. suunnitelmat, ideat, tehdyt käsityöt ja ostetut materiaalit). Lisäksi laitan ylös päivän tärkeimmät tapahtumat, parhaat reseptit, tekemäni leipomukset ja ruuat, puutarhakuulumiset ja erilaiset tilaisuudet. Bujooni on tekeillä sivu, johon laitan Variskankaan Marttojen marttaillat ja muuta asiat. 

Minä tykkään listoista ja niitähän bujostani tulee löytymään. Kirjoitan listoihin muistettavat asiat ja tehtävät, jotka pitää muistaa tehdä (to do-listat). Kun kirjoitan muistettavat asiat tai tehtävät hommat listoiksi, ei niitä tarvitse yrittää pitää mielessään. 




Neulottu bujopussi

Kuljetan välillä bujokirjaa mukanani repussa ja siksi neuloin kirjani suojaksi bujopussin. Lankoina käytin vihreää Novitan 7 Veljestä. Raidan neuloin marttamaisen reippaalla Novitan Marttaraita-langalla.

Tässä on tekemäni bujopussin ohje:

Luo 54 silmukkaa ja neulo sileää neuletta kirjan yläreunaan saakka. 

Neulo yläreunaan haluamasi mittainen osuus resoria (1o, 1n). 

Päättele työ oikein silmukoin nurjan puolen kerroksella. Kun valmiin työn reuna taitetaan, näkyy reunan päättely sievästi oikein silmukoin pääteltynä reunana.

Taita neule oikeat puolet vastakkain. Ompele sivusauma ja pussin alareuna kiinni. 

Päättele langanpäät.

Käännä pussi oikein päin. Taita pussin resoriyläreuna.

Virkkaa kiinnityslenkki. Kiinnitä se takaosan yläreunaan. 

Ompele nappi etuosan yläreunaan. 




MinskuKnits YouTube-video

MinskuKnitsin Minsku kävi maanantaina Variskankaan Marttojen kässämarttaillassa. Neuloimme ja juttelimme samalla mm. käsitöiden tekemisestä, työn alla olevista käsitöistä, bujoilusta ja marttailusta. Katso MinskuKnitsin YouTubevideosta, olenko välineurheilija neulepuikkojen vai bujokirjojen suhteen - vai ehkä molempien :D

Onko bujoilu sinulle tuttua? 

Mahtavaa viikonloppua!




sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Kirjoneulehame

On joululoman viimeinen päivä ja huomenna alkaa arkinen aherrus. Paluu normaaliin arkiseen aikatauluun sujuu pehmeästi, sillä maanantai iltana, työpäivän jälkeen, on Variskankaan Marttojen kirjastokässäilta.

Joululomalla ovat neulepuikot heiluneet joka päivä. Olen neulonut mm. villasukkia, kaulurin ja neulehameita. Neulehameet, pyllyttimet, ovat olleet tämänkin talven suosikkiasuni. Neulehameiden suunnitteleminen ja neulominen ovat vieneet minut ihan mennessään. Erilaisia neulehameita minulla taitaa olla jo vaikka joka viikonpäivälle omansa. 

Tässä on ohje suunnittelemaani neulehameeseen. Lankoina käytin Novitan 7 Veljestä kallio väristä lankaa (nro 048) ja lankalaatikostani Novitan 7 Veljestä lankakerien loppuja. Tässä mallissa on kuutta eri väriä, jotka voit korvata omasta lankalaatikoistasi löytyvillä lankakerien lopuilla.




Neulehame (©Tarja Karvonen, 2023)

Hame neulotaan helmasta vyötäröön. 

Luo 200 silmukkaa.

Neulo 13 kerrosta resoria suljettuna neuleena (1 oikein takareunasta neuloen, 1 nurin). 

Jatka kirjoneuleena kuvioiden ohjeiden mukaan.

Neulo viimeisen kuvio-ohjeen (kuvio 6) jälkeen 30 kerrosta oikein. Tarkista sovittamalla, mikä on sinulle sopiva ja mieluinen hameen pituus. 


Ohjeessa käytetyt värit





Kuvio 1. osa (kerrokset 1-10)



Kuvio 2. osa (kerrokset 11-21)



Kuvio 3. osa (kerrokset 22-31)



Kuvio 4. osa (kerrokset 32-40)



Kuvio 5. osa (kerrokset 41-50)



Kuvio 6. osa (kerrokset 51-59)



Vyötärölle neulotaan resoria (1 oikein, 1 nurin). Kuminauhakuja neulotaan tässä neulehameessa käyttäen isompia neulepuikkoja 

eli

kun olet neulonut 2 kerrosta resoria, vaihda kerroksen ajaksi paksummat puikot. Jatka tämän jälkeen resorin neulomista hametta neuloessasi käytössä olleet puikot. Neulottuasi 3 kerrosta käytän uudelleen kerroksen verran paksumpia puikkoja. Neulo viimeiset 2 kerrosta jälleen ohuemmilla puikoilla. Näin hameen vyötärölle saadaan kaksi kuminauhakujaa.

Päättele langat. Höyrytä kevyesti silitysraudalla. Pujota kuminauha hakaneulaa apuna käyttäen.


Aiemmin suunnittelemiani ohjeita



Tämän oranssilla twistillä sävytetyn pyllyttimen ohje on blogiarkistossani Minari, peputin vai pyllytin?-postauksessa.



Tämän roosalla villiruusu-twistillä sävyttämäni pyllyttimen ohje  löytyy myös blogiarkistostani Pyllytin X 2 -postauksesta.

Mikäli innostuit neulomaan neulehametta, pyllytintä, ohjeellani tai sitä mukaillen ja julkaiset neuleestasi somepäivityksiä, muistathan kertoa ohjeen olevan Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogista. Kiitos!








Tässä muutamia kuvia loppiaisena olleesta Paakin jouluvalot-tapahtumasta. Tapahtumassa kyläläiset valaisevat Paakin jäälyhdyillä. Tänä vuonna kylää valaisi 1500 jäälyhtyä. Tapahtuma on taikatalven tähtihetki.  Tapahtuman toteuttamiseen on tarvittu kyläläisten panosta ja monenlaista osaamista. Jäälyhtyjen tekemisen lisäksi talkoolaisia on tarvittu mm. pelloilla olevien polkujen tekemiseen, liikenteen ohjaukseen ja kahvion pitämiseen. Kiitos kaikille tapahtumaa toteuttamassa olleille!


Miten sinun vuotesi 2023 on alkanut?

Tervetuloa seuraamaan blogiani myös Facebookissa ja Instagramissa!