maanantai 13. maaliskuuta 2023

Vauhdikkaat raitavillasukat ja hiihtolomailun nostojaEdellisten pystyraitasukkien myötä syntyi ajatus seuraavista raitavillasukista ja tällaiset oranssi-vihreäraitaiset niistä tuli. 
Vauhdikkaat raitavillasukat

Luo ja jaa silmukat neljälle puikolle (12 silmukkaa/puikko).

Neulo 11 kerrosta resoria (2 oikein, 2 nurin). Resorin jälkeen neulotaan oikeita silmukoita.

Aloita pystyraitojen neulominen: 2 oikein oranssilla, 2 oikein vihreällä. Jatka näin 12 kerrosta (voit neuloa halutessasi sukkiin pitemmät varret).

Neulo kantapää vihreällä langalla. 

Sukan teräosassa raidat neulotaan seuraavasti: 

I puikolla *1 oikein vihreällä, 1 oikein oranssilla*. toista kunnes puikolla on kaksi viimeistä silmukkaa, joilla neulot kavennuksen vihreällä langalla.

II puikolla 1 oikein oranssilla, 2 oikein vihreällä, 2 oikein oranssilla, 2 oikein vihreällä, 2 oikein oranssilla, 2 oikein vihreällä, 1 oikein oranssilla.

III puikolla 1 oikein oranssilla, *2 oikein vihreällä, 2 oikein oranssilla, 2 oikein vihreällä, 2 oikein oranssilla, 2 oikein vihreällä, 1 oikein oranssilla.

VI puikolla neulo kiilakavennus vihreällä, *1 oikein oranssilla, 1 oikein vihreällä*, toista *-* puikko loppuun, viimeinen silmukka neulotaan vihreällä.

 


Vahvistettu kantapää

Neulo I puikon s:t oikein IV puikolle (yht. 24 s). Jätä II ja III puikkojen silmukat odottamaan. 

1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta (lanka jää työn nurjalle puolelle) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 

2. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *-* kerros loppuun. Käännä työ. 

Toista kerroksia 1-2 yhteensä 12 kertaa (= 24 krs).

Neulo vielä nurjan puolen kerros.

Neulo vahvennettua  kantatilkussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 9 s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. 

Nosta 1. s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. 

Jatka samalla tavalla, kunnes sivuilla silmukat loppuvat.

Poimi silmukat kantalapun reunoista.


Kiilakavennukset

Tee kiilakavennukset eli neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee kavennukset joka kerroksella, kunnes jokaisella puikoilla on jäljellä 12 s. Kiilakavennukset neulotaan aina vihreällä langalla.

Neulo 23 kerrosta oikein (tai niin monta kerrosta, että pikkuvarvas peittyy).

Neulo sukan kärkeen sädekavennus vihreän värisellä langalla. 

Päättele lankojen päät.

Pystyraitavillasukkien ohjeen löydät blogiarkistostani (klikkaa tästä KLIK).


Ja lopuksi muutama nosto hiihtolomasta:


Hiihtoloman lystin reitti


Hyppää kyytiin - katso kuvaamani VIDEO.

oli Kolin Vuonislahden välinen jäätie. Jäätie on Euroopan sisävesien pisin virallinen jäätie - jäätien pituus on seitsemän kilometriä. Vieressä retkiluistelurata. Jäätie ja luistelurata ovat auki niin kauan, kuin sää sallii.

Pielisen yli kulkeva jäätie lyhentää Kolin kylän keskustasta Lieksan keskustaan 51 kilometriä. Eipä siis ihme, että on vuorokausia, jolloin tiellä on laskettu kulkevan yli 500 ajoneuvoa!

Katso jäätieltä kuvaamani video klikkaamalla tästä KLIK.


Hiihtoloman makoisin piirakka


oli heti loman aluksi leipomani limepiirakka. Pohjaan tarvittiin puolet Digestive-keksipaketista eli puolet on vielä jäljellä. Taidanpa tehdä limepiirakan pehmeäksi laskuksi loman jälkeiseen arkeen paluuseen.


Hiihtoloman käsityötolivat nuo vauhdikkaat raitavillasukat ja kuvassa oleva keväisen värinen pyllytin. Pyllyttimen ohjeesta teen postauksen myöhemmin. Muut suunnittekemani pyllyttimet (lantiolämmittimet, neulehameet) löytyvät blogiarkistostani.


Hiihtoloman suosikkilehtenioli Suomen Ladun Latu & polku-lehti. Hiihtoloman säät olivat todella kylmiä - napakkaa pakkasta ja tuulista. Vaikka en ole mielestäni kovin kylmän arka, niin omat hiihto- ja lumikenkäily elämykseni ovat suotuisempien säiden juttu. Luin oikein ajan kanssa tätä suurta hiihtovaellus-numeroa. 


Mitä sinulle kuuluu? 

Mahtavaa maaliskuun jatkoa!

30 kommenttia:

 1. Hyvää lomalta paluuta. Limepiirakka näyttää houkuttelevalta. ♥ Kuppi kaakaota ja pala piirasta hiihtoretken jälkeen olisi ihan autuaallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Limepiirakka on niin hyvää! Lämmin kaakao ja pala piirakkaa suorastaan kruunaisivat hiihtoretken.

