perjantai 7. toukokuuta 2021

Opettajuuteen #sitoutunut martta

Kuva: Opettaja-lehti Kuvaaja: Miska Puumala

Toimittaja Maija-Leena Nissilä kirjoitti ay-toiminnasta artikkelin Opettaja-lehteen (8/2021) otsikolla Yhdistyksen pitäisi olla jäsentensä peili. Niskala haastatteli artikkeliaan varten OAJ:n puheenjohtajaaOlli Luukkaista, OAJ Pirkanmaan alueasiantuntijaa Jussi Savolaista ja Kajaanilaista erityisluokanopettaja Tarja Karvosta :)

Niskala  esitti kiperiä kysymyksiä eri näkökulmista katsottuna liittyen yhdistystoimintaan. Innostuin kysymyksistä niin, että pohdiskelin asiaa ihan kunnolla - tolkusti, kuten täällä Kainuussa tavataan sanoa. 


Olen yhdistystoimintaan hurahtanut - ja iloinen siitä

Minulta kysyttiin, millainen yhdistystoiminta tausta minulla on. Tein oikein listan yhdistystoiminnastani ja hämmästyin itsekin, kuinka monessa erilaisessa yhdistyksessä olen ollut ja nyt olen mukana. Tällä hetkellä olen aktiivijäsen Variskankaan Martoissa (hallituksen jäsen ja mediamartta), Nuaskylän Nuorisoseura ry:ssa (mukana talkootoiminnassa), Kajaanin Seudun kanteleyhdistyksessä  (vuosia hallituksen jäsen, nyt varajäsen) ja OAJ Kajaanin paikallisyhdistyksessä (hallituksen jäsen ja työpaikkani yhteysopettaja). Rivijäsen olen Kajaanin Latu ry:ssa, Kajaanin Kaupunginteatterin tuki ry:ssa ja Neuroliitossa.

Tuttuja yhdistyksiä menneiltä vuosilta ja vuosikymmeniltä ovat Kajaanin 4H-yhdistys (hallituksen jäsen), Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys (hallituksen jäsen, vertaistukihenkilö ja aktiivijäsen liki 30 vuotta) ja Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry (sihteeri 2 vuotta). 


Mistä moinen yhdistysinnostus?

Miksi ihmeessä olen mukana näin monen eri yhdistyksen toiminnassa? Siksi, että minä tykkään yhdistystoiminnasta. Koen yhdistystoiminnan mielekkäänä vapaa-ajan toimintana, en rasitteena. Yhdistystoiminta on mukavaa yhdessä tekemistä ja mahdollisuus uusien asioiden oppimiseen, vaikuttamiseen ja elämyksiin.

Yhdistystoiminnan hyviä puolia on, että jokainen voi osallistua omalla tavallaan; oman kiinnostuksen tai elämäntilanteen mukaan. Jäsenet pääsevät osallistumaan yhdistyksiensä päätöksen tekoon ja toiminnan suunnitteluun ja ideointiin. Kuten muissakin yhdistyksissä, niin marttayhdistyksissäkin, jäsenet tekevät yhdistyksen toiminnasta näköistään – järjestetään sellaista toimintaa, mistä ollaan kiinnostuneita ja tarjotaan lisäksi uusia juttuja, jotka kiinnostavat jäseniä. Jäsenet ovat yhdistyksen sydän ja hallitus työrukkanen.

Yhdistysten jäsenyys tuo usein mukanaan myös jäsenetuja, joita voi mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan hyödyntää. Ymmärtääkseni harva liittyy minkään yhdistyksen jäseneksi pelkästään vain jäsenetujen vuoksi, vaan ne ovat kiva bonus jäsenyydestä. Jäsenedut vaihtelevat eri yhdistyksissä. Ne voivat olla esimerkiksi alennuksia palveluista tai tuotteista, jäsenlehti ja vapaa-ajan vakuutus.


 Yhdistystoiminnan haasteet ja ratkaisuja korona-aikana

Korona-aika on ollut haaste yhdistystoiminnalle. Poikkeusolot ja korona-ajan suositukset ovat pakottaneet yhdistykset miettimään, miten toimintaa toteutetaan turvallisesti, suositukset ja rajoitukset huomioiden. Tämä ei ole ollut välttämättä huono asia, sillä nyt on jouduttu ottamaan ihan uudella tavalla fokukseen jäsenet – millä tavalla yhdistyksen perusajatusta tuodaan eläväksi ja näkyväksi jäsenien eduksi.

