perjantai 8. tammikuuta 2021

Ympäristötekoja ja kukkaiskeijuja


Ympäristöteko vuoden jokaisena päivänä

Sain ennen joulua postissa marttailevalta sukulaiseltani kirjan. Ympäristöteko vuoden jokaisena päivänä-kirja on mahtava vinkki- ja lukupaketti! Kirjan on kirjoittanut eläkkeellä oleva opettaja Seija Timonen, joka toteuttaa päivittäin ympäristö- ja ilmastoystävällisiä toimintatapoja arkiaskareissa huomioiden terveellisen ravinnon, liikunnan ja turhan kuluttamisen.

Toiminta luonnon hyväksi alkaa arkisista valinnoista ja pienistä teoista. Kirjassa on 365 ympäristötekoa, ideoita vuoden jokaiselle päivälle, jotka ovat vinkkejä matkalla kestävään kehitykseen. 

Tässä esimerkkinä ympäristöteko 1/365:

"Kirjat vaihtoon! Luen paljon. Minulla on ainakin yksi kirja luettavana yöpöydällä. Kirjoja on mukava vaihtaa ystävien kesken ja samalla voi vaihtaa ajatuksia kirjan aiheesta. Jounta ei tietenkään kannata paljastaa. Ystävältä voi pyytää kirjan, jota hän suosittelee luettavaksi ja samalla voi antaa hänelle oma kirja vaihtona. Säästyy rahaa ja hyllyt eivät  täyty kirjoista. Hyvä mieli tulee siitä, että kirjat eivät ole kertakäyttöisiä! Samalla voi myös pyytää kierrätystä eteenpäin!"

(Seija Timonen, Ympäristöteko vuoden jokaisena päivänä, 2020, s. 1)

Ympäristöteko vuode jokaisena päivänä -kirjaa lukiessani ilahduin siitä, että löysin itselleni tuttuja juttuja - jo käytössäni olevia arkisia ympäristötekoja. Kirjassa on huikea määrä uusia ideoita, joita aion ottaa käyttöön. Lisäksi tämä kirja antaa näkökulmaa omien arkisten valintojen tekemiseen sekä herättelee huomaamaan, kuinka voisimme toimia toisin kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Mikä on sinun arkinen ekotekosi? 

Minun arkisia ekotekoja ovat mm.jämälankojen käyttö, hävikkiruuat, jätteiden kierrättäminen sekä marjojen, sienten ja luonnonyrttien käyttö.

Kukkaiskeijuja

Voi mahtavauutta! Osallistuin Kukkaiselämää-verkkokaupan arvontaan ja voitin valitsemani julisteen. Valitsin arpajaispalkinnoksi Keijut-julisteen. Kaunis kuva on painettu kangasmaiselle muoville, joka muistuttaa öljyvärimaalauspohjaa. Julisteen koko on 30 x 45 cm eli ihan reilun kokoinen juliste, joka sopii kehystettynä somistamaan kotia, kesämökkiä tai puutarhamajaa. 

Keijut tekevät tuloaan suomalaisiin koteihin ja puutarhoihin! Kukkaiskeijut somistavat nyt tyynyjä, rintakoruja ja minikeijut puutarhaa.  

Oletko sinä nähnyt kukkaiskeijuja?

25 kommenttia:

 1. Hienoa, että juliste tuli perille! Itse olen ihan heikkona keijuihin, kuten kukkiinkin. Onnellista alkanutta vuotta ja viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta arvonnasta! Juliste tuli perille. Keijut ovat minulle ihan uusi juttu (siis jos Helinä-keijua ei lasketa tähän). Kaikkea hyvää alkaneeseen vuoteen <3

   Poista
 2. Akileijat tuovat keijut puutarhaan, totesi kirjailija Maud Montgomery. Keijut♥

  Omat ekotekoni ovat: paljon kirjoja kiertoon, ei hävikkiruokaa, olemme innokkaita kompostoijia, istutan puun vuodessa, viime vuonna peräti kastanjan, käytän monet vaatteet ihan loppuun elirisaisia voi pitää vaikka välikerroksena talviliikunnassa.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana ajatelma Maud Montgomerylta <3 Kiitos, että jaoit noin monta käytössäsi olevaa ekotekoa! Tuosta puun istuttamisesta otan kopin ja aloitan ensi kesänä. Mahtava ekoteko - hyödyllinen ja tuo iloa itselle sekä kaikille muillekin, kun näkee puun kasvavan. <3

   Poista
 3. Suloinen keijujuliste!
  Pienet ekoteot kunniaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin todella suloinen juliste <3 Tässä julisteessa on paljon kauniita yksityiskohtia, joita on mukava katsella.
   Juurikin näin, Sartsa, pienet ekoteot ovat tärkeitä!

