perjantai 22. heinäkuuta 2022

Patalappuja virkaten ja neuloen


Eilen nimittäin huomasin, että vuosi sitten (21.7.2021) olin julkaissut Virkattu afrikankukka-patalappu -postauksen. Tuolloin olin virkannut käyttämättömäksi jääneen pontson purkulangoista ja muutamasta jämälankakerästä afrikankukka-patalappuja

Hassua, sillä olen tänänkin kesänä virkannut heinäkuisina hellepäivinä patalappuja! Patalappujen tekeminen on kiva kesäkässätyö, sillä se on helppo ottaa reissuille mukaan. Patalaput ovat myös toivottu tuliainen.

Tällä kertaa olen käyttänyt jämälankoja ja paria vajaata Isoveli-lankakerää. 


Jämälanka-patalappu

Näihin patalappuihin voi käyttää ne pienimmätkin jämälangat. Patalapun juju on, että se on kirjava ja värikylläinen. 

Patalapun virkkaaminen aloitetaan virkkaamalla aloituslenkkiin viisi kiinteää silmukkaa. Tämän jälkeen jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan virkataan 1-2 kiinteää silmukkaa; ensimmäisillä kerroksilla kaksi silmukkaa edellisen kerroksen silmukkaan (=lisäys) ja kerroksien lisääntyessä harvennetaan kahden silmukan virkkaamisia edellisen kerroksen silmukoihin. Jos työ kupristuu (patalapusta näyttää tulevan kuppi), on lisäyksiä liian vähän. Jos patalapun alkaa aaltoilla/lörpsyttää, on lisäyksiä liikaa. Kerroksia ei päätetä piilosilmukalla, vaan jatketaan suoraan seuraavalle kerrokselle. 

Jos patalappuun käyttää pitempiä lankoja, voi ne leikata sopiviksi pätkiksi. Lankojen sommittelussa kannattaa katsoa, ettei edellisellä kerroksella ole samaa väriä samassa kohti. Tällä värisommitteluvinkillä patalapun kirjava kuvio pääsee oikeuksiinsa.


Langat yhdistetään solmulla. Langan päät jätetään päättelemättä nurjalle puolelle. Kun patalapun etu- ja takaosa virkataan yhteen, jäävät lankojen päät täytteeksi patalappuun.


Patalapun takaosan voi virkata etuosan tapaan jämälangoista. 

Tällä kertaa virkkasin takaosat yhdellä tai kahdella eri värisellä langalla. Takaosissa käytin Novitan Isoveli-lankaa, joka on paksumpaa kuin Novita Seitsemän Veljestä-lanka. Etuosan langat patalapuissani ovat juuri tuota Seiska Veikkaa. 

Virkkasin takaosan näin: Virkkasin aloituslenkkiin 5 kiinteää silmukkaa ja suljin kerroksen piilosilmukalla. Jatkoin samalla värillä virkkaamista samaan tapaan silmukkoja lisäämällä kuin patalapun etuosassa.

Patalapun etu- ja takaosat yhdistin virkkaamalla kiinteillä silmukoilla osat toisiinsa reunoista. Samalla virkkasin ripustuslenkin (8 ketjusilmukkaa).


Patalappuja tarvitaan aina!

Patalappuja tarvitaan aina ja niitä ei ole koskaan liikaa. Tässä on linkkejä patalappu-aiheisiin postauksiini, joissa on ohjeita erilaisiin patalappuihin:

Virkattu afrikantähti-patalappu

Vaaleanpunainen kukkapatalappu

Neulottu pitkä patalappu ja ainaoikein-patalappu

Patalappu Elsan ohjeella

Patalappuja virkaten ja neuloen - kainuulaisella twistilläOnko käsitöiden tekeminen sinun kesäpuuhiasi? Mitkä ovat sinun kesäkäsitöitä?

Aurinkoista heinäkuun jatkoa! 

41 kommenttia:

 1. Herkullisen näköisiä nuo värikkäät nöttöset ekassa kuvassa. Kun saa jämät käytettyä, tulee itsellekin hyvä mieli 😊
  Helppo keino jättää langanpätkät pehmikkeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä nötöset ovat odottaneet inspiraatiota ja nyt se iski :) Olen virkannut nyt kuusi patalappuja!

