tiistai 26. tammikuuta 2021

Pihabongausta - lintulaudan yllärihavainto


Tulevana viikonloppuna (30.-31.1.2021) on BirdLifen Pihabongaus-tapahtuma. Pihabongaus järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna ja se on Suomen suurin lintutapahtuma. 

Tapahtumaan voivat osallistua kaikki, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta ja linnuista. Tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja joko omassa pihassa tai muulla paikalla. Tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan tapahtumassa tärkeintä on osallistuminen ja havaintojen ilmoittaminen. Näin saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista.Pihabongaukseen osallistuminen on helppoa:

 • Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla kotipihalla tai muussa sopivassa paikassa tammikuun viimeisenä viikonloppuna joko lauantaina tai sunnuntaina.
 • Tunnista tunnin aikana havaitsemasi lintulajit.
 • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
 • Ilmoita havaintosi tälle sivulle avattavalla verkkolomakkeella.
 • Yhdeltä paikalta ilmoitetaan havainnot vain kerran (ei siis esimerkiksi erikseen lauantaina ja sunnuntaina).
 • Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla: BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on lintuhavaintojen lisäksi oltava havainnoijan nimi, osoite ja havaintopaikan osoite, havainnointiajankohta (päivä ja kellonaika) ja havainnoijien määrä.

Lue lisää tapahtumasta BirdLife Pihabongaus-sivuilta klikkaamalla tästä KLIK.

Tuolta löydät tarkat osallistumisohjeet, materiaalit, päivittyvän tulossivun ja mielenkiintoisia aiempia tuloksia.

(Lähde: BirdLife Suomi)Tarkkailin jo hieman etukäteen lintulautamme tapahtumia ja mitä kummaa näinkään! Lintulaudalla ja hangella näin kirjokanasia ruokailemassa! 

Villaista kirjokanasta kutsutaan myös kanakoriksi ja tarkemmat tiedot linnusta (neulonta&virkkausohje) löytyvät täältä KLIK.

Ihan jänskättää, että mitä lintuja ensi viikonloppuna lintulaudallamme näemmekään!

22 kommenttia:

 1. Tuollainen tirppa olisi kiva nähdä;-)) Meillä on osallistuttu näihin lintutapahtumiin monena vuonna. Linnut ovat todella mielenkiintoista seurattavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihme juttu, että tällainen nähtiin lintulaudalla :D Tämä on kyllä kiva tapahtuma. Lintujen seuraaminen on tosi mukavaa.

   Poista
 2. Kylläpä olisi mieluisa yllätys löytää tuollainen kirjokananen omalta pihalta:)
  Tänään ripustettiin itse tehty (ohjeesi mukaan) linnunruoka keittiön ikkunan edessä olevaan riippupihlajaan. Tehtiin muutamia maitopurkin avulla kun ei oikein muuta sopivaa löydetty;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska yllätys kyllä oli ;D Aivan mahtavaa, että innostuit linnunruokreseptistä <3 Maitopurkki on muottina mahtava! Siinä on linnuilla, mitä nokkia - peukkua siis maitopurkkimuotille! Nyt sitten ensi viikonloppuna tuijotellaan ikkunasta ja bongaillaan lintuja.

   Poista
 3. Kiva kirjokananen. :) Kiitos muistutuksesta. Täytyy katsoa miten lintuja näkyy ensi viikonloppuna.

  VastaaPoista
 4. Tähän voisikin osallistua. Pitää avata nuo verhot apposelleen tuonne takapihan suuntaan ja sitten vain jännittämään, että näenkö lintuja vai en. Luulen kuitenkin, että noin hienoja lintuja ei täällä suunnilla ole, kuin sinun pihallasi :)
  Leppoisaa tammikuun viimeistä viikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! <3 Ikkunaverhot auki ja ikkunasta tuijottelemaan. Kyllä ihmeteltiin, jotta millainen lintu on meidän lintulaudalle tullut ruokailemaan ;D Ihanaa viikon jatkoa sinulle, Outi <3

   Poista
 5. Kirjokananen,jestas:)nyt on kyllä ihan vissisti tarkkailtava pihaa "sillä silmällä".
  Kirjokananen ..kuulemma näyttäytyy vain "neuloosi-ihmisille"..kertoi google ...🤣🤗🧡
  Kiitos muistutuksesta.
  Mukavaa tammikuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollutkaan vielä googlettanut tarkempia lajimäärityksiä 🤣 Tämäpä oli mielenkiintoinen lisätieto! Ihanaa viikonloppua jatkoa sinulle, Liisa ❤

   Poista
 6. Lintujen lisäksi teillä pyörii varmaan sankoin joukoin lintubongareita, kun saavat tiedon tuosta harvinaisesta lintulajista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Ihan alkoi jänskättämään, että millainen vilske pihalla viikonloppuna käy! :D

   Poista
 7. Tulisiko meillekin kirjokananen? Hiukan epäilen. BirdLifelta tulikin jo sähköpostia, joten olemme valmiina bongaukseen.

  VastaaPoista
 8. Bom dia. Fico imaginando como o meu corpo e coração se comportaria com tanto frio. Parabéns pelo seu trabalho.

  VastaaPoista
 9. Supersöpöjä ja hauska idea. Kivaa viikonloppua Tarja. <3

  VastaaPoista
 10. No voi jeekuna - eikuin JEEkana!! Ihania! Nyt alkoi muakin jännittää mitä sieltä seuraavaksi löytyykään? Nautinnollista talvi viikonloppua!

  VastaaPoista
 11. Ihana kana! Sinulla on tosi kivoja postauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava tavata sinua täällä postausten äärellä <3 Tämä kananen on pääsiäisjuttuni :) Kiitos, täällä blogissani(kin) minä marttailen.

   Poista

Ilahdun kommenteista!