perjantai 23. huhtikuuta 2021

Näin rakennetaan kuormalavasta viljelylaatikko ja kasvatetaan ruokaa


Kuva: Tarja Karvonen


Variskankaan Marttojen puheenjohtaja Tuula piti keskiviikkona Kasvata ruokaa viljelylaatikossa-koulutuksen. Tuula oli ollut Marttaliiton ketjukoulutuksessa ja nyt hän jakoi koulutuksessa saamaansa oppia ja kertoi kokemuksiaan martoille. Koulutuksen Tuula toteutti Teams-yhteydellä ja sehän on meille jo tutuksi tullut juttu. 


Perehdytään ensin viljelylaatikossa kasvattamiseen

Näitä tarvitaan:

  • valmiita lavakauluksia tai itse laudasta tehtyjä lavakauluksia
  • multaa
  • sanomalehtiä viljelylaatikon pohjalle (tai luonnonkuituista kangasta, esim. lakanoita tai pyyhkeitä)
  • eloperäistä lannoitteita (kanankakkarakeita, viherkatetta, vihreää ruohosilppua)


Välttämättömät työvälineet:

  • kastelukannu
  • lapio
  • istutuslapio
  • pieni hara

Hyödylliset 
  • kasvuharsot
  • tukikepit
  • pienet puutarhasakset
  • sumutuspullo
  • saavi kasteluveden säilömiseen
Viljelylaatikoissa voi kasvattaa mitä tahansa vihanneksia. Kasvit valitaan sen mukaan, joista itse pidetään ja joiden satoa käytetään. 

Kasvua seurataan ja kasveja hoidetaan (kastelu, lannoitus).

Satoa käytetään rohkeasti ja ylimääräinen säilötään.


Rakennetaan sitten Tuulan ohjeilla kuormalavasta viljelylaatikko


Kuva: Tuula Kärnä

Piirros ja ohje: Tuula Kärnä


Hommaan tarvitaan:

huumorimieltä
kuoramalavoja
sorkkarauta
saha tai sähkövehe
porakone + ruuvit
lautaa
aluskangas
multaa

Käytään puhtaita lavoja.
Irrotetaan reunimmaiset jalat.
Sahataan kolmen laudan palat.
Kootaan viljelylava. Käytetään terassiruuveja.

Kuva: Tarja Karvonen


Kuva: Tarja Karvonen


Tässä on viime kesältä kuvapari yhden viljelylaatikko kokemuksestani. Tällaiset kasvutarinat ovat puutarhailun mukavinta antia <3


Vaikka sää ei olekaan keväisistä keväisin, niin nautitaan viikonlopusta. Tämä viikonloppu on mitä parhain tehdä tulevan kesän puutarhasuunnitelmia. 

Onko sinulla viljelylaatikkoa? Millaisia kokemuksia sinulla on viljelylaatikossa kasvattamisesta?

Mukavaa viikonloppua!

44 kommenttia:

  1. Viljelylaatikot on olleet käytössä vuosia.Selkä säästyy, kun ei tarvitse kumarrella. Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viljelylaatikoissa kasvattamisessa on monia hyviä puolia. Säästyy selkä ja viljelylaatikot näyttävät kivoille puutarhassa, multa lämpiää keväällä nopeammin ja kasvit saa helposti suojattua harsolla. Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  2. Kasvulaatikot on kyllä niin paras juttu. Kivat kuvat ja ohjeet kiitos.
    Lavakauluksia mies toi töistä minulle kasvihuoneelle.
    Odotan ,että saan kaikki vietyä sisältä kasvihuoneelle.
    Mukavia puutarha puuhasteluja sinulle🌱🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi samaa mieltä, että kasvulaatikot/viljelylaatikot ovat yksi puutarhailun parhaista jutuista! Kiitokset menee kauttani myös puutarhamartalle Tuulalle <3 Mukavaa viikonloppua <3

