perjantai 16. huhtikuuta 2021

Vaihda, lainaa ja lahjoita!

Maailman suurin marttailta 2021

Ensi viikolla maanantaina vietetään Maailman suurinta marttailtaa (19.-25.4.2021). Jo perinteeksi muodostunut tapahtuma järjestetään nyt kolmannen kerran ja tänä vuonna marttailta on vielä kaiken lisäksi pitkä ilta, sillä tämä tapahtuma kestää koko viikon!

Maailman suurimman marttaillan teema on vaatteidenvaihtopäivä: Vaihda, lainaa ja lahjoita! Marttayhdistykset eri puolilla Suomea, omilla paikkakunnillaan, viettävät marttailtaa yhtä aikaa.

Kajaanissa Maailman suurin marttailta toteutetaan tänä vuonna, koronasuosituksen huomioiden etänä, videon muodossa. Marttaillan ovat toteuttaneet yhteistyössä Variskankaan Martat, Kuluntalahden Martat, Kajaanin Martat, Purolan Martat, Kainuun Martat ja Kierrätyskeskus Entrinki.

Lämpimästi tervetuloa viettämään kajaanilaisten marttojen ja Kierrätyskeskus Entringin kanssa Maailman suurinta etämarttailtaa 2021 katsomalla yhteistyössä tehty video!

Videon näet klikkaamalla tästä KLIK
Ekologisin vaate löytyy vaatekaapistasi!


Tutustutaan vielä Marttojen Garderobi-teeseihin:


HARKITSE

Osta vähemmän ja vain tarpeellista.

Panosta laatuun ja kestävyyteen.

Tee ostoslista ennen kauppaan lähtöä ja näin vältät heräteostokset.

Ota selvää tekstiilin tuotannon vastuullisuudesta ja suosi ympäristömerkittyjä ja Reilun kaupan vaatteita.


HUOLLA JA KORJAA

Noudata hoito-ohjeita.

Vältä turhaa pesua. Joskus tuuletus riittää.

Tuli vaatteeseen tahra? Puhdista tahra mahdollisimman pian, älä säilytä likaisena.

Suosi matalia pesulämpötiloja. Huomaathan, että kaikki pyykki ei puhdistu viileässä vedessä.

Älä heitä pois rikkoutuneita vaatteita - korjaa ja paikkaa.


PIDENNÄ KÄYTTÖIKÄÄ JA KIERRÄTÄ

Lainaa tai vuokraa vaatteet, joita tarvitset harvoin (esimerkiksi juhlavaatteet) tai osta ajattomia ja monikäyttöisiä vaatteita.

Asusteilla saa muunneltua vaatekokonaisuuksia. Siispä esimerkiksi huivit, korut, bolerot käyttöön!

Anna, myy tai lahjoita vaate, jota et enää itse käytä.


Tästä vanhasta pöytäliinasta ja parista somisteesta valmistuu seuraava Marttakassini. Kerroin aiemmassa postauksessani Marttakassin ideasta. Näinhän siinä kävi, että yhden Marttakassin tehtyäni on jo toinen tekeillä. Ompelu on kivaa!

Nautitaan aurinkoisesta viikonlopusta!

47 kommenttia:

 1. Loistava muikkari siihen, että omasta kaapista voi löytyä kaikki mitä tarvitset. Valoa aurinkoiseen viikkikseen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alati vaihtuva muoti, huonolaatuise materiaalit, epämääräiset tuotteiden alkuperät, rikkoutuneita vaatteita laitetaan roskiin - nyt tarvitaan Marttojen arkijärkeä <3 Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 2. Boa noite minha querida amiga. A matéria ficou linda e especial.

  VastaaPoista
 3. Minulla on pyörinyt ajatuksissa vaatekaapin suursiivous. Kaapistani löytyy vaatteita,joita en käytä. Löytyy myös vaatteita,jotka ovat kutistuneet. Mitä lie niille oikein tapahtuneen ;D Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. To avoid impulse buying, I always ask myself whether I really need that item before buying and I usually ended up not buying it.

  VastaaPoista
 5. Kummasti tulee valittua viikosta toiseen samat vaatteet päälle ja loput 'vain lojuu jossain'. Aika vähillä arkivaatteilla pärjää. Pitkään olen suunnitellut, että pitäisi katsoa sellaiset perusjuhlavaatteet (mm. hautajaisia varten), joita voi juurikin muunnella huiveilla ja koruilla, ja "kadottaa" loput. Saas nähdä toteutuuko alkukesästä täällä päin pidetyt pihakirppikset - sellaiseen olisi helppo mennä, jos katsoisit kassit valmiiksi täyteen...
  Aurinkoista lauantaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis, jos minä katsoisin. Näppisvirhe.

