keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Virkattu afrikankukka-patalappu


Täällä ollaan vähän kesäkässäilty. Jo keväällä purin käyttämättömäksi jääneen virkatun pontson ja siitä lähtien ovat lankakerät muutamien jämäkerien kanssa odottaneet kässäkorissa inspiraatiota. 

En ole koskaan virkannut afrikankukkia - perusjuttu, mutta tämä on totta. Kun oli näitä mukavan värisiä lankoja, niin päätin kokeilla ja niistä syntyi tällaisia patalappuja.  

Afrikankukka-patalappu


Kiepauta aloituslenkki. 

1. kerros: Virkkaa 3 ketjusilmukkaa (= 1. p), p, 1 kjs, 2 p. Toista näin, että olet virkannut yhteensä 6 pylväsparia. Sulje krs piilosilmukalla.

2. kerros: Virkkaa 3 kjs (=p), p, 1kjs, 2 p. Virkkaa samallla tavalla edellisen kerroksen 1 kjs lenkin kohdalle. Sulje krs piilosilmukalla. 

3. kerros: Siirry piilosilmukoilla edellisen krs:n pylväsparien välissä olevan kjs:n kohdalle. Virkkaa 3 kjs (=p) ja 6 p samaan ketjusilmukkalenkkiin. Virkkaa kaikkiin edellisen kerroksen kjslenkkeihin 7 p. Sulje krs piilosilmukalla.


4. kerros: Virkkaa jokaisen edellisen krs:n pylväiden päihin kiinteäsiömukka. Pylväsryhmien väliin virkataan kiinteäsilmukka koukkaamalla 2. krs:n alta (katso kuva). 

5. kerros: Virkkaa 3 kjs (=p), 8p, 1 kjs, 1 p samaan kohti kuin edellinen pylväs. Toista krs loppuun. Tässä tulee siis kukkien kohdalle nurkat ja 9 p kullekin sivulle. Sulje kerros piilosilmukalla.

6. kerros: Virkkaa 2 kjs (= puolipylväs). Jatka virkkaamalla edellisen krs:n pylväiden päihin puolipylväs (=pp) ja kulmissa oleviin 1 kjs:n lenkkeihin 1 pp, kjs, 1 pp. Sulje krs piilosilmukalla.

7-8. kerrokset: Virkkaa kuten 6. krs. Kerrosten silmukkamäärä lisääntyy siis kulmissa.

9. kerros: Virkkaa edellisten kerrosten tapaan, mutta nyt pylväinä. 

Päättele langat nurjalle puolelle.

Virkkaa samalla tavalla toinen patalapun puoli ja yhdistä ompelemalla reunoista. Virkkaa ripustuslenkki.

Kiva kesäkäsityö, joka on helppo ottaa mukaan. Yhden tai pari tehtyään jää ohje mukavasti mieleen ja pian näitä patalappuja on vaikka antaa ystäville ja viedä tuliaisiksi.Vaikka säät ovat helteiden jälkeen raittiin tuntoiset, vielä on kesää jäljellä. Nautitaan ja otetaan  yhtä letkeästi kuin kuvaamallani videolla Ranuan eläinpuiston jääkarhu. 


Video: Tarja Karvonen 

Letkeää viikon jatkoa!

29 kommenttia:

 1. Enpä ole minäkään noita virkannut. Kauniilta näyttävät ja ehkä sitten syksymmällä, kun käsityöinto taas palaa, rupean niitä itsekin kokeilemaan.
  Mukavaa kesän jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä innostuin näiden virkkaamisesta niin, että patalappuja on jo melkoinen nippu. Patalappuja aina tarvitaan :) Syksyllä käsityöinnostus saa aina uutta virtaa. Kiitos samoin, mukavaa kesä jatkoa sinulle <3

   Poista
 2. Pirteitä patalappuja. ❤️💚💜
  Hyvä näkökohta että käsityön voi ottaa mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirteyttä ja väriä myös näin patalapuissa :) Minä otan aina reissuille mukaan pienen käsityön. Aurinkoista viikonloppua sinulle, Rita A <3

   Poista
 3. Kauniita patalappuja. Kiva malli,kun ei tarvitse aina olla ohje mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kun on yhden virkannut, niin seuraavat saa virkattua ohjetta seuraamatta. Tällainen pieni käsityö on helppo ottaa mukaan. Minullahan pitää reissussa olla aina käsityö mukana. Aurinkoista viikonloppua, Leena K <3