      Poista
  3. Minulla on niin minipiha, että sinne ei oikein mahdu viljelylaatikkoa. Minä luin muuten tuolta, että kanankakkareita...piti oikein palata sanaan takaisin. Todellakin on nyt perjantaifiilis :)
    Ihanaa viikonloppua sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perjantaifiilis on kiva viikon yksi parhaimpia fiiliksiä :) Peukkua sille! Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  4. Kiitos hyödyllisistä neuvoista! Tarkoitukseni on muuttaa kasvimaa viljelylaatikoiksi vähä vähältä, ehkä pari kolme laatikkoa alkuun.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos menee kauttani puutarhamartallemme Tuulalle <3 Puutarhan kasvimaan muuttaminen viljelylaatikoiksi on järkevää tehdä vähitellen. Mukavaa viikonloppua <3

      Poista
  5. Meilläkin kasvilavat ovat olleet jo vuosikausia käytössä. Viime kesänä aloitimme uusien kasvilavojen teon vanhojen alkaessa olla jo melkoisen lahoja. Muutama jäi tehtäväksi vielä tällekin keväälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viljelylaatikot, kasvilavat, ovat käytönnöllisiä ja kivan näköisiä puutarhassa. Kestävät kauan ja voidaan uusia tarvittaessa. Aurinkoisia kevätpäiviä sinulle!

      Poista
  6. Hmm, noista tulee myös hyvä lehti ja muu puutarha jäte "astia".

    VastaaPoista
  7. Kuten blogistanikin olen varmaan nähnyt, niin minulla on viljelylaatikoita. Tänä vuonna ollaan laitettu yksi kasvihuoneeseenkin ja siihen on tarkoitus laittaa tomaattia kasvamaan.
    Ihanaa kevään aikaa sinulle ja onnistuvia viljelyitä<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nähnyt viljelylaatikot blogissasi. Ja tuo uusimmassa postauksessasi esittelemäsi vedenkeräämissysteemi on ihan omaa huikeaa luokkaansa <3 Kauniita kevätpäiviä sinulle <3

      Poista
  8. Me muutettiin tähän uuteen asuntoomme vuodenvaihteessa ja täällä on sellanen aika isokin kasvulaatikko tuolla alhaalla takapihallamme.
    Siihen aionkin laittaa yrttejä ja muuta pientä kasvamaan.

    Mutta kun luin, että mitä tarvitaan, kun tekee tuon kasvulaatikon,siinä luki, että tarvitaan kanankakkaroita ja ruohosipulia, sen kanankakkaran ymmärrän, mutta kerro nyt mulle, mihin sitä ruohosipulia siinä tarvitaan, mitä se vaikuttaa kaikkien salaattien yms kasvuun?
    Onko se lannoite?
    Anteeksi, kun kysyn näin tyhmiä, mutta mulla on maallani ollut, kun omakoti asunnossamme vielä asuimme, siellä mulla myös oli pieni kasvimaa, mutta koskaan en onnistunut siellä oikein mitään kasvattaan, persilja oli ainoa, mikä tuotti satoa.
    Laitoin hyvät uudet mullatkin joka vuosi, mutta ei auttanut.
    Eli sano nyt mulle, millai saa yrtit ja salaatit kasvamaan ja tuottamaan vähän satoakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että kasvulaatikko on jo valmiina ja pääsee puutarhassa heti kasvatushommiin.
      Kanankakkarakeita ja vihreää ruohosilppua (jota taisit tarkoittaa) käytetään eloperäisenä lannoitteena. Ruohosilppu laitetaan kasvien juurelle, kuten tuossa ihan alimmaisessa kuvassa näkyykin. Tuula vinkkasi koulutuksessaan, että ruohosilppua ei kannata käyttää, jos puutarhassa on kotilot riesana. Kotilot kätkeytyisivät ruohosilppuun.
      Tutkin Tuulan pitämän koulutuksen materiaalia liittyen tuohon kasvimaasi heikkoon satoon liittyen. Tärkeää on mm. säännöllinen (aamulla/illalla/sekäettä - eri "koulukuntia" riittää) ja riittävä (ei vain pintamullan kastelua) kastelu (kannattaa kerätä sadevettä kasteluvedeksi) ja lisälannoitteiden käyttö tarvittaessa. Kasvit kannattaa suojata kasvuharsolla (ainakin alkukesästä) ja näin kasvit saavat suojaa mm. auringon paahteelta, kovalta tuulelta ja vesisateelta. Ise käytän harsoa koko kesän, niin salaatitkin pysyvät hyvin säällä kuin säällä. Sallaattia kylvetään useampaan kertaan kesä aikana, että uutta satoa kasvaisi koko kesän ajan (tässä minulla on opettelua vielä). Riemuitaan persiljasadosta <3 Kannattaa olla sitkeä ja sisukas. Puutarhailun onnistumiset ovat joskus kovan työn takana ja silloin ne ovat sitäkin suurempia riemun aiheita. Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua <3

