maanantai 20. maaliskuuta 2023

Hyvä arki kuuluu kaikille


Runo-pipo (Ruusu-unelmia ja villasukkia)

Martat ympäri Suomen kokoontuivat etäyhteyksin Marttaliiton vapaaehtoisten koulutukseen. Päivä aloitettiin kaikkien yhteisellä koulutusosuudella ja lounaan jälkeen jakaannuttiin ryhmiin. 

Päivän alussa jokainen vilkutti sen mukaan, mikä martta kokee olevansa. Meistä moni vilkutti useamman kerran, koska monia meistä martoista kiinnostaa eri teemat. Minäkin vilkutin useammassa kohti, mutta koulutukseen osallistuin mediamarttana. 
Onko mielikuvasi Martoista tämä


vai Marttaliiton pääsihteeri, Marianne Heikkilä, totesi puheenvuorossaan, että Martoilla on sama perinteinen visio ja perustehtävä - vain keinot, tavat ja menetelmät muuttuvat ajan virrassa. Marttojen päämäärä on Hyvä arki kuuluu kaikille. Perustehtävänä on edistää kotien ja perheiden toimivaa ja kestävää arkea.

Vuonna 2022 tehdyssä jäsenkyselyssä jäsenet kertoivat perusteluita sille, miksi he ovat marttoja. Jäsenet haluavat

- saada uusia ideoita ja oppia uusia taitoja
- saada mukava harrastuksen ja saada uusia tuttavia, ystäviä ja verkostoja 
- tehdä ympäristön kannalta kestäviä valintoja
- toimia muiden hyväksi
- saada Martat-lehden ja jäsenetuja
- päästä marttoina paikkoihin, joihin ei muutoin pääse ja
- tukea jäsenmaksuilla marttajärjestön toimintaa. 

Minä liityin Marttojen toimintaan, koska marttajärjestön eri teemat kiinnostivat, halusin saada uusia ideoita ja oppia uusia asioita. Olin kuullut marttailusta marttailevalta sukulaiseltani. Kun sitten kerran kauppareissulla tapasin Variskankaan Marttojen esittelypisteessä mukavia ja innokkaita marttoja, niin liittyminen marttoihin oli selvä juttu. Tässä sitä on nyt useampi vuosi marttailtu - ja kaikkea olen saanut kaikkia noita listassa olevia asioita ja jokaista oikein roppa kaupalla! 

Marianne Heikkilä päätti aamupäivän koulutusosuuden näin: Marttaillen voimme tehdä yhdessä hyvää itsellemme, toisillemme ja ympäröivälle yhteiskunnalle/maailmalle.

Melkoisen huikea harrastus tämä marttailu, eikö totta!


Koulutuksen aikana neuloin pipon. Lankana tässä pipossa on Novitan Runo - piponi on siis Runo-pipo. Langan liukuväri tuo neuleeseen raitoja ja pipooni käyttämäni langan väri on nimeltään ruska. Langan koostumus on 80% villaa ja 20% polyamidia. Tämän pipon laitan päähäni, kun lähden keväthangille ja luontoretkille. Kyllä ihan jänskättää, josko alkaa runosuoni tämä pipo päässä sykkiä.

Pipon ohje on blogiarkistossani (Neulepipo 24.9.2022).

Sunnuntaina oli upea aurinkoinen päivä, räystäät tippuu ja olen nähnyt jo asfalttia!

Mahtavaa maaliskuun jatkoa!

28 kommenttia:

 1. Oi, teitpä ihanan pipon! Kiitos ohjeesta, tein tuolla ohjeellasi jo yhden tasavärisen ruskanoranssin pipon, nyt alkoi tehdä mieli kokeilla jostakin tuollaisesta monivärilangasta. Runo-langassa väri vaihtuu kauniisti, joissakin on liian pätkittäin värejä ja niistä en valmiina neulepintana tykkää, vaikka kerällä saattaakin näyttää kivalta. Joskus on vaikea tiedää, millaista jälkeä kustakin langasta tulee.
  Marttailu kuulostaa mukavalta ja tosiaan, saatte paljon hyvää aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pipo on saanut nyt seurakseen huivin. Siitä tuli Runo-huivi. Tässä langassa värit ovat sopivan pitkissä pätkissä ja liukuen, niin värit eivät vaihdu hupsun näköisesti kesken kerroksen. Mukava harrastus tämä marttailu.

