lauantai 7. elokuuta 2021

Pieni Karhunkierros, Oulangan kansallispuisto

 


Oulangan kansallispuisto on perustettu 1956. Pinta-alaltaan 290 km2 oleva puisto sijaitsee 50 km Kuusamon pohjoispuolella ja Sallasta 40 km etelään. Kansallispuiston lähimmät kylät ovat Hautajärvi, Juuma ja Käylä.

Pieni Karhunkierros on rengasreitti, joka koostuu kolmesta reittiosuudesta:

Juuma - Myllykoski - Pyöreälampi - Kallioportti (3,2 km)
Tämä osuus on leppoisaa luonnossa liikkumista. Reitillä on pitkospuita, polulla on kiviä.

Kallioportti - Harrisuvanto - Jyrävä (4,6 km)
Tämä osuus saa sykkeen nousemaan ja vaatii hyvää peruskuntoa. Reittiosuuden helppokulkuisten kangasmaasto-osuuksien lisäksi on maaportaita ja vaikeakulkuista laskua. Osuus ei ole kohtuuton ja eihän sitä tarvitse jäniksen selässä juosta.

Jyrävä - Myllykoski - Juuma (3,5 km)
Reittiosuutta suositellaan kaikille, koska reitti on helppo kulkea ja reitillä on hienoja nähtävyyksiä. Reitin alkupuolella olevia portaita ei kannata säikähtää, sillä portaiden jälkeen on melkolailla tasamaastoa. Tämä osuus on myös lupsakka aloitus ja miellyttävä päätös koko Pienen Karhunkierroksen kiertäjille. Reitin alussa ja lopussa oleva 1,5 kilometrin pituinen osuus kuljetaan siis sekä meno- että paluumatkalla.

Luokitukseltaan reitti on keskivaativa/vaativa ja paikoittaisten vaativien korkeuserojen vuoksi reittiä vaeltamaan lähtijältä edellytetään retkeilijän perustaitoja. Kallioportin porrasosuuden vuoksi vinkataan reitti kuljettavaksi kesällä myötäpäivään ja talvella vastapäivään.

Risteyskohtia on useita ja niissä on hyvä katsoa, mihin suuntaan reitti kulkee. Karhunkierros (82 km eli 4-5 päivän vaellusreitti) kulkee nimittäin osittain samaa reittiä kuin Pieni Karhunkierros.  

NISKAKOSKIPieni Karhunkierros alkaa Juuman kylästä. Reitin ensimmäinen riippusilta on Niskakosken riippusilta, missä Kitkajoki ylitetään ensimmäisen kerran.

MYLLYKOSKI
Myllykoski on Juumasta 1,5 kilometrin vaelluksen päässä. Myllykoskella on päivätupa, tulentekopaikka ja käymälä. 

Myllykosken viljamyllyn on rakennuttanut Juuman myllyosuuskunta vuonna 1926. Viljamylly on ollut toiminnassa vuosina 1947-2948. 

Pieni Karhunkierros jatkuu Myllykoskelta riippusilta pitkin yli Kitkajoen.

PYÖREÄLAMPI

Pyöreälammella on tulentekopaikka ja telttailualue. Lammen rannalla on oivallinen nauttia eväistä ja katsella maisemia.

Reitillä on rajoitusosa Pyöreälammelta Harrisuvantoon kuljettaessa. Rajoitusosalla liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityllä reitillä.Oulangan kansallispuiston yksi teemoista on kauniit aapasuot.

KALLIOPORTTI
Kallioportin näköalatasanteelta avautuu upea kalliojyrkänteiden muodostama näköala Kitkajoen laaksoon.  Näköalatasanteelta laskeudutaan 252 porrasta pitkin laaksoon. 

HARRISUVANTO

Harrisuvannon laavun jälkeen ylitetään joki Harrisuvannon riippusiltaa pitkin.

Reitin varrella on siis kolme riippusiltaa. Riippusillan ylitys sujuu ongelmitta vaikka ei korkeilla paikoilla viihtyisikään. Sillalla kuljettaessa ohjeistetaan pitämään 10 metrin väli toisiin retkeilijöihin. Riippusillalla kävellessä silta notkuu hienoisesti ja on vähän saman suuntainen fiilis kuin trampoliinilla kävellessä.  Tasapaino säilyy hyvin ja tukea voi ottaa sillan molemmilla puolilla olevista vaijereista. Lystikästä menoa siis!