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi, ja oli kyllä apua.
      Tota harsojuttua en ole koskaan käyttänytkään, sitä pitääkin kokeilla.Ja sitä lisälannotetta, sitäkäänen ole koskan käyttänyt, kiitos!
      ja muuten en ole sitä salaattiakaan kylvänyt koskaan, kuin sen yhden kerran, eli siinäkin petraamista.
      Mutta kiitos hyvistä ohjeista sulle!

      Poista
  9. Jälleen hyödyllisiä ohjeita ja havainnolliset kuvat!
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Marttojen koulutuksissa on käytännöllisiä teemoja, joiden antia voi hyödyntää omassa arjessa. Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  10. Viljelylaatikossa voi viljellä pienessä tilassa,eikä tarvitse tehdä penkkejä. Vielä kierrättämällä saa hienoja laatikoita. Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta - viljelylaatikko sopii hienosti myös pieneen pihaan. Kierrätysmateriaalien käyttö puutarhassa on järkevää, ekologista ja taloudellista. Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  11. Sinä olet tosi taitava ja kekseliäs.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Olen hyvässä opissa eli kiitokset puutarhamartallemme Tuulalle. Hyvää viikonloppua!

      Poista
  12. Olen miettinyt, että lava voisi olla meille hyvä, kun kotiloita on paljon. Luin että reunaan voi laittaa sellaista teippiä, ettei ne kiipeä siitä yli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta! Katso myös Marttojen sivuilla olevia vinkkejä ja ohjeita liittyen kotiloihin ja etanoihin (https://www.martat.fi/marttakoulu/puutarha/kasvinsuojelu/tuhoelaimet/etanat/).

      Poista
  13. Niin, tämä takatalvi se tekee aina vähän tepposiaan. Täällä paistaa nyt aurinko ja siitä iloitsen. Jospa räntä- ja lumisateet ovat mennyttä aikaa.

    VastaaPoista
  14. Mimosa on kasvattanut mansikkaa, hernettä ja salaatteja laatikossa. Meillä on jo neljä laatikkoa ja lisää pitäisi kuulemma laittaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä kuulostaa! Minä olen myös viljelylaatikkoviljelijä. Kun on pienehkö piha, niin näyttää ryytimaa siistimmältä ja rajautuu vaivatta nurmikosta.

      Poista
  15. Minulla on pienet viljelylaatikot, joissa kasvattelen lähinnä salaattia ja yrttejä. Meillä täällä pääkaupunkiseudulla on riesana etanoita ja sellaisiin korkeisiin laatikoihin joissa on kunnon reuna, ne eivät pääse kovin helposti. Salaatteja ja yrttejä voi kylvää pitkin kesää - se on näppärää :)

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo etanat ovat riesana täälläkin. Meidän pihaan eivät ole vielä tietään löytäneet. Minä kasvatan salaattien ja yrttien lisäksi mansikkaa ja kesäkurpitsaa. Vadelmatkin ovat lavakauluksessa.