   Poista
 4. Onnea voitosta! Omia ekotekoja ovat kierrätystavarointi, vanhasta uutta askartelut ja tuunailut, ei hävikkiruokaa meidän perheessä ja julkisilla kulkeminen tai pyöräily :)
  Ihanaa viikonloppua sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogistasi olemmekin saaneet ihastella vanhasta uutta askarteluitasi ja tuunailujasi <3 Sinulla niitä ideoita kyllä riittää! Aurinkoista viikon jatkoa, Outi <3

   Poista
 5. Ihana voitto. Meillä käytetään mahdollisemman tarkkaan hyväksi metsän- ja maanantimet;-)) Useat remonttitarvikkeet, voi käyttää myös jossakin toisessa kohteessa hyväksi;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä onni oli myöten! Tässä julisteessa on paljon ihania yksityiskohtia, joita on mukava katsella. Tuo remppatarvikkeiden kierrättäminen on tosi hyvä vinkki meille muillekin!

   Poista
 6. Boa tarde minha querida amiga, todas ações ambientais deveriam ser um dever de todos nós. Bom sábado.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Concordo com você que reciclar é um assunto de todos. Tenha uma boa semana!

   Poista
 7. Olen armoton kierrättäjä ja huomaan, että tuo kirja olisikin poikaa. Aina on hyvä kuulla uusia vinkkejä ja oppia aiheesta lisää.

  P.S sievän julisteen sait 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten ollaan kyllä tosi hengenheimolaisia - kierrättäminen on minunkin juttu! Tämä kirja on tuhti paketti täynnä käytännöllisiä ja arkijärkisiä vinkkejä! Juliste on superkaunis ja siinä on ihana tunnelma <3

   Poista
 8. Kierrätys!kunniaan!:
  Kauniin julisteen voitit,onnea!
  Mukavaa sunnuntaita.Tarjalle🧡🤗

  VastaaPoista
 9. Oo mikä lukuvinkki! Tuohon kirjaan täytyy ehdottomasti tutustua. Kiitos! Minulla on aika samoja arkisia ekotekoja kuin sinullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin kiinnostava ja innostava kirja! Peukkua arjen pienille teoille!

   Poista
 10. Itsekin tykkään kierrättää ja kierrätyksestä. Tuo kirja on ihan mielenkiintoisen oloinen. Onnea voitosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrättäminen on helppoa, kivaa ja järkevää. Kirja on mahtava vinkkipaketti ekotekoihin. Onni oli myöten, kun voitin näin kauniin julisteen!

   Poista
 11. Kuulostaa mielenkiintoisalta kirjalta, varmasti paljon kaikkea uutta. Tärkeä aihe myös! Minun ympäristöteko on varmasti se, että yritän kierättää kaiken niin hyvin kuin pystyn ja yritin minimoida ruokahävikkiä. Pyöräilen myös melkein päivittäin enkä käytä autoa viikossa paljoakaan. Kukkaiskeijut ovat ihan uusi juttu minulle. :) Mukavaa loppuiltaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa on tuttujen juttujen lisäksi paljon uusia ideoita - arkijärkeä ja pieniä (ja isompiakin) ekotekoja. Kierrättäminen on järkevää, helppoa ja kivaa. Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3

   Poista
 12. I like to recycle as much as possible and not simply waste things. Hope more people will also do their part.

  VastaaPoista
 13. Olen kova kierrättjä ja lajittelen jätteet tarkasti. Ruuantähteitä hyödynnetään meilläkin, joten kompostiin oikeastaan päätyy vain vihannesten ja hedelmien kuoria.Vanhoja vaatteita olen leikannut matonkuteiksi ja vien niitä jossain vaiheessa työkeskukseen kudottavaksi. Uusia vaatteita tulee ostettua nykyään aika harvoin. Vanhoista vaatteista irrotan napit ja hyödynnän työssäni: lapset pitävät lajittelusta. Yitän opettaa kierrätystä myös lapsille ja toivon edes pienen siemenen jäävän itämään ja toteutuvan arkitekoina.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!