maanantai 27. maaliskuuta 2023

Kirjottu kirjanmerkki - marttojen kirjontailta


Variskankaan Martat kokoontuivat yhteiseen kirjontateemaiseen marttailtaan. Järjestin illan yhdessä marttaystäväni Pilvin kanssa. Tämä kokoontuminen oli yksi kolmesta käsityöteemaisesta marttaillasta, jotka järjestämme yhdessä kevätlukukauden aikana. 

Marttojen vuoden 2023 käsityötekniikka on kirjonta ja käsityöteema on materiaalien luova ja kestävä käyttö. Kirjonnassa perustarvikkeet ovat kirjontalanka, neula ja kangas. Kirjonnassa mielikuvitus on rajana; kirjontaan voi käyttää erilaisia kankaita, luonnonmateriaaleja, paljetteja, helmiä ja erilaisia kirjontapistoja.
Marttojen kirjontaillasta livelähetys ja lehtijuttuja

Kainuun Sanomista toimittaja Maija Räisänen ja kuvaaja Jussi Pohjavirta olivat mukana marttaillassamme. He kuvasivat kirjontaillastamme livelähetyksen. Heidän vierailustaan syntyi marttailta-tallenne Kainuun Sanomien nettisivuille ja artikkeli Kainuun Sanomiin. 

Lähde Variskankaan Marttojen matkaan ja katso KS Liven tallenne! Tallenne on vapaasti katsottavissa Kainuun Sanomien tilaajille ja tutustujille 2 viikon ajan.Marttailta aloitettiin Pilvin valmistamilla ja tarjoilemilla överikaakaoilla. Minä kerroin samalla kirjonnan historiasta ja ristipisto-kirjonnasta. 

Överikaakaoihin Pilvi laittoi kermavaahtoa, vaahtokarkkeja, murskattua suklaapatukkaa ja keksin. Ihanan överiä!

Kirjottu kirjanmerkki


Pilvi kirjoi kirjanmerkin malliksi kirjontailtaan.


Tämä kirjanmerkki laitetaan kirjansivun nurkkaan.

Tarvikkeet: pala huopakangasta, neula, sakset ja kirjontalankaa.

Leikkaa huovasta kaksi kolmiota.
Kirjo kolmioihin haluamiasi kuvioita,
Ompele kolmiot kahdesta sivustaan toisiinsa kiinni esim. pykäpistoin.
Kirjontaillan jälkeen kirjoin itselle kirjanmerkin. 

Ristipistokirjonta

Ristipistoilla kirjominen on helppoa ja kivaa. Olimme Pilvin kanssa hankkineet materiaalit pienien kirjontatöiden tekemiseen. Tarjolla oli Aida-kangasta ristipistotyötä varten ja huopaa kirjanmerkkien kirjomista varten.
Tekemäni ristopisto-monisteen (pdf) löydät täältä!
Voit käyttää tekemääni monistetta marttailloissa ja henkilökohtaisessa käytössä. 
Lähde on mainittava.

Martoista kuoriutui käsityöaktivisteja

Martat ovat  muistuttaneet eduskuntavaaliehdokkaille, että Suomi on sitoutunut kansainväliseen sopimukseen, jolla pyritään rajoittamaan maapallon keskilämpötilan nousu 1,5 asteeseen vuosisadan loppuun mennessä. 

Käsityöaktivistimartat kirjoivat ristipistoilla 1,5 astetta patalappuihin, jotka jaettiin eduskuntavaaliehdokkaille. 
Kävimme tänään äänestämässä ennakkoon. Vaalikahvit käytiin juomassa Kahvila Onnikassa

Joko sinä olet äänestänyt vai käytkö äänestämässä varsinaisena vaalipäivänä? 
Äänestäminen vaalikahveilla vai ilman?

Mahtavaa alkanutta viikkoa!


25 kommenttia:

 1. Ooh, mikä överikaakao, ihan mahtava!
  Onpa kivoja ja söpöjä kirjanmerkkejä. Tuli mieleen, että minulla on joku valmis paketti ristipistokirjanmerkkiin, en vain niin usein kirjo, kun mieluummin kudon.
  Kävin äänestämässä heti ekana äänestyspäivänä, kun silloin meillä oli yhteysaluksessa äänestyspäivä. On mahtavaa, että syrjäisten saarten asukkaille on tällainen palvelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Överikaakao oli marttailtamme mahtava aloitus! Joskus jää jokin käsityö odottamaan inspiraatiota tai jokin muu käsityö kiilaa ohi. Minulla on nyt kaksi neuletta työn alla. Ja monta muuta neuletyötä suunnitteilla. Neulominen on niin mukavaa! Mahtava juttu, että teille on järjestetty mahdollisuus äänestää!

   Poista
 2. Kivat kirjanmerkit. 😊
  Kävimme mieheni kanssa jo ennakkoon äänestämässä. Näin olemme tehneet jo monen monena vuotena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tällainen huopakirjanmerkki on kiva tehdä. Mietin, että tällaisen voi vaikka kirjeessä postittaa ystävälle. Sama juttu meillä, että olemme äänestäneet nyt monena vuonna ennakkoon. Ei jää äänestäminen yhden päivän varaan.

