maanantai 5. huhtikuuta 2021

Paltamon villasukat - Metsät ja vedet ennen ja nyt

Paltamon villasukat
Kuva: Minna Härkönen, Paltamon kunta


Paltamo sijaitsee Kainuussa, Oulujärven rannalla. Oulujärvi on Suomen viidenneksi suurin järvi ja  alueen suurin järvi, mistä johtuen Oulujärveä kutsutaan ansaitusti Kainuun mereksi. Täältä Kajaanista Paltamoon on matkaa noin 40 kilometriä, Paltamosta Ouluun noin 145 km.

Tammi-helmikuun vaihteessa (2021) julkaistiin Paltamon kunnan villasukkakilpailun voittaja. Villasukkakilpailun voitti Helena Leinosen suunnittelema Metsät ja vedet ennen ja nyt-sukat. Kunnan oman nimikkosukkien tavoitteena on nostaa Paltamo-henkeä.

Neuloin pääsiäisviikolla ensimmäisen Paltamon villasukan ja nyt on tekeillä toinen sukka.

Kuva: Tarja Karvonen


Paltamon villasukissa
perinne kohtaa nykypäivän.

 

Helena Leinonen on suunnitellut kauniit sukat, joissa perinne kohtaa nykypäivän - metsät, Oulujärvi ja tervaveneet. Tervaveneet viittaavat myös tämän ajan perinteikkääseen ja suosittuun Kuhakunkku-vetouistelukisan veneisiin.

Paltamon villasukkien ohjeessa päävärinä on harmaa. Käytin Novitan 7 Veljestä keskiharmaata väriä. Seuraavat Paltamon villasukat neulon vaaleimmasta harmastaa langasta, niin sukkien kuvio pääsee paremmin esille. Kuviossa käytetään kuusiin vihreää, järveen sinistä ja tervaveneeseen sekä kuusen runkoon ruskeaa. Sukissa joustinneule jatkuu sukan teräosan päällä. Sukan kärkeen tulee nauhakavennus.


Somekohu klassikko-ongelmasta; 
mikä on sopiva korvaus villasukkien neulomisesta.


Paltamon kunta on ollut villasukkineen somekohun kourissa. Kunta oli sosiaalisessa mediassa hakenut Paltamon villasukkien neulojia, jotka neuloisivat sukkia kunnan markkinointia varten.

Somekohu nousi, koska Paltamon kunnan tarjoama korvaus oli sukkien tekijälle aivan liian pieni ja neulojien tulisi lisäksi ostaa itse langat sukkiin. Kunnan hinnoittelussa ei oltu laskettu lankojen oikeaa hintaa, neulomiseen käytettävää aikaa (tunneista päiviin neulojasta riippuen) ja sitä, että palkasta maksetaan vero. 

Paltamon kunta on tehnyt järkevän päätöksen vetänyt ilmoituksensa somesta pois ja tarkastella sukkien hinnoittelua uudelleen. Uskon, että kunta pääsee neulojien tekemän työn kannalta hyvään ratkaisuun sukkien hinnoittelussa ja uusilla hinnoilla löytyy varmasti monen monia innokkaita neulojia.

Tämä villasukkien neulomisen korvauksen miettiminen ei ole vain Paltamon kunnan haaste. Kiinteä korvaus per sukkapari on kunnan kulujen kannalta järkevää, koska työtunteja jokaisella neulojalla kertyy eri määrä. Sitten ollaankin perusongelman edessä: mikä on sopiva korvaus sukkien neulomisesta? 

Voisiko kunta antaa langat neulojille? Näin kustannukset lankojen ostamisesta tulisivat suoraan kunnalle ja kaikki käyttäisivät varmasti samoja värejä.  Vihreää, sinistä ja ruskeaa ei kovin paljoa tarvita - samoista keristä neuloo useammat sukat. Jatkon kannalta kannattaa huomata, että esimerkiksi Novitan värikartta muuttaa pari kertaa vuodessa ja välttämättä tällä hetkellä saatavia värejä ei saada enää vuoden, parin kuluttua. Se ei ole ongelma, kun lankojen värikoodit päivitettäisiin tarvittaessa ja näin ei neulottaisi kunnan markkinointiin kaiken kirjavia Paltamon villasukkia. Meille omaan käyttöön neulojille väreillä ei ole niin väliä ja pian varmaan somessa nähdäänkin erilaisia väriversioita Paltamon villasukista. 


Villasukkia käytetään 
kunnan markkinoinnissa.


Paltamon villasukkien käyttö kunnan markkinoinnissa on tällaisen villasukkien ystävän mielestä erityisen kaunis ja lämmin ajatus. Sukkia on tarkoitus antaa mm. kuntaan muuttaville uusille asukkaille. Helena Leinosen suunnittelemat sukat henkivät Paltamon historiaa ja nykypäivää tuoden kunnan historiasta ja luonnosta kumpuavia valttikortteja. 