   Poista
 2. Voi kuinka söpösiä ja ihanan värisiä.
  Ja just parasta saa langan pätkät hyötykäyttöön.
  Minulla ollut niin kaikkea muuta kesä ihannointia, että käsityöt
  ovat jääneet koppaan. Synttärikortteja olen muutamia tehnyt kyllä.
  Aurinkoista kesän iloa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä on niin paljon kaikkea puuhaa. Minä olen virkannut enemmän ja vähemmän ja vähän väliä :D Koukutuin patalappujen virkkaamiseen ja lähti tämä homma vähän lapasesta! Aurinkoista heinäkuun jatkoa sinulle ♡

   Poista
 3. Ihanan värikkäitä ja tarpeellisia. Kiva kun saa jämälangat pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään, kun nämä ovat näin värikkäitä. Jämälangat ovat odottaneet inspistä ja nyt se inspis sitten tuli - patalappuja on nyt kuusi :)

   Poista
 4. Onpa ihania patalappuja, kaikki mallit! Afrikan kukka on tosi kaunis, vieläkään en ole sitä tehnyt. Mieli tekisi peittoa tai hartiahuivia, mutta tykkään enempi neuloa, niinpä valitsen aina seuraavaksikin projektiksi neuleprojektin, kun edellisen saan valmiiksi. Teen oikeastaan samoja neuletöitä kesät talvet, nyt on puikoilla joskus keväällä aloitettu ohut mohair-neulepusero. Kesällä vain on vähemmän aikaa käsitöille, illalla ei enää jaksa juuri mitään tehdä, kun on päivän riehunut pihalla ;-) Äänikirjojakaan ei tule kuunneltua ja niiden parissa neulottua. Iltaisin kaadun lähes suorilta sänkyyn.
  Ihanat värisommitelmat myös noissa harmaa-oransseissa, ihanat värit yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Sievä afrikankukka on monia innostanut virkkaamaan peitoista virtahepoihin. Minulla on virkkaus-ja neuletyöt yhtä aikaa työn alla. Virkkaustyö on helppo ottaa mukaan. Minä teen käsitöitä telkkarin äärellä. Eilen innostuin ompelemaan. Ompelin pari tyynynpäällistä. Kesällä on todellakin niin paljon kaikkea pihapuuhaa, että käsitöiden parissa vietetään sitten talvella enemmän aikaa. Kohta alkaa marjastus- ja sienestysaika <3

   Poista
 5. Sinulla on hyvä värisilmä ja tekemäsi virkkaukset näyttävät niin hienoilta! Afrikankukka on kiva malli, josta voi sommitella monenlaista. Hyvä idea laittaa kaksi virkattua pyörylää vastakkain patalapuksi, niin säästyy langanpäiden päättelyltä. Ja olisihan tuo yksi yksinään aika ohut - sellaisen olen joskus saanut lahjaksi, ja se jäi käyttämättä ohuutensa vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Afrikankukka on inspiroinut monia. Se on kiva ja kaunis malli. Yksinkertainen virkattu patalappu voi jäädä vähän liian ohueksi. Näin kaksiyhdistämällä ei tarvitse tosiaan päätellä langanpäitä. Langanpäät ovat samalla täytteenä patalapussa ja ei käpälät pala keittiöhommissa.

   Poista
 6. Raikkaita patalappuja. Minustakin osaat yhdistellä ja sommitella värejä kivasti.
  Kesällä tulee tehtyä käsitöitä vähemmän. Muuten kyllä valikoima on aika lailla talven kaltainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tuo palappujen virkkaaminen on niin koukuttavaa, että eilen illalla vielä virkkasin valmiiksi yhden patalapun. Värien sommittelu oli niin innostavaa, että virkkaaminen vei mennessään. Oli kiva nähdä, että millainen patalapusta loppujen lopuksi sitten tuli. Jokainen patalapuista on ihan ainutlaatuinen, vaikka pitkälti samoja värejä käytinkin.

   Poista
 7. Suloiset pienet lankakerät veivät kuin karkkikauppaan
  - ihania kesäkäsitöitä kerrassaan...
  Minä onneton en ole muutamaa korttia lukuunottamatta saanut mitään aikaan "käsilläni" - syksy on enemmän mun näpertelyn aikaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Minä teen käsitöitä ympäri vuoden, mutta jonkinlaista kausivaihtelua taitaa olla. Kesällä on niin paljon kaikkea puuhaa. Pihatyöpäivien jälkeen ei montaa kerrosta jaksa neuloa tai virkata. Sadepäivinä neulepuikot ja virkkuukoukku heiluvat.

   Poista
 8. Teen käsitöitä ympäri vuoden. Nyt on taas ollut tilkkupeittovuosi. Vaateompelu on aina ollut minun lempijuttuni, mutta eläkkeellä ollessa ei tarvitse uusia vaatteita usein eikä koronan aikaan ole ollut edes teatteria tai juhlia. Langat ovat nyt pysyneet kopassa kesän ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilkkupeitot ovat ihania <3 Minä ompelen jonkin verran. Yleensä ompelukseni ovat sisustusjuttuja. Haaveilen hyvästä mekon kaavasta ja sitä myöten lajitelmasta eri kuosilla olevista mekoista :)

   Poista
 9. Kauniita, niin kauniita 💗 Sekä nuo värikkäät puolet että neutraalimmat taustat miellyttävät silmää. 💙 Ihanan kotoisia ja kuitenkin erikoisia. Patalappu on mitä sympaattisin käyttötavara.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Totta! Patalaput ovat sympaattisia <3 Ajattelin, että neutraali tausta päästää etupuolen värit oikeuksiinsa. Näiden virkkaaminen on niin koukuttavaa!