   Poista
 3. Minustakin kiva kirjanmerkki . Minulla on jossain tuota Aida kangastakin piti muistaakseni aloittaa jotain hardanger tai jotain juttua mutta jäi .
  Äänestämässä on käyty ilman kahvia ja pullaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla on jo toinenkin kirjanmerkki työn alla. Niin tuttua juttua tuo, että käsityö jää joskus kesken. Samoja kokemuksia oli meidän marttailtaan osallistuneilla martoillakin. Meille on tullut sellainen tapa, että äänestämisen jälkeen juodaan pullakahvit.

   Poista
 4. Kiva kirjanmerkki ja joskus överikaakao on juurikin sopiva kaakao :)

  VastaaPoista
 5. Överikaakao on aina paikallaan, viikko sitten kuistilla hörppäsin ja oli taas niin hyvää.
  Ihana tuo kirjanmerkki. Kiva idea!
  Tottakai vaalikahvit pullalla.
  Mukavaa maaliskuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on överikaakao aina paikallaan! Kiitos! Kirjanmerkki on kiva pieni kirjontatyö. Aurinkoisia kevätpäiviä sinulle!

   Poista
 6. En ole vielä käynyt äänestämässä, mutta ehdottomasti aion äänestää.
  Ihana kirjanmerkki. Aina jaksan ihailla tuota kirjomisen taitoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tällainen kirjanmerkki on kiva, pieni kirjontatyö. Vaikka olen ihan hupsuna neulomiseen, niin mukava on välillä tehdä käsitöitä muillakin tekniikoilla.

   Poista
 7. Kävin elämäni ensimmäisen kerran ennakkoäänestämässä ja ehkä myös viimeisen kerran. Meillä Sellon kirjastossa oli eilen ihan hirveä härdelli ja koko ennakkoäänestys tapahtuma ei sujunut yhtään niin jouhevasti kuin normaalisti vaalipäivänä. Virkailijat säntäilivät sinne tänne ja tuntui ettei kenelläkään ollut tietoa mitä tehdään jos kaksi näkövammaista tarvitsee avustajaa kun menevät äänestyskoppiin. Vein isäni ennakkoäänestämään ja itse sitten siinä sivussa äänestin. Mutta nyt on kansalaisvelvollisuus ja -oikeus käytetty! Ihana tuo kirjottu kirjanmerkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa melkoinen ennakkoäänestyskokemus! Me kävimme äänestämässä ennakkoon kirjastossa. Oikein mallikkaasti ja vaivatta sujui äänestäminen. Kauppareissulla näin, että kaupan yhteydessä olevassa äänestyspisteessä oli oikein jono.

   Poista
 8. Todella kauniit kirjanmerkit! On aina niin ihana nähdä täällä kauniita käsitöitä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Käsitöiden tekeminen on niin mukavaa. Olen ihan höpsähtänyt neulomiseen, mutta välillä on mukava tehdä käsitöitä muillakin tekniikoilla.

   Poista
 9. Kauniit kirjonnat. Katselin tuota yhtä kuvaa, jossa on pallomaisia kukkasia. Olen tainnut tehdä ohjeella joskus lapaset Marjalle.
  Kävin äänestämässä mieheni kanssa jo ennakkoon. Ihmeteltiin, koska oli 40 ihmisen jono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kukat ovat Kainuun lapasten kuvio. Se on niin kaunis ja sopii kivasti kuviona erilaisten käsitöiden kuvioksi.

   Poista
 10. Voi jufe ku kiva kirjanmerkki! Pitäis ottaa työn alle useampi annettavaksi kevätlahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Hyvä idea! Näitä on kiva tehdä ja varmasti ilahduttaa lahjan saajaa.

   Poista
 11. Hyvä Martat - olette taas oikealla asialla.
  Ennakkoäänestys on hieno juttu ja uskon sen lisäävän äänestysaktiivisuutta. Aina ei ole mahdollista päästä varsinaisena päivänä määrättyyn paikkaan äänestämään. Nykyaikaista joustavuutta. Olen käyttänyt tätä mahdollisuutta jo vuosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Olen samaa mieltä, että ennakkoäänestys lisää äänestyaktiivisuutta. Kätevää ja joustavaa - peukutan!

   Poista
 12. No nyt on mainio&toimiva kirjanmerkki....
  Hih... minut suklaa-allergisen överikaakao sai jo kuvasta aivastamaan.... mun vastine löytyisi helposti juusto-övereistä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva ja helppo kirjontatyö. KristiinaS kommentissa vinkkasi, että kirjanmerkki on kiva kevätlahja. Minulle sopisi myös oikein mainiosti juustoöveri :D

   Poista
 13. Minä en ole kaakaon ystävä, mutta tuollaisen voisi ainakin päälisin puolin nauttia ;D
  Värikkäillä langoilla kirjottu musta kangas on lopputuloksena tosi kaunis.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!