lauantai 14. elokuuta 2021

Riisin Rietas, Riisitunturin kansallispuisto

 Etelä-Lapissa, Posiolla, sijaisteva Riisitunturin kansallispuisto on perustettu 1982. Pinta-alaltaan se on 77 km2. Kansallispuistolle ovat ominaista kuusikkoiset vaarat, rinnesuot ja kauniit maisemat Kitkajärvelle. Merkittyjä retkeilyreittejä alueella on yli 40 kilometriä. 

Vaara- ja tunturialueella kulkeva 10,7 kilometrin mittainen rengasreitti, Riisin Rietas, luokitellaan keskivaativaksi/vaativaksi reitiksi. Reitti kulkee pitkin tunturin huippuja, rinnesoita ja metsiä. Se tarjoaa upeita koillismaalaisia järvimaisemia ja mahtavia metsämaisemia. Suositeltu kulkusuunta on myötäpäivään.


Riisin Rietas 

"Reitille, jolle juuri olet astumassa, on saanut nimensä Riisin Riettaasta - onnettomasta miespolosta, joka taannoin menetti henkensä naavakuusikoiden kätköissä. Jo vuosikymmeniä on Rietas kummitellut Riisitunturin itärinteillä kaameita huutoja päästellen ja kulkijoiden perään huhuillen." Matsähallitus

Reitillä patikoidessamme pysähdyimme kuuntelemaan hiljaisuutta. Välillä reitillä oli kohtia, joissa ei kuulunut yhtään mitään. Sillä hetkellä ei edes lintujen laulua. Tosin kuulimme pariin kertaan ääniä, joita ihmettelimme. Oliko se mahdollisesti sitten Riettaan kummittelua vai sittenkin kuusikossa kulkuamme seuraava karhu.Tapion pöytä 

"Tapion pöydäksi kutsutaan latvatonta kuusta, joka kasvaa leveyttä pituuden sijaan. Muinaiset suomalaiset uhrasivat erikoisen näköisen kuusen ääressä metsän kuningas Tapiolle osan pyyntikauden ensimmäisestä saaliista. Tapion puoleen käännyttiin etenkin ennen suurriistan metsästystä." Metsähallitus
Riisitunturilta avautuu kauniita maisemia Kitkajärvelle. Yli- ja Ala-Kitkajärvi muodostavat yhdessä Euroopan suurimman lähteen.Riisitunturi on kansallispuistona rauhallinen kohde. Retkeilijöitä on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Oulangan kansallispuistossa Pienen Karhukierroksella. 

Kansallispuistojen reiteillä vastaantulijoita tai ohi kulkijoita tervehditään huikkaamalla tervehdys. Jos reitti on kohtaamiskohdalla kapea, annetaan tilaa nopeammin kulkeville siirtymällä polun reunaan. 

Kansallispuistossa voi tutustua myös eri paikkakunnilta tuleviin retkeilijöihin. Riisin Rietasta kiertäessämme tapasimme Tuusulasta kotoisin olevan pariskunnan. He ovat käyneet Riisitunturilla jo 15 vuoden ajan ja kuvaamassa lintuja. Kansallispuistokokemuksiamme jakaessamme saimme heiltä mahtavan vinkin: Riisitunturilta avautuu upea näkymä auringon laskiessa. Kirjoitan tämän vinkin muistikirjaani. Palaamme siis joskus vielä Riisitunturille katsomaan auringonlaskua.

Terveisiä kansallispuistossa tapaamallemme pariskunnalle Tuusulaan!
Metsähallituksen Riisitunturin kansallispuiston esitteestä löydät tarkat tiedot alueesta sekä kartan. Esite löytyy netistä sähköisessä muodossa tai paperisen esitteen voi ottaa mukaansa Oulangan luontokeskuksesta tai tulostaa ennen retkelle lähtöä. 
Riisijoki

Alueen halki kulkee maanselkä, idän ja lännen välinen vedenjakaja. Länsiosan vedet virtaavat Kemijokeen ja itäosan Kitkajärviin. Uudenlammin laavu

Retkelle on otettava mukaan juotavaa ja hyvä on olla myös pientä syötävää. Kävely paikoitellen haastavassa maatossa vaatii nestettä ja energiaa. Kun välillä vähän napasee palasta, niin ei tule uupelo ja huono olo.  Kävellessä katse on polulla etsimässä kohtia mihin astua. Jos ei välillä pysähdy, jää maisemat näkemättä. Kannattaa siis välillä muutoinkin pysähdellä.