      Poista
  16. Tehtiin viljelylaatikko pari kesää sitten ja siihen kansi vanhasta ikkunasta. Tuli aivan ihana. Sen sijaan viljelykset eivät ole onnistuneet niinkään loistavasti :D Tänä vuonna uusi yritys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikkunasta tehty kansi on hyvä idea. Näyttää sievälle ja käytössä se on hyödyllinen. Aina ei viljely suju suunnitelmien mukaan. Vaan onhan se lystiä, kun onnistuu syötävää tai kauniita kukkia kasvattamaan. Tänä kesänä uusi yritys viljelylaatikkoviljelyssä. Auringonpaistetta viikkoonne!

      Poista
  17. Tykkäisin lavakauluksista ja viljelylaatikoista, mutta kun niitä pitäisi saada jostain, tyydyn olemaan ilman. Kasvimaaviljelyni elää ihan luonnon ehdoilla. No lannoitan silloin tällöin kanan tai hepan tuotteilla ja simeniä ostelen, mutta muuten pärjään sillä, mitä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnonehdoilla houdettava kasvimaa on hyvä juttu. Kanan ja hepan tuotteille peukkua! Meidän pihassa lavakauluksessa kasvattaminen on parempi juttu, kun on helpompi kauluksilla rajatut alueet hoitaa.

      Poista
  18. WOW, what a fantastic idea!
    I really must try making one of these...how good it would be to tend and watch the vegetables grow!😊😊
    Thank you so much for this great post!
    Have a great day.

    Hugs xxx

    VastaaPoista
  19. Voisin kyllä tehdä oikein pikkuruisen kasvatuslaatikon parvekkeelle salaateille ja yrteille. Kiitos hauskasta ideasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parvekkeella salaattien ja yrttien kasvatus onnistuu hyvin. Siitä on kiva ottaa lehtivihreää ruokiin <3 Auringonpaistetta viikkoosi!

      Poista
  20. Kätevä tapa kasvattaa esim. pihapiirissä, vaikkapa pation vierustalla. Minulla oli viime kesänä pienehkö kasvulaatikko. Oli porkkanaa, salaattia, tilliä, retiisiä. Joku kävi syömässä osan sadostani, ei se poro ollut. Jänis ehkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä kuulostaa! Tai siis ei tuon salaisen popsijan vierailu. Eilen kiertelin puutarhassa ja huomasin, että jänöjussi oli popsinut juhannusruusun oksia.

      Poista
  21. Voikohan noita mun vanhoja pullo- ym. koreja kutsua viljelylaatikoksi??? Hmm... ja ruokaakin "kasvatan" kuin Saarioisten äidit, ellen ihan eineksistä, niin "puolivalmiista"... mun siemenkasvattamiset kun on menneet aina ihan harakoille tai pupuille ainakin... mutta kun ostan salaatit, yrtit ruukuissa... niin niistä jämistä vain ruukut pois ja multaan ja koko kesän sato taattu.... noloa - mutta rehellinen ja ehkä tässäkin on jotain ekologista!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan huippua, eikä yhtään noloa! Minullakin on nyt keittiön ikkunalla persilja ja sitruunamelissa kasvamassa ruukuissa. Ne on kaupasta ostettu ja siitä ruukkuihin laitettu.

      Poista
  22. Kiitos Tarja!
    monikäyttöisiä ovat kuormalavat!
    Hyvää kevään odotusta!
    ...lupasivat TAAS..lumisadetta:)
    Onneksi Aurinko paistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuormalavat ovat todella monikäyttöisiä. Nyt aamusta aurinko paistaa ja auton ikkunat ovat jäässä. Ajattelin mennä pyörällä töihin. Pitänee laittaa lapaset käteen. Auringon paistetta viikkoosi <3

      Poista

Ilahdun kommenteista!