   Poista
 4. Kauniita patalappuja. Niissä saakin olla väriä, etteivät ihan heti näytä nuhruisilta.
  Olemme palanneet normaaliin kesäsäähän, ainakin tilapäisesti. Tuntuu virkistävältä. Ja kesäähän on vielä toinen puoli jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Värikkäät patalaput ovat pirteitä ja käytössä käteviä. Nämä normikesäsäät tuntuvat kovin kylmiltä helteiden jälkeen. Kesää on vielä jäljellä. Aurinkoista viikonloppua sinulle, Between <3

   Poista
 5. Ihanaa pääsi langat uusiokäyttöön. Ja miten kaunista valmistuikaan,ihanat värit. Virkkaaminen on mukavaa,mökillä yksi työ kesken minulla.
  Ihana tuo jääkarhu.
  Iloa viikkoosi ja kesäisiä mukavia puuhia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekoteko - lankojen kierrätys :) Minäkin tykkään näistä väreistä. Sain samoista langoista monia erilaisia väriversioita. Jääkarhu on super söpö <3 Aurinkoista viikonloppua <3

   Poista
 6. Aivan ihania patalappuja, upeat värit! En osaa yhtään virkkailla ohjeista, pitäisi varmaan katsella jokin "kuinka opit perussilmukoita" videoita tubesta.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Patalappuja virkatessa on ollut hauska miettiä, mihin järjestykseen eri väriset langat virkkaan. Samoista langoista sain monta erilaista versiota. Virkkaaminen on tosi kivaa, joten suosittelen lämpimästi opettelemaan perussilmukoiden opettelua :) Aurinkoista viikonloppua, Outi <3

   Poista
 7. Kivoja patalappuja:) Voi kun ehtisi tekemään kaikkea kivaa mitä tulee täälläkin vastaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos <3 Patalappuja aina tarvitaan. Ajattelin,että nyt tulee väriä keittiöön myös patalapuissa. Aurinkoista viikonloppua, Irma <3

   Poista
 8. Great pattern and knitting!(hekling)

  VastaaPoista
 9. Afrikankukka on hauskaa vaihtelua isoäidinneliöiden jälkeen. Itse virkkasin noita vinot pinot joku vuosi sitten, mutta jäi homma sitten puolitiehen, kun en oikein keksinyt, mitä niistä tekisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Isoäidin neliöitä ja erilaisia versioita siitä olen virkannut paljon. Näitä afrikankukkia en tosiaan ollut vielä virkannut aikemmin. Näitä on myös kiva virkata. Olen nähnyt afrikankukista koottuja mm. norsuja, pöllöjä ja peittoja. Aurinkoista viikonloppua <3

   Poista
 10. Onpas kaunis malli ja laitoit kyllä hyvän ohjeen. Pakko kokeilla. KIITOS ohjeesta

  VastaaPoista
 11. Oi että. Minä kun en virkkaa kuin ketjusilmukkaa, tykkään noista ihan mahdottomasti.
  Joku tuttu oli kerran tehnyt pinon afrikankukkia ja niistä ommellut kasaan aivan mielettömän suloisen norsun. (Oletan, että siihen oli siis jokin ohje....) Silloin muistan viimeksi ajatelleeni, että pitäisi ehkä ottaa haltuun nuo kjs, ps ynnä muut kummalliset termit ja opetella niitä tekemään. Mutta kun en ole sillä lailla käsityöihminen, into ei vaan riitä. Ihailen muiden tekemiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Minäkin olen nähnyt Instagramissa ja Facebookissa sellaisia afrikankukista koottujaa norsuja. Ne ovat söpiksiä. Virkkaaminen on tosi ihanaa hommaa ja mielekästä ajankulua.

   Poista
 12. Itsellä ei tuu niinkään uitua selkää pää pinnan alla, mutta jääkarhulta sekin näköjään onnistuu ;D

  VastaaPoista
 13. Kiitos <3 Aurinkoista viikonloppua sinulle, Marja-Terttu <3

  VastaaPoista
 14. Nuo patalaput ovat niin kauniita. Harmi ettei sattunut virkkuukoukkua ja lankoja mökille mukaan. Toisaalta voi olla hyväkin, niin ei hermo kiristy suotta. Siitä on kohta 10 vuotta, kun viimeksi yritin virkata. Silloinkin jo jouduin toteamaan, että vanha enää muista virkkaustakaan.

  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siitä on aikaa vierähtänyt, kun viimeksi on virkkuukoukku kädessäsi ollut. Minä olen nyt innostunut virkkaamaan. Jos vanhat merkit paikkansa pitää, niin kohta heiluu neulepuikot :) Ihanaa viikonloppua!

   Poista

Ilahdun kommenteista!