   Poista
 2. Kauniit sävyt pipossasi. Ihan juuri minullekin sopisivat, joten täytyypä etsiskellä samaista Runoa, kun lankakaupoille taas lähden.
  Marttoja ja heidän (teidän) tekemisiä arvostan kovasti. Tähän asti olen ollut välillä lähinnä sellainen wannabe-Martta, mutta kuka tietää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin näihin ruskan väreihin. Wannabe-marttailu on myös mahtava juttu <3 Meissä jokaisessa asuu pieni martta :)

   Poista
 3. Neuloen teit runopipon tään!
  Se kestää näin keväällä joka sään!

  VastaaPoista
 4. Ihanasti aina avaat näitä Marttailun saloja. Todella kiva harrastus. Minä olisin varmaan yhdistelmä kässä- ja ruokamarttaa :)
  Ihanaa viikkoa sinulle runopipo Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Outi <3 Marttailu on tosi kiva harrastus. Sinä olisit todellakin kässä&ruokamartta <3 Ihanaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Marttailu vaikuttaa ihanalta harrastukselta. Minä koen olevani marttahenkinen, vaikka en Marttoihin kuulukaan. Mutta eihän sitä tiedä, jos vaikka tulevaisuudessa joskus kuuluisinkin :)

  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä marttailu kyllä mukava harrastus. Parasta tässä on monipuolisuus. Marttahenkisyydelle peukutan <3 Ehkäpä joku päivä sinä liityt Marttoihin. Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
 6. Runo-lankaa en vielä tunnekaan. Kivasti värit istuvat pipoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ruska-lanka tuntui heti omalta. Runo-langan värivaihtoehtoja on monia ja mietinkin, että josko vielä toisen Runo-pipon neulon. Pipo on nyt saanut seurakseen Runo-huivin.

   Poista
 7. Sanoisin että olet "aito martta" kun neuloit pipon koulutuksen aikana 💜
  Hauska idea tuo vilkutus 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rita <3 Seurasin koulutusta ja osallituin ryhmäkeskusteluun - samalla neuloin tosiaan pipon. Nyt tuo Runo-pipo on saanut seurakseen Runo-huivin.

   Poista
 8. Varmaankin olet kässämartta. Ihana tuo neulomasi pipo. Kaunista lankaa tuo Runo. Kiitos taas kivasta ja valaisevasta postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se näin on - olen myös kässämartta :) Ihastuin Runo-langan liukuväreihin. Ruska-väri tuntui heti omalta.

   Poista
 9. Kivaa lankaa. Nyt odotellaan, mitä runoja syntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä lanka on kiva. Runoja ei ole vielä pulpahdellut ajatuksiin. Pitää varmaan olla pipo päässä pitempi aika kerrallaan ja mennä inspiroitumaan metsään ja rannoille lumikenkäilemään.

   Poista
 10. Vaikka en ole martta, niin olen ottanut käyttöön monia heidän vihjeitään ja oppejaan. Ehkä olenkin kotimartta.
  Kaunis pipo, ansaitsee hyvinkin ruskapipon nimekseen. Hieno juttu myös, jos se avittaa runoilussa.
  Maaliskuu on lopuillaan ja meillä tulee yhä hurjasti lunta, metri on jo. Silti talitiainen lauloi jo ti-ti-tyytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martoilla on ohjeita niin arkeen kuin juhlaan. Peukutan kotimarttailulle <3 Runo-pipo on nyt saanut seurakseen Runo-huivin. Lienekkö runojen syntyminen nyt varmaa :)

   Poista
 11. Hyvää tekevä postaus!! Ihanasti avaat marttailua-jonkinmoinen kätevä emäntä tunnen itsekin olevani (piilomartta-vaiko pirkko)
  Koulutukset ei mene koskaan hukkaan - pipokin voi syntyä, kun on näppärät kätöset!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Peukutan piilomarttailulle ja pirkkoilulle :D Juu, kyllä sain kaiken irti koulutuksesta - lisää ideoita, tietoa ja pipokin vielä valmistui koulutuksen aikana.

   Poista
 12. Ihana postaus ja pipo <3 Valoa uuteen viikkoon <3

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!