Kuva: Tarja Karvonen


#paltamo 
#paltamonvillasukka #paltamosukka

Paltamon villasukkien ohjeen läydät klikkaamalla tästä KLIK.

Kun julkaiset kuvia Paltamon villasukista somessa, tägää #paltamonvillasukka #paltamosukka #paltamo ja näin nostetaan Helena Leinosen suunnittelemat sukat oikeuksiinsa oikeassa ja hyvähenkisessä sometuksessa. 


Onko Paltamo sinulle tuttu paikkakunta? Onko kotipaikkakunnallasi omat nimikkosukat?


Pääsiäislomasen viimeinen päivä on aluillaan. Aurinko ei ihan just nyt paista ja lunta sataa, mutta on kevät ja kesää kohti mennään. Uusi lumi, vanhan surma - että antaa sitä lunta tulla vaan!

Nautitaan vielä rauhassa pääsiäisestä! Mukavaa huomenna alkavaa viikkoa!

40 kommenttia:

 1. Asuin teini-iän kynnyksellä pari vuotta Hyrynsalmella, joten Kainuu on siinä mielessä tuttua seutua. Kaupoilla käytiin Kajaanin Ipatissa ja hengellisissä tilaisuuksissa maaseudulla, mistä mieleeni jäi vähävaraisuus, jopa köyhät olot. Vai liekö nämä muistot äitini kertomaa. Hän ei koskaan kotiutunut sinne. Kaikkein kaunein maakuntalaulu on sieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että Kainuu on sinulle tuttua seutua. Maailma muuttuu ja niin myös Kainuu. Maakuntalaulumme on kyllä todellakin maakuntalauluista kaunein <3

   Poista
 2. Ei ole tuttupaikka. Kauniit on villasukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkien suunnittelija on hienosti saanut kuvioihin Paltamon valttikortteja - metsää, Oulujärven ja tervaveneet, jotka viittaavat myös nykyaikaan kalastukseen ja Kuhakunkku-tapahtumaan.

   Poista
 3. Paltamo on nimenä tuttu, vaikka en ole siellä koskaan käynyt. Jotenkin etäisesti tuttu junakuulutuksesta "ja seuraavana Paltamo"(?). Luin jostain muualtakin tuosta Paltamo-sukkaan liittyneestä kohusta, toivottavasti kunta löytää paremman ratkaisun. Ja tuo on totta, että kuviovärejä kannattaisi jemmata tulevaisuuden varalle, vai oliko Novitalla osa Veikka-väreistä nykyisin perusvärejä ja osa vaihtuvia (?). Mutta sinänsä hieno idea tuollainen oman kunnan sukka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä sukkaidea on hieno juttu. Kunnassa miettivät nyt uudelleen tuota sukkaprojektiaan. Varmasti pääsevät hyvään lopputulokseen. Paltamossa ovat hyvän asian äärellä.

   Poista
 4. Jännää, että minäkin luin juuri eilen noista Paltamo-sukista. Idea on hyvä, mutta ilmeisen vaikea toteuttaa. Toivottavasti löytyy joku kaikille sopiva ratkaisu! Malli ja kuvio ovat kivat.
  Olen varmaan joskus lapsena käynyt Paltamossakin, mutta en varsinaisesti muista. Kajaanissa käynnin muistan kyllä ja sen, että äiti kertoi, että nimessä käytetään kolme j-kirjainta. ;)
  Täällä sataa vettä/lunta ja tuulee kovaa. Mukavaa 2. pääsiäispäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavia muistoja Kainuusta <3 Terveisiä täältä Kajjjaanista - lausutaan kuten kirjoitetaan :D

   Poista
 5. Hyvin tehty, hyvistä langoista tehty villasukka on arvokas, ihana asia. 🧡 Pelkkä ajatuskin lämmittää. 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkien saajat varmasti arvostavat saamiaan sukkia. Sukat ovat lämmin tervehdys uusille asukkaille.

   Poista
 6. Erikoinen kampanja, mutta silti kivan erilainen.
  En kyllä ole törmännyt oman paikkakuntani sukkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain! Kunnan ajatus sukkien antamisesta on kaunis ja lämmin ajatus.

   Poista
 7. En ole koskaan käynyt Paltamossa.Voi,että miten paljon ihania paikkakuntia onkaan läpikäymättä. Vaikka kesäisin ajellaan paljon. Ihanat sukat. Metsä ja vesistö joka on Suomen kauneus..ihana aihe sukissa...tykkään.
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! On niin paljon käymättömiä, ihania ja mielenkiintoisia paikkakuntia!Kotimaanmatkailu on mahtavaa. Sukkien suunnittelija on onnistunut hienosti ottaessaan juuri nuo aiheet sukkien kuvioon.

   Poista
 8. Todella kauniit sukat! Paltamo on aivan vieras paikka minulle. Kuulostaa kivalta kampanjalta ja toivottavasti saavat sukkien hinnat kohdilleen.
  Mukavaa viikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä joskus matkaatte tänne Kainuuseen ihastelemaan Oulujärveä ja patikoimaan vaaramausemissamme. Tavattaisiin leirinuotiolla ja syötäisiin tikkupullia <3 Hyvää viikonloppua!

