perjantai 4. joulukuuta 2020

Pikeerillä koristeltuja pipareita ja pikkujoulun makumatka

 

Kuva: Tarja Karvonen

Keskiviikkona oli Kajaanin Neuroklubin kokoontumisessa makujen sinfoniaa! Iltaa vietettiin jouluisissa tunnelmissa joulupipareita leipoen ja koristellen. Ensin syötiin hyvin ja niin sanotusti pitkän kaavan mukaan.


Koska menu oli niin hieno, niin katsotaan sitä hieman tarkemmin ja sitten vasta leipastaan piparit. Illan aluksi teimme makumatkan Gastrobarin opastuksella: BBQ-glaseerattuja lihapyöryköitä ja tomaattisalsaa, Satay-marinoitua kanavartaita, Caesarsalaattia ja parmesan-dressing sekä



Kuva: Tarja Karvonen

katkarapu-smørrebrødiä, vodkagraavattua lohta ja sitrusaiolia, pähkinäistä kaali-nuudelisalaattia,


Kuva: Pia Böös


kasvis-empanadoja kera chilidipin,


Kuva: Pia Böös

lämminsavulohta ja punasipulia rucolapedillä,



Kuva: Tarja Karvonen 

bratwurstit hapankaalipedillä ja puolukkasinappia

Kuva: Tarja Karvonen

ja jälkiruokana Sticky rice -vanukasta ja mangolla.

Eikö ollutkin herkullinen makumatka! 



Kuva: Tarja Karvonen

Ruokailun jälkeen olikin ihan sopivaa hieman jumppailla kaulimen ja uunipeltien kanssa joulupipareita paistaen. Totesin Piian kanssa kuin yhdestä suusta, että piparimuotteja ei voi koskaan olla liikaa. Illan suosituimmat muotit olivat  sydän- ja pikku possumuotit. Possumuoteilla teimme myös kuvassa olevia pusupossuja. 

Piparit koristeltiin pikeerillä. Pikeerillä saa sokerivesikuorrutusta kovemman koristeen piparin pintaan. Peruspikeerin reseptin löydät myös Marttojen sivuilta, missä pikeerillä koristellaan pieniä piparitaloja

Pikeeri (Martat.fi)

kahden munan valkuaiset
3 dl tomusokeria
0,5 tl sitruunamehua tai etikkaa

1. Riko kananmunat ja erottele valkuaiset kulhoon. 

2. Mittaa puolet tomusokerista kulhoon. Vatkaa pari minuuttia. 

3. Lisää loppu tomusokeri ja sitruunamehu ja vatkaa vielä muutama minuutti. 

4. Siirrä pikeeri pursotinpussiin. Voit myös käyttää vahvaa pakastepussia, jonka kulmaan voi leikata pienen reiän.  

Anna pikeerin kovettua ennen talojen kokoamista tai pipareiden tarjoilua.


Neuroklubin kokoontumisessa käytetty pikeeri tehtiin näin:

1 munan valkuainen
3 dl tomusokeria
0,5 tl sitruunamehua tai etikkaa

Aineet sekoitettiin vispilällä vatkaten tasaiseksi massaksi.

Käytimme piparien koristeluun valkoista pikeeriä. Pikeerin värjäämiseen voi käyttää pasta- tai elintarvikeväriä. Väriä kannattaa lisätä vähän kerrallaan, välillä sekoittaen. 

Rentouttavaa ja sopivan puuhakasta viikonloppua sekä hyvää itsenäisyyspäivää!

28 kommenttia:

  1. Olipas herkullisen näköinen makumatka, kiitos 🤍 Piparitkin hienoja ja varmasti herkullisia nekin. Mukavaa itsenäisyyspäiväviikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menu oli aivan mahtava makumatka! Piparkakut eivät kauaa piparipurkissa ehtineet syöjiään odotella :D Hyvää alkanutta viikkoa ja ihanaa joulun odotusta!