KALLIOSAARI


Kurkistusopasteet auttavat vaeltajia huomaamaan reitin varrella olevat kohteet. 

"Kalliosaari on sitkeä kuin kuivaliha. Se on tuhansien vuosien ajan sinnitellyt sateen ja joen yrittäessä romuttaa sitä. Kalliosaari on ympäristöään kovempaa ainesta ja niinpä se seisoo keskellä jokea pehmeämmän aineen valuttua aikaa sitten Paanajärven pohjalle." (Teksti kurkistusopasteesta)

JYRÄVÄNKOSKI


Jyrävänkoski kuohuaa valkoisena. Koski putoaa muutaman metrin matkalla 9 metriä. Jyrävän kosken äärellä on Siilastupa.


Pieni Karhunkierros tarjoaa vaeltajille 
huikeat maisemat, vaihtelevat maastot, mielenkiintoisia kohteita sekä mahdollisuuden kulkea oman kunnon mukaisen osuuden reitistä.

Kansallispuistojen suosio on kasvanut kotimaan matkailun myötä korona-ajan vuoksi. Pieni Karhunkierros on suosittu reitti ja vaeltajia reitillä on hetkittäin mennen ja tullen. Reitillä kulkijaa tämä ei haittaa, vaan suurimmaksi osaksi reittiä ei ketään näy eikä muiden ääniä kuulu. Ohikulkijoita ja vastaantulijoita tervehditään ja taukopaikoilla välillä jutustellaan enemmänkin. 

Tässä ovat linkit aiemmin tekemiini kansallispuisto postauksiin:


Tarkat tiedot ja ajankohtaiset kuulumiset löytyvät luontoon.fi -sivuilta.

Oletko sinä käynyt vaeltamassa tai retkeilemässä kansallispuistossa?

Aurinkoista viikonlopun jatkoa!14 kommenttia:

 1. Jylhiä ja niin kauniita maisemia. Voi hyvin uskoa, että reitit ovat suosittuja.😍

  VastaaPoista
 2. Kyllä Suomen luonto vaan on komeaa.

  VastaaPoista
 3. Hienot maisemat. Unelmien kohde joskus!

  VastaaPoista
 4. On se hieno paikka. Olen itsekin käynyt. Sain tosin tutustua kyseiseen kansallispuistoon kauan sitten jo lukiossa, kun suomenkielen opettajamme veikkasi luonnonsuojeluaihetta yo-kirjoituksiin. Niinpä me tankkasimme tekstiä, jonka nimen muistan vieläkin vuosikymmenten takaa: "Otteita Oulangan kansallispuiston järjestyssäännöistä".

  VastaaPoista
 5. Komiat on kosket ja näkymät.

  VastaaPoista
 6. Nuuksiossa on tullut käytyä vaeltamassa ja makkaraa paistamassa :)
  Aivan ihanat maisemat tuolla, mieli lepää!
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
 7. Viime vuonna tuli Pieni Karhunkierros kierrettyä ja tulipa mukavat muistot kuvistasi mieleen. Ehdottomasti toistekin pitää päästä kierrokselle, ehkä syksyiseen aikaan...

  VastaaPoista
 8. Huikea paikka. Pitänee joskus käydä tutustumassa alueeseen.

  VastaaPoista
 9. Mahtavat maisemat ja kun tuon kierroksen on tehnyt niin varmaan tietää patikoineensa!

  VastaaPoista
 10. Oi, että mitä maisemia ja valokuvia! Täytyy laittaa harkintaa, että jos joskus pääsisi tuonne. Polvivammaisena aina vähän hirvittää nuo laskuosuudet. Nousut menee kyllä, mutta alastulon kanssa voi olla ongelmia.

  Monena kesänä on tullut käytyä jonkin kansallispuiston alueella. Yllättävän monena kesänä kansallispuistossa kävely on jäänyt suunniteltua vähäisemmäksi, koska on ollut niin hirveä helle :D

  VastaaPoista
 11. Kiitos! Oikein hengästyin ja muutenkin haukoin henkeäni. Olen joskus lapsena ollut tuolla. Näin aikuisena kokemus olisi varmaan erilainen.

  VastaaPoista
 12. Pieni Karhunkierros on upea reitti! Tutun näköisiä maisemia kuvissa, sillä kiersin sen itsekin viime kesänä: https://naitapolkujatallaan.blogspot.com/2020/07/pieni-karhunkierros.html

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!