   Poista
 2. Ihanan värinen pyllytin! Täällä lounaissaaristossa on monta vuotta siitä, kun on viimeksi ollut jäätie. Talvisin ei ole ollut riittävää kylmää pitkää kautta varmaan kymmeneen vuoteen.
  Ihanan näköinen limepiirakka, ja mahtiväriset raitasukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Pyllytin on nyt valmis ja ohjeen julkaisen, kun saan sen koneelle. Jäätiet ovat käteviä, kun ne lyhentävät välimatkaa. Limepiirakka oli taas niin hyvää!

   Poista
 3. Sinulta saa aina uusia käsityöideoita. Ehkä minunkin on aika neuloa pystyraitasukat.
  Jäätiellä autoilu on minusta aika pelottavaa! Hieno video kuitekin.
  Minun viikkoni, jo usea, on sujunut hiidellen pätkäsuksilla umpista, omia reittejä pitkin ja poikin metsiä ja soita. Pilkilläkin kävin, mutta jäin ilman saalista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Paljon menee aikaa kässäilyyn, mutta ehdin minä muutakin touhuilemaan. Vaan, kun on niin mukavaa tuo neulominen on niin mukavaa :) Sinulla on hienot reitit pätkäsuksilla kuljeksia. Minä olen tepsutellut lumikengillä ja viikonloppuna on tarkoitus joku merkitty reittikin kulkea.

   Poista
 4. Kiitos jäätievideosta! Upealta näyttää talvimaisema Kolin suunnalla. Limepiirakka myös vaikuttaa upealta. Taidan kokeilla sitä sitruunasta, niitä kun meillä riittää. Hyvää talven jatkoa, kevään odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli mukava reissu. Limepiirakka on lempparini tähän aikaan vuodesta. Siinä on makeutta ja pirtsakkuutta sopivasti. Kauniita Kevättalven päiviä sinulle!

   Poista
 5. Kivat raitasukat ja kaunis pyllytin.
  Jäätiet taitavat olla täällä etelässä harvinaisia. 15 vuotta sitten olin katsomassa järvellä järjestettyjä jääraveja Nummi-Pusulassa. Silloin jää oli niin paksua, että se olisi kestänyt autonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Täällä sitä on taas neulottu; sain valmiiksi huivin ja nyt on villasukat puikoilla. Aina on jotain työn alla ja parhaimmillaan useampi työ yhtä aikaa :)

   Poista
 6. No on vauhdikkaan näköiset sukat. Upeat.

  VastaaPoista
 7. Rakastan villasukkia, tälläkin hetkellä punaiset villasukat jaloissa.
  Hempeä sävyinen pyllytin tuloillaan.
  Ihanaa tiistaita sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukat ovat lempisukkani - niin talvella kuin kesälläkin. Minulla on tänään vihreät villasukat, jotka passaavat vihreään collegepuserooni - sävysävyyn siis :) Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 8. Kerrassaan mainioita nostoja! Suosikkini ovat kuitenkin selvästi piirakka (suussa sulavan näköinen) ja tekeillä oleva neuletyö (aivan ihanat värit).
  Täälläkin on ollut upeita aurinkoisia päiviä, mutta joskus niin hyytävä viima, ettei ulos ole tehnyt mieli pitkäksi aikaa. Tänään on satanut vettä ja maksimilämpötila oli yli 5 astetta.
  Mukavaa kevään odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Piirakka oli taas niin mahdottoman hyvän makuinen! Täällä on säät vaihdelleet. Tänään on paistanut aurinko ja se tekee olosta pirteän. Kauniita kevättalven päiviä sinulle!

   Poista
 9. Kiitos jäätie ajelusta. Waude hienon näköistä!
  Ihanaa lomapuuhaa ja reissua teillä on ollutkin.
  Loma on aina paikallaan.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäätiellä ajelemisessa on oma viehätyksensä. Näkymät olivat hienot! Nyt alkaa viikonloppu - hyvää viikonloppua!

   Poista
 10. Olipas täyteläinen ja tuhti päivitys!
  Iso kiitos mahtavasta paketista.
  Pystyraitasukista jäin mietiskelemään niiden joustavuutta. Kirjoneule kun ei yleensä jousta - miten on pystyraitaneuleen laita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Pystyraita joustaa tarvittavan määrän. On hyvä katsoa, että ei neulo liian kireää.

   Poista
 11. Ihanaa, että Kolin jäätie toimii! Minun raitasukat on edelleen vain ajatuksen tasolla. Aina tulee muuta. Pyllyttimen värit on kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolin jäätie oli oikein hyvässä kunnossa, kun sitä ajelimme. Minulla on nyt puikoilla uudet raitasukat. Näihin työn alla oleviin sukkiin käytän liukuvärjättyä lankaa.

   Poista
 12. Ihanan keväisissä väreissä oleva pyllytin ja kauniit sukat.

  VastaaPoista
 13. Jäätiellä ajaminen on jotenkin ihanan kutkuttavaa. Tosin en ole päässyt kokemaan sitä vuosikausiin. Toivottavasti pääsen tänä talvena vielä pohjoiseen ja jäätielle :)

  Hienot sukat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - jäätiellä ajeleminen on kyllä jänskää! Täällä pohjoisessa on talvi vielä ns. täysillä; lunta piisaa, jääteillä voi ajella ja tiet ovat jäiset :) Aurinko paistaa tänään niin, että hanki häikäisee silmiä. Ihanaa viikonloppua Kepposille!

   Poista
 14. Kiva idea tehdä sukkiin pystyraidat. Vähän vaihtelua perinteisiin poikkiraitoihin.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!