      Poista
  2. Olipa herkkuja kerrakseen.
    Ihanaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan paljon monenlaisia herkkuja - liian paljon hyvää on ihanaa ;D Hyvää alkanutta viikkoa ja ihanaa joulun odotusta sinulle, Kristiina <3

      Poista
  3. Boa tarde minha querida amiga. Gostaria de provar essas maravilhosas delícias que você nos trouxe através dessas imagens.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh, obrigada! Nós mesmos assamos os biscoitos de gengibre e os decoramos com glacê feito de açúcar de confeiteiro.

      Poista
  4. Jopas on ollut monipuoliset tarjoilut.
    Mukavaa adventin aikaa ja oikein hyvää itsenäisyyspäivää sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkujoulun ruokakassi sisälsi monta rasiaa erilaisia ruokia, joiden kautta pääsimme tällaiselle mahtavalle makumatkalle. Hyvää alkanutta viikkoa ja ihanaa joulun odotusta!

      Poista
  5. Nam, mitkä herkut!

    Pikeerillä saa tehtyä paljon tarkempaa jälkeä kuin tavallisella sokerikuorrutteella. Olen aina ihaillut noita pikeeripipareita, mutta toistaiseksi olen tyytynyt käyttämään kaupan valmista sokerikuorrutetta. Meillä pojat tykkäävät koristella pipareita siten, että päälle mätetään reilusti karkki koristeeksi. Siihen kelpaa sokerikuorrute hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Pikeeri on minun lempparikourrutusaine joulupipaparien kuorrutukseen. Karkkikoristelu kuulostaa herkulliselta <3

      Poista
  6. Olipa hyvä menu! Aivan ihanat nuo pusupossut <3 Tänään juuri leivoin pipariherkkuja äidilleni ja en säästellyt pikeeriä :)
    Ihanaa viikonloppua Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo menu oli kyllä mahtava makumatka! Pusupossut annoin omalle pusuttelijalleni <3 Oikea meininki - ei pikeerin kanssa kannata säästellä :D Näin instassa tekemäsi pipariherkun ja se näytti ihanalta! Hyvää alkanutta viikkoa, Outi <3

      Poista
  7. Varmasti maistuvia herkkuja.
    Hyvää tulevaa itsenäisyyspäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä joulupiparit eivät kauaa ehtineet olla piparipurkissa, vaan katosivat nopsasti herkkusuihin. Tein taikinan ja uusi satsi on tuloillaan.

      Poista
  8. Voi mitä herkkuja! Kiitos tästä♥ Onneksi juuri söimme...

    ♥♥

    VastaaPoista
  9. Olipas hyvä, että nostit pikeerin tähän... Nyt minun ei tarvitse enempää sopivaa pikeeriä pohtia ja etsiä. Ajattelin alkaa leipomaan vielä pipareita. Kell on 21:40 :D. Minkä sille voi kun luovuuden tuska iskee... se ei katso kellonaikaa :D

    VastaaPoista
  10. Vau mitä herkkuja ja niin kaunis tuo sydänpipari!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joulupiparien koristelussa on vain mielikuvitus rajana. Malleja voi hahmotella kynällä paperille ennen pikeerin pursotusta tai ns. antaa mennä vaan ihan fiilispohjalta :D

      Poista
  11. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle ja ihanaa joulun odotusta! <3

    VastaaPoista
  12. Ensin makumatka ja sitten joulupiparit - todellaoli herkkuja monenmoisia! Hyvää alkanutta viikkoa ja ihanaa joulun odotusta sinulle, Marja-Terttu <3

    VastaaPoista
  13. Oi mitä kaikkea ihanaa. Ystävältä sainkin lahjaksi tuon Kismetin ja Geishan. Odottaa sopivaa maisteluhetkeä. 😋

    Herkullisia hetkiä sinne Tarja❤️😘❤️

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!