   Poista
 10. Ihania patalappuja. Tuollaisista saa kivan väriläiskän keittiöön <3 Eniten olen tänä kesänä ommellut ompelukoneella. Olen korjaillut vaatteita lähinnä ja ompelin yhden meikkipussin tyttärelle.
  Kivaa sunnuntaita sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Minulla on lähtenyt tämä patalappuhomma ihan lapasesta. Eilenkin aloitin virkkaamaan vielä yhden, vaikka patalappuja on jo pino :D On niin kiva nähdä, millaisia niistä tulee, kun jokaisessa on erilainen värisommitelma. Ompeleminen on minulla nyt kesäisten juttujen aikana jäänyt vähemälle. Toissa päivänä ompelin kaksi tyynynpäällistä. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle, Outi <3

   Poista
 11. Ai jestas, miten nämä ovat kauniita! Minä haaveilen näistä aina myös sängynpeittona, piknik-alustana, huivina...hienoa käsityötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Titta <3 Hyviä ideoita! Suunnitteilla on jämälangoista pyllytin talveksi. Jämälankavillahousut olisi hienot!

   Poista
 12. onpas iloisia värejä! En olekaan virkannut pitkiin aikoihin, mahtaakohan koukku enää asettuakaan käteeni...? Mulla on kopallinen värikkäitä puuvillalankoja, saisikohan niistä jollain tuollaisella idealla virkattua kesätopin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja kommentti tuli siis minulta; oli jotain häikkää kirjautumisessa

   Poista
 13. Tuohon minäkin varmaan pystyisin... olisi kiva kokeilla. Mutta lopputulos ei todellakaan olisi tuollainen siisti kuin sinulla, sen tiedän jo valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin pystyisit ♡ Tähän patalappujen virkkaamiseen koukuttuu! Yhden kun saa valmiiksi, niin toisen heti aloittaa :)

   Poista
 14. Kivoja patalappuja ja kivoja ohjeita. Minäkin olen virkkaillut patalappuja, mutta taustaksi olen ommellut college-kangasta. Siinä saa aika tiiviin taustan, etteivät sormet pala.

  VastaaPoista
 15. Ai kun kivoja ohjeita ja selkeitä, että sitähän melkein tohtisi itsekin kokeilla! Ja ihanaa, kun ei tarvitse päätellä lankoja:) Ihanan pirteitä patalappuja:)t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♡ Siitä vain virkkuukoukku käteen ja patalappuja virkkaamaan. Lankoja ei tarvitse tosiaan päätellä, kun ne jäävät patalapun sisään. Näihin voi käyttää jämälankoja ja kerien loppuja.

   Poista
 16. Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Hannele. Aurinkoisia elokuun päiviä sinulle!

   Poista
 17. Hienoja patalappuja!
  Käsityöt ovat jääneet viime vuosina todella, todella vähäiseksi. Suosikkini olisi ehdottomasti ompelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♡ Minä hurahdin (taas) patalappujen tekoon. Nyt on puikoilla Perintö-pitsihuivi. Ohje on Novitan uusimmassa lehdessä. En meinannut malttaa lopettaa tältä illalta neulomista :)

   Poista
 18. Mukavia patalappuja. Kivan näköisiä ovat ja ovat minullakin kesäpuuhana. Ovat kyllä muutoinkin. Annan niitä ystävilleni lahjaksikin. T. Intsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♡ Patalappuja on kiva antaa lahjaksi. Aurinkoisia elokuun päiviä sinulle!

   Poista
 19. Hienoja patalappuja.
  Jostain syystä en onnistu kirjautuneen kommentoimaan. Outoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommentoinnissa on ollut blogeissa ongelmia. Harmittaa nämä tämmöiset ongelmat. Aurinkoisia elokuun päiviä sinulle!

   Poista
 20. Olen jo pitkään virkannut kaikki jämälangat samalla tyylillä patalapuiksi, mutta kerralla (ympäri?) ja neliskulmaisiksi. En ole tehnyt tänä vuonna juurikaan käsitöitä, mutta koitan syksyllä aloitella uudestaan...
  Mukavaa alkanutta elokuuta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. T. Stansta ;)

   Poista
  2. Kiitos kommentistasi kommentointi-haasteesta huolimatta ♡ Minulla lähti lapasesta tuo patalappujen teko :D Nyt on puikoilla Novita Tuuli-langasta Perintö-pitsihuivi. Siitä tulee suorastaan söpö!

   Poista

Ilahdun kommenteista!