Tässä lista, mitä yleensä otamme päiväretkelle (10 km -> reitille) mukaan:

JUOMAA
Vettä 0,5 litraa/hlö. 
Kuumaa vettä termospullossa, teepusseja 2 pussia ja pikakahvia 2 pussia. Pidämme patikointiretkellä pari tee/kaffetaukoa. 

EVÄÄT
1 jugurtti tai rahka/hlö
2 kpl välipalakeksiä/hlö
2 dl mehukeittopurkki/hlö
1 banaani/hlö

PIKKULUSIKAT
MUKIT

ROSKAPUSSI
Kaikki mitä viedään metsään, tuodaan myös pois.
Roskat laitamme roskapussiin ja lajitelemme kotona roskiksiin.

VESSAPAPERIA 
Reitillä olevissa taukopaikkojen vessoissa ei ole vessapaperia.

KÄSIDESIÄ Riisisuon niittylato

Alue on ollut historiallisesti eränkäynnin lisäksi tärkeä suoheinän niittokohde. Riisisuon niittyladoista on toinen kunnostettu taukopaikaksi. Ladossa voi istuskellessaan voi lukea ladon sisällä olevissa tauluista niittykulttuurista, kuinka suoheinää on kerätty talvirehuksi.Soilun laavu

Soilun laavulle saavutaan reippaan nousun jälkeen. Laavulta avautuvaa kuusten kehystämää näkymää on mukava katsella eväitä syödessä. 


Riisitunturi tunnetaan talven tykkylumipuista. Talvella ilmamassojen kohotessa ylös, kosteus tiivistyy huurteena ja lumena puiden oksille. Metsähallituksen esitteessä kerrotaan, että tykkylunta voi täysikasvuisessa kuusessa olla jopa kolme-neljä tonnia!

Tykkylumipuita on kuvattu myös Riisitunturin kangasmerkissä (postauksen ensimmäinen kuva). Kangasmerkin voi ostaa Oulangan luontokeskuksesta tai tilaamalla verkkokaupoista.Riisin Riettaan viimeinen taukopaikka on Riisitunturin autiotupa. Kuvassa olevan rakennuksen lisäksi taukopaikalla on myös laavu. Autiotuvalta reitti jatkuu 1,5 kilometrin päässä olevaan lähtöpisteeseen, Riisitunturin parkkipaikalle.

Riisitunturin kansallispuistoon voi tutustua myös kulkemalla lähtöpisteestä Riisitunturin autiotuvalle ja palaamalla takaisin lähtöpisteeseen. Näin reitin pituudeksi tulee 3 kilometriä. Reitti autiotuvalle on maltillista nousua. Reitti Riisitunturin autiotuvalle luokitellaan helpoksi/keski vaativaksi. 

Tuolla viimeisellä osuudella vastaamme tuli lapsiperheitä ja lapsia isovanhempien kanssa. Kaikkien vastaantulijoiden askeleet olivat reippaita ja ilmeet iloisia. Suosittelen myös tuota reittiä Riisitunturin autiotuvalle. Reitti on helppo kulkea ja reitillä näkee niin havumetsää kuin rinnesoita.


Jos on liikenteessä lähinnä kuntoilu mielessä, tarjoavat kansallispuistojen reitit mahtavat treenimaastot mm. polkujuoksuun ja sauvakävelyyn. Itselläni tulee aina seurattua askelten määrää. Kun aamusta laittaa aktiivisuusrannekkeen käteen, niin  reilun 10 kilometrin reitin retkeilypäivät painuessa iltaan askelia on kertynyt noin 20 000 askelta.


Voit tutustua myös muiden kansallispuistojen reiteistä tekemiini esittelyihin seuraavista linkeistä:

43 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Maisemat olivat niin huikeita ja sää suosi. Tämä oli ihan paras kesäloman lopetus.

   Poista
 2. Tutun näköisiä nuo hienot rinnemaisemat. Olen tuolla kerran käynyt päiväretkellä vuosia sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olimme Riisitunturissa ensimmäistä kertaa. Patikoidessamme päätimme, että Riisitunturiin vielä palaamme.

   Poista
 3. Oi että! Tuonne vielä lähden.
  10 vuotissuunnitelma pitää sisällään kaikki kansallispuistot ja Riisiä on kehuttu useassa paikassa.
  Nämä(kin) kuvat vakuuttivat!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Hyvä suunnitelma kiertää kansallispuistot. Minulla on sama tavoite <3 Riisitunturia ei suotta kehuta.

   Poista
 4. Kiitos kuvista ja kertomuksesta, aivan ihania maisemia:) Ehkäpä tuonnekin vielä matkaamme;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Maisemat olivat niin kauniita ja sää suosi. Oli yksi kesän huippuretkistä.

   Poista
 5. Onpa upea paikka! Olen melko varma, että te kuulitte Riettaan äänen tuolla :)
  Ihanaa viikonloppua sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin luulen, että äänet olivat Riettaan :D Ihanaa viikon jatkoa sinulle, Outi <3

   Poista
 6. Mielenkiintoiset maisemat 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavat maisemat! Oli mukavaa, että reitillä oli erilaisia maisemia - paljon nähtävää.

   Poista
 7. Hienot maisemat ja kelikin on suosinu!

  VastaaPoista
 8. Vastaukset
  1. Ihastuin maisemiin ja maastoon, puihin ja puuttomiin tunturien lakiin... <3

   Poista
 9. Kiitos esittelystä! Tuonne olisi kiva päästä ja auringonlaskun aikaan varmasti todella upeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelimme samaa, että olisi hienoa olla Riisitunturin laella katselemassa auringonlaskua <3

   Poista
 10. Oi ihanuus tuo kaunis lakeus🤗..maisemista huokuu ihana rauhallisuus ja hiljaisuus❤
  Kerrassaan sielu lepää tuolla..kaunista🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydellinen ja ikimuistoinen retki, yksi kesäloman huippukokemuksista.

   Poista
  2. Hienot maisemat, saa pysähtyä ihailemaan. Kaksi kertaa kesällä käyty, talvinen Riisitunturi vielä näkemättä.

   Poista
 11. Beautiful place to hike or spend some days on a vaccation!

  I think i would love the place very much.You deff have great overwhelming nature in Finland❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riisitunturi impressed us. We will return there again. The scenery was spectacular and the weather was great.

   Poista
 12. Ihania kuvia! Olen nähnyt paljon kuvia talvisesta Riisitunturista ja haaveillut joskus pääseväni näkemään Riisin tykkilumipuut omin silmin.

  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu - olisi niin mahtavaa päästä näkemään Riisitunturi tykkylumipuineen. Ihanaa viikon jatkoa!

   Poista
 13. Mun Riisitunturin valloitus tyssää aina Pentikille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Sinne mekin retkemme jälkeen ajelimme. Ihan vaan katselemaan mentiin... ;D

   Poista
 14. Ai hyvä ihme, mikä paikka. Sinä olet kyllä hyvä matkaopas. Blogikirjoitusten avulla löytää paljon kaunista. Tämä olisi ehdottomasti kokemuksen arvoinen. Eikä vähiten Riisin Riettaan puolesta...jännittää jo lukiessa 😃👍

  VastaaPoista
 15. Kiitos tosi hienoista kuvistasi.
  Varmasti upea reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin mahtavaa patikoida hienoissa maisemissa ja oli vielä niin hyvä sääkin. Tuo Rukan reissu oli kesälomamme viimeinen viikonloppu.

   Poista
 16. Me kävimme äiteen kanssa Riisitunturilla jokunen vuosi sitten ja kiersimme sen lyhyemmän reitin (en nyt muista nimeä). Riisitunturi oli kyllä hieno paikka, ja silloin siellä oli väkeä ihan tungokseen asti. Jännä että nyt koronavuonna porukkaa on vähemmän. Meidän käynnin aikana oli myös ihan julmetun kylmä, ja meinasin paleltua. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kävimme viimeisenä viikonloppuna ennen koulujen alkua. Olisiko se vaikuttanut siihen, ettei väkeä ollut niin paljon. Meitä lykästi, kun sää oli mitä mainioin. Siinä me sitten patikoitiin hiki hatussa :D

   Poista
 17. Taas tuli yksi upea paikka missä pitää käydä joskus.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!