   Poista
  2. Samaa olen minäkin suunnitellut. Vaatekaappien inventaariolle olisi tarvetta. Pihakirppistely on kivaa. Aurinkoista viikon jatkoa!

   Poista
 6. Sisareni kanssa järjestimme kumpikin oikein tehokkaan vaatekaapin kartoituksen. Kaikki rinnan kohdalta kiristävät, vartalosta en sano mitään, pääsivät SPR Konttiin. Kaikki olivat kauniita, puhtaita ja hyväkuntoisia. Mieli keveni ja kaappiin tuli tilaa. Nyt ei ole mitään kiirettä täytää kaappia, vaan maltilla harkiten uudet hankinnat. Tärkeä teema, tämä vaatteiden käsittely, niihin kuluu paljon rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatekaappien inventointi on kova homma, mutta sen jälkeen on kiva olo. Laadukkaat ja eettiset vaatteet ovat järkiostoksia.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kajaanilaiset martat tekivät yhteistyössä tällaisen hienon videon Maailman suurinta marttailtaa varten.

   Poista
 8. Erinomainen muistilista ja hyvä teema kaikkinensa.
  On ollut hauska nähdä, että kaikki kolme lastamme ovat aivan esimerkillisiä kierrättäjiä ja toteuttavat elämäntapana näitä muistilistan asioita :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että lapset ovat omaksuneet ekologisen elämäntavan. Nämä Marttojen teesit eivät ole vain ekologisia, vaan myös taloudellisia.

   Poista
 9. Nolona myönnän, että monta kertaa kun olen käynyt siivoamaan vaatekaappejani, olen sieltä löytänyt vaatteita, joiden olemassa olon olen kokonaan unohtanut. Ei ole tarvinnut sitten ostella uutta, joten oman vaatekaapin raakkausta kannattaa aina.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sama juttu, että vaatekaapista löytyy välillä ylläreitä :D Semmoisia kutistuneitakin vaatteita on löytynyt. Aurinkoista viikon jatkoa sinulle, Outi <3

   Poista
 10. Hieno juttu! Marttailua ihan parhaimmillaan!

  VastaaPoista
 11. Ihana postaus tärkeästä aiheesta. <3
  Martat on kyllä 6/5 ja jakavat tärkeää tietoa monista teemoista. Tykkään! <3

  Vaatekaapin tsekkaus ja vaatehankintojen järkeistäminen on ajankohtainen taas kesän kynnyksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Marttojen arkijärkeä!
   Vuodenaikojen vaihtuessa, varsinkin kesää kohti mentäessä, innostutaan shoppailemaan uusia vaatteita. Tarpeeseen ostaminen on järkevää; taloudellista ja ekologista.

   Poista
 12. Marttailu on hyvä perintöni:äidiltäni! -verenperintö.
  Kaunis kassi tulee,ja ompelu on ihanaa!!
  ISO -HALAUS Sinulle Martta-Tarja!!🤗🧡🌞😊
  KIITOS!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan paras perintö!
   Ompelu on mukavaa ja onhan tämä aika helppoakin.
   Halaus sinulle blogiystäväni Liisa <3

   Poista
 13. Kumpa hallitsisi vaatteiden kierrätystä yhtä hyvin kuin monen muun... ompelukone joskus vielä lempikone, vaan ei enää aikoihin, murr.... eikä kukaan oikein huoli matonkuteeksikaan - pitäisi olla ontelokudetta!! Hyvä postaus - kiitos siitä! Ja hyvää alkanutta Marttaviikkoa!! kevät parhaimmillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä koko viikko vietetään Marttailtaa. Minulle kierrätys on tuttua arkea. Vaatteiden kierrätys ontuu myös minulla. Aurinkoista viikon jatkoa sinulle, Repolainen <3

   Poista
 14. Katsoin videon ja se on kiva! Hyviä nuo neuvosi tuossa. Minnulla on paljon vanhoja vaatteita käytössäni. Miksi hankkisin uusia, kun ovat hyväkuntoisia? Tyttäret välillä ihmettelee, mutta antaa ihmetellä. Käytössä oleva kevättakkini oli minulla käytössä ainakin keväällä 1993.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kajaanilaiset martat tekivät videon yhdessä Maailman suurinta marttailtaa varten. Minullakin on vaatteita, joita olen käyttänyt vuosia. Rockserin hupparit ja anorakit kestävät ja ovat suosikkejani <3

   Poista
 15. Marttojen vinkkejä erilaisista asioista seuraan ja luen tarkkaan. Ovat niin asiaa.
  Minun/meidän kaappeihin tuli jättisuuri tyhjennys kymmenen vuotta sitten muuton yhteydessä. Sen jälkeen ei ole(saanut) kertyä liikaa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martoilla on arkijärkeä. Kannattaa siis tehdä kerralla kunnon jättisuuri tyhjennys ja sen jälkeen huolehtia, ettei vaatteita ala kertyä liikaa.

   Poista
 16. Laadukkaat vaatteet kestävät kymmeniä vuosia. Minulla on ollut ajatus, että pitää siivota vaatekaapit. Samalla pitää tehdä inventaario liinavaatekaappiin. Aurinkoista viikon jatkoa sinulle, Marja-Terttu <3

  VastaaPoista
 17. Marttojen gerderobi-teeseihin liittyen olisi minulla vielä petrattavaa...

  VastaaPoista
 18. Martoilla on niin hyviä ohjeita ja vinkkejä moniin asioihin, eli heidän juttujaan kannattaa kyllä lukea. Tuo garderobi-teesikin on kerrassaan mainio. - Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marttojen arkijärki on ihan parasta! Aurinkoista viikon jatkoa sinulle, Anneli <3

   Poista
 19. Hyviä neuvoja. Kierrätys ja säästäminen ja kohtuullisuus ovat lähellä sydäntäni. 🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvot ovat sekä ekologisia että taloudellisia. Aurinkoista viikon jatkoa sinulle <3

   Poista
 20. Hienoja oppeja ja ratkaisuja. Olen yrittänyt laittaa paljon kiertoon tavaroita, joitakin vaatteita myöskin mutta siinä olisi vielä paljon parannettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sama juttu minulla. Lisäksi joskus tulee tehtyä hutishoppailuja. Olen siis ostanut joskus vaatteita, joita en ole sitten enää kuitenkaan käyttänyt.

   Poista
 21. On se vaan hienoa, että yhä useampi taho lähtee yhdessä ja yksinään puhumaan maapallomme puolesta. Minusta tämä korona-aika on lisännyt harkintaa ihan kaikkeen ostamiseen. On myös ollut aikaa pohtia, mitä ylipäätään tarvitsee ja arvostaa.
  Juuri tänään siivosin puutarhatarvikkeitani kellarissa. Sieltä lähtee monta laatikollista hyvää tavaraa kierrätykseen. Minulle ne ovat käyneet tarpeettomiksi, mutta jonkun toisen luona ne voivat saada uuden elämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maapallon puolesta puhumista tarvitaan. Minulla on sama ajatus korona-ajan vaikutuksesta kulutukseen ja arjen kestävät valinnat ovat tulleet joko tietoisesti tai tiedostamatta osaksi elämäämme. Kellarissa olleet sinulle tarpeettomaksi jääneet tavarat ovat varmasti toiselle aarre.

   Poista
 22. Kierrätys on hyvä asia. Olen aina ollut aika nuuka, mutta nykyään ajattelen ostamista entistä enemmän myös kulutuksen kannalta. Aika vähän niitä tarpeita loppujen lopuksi on, jos tarkemmin ajattelee.Pitäisi oppia erottamaan tarpeellisen ja välttämättömän ero.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuukuudelle peukkua <3 Olet aivan oikeassa! Aika vähän niitä tarpeita oikeasti on, kun tarkemmin aina ajattelee.

   Poista
 23. Ja kuinkahan monta Marttakassia tuleekaan vielä syntymään?
  Ihana lahjaideakin.... iloa kevääseesi.... inspiraatiota ei tartte edes toivotella, sitä riittää meidän kuidenkin iloksi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä tässä naureskelin itsekin :D Ompeleminen on kivaa! Iloa ja auringonpaistetta sinunkin kevääseen <3

   Poista
 24. Vau, en ole tiennyt, että on olemassa maailman suurin marttailta. En kuulu paikalliseen marttakerhoon täällä mutta olen lahjoittanut hyväntekeväisyyteen vaatteita. Täytyisi tutustua marttojen toimintaan täällä koska hyväntekeväisyys on lähellä sydäntäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailman suurin marttailta on mahtava juttu, joka toteutetaan eri paikkakunnilla samaan aikaan ja tänä vuonna samalla viikolla. Aika huikeaa miettiä, että martat eri puolilla Suomea ovat marttailemassa yhtä aikaa. Tapahtuma yhdistää. Ehkäpä tulet mukaan Marttojen toimintaan omalla paikkakunnalla. Hyväntekeväisyys ja hyväntekeväisyyteen liittyvät tempaukset ovat osa Marttojen toimintaa.

   Poista

Ilahdun kommenteista!