   Poista
 9. Onpa hyvä markkinointikikka, sillä villasukkia rakastavat kaikki. Mutta ei ilmaiseksi...

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain! Villasukkia rakastavat kaikki <3 Ihana ja lämmin ajatus antaa sukkia kuntaan muuttaville uusille asukkaille.

   Poista
 10. Luin Paltamo-sukista. Vasta nyt näen sukkien mallin ja tykkään. Onnistunut malli.
  Toki villasukka on arvokas käsityö, eikä aikuisen sukkapari noin pitkällä varrella synny yhdestä seiskaveikan vyyhdestä.
  Paltamo on minulle tuttua seutua. Useimmiten kyllä läpiajoreissulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä on onnistunut malli <3 Villasukkien saajat osaavat varmasti arvostaa saamiaan sukkia ja niiden neulojien tekemää työtä. Ehkäpä seuraavalla kerralla pysähdyt vaikkapa pienelle kävelylenkille kylän raitille :)

   Poista
 11. Olen kyllä käynyt Paltamossa vuosia sitten. Mukava ajatus tuo sukkajuttu. Kaunis kuvio ja värit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava lukea, että Paltamo on sinulle tuttu paikka. Kunnan idea sukkien antamisesta uusille paltamolaisille on lämmin ja kaunis ajatus.

   Poista
 12. En ole minäkään koskaan käynyt Paltamossa.
  Kauniit sukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkien suunnittelija on ottanut Paltamon valttikortteja sukkien kuvioon - luonnon ja mielenkiintoisen historian.

   Poista
 13. Johan oli tarina Paltamon villasukista. Kunnalla on ollut kaunis ajatus. Kauniit ovat sukat - aika pitkiä langanjuoksuja tulee noissa kuvioissa. Saa olla taitava neuloja, että saa lopputuloksen tasaiseksi. Tikapuutekniikasta olisi varmaan apu. En tosin itse sitä vielä osaa; vasta olen tutustunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hupsu kohu. Sukissa tulee pitkiä langanjuoksuja, mutta taitava neuloja niiden kanssa pärjää. Tikapuutekniikka voi tosiaan olla myös hyvä konsti.

   Poista
 14. Hienot sukat!
  Eipä ole tullut käytyä Paltamossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkien suunnittelija on mielestäni hienosti onnistunut saamaan sukkiin perinnettä ja nykyaikaa.

   Poista
 15. Kivat sukat ja hieno idea kunnalta. Mutta se korvaus... Luin jutun jostain ja totesin, etten kyllä itse tuolla hinnalla ryhtyisi neulomaan. Tosin en muutenkaan maksusta neulo. Kuka hullu nyt maksaisi niin paljon, että tuntisin käsityötäni arvostetun. Lahjaksi on kiva neuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin sukkien antaminen kunnan uusille asukkaille on kaunis ja lämmin ajatus. Korvaus sukkien neulomisesta on vaikea asia. Sukkien neulominen on kivaa <3

   Poista
 16. Åhh fine sokker med det mønsteret!Bravo :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paltamo er en kommune ved bredden av innsjøen Oulujärvi. Sokker er et sted for sokker. Sokker strikkes også for kommunal markedsføring.

   Poista
 17. Toivottavasti sukkakohu saa onnellisen lopun ja kauniit sukat päätyisivät monen Paltamoon muuttavan jalkoihin.

  Itselläni on Paltamosta mukavia muistoja, sillä siellä järjestettiin silloisen poikaystäväni vala. Sittemmin tuosta tykkimieheksi valassa ylebbetystä alokkaasta tuli myös puolisoni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupsu juttu koko sukkakohu. Tarina saa onnellisen lopun ja uudet paltamolaiset saavat sukkansa <3
   Ihana muisto <3 Kiitos, kun jaoit sen kanssamme <3 Hyvää viikonloppua teille!

   Poista
 18. Kauniit,erikoinen malli.
  Paltamo ,ei niinkään tuttu,mutta Hyryllä kesäisin käydään (ennen koronaa),Puolanka :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kainuu on siis sinulle tuttua seutua <3 Mukavaa viikonloppua sinulle, Liisa <3

   Poista
 19. Kiitos! Minusta kainuulaisena ja tässä Paltamon vieressä asuvana näissä sukissa on ideaa.

  VastaaPoista
 20. On sitten kauniit sukat, todella kauniit!
  Olen ollut uimassa oulunjärvessä monta kertaa. Miehen veljellä oli siellä joskus mökki ja siellä vierailtiin.
  Täällä satelee välillä räntää ja vettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on mukavia muistoja Kainuusta. Oulujärvessä uinti kuuluu niin minun kesääni. Hyvää viikonloppua <3

   Poista
 21. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!