Marttailtoja järjestetty koronasuositukset huomioiden. Kun opettajat ovat ottaneet digiloikan etäopetuksen toteutuksessa sukkelasti ja osaksi arkea, niin voin kertoa marttojen ottaneen digiloikkien digiloikan! Monissa marttayhdistyksissä on otettu käyttöön usein entuudestaan täysin tuntemattomia erilaisia etäyhteystekniikoita. Martat ovat järjestäneet etämarttailtoja ja -luentoja sekä streemauksia. Variskankaan Martat toteuttivat esimerkiksi yhden omalla porukalla tehdyn koeponnistuksen jälkeen yhteisen etäkokkausillan OAJ Kajaanin opettajien kanssaKaikkea ei tarvitse keksiä ja järjestää itse, vaan asioita voidaan tehdä ja toteuttaa yhdessä muiden yhdistysten ja paikallisten yritysten kanssa.

OAJ Kajaanin paikallisyhdistys on mielestäni hienosti onnistunut muuttamaan toimintaansa ajan haasteiden mukaiseksi sekä opettajien hyvinvointia uudella ja erilaisella tavalla tukevaksi. Yhdistys järjestää etäjumppaa, tarjoaa jäsenilleen etäkulttuurielämyksiä ja -luentoja. Tämän kaiken lisäksi edelleenkin tehdään koko ajan jäsenille usein näkymättömäksi jäävää edunvaltaa.

Toiminnallisuus on näkemykseni mukaan myös opettajien paikallisyhdistysten tulevaisuuden ”se juttu”. Toiminnallisuus tuo hyvinvointia ja mielekäs yhteinen tekeminen luo yhteenkuuluvuuden tunnetta - näistä asioista osaltaan kumpuaa työhyvinvoinnin lisäksi myös oman työn arvostus.


Kuva: Martat


Hyvästä arjesta parempi maailma - Kaiken maailman martat 

(klikkaamalla otsikkoa näet Marttojen Kaiken maailman martat-videon)

Yhdistystoiminta monesti mielletään hyvin kapea-alaiseksi toiminnaksi. Joillekin voi tulla vielä yllätyksenä, että Marttojen toiminta ei ole vain porukalla sukkien neulomista ja pullan leivontaa tätiporukassa. Tänä päivänä Marttojen toiminnassa on mukana jäseniä vauvasta vaariin, naisia ja miehiä. Marttojen toiminta ja teemat ovat monipuolisia; puutarha, ruoka, käsityöt, kansainvälinentoiminta, erätaidot, hyväntekeväisyys, arjen hallinta, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, marttaopinnot, kurssit ja kulttuuri.


Kuva: OAJ


Opettajat tekevät tulevaisuuksia 

(klikkaamalla otsikkoa näet OAJ:n Tehdään tulevaisuuksia-kampanjavideon) 

Parasta ammattiyhdistystoiminnassa on, että toimimme ja vaikutamme yhdessä kaikkien opettajien työolojen, työssäjaksamisen ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Yhteinen työtausta, opettajuus, on rikkaus.

Muuttuvissa olosuhteissa, yhteiskunnan haasteissa ja opettajien työn muuttuessa tarvitaan niin nyt kuin tulevaisuudessa ammattijärjestöä. Ammattijärjestön tehtävä mm. on saada opettajien ääni kuuluvaksi päätöksiä tehtäessä.

Oman ammattitaidon ja ammatin arvostus voi tallautua arjen, muuttuvien olosuhteiden ja työnvaatimusten alle. Aina ei jakseta ja muisteta arvostaa ja fiilistellä oman työn merkitystä. OAJ:n kampanja on ajankohtaisesti opettajuuden ytimessä – nyt tarvitaan aikojen saatossa haalistuneen opettajuuden ja oman osaamisen arvostamista!

Mielestäni kaunein ja merkittävin kuvaus opettajan työstä löytyy OAJ:n kampanjan nettisivuilta:

”Opettajien tehtävä on tulevaisuuden kokoinen. He luovat sen pohjan, jolle huomisen maailma rakennetaan. He tekevät tulevaisuuksia meille kaikille, koko Suomelle ja koko maailmalle. Yksi sukupolvi kerrallaan. Yksi ihminen kerrallaan.” (OAJ:n kampanja)
Oletko sinä mukana yhdistystoiminnassa? Mikä sinua kiinnostaa yhdistystoiminnassa? Onko sinulla jokin yhdistys, jota suosittelet muillekin?


Tervetuloa seuraamaan blogiani myös Instagramissa. Löydät blogini nimellä @ruusu_unelmia.

25 kommenttia:

 1. Niin ihailen aktiivisuuttasi, ihan mahtavaa. Itse räpiköin töissä ja lasten ja koirien kanssa. <3 Valoisaa viikkistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä voimaudun ja tulen ehjäksi touhuamalla :) Ja paljon jää vielä kaikkea tekemättäkin :) Aika aikaa kutakin sanotaan. Nyt on aikaa ja mahdollisuus harrastaa. Ihanaa viikonloppua sinulle <3

   Poista
 2. Olet sinä kyllä todella viitseliäs ja täynnä energiaaoleva ihminen!
  Se on ihanaa, että sellasia ihmisiä on, niinkuin sinä, heitä tarvitaan.
  Tyttäreni on opettaja ja siinä ammatissa vaaditaan kyllä tänä aikana voimia ja jaksamista, monta haastetta joutuu käymään läpi.
  Toivottelen sulle oikein hyvää tulevaa Äitienpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kauniista ja kannustavasta kommentistasi <3 Mukavia asioita on kiva tehdä ja touhuta :) Terveisiä tyttärellesi. Hyvää äitienpäivää <3

   Poista
 3. En kuulu mihinkään järjestöön, mutta parissa liittoni kokouksessa olen ollut osallisena, mutta vain jäsenenä. Olen aikoinani kuulunut lasten luokkien vanhempainyhdistyksiin, joten jotain tietoa tällaisesta toiminnasta sentään on.
  Ihanan aktiivinen olet kyllä, ihailen suuresti tätä sinussa.
  Kaunista äitienpäiväviikonloppua sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhempainyhdistykset ovat tärkeitä ja toiminta jäsenille on mielekästä. Kiitos sinulle kauniista sanoistasi <3 Aurinkoista äitienpäivää sinulle, Outi <3

   Poista
 4. Olet tosi aktiivinen yhdistys-henkilö.
  Olen perustanut Mielenterveys kuntoutujille yhdistyksen,sitten minun lähdettyä ,se liitettiin isompaan organisaatioon.Olin nuorempana "haka" niissä hommissa,,,,SAin kerättyä lahjoituksia paljon,Kaikki jaoin eteenpäin mitä ei tarvittu.yhdistyksessä
  Hommasin puutyö luokkaan kerranviikossa meille harraste mahdollisuuden,tarvikkeet,oulussa kaadettiin poppeleita saatiin niitä,paksuja oksia hakea autokuorma,niistä tehtiin ,kaikkea myytiin joulu ym myyjäisissä,OI se oli hyvää aikaa....
  Oma jaksamis ratas pyöri liian nopeaa...ja katkes...
  HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ sinulle Tarja 🌹🌹🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutoksia elämässä tulee ja siten myös eri yhdistyksiin kuulumisissa. Olet ollut tärkeä toiminnanmahdollistaja mm.järjestämällä materiaalit. Mukavia muistoja. Aktiivitoimijoita tarvitaan ja tehtäviä jakamalla ei kukaan kuormitu liikaa. Lepää, nauti keväästä, kokoa voimia. Päivä kerrallaan <3 Hyvää äitienpäivää <3

   Poista
 5. Kiitos energinen, ihana marttaystäväni Tarja mietteistä...Hyvää äitienpäivää💙💙💙

  VastaaPoista
 6. WOW, you are amazing...so much energy!! I wish I had half as much as you, and the lockdown has made me even more lethargic!😉 Seriously though, all this work you are doing is truly admirable. We certainly do need people like you...our children are our future! 😊😊
  I don't currently belong to any associations, too many health issues at present, but I do hope to be back into things as soon as possible.
  Happy Mother's Day!

  Hugs xxx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for your wonderful comment <3 I am interested in a wide variety of things and am excited about new things. Association activities are a nice hobby. Have a nice weekend <3 Hugs xxx

   Poista
 7. Onpa kiva, kun olet päässyt haastatteluun mukaan. Opettaja-lehteä luetaan paljon. Ihanan energinen olet. Kyllä yhdistystoiminta antaa paljon ja on mukava huomata, kun itsellä on vaikutusmahdollisuuksia moneen hyvään asiaan. Minäkin olen Martoissa mukana, samoin olen ollut Joensuussa syöpätukihenkilönä. Minulle oli Naisten Pankki tärkeä, kun asuimme Joensuussa, samoin eri puutarhayhdistykset. - Hyvää viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdistystoiminta on kivaa ja mukava harrastus! Meillä on siis sama harrastus - marttailu <3 Naisten Pankki on vain vähän tuttu juttu minulle. Puutarhayhdistyksen toiminta kiinnostaa, mutta siinä en vielä ole mukana :D

   Poista
 8. Luin lehdestä jutun, mutta en tajunnut, että se olet sinä! Hienoa, että jaksat olla aktiivinen niin monessa.

  VastaaPoista
 9. Huh, hengästyttävän aktiivinen olet. On hyvä, että on sinunlaisia innokkaita ihmisiä hoitamaan asioita. Minä en ole yhdistysihminen. Olen ihan liian introvertti moiseen. Kaikenlainen kokoustaminen ja muiden kanssa järjestely on minulle kauhistus. Ystävien kanssa kokoonnutaan erilaisten teemojen alla, mutta ei muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin monet asiat kiinnostavat ja innostavat! Minusta yhdistystoiminta on kivaa. Mukavia tuollaiset teemakokoontumiset ystävien kanssa <3

   Poista
 10. Hatunnosto aktiiviselle yhdistystoiminnallesi 🎩 Minä olen opettaja, mutta en erityisen innostunut yhdistyksistä.

  Kuulun Asperger-yhdistykseen jossa vedän yhtä vertaisryhmää kerran kuussa - nyt tosin koronan takia tauolla. 🙂

  Olen Punaisen ristin ainaisjäsen, siellä olin LäksyHelpissä ja maahanmuuttajanuorten kouluavustajana vuodesta 2009 viisi vuotta eteenpäin, vapaaehtoisena, 1 - 2 kertaa viikossa. 📚 Sitä kautta pääsin opettamaan suomea maahanmuuttajille, eli nyt teen sitä työkseni. Aikaisemmin olen opettanut enkkua, italiaa, ranskaa ja ruotsia suomalaisille. 🙂

  Ihanaa Äitienpäivää 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <\ Hatunnosto sinun vapaaehtoistyöstä. Vau, sinä osaat monia kieliä. Teet tärkeää työtä! Hyvää helatorstaita ja viikonloppua!

   Poista
 11. Ihanaa olet sinä sitten aktiivinen ja innokas. Juuri sinunlaista tarvitaan.
  Ihanaa äitienpäivää sinulle.
  Itse olen 3 vuotta tehnyt vakaopen sijaisuutta. Syksystä alkaen alan pyörittämään avoimenpäiväkodin toimintaa,jota olen pyörittänyt työn ohella. Syksyllä laajempi muotoisesti. Perheiden parissa oleva työ innostaa minua.
  Iloa sinun viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Se on tämmöistä, kun innostuu ja kiinnostuu erilaisista asioista :D Sinulla puhaltaa mahtavia uusia tuulia syksyllä <3 Hyvää helatorstaita ja auringonpaistetta viikonloppuusi!

   Poista
 12. Hyvä postaus! Mahtavan aktiivinen olet! Ihanaa, että olet. Järjestöt tarvitsevat kaltaistesi virtaa.

  Minulla on viime vuosina ollut niin paljon kuormitusta, etten ole jaksanut osallistua yhdistystoimintaan lainkaan. Tällä hetkellä minulla ei myöskään ole yhdistystä, johon tuntuisin helposti solahtavan. Aiemmin olen kuulunut naisvoimistelijoihin ja pidin lasten liikuntatunteja 10 vuotta. Paikalliseen MLL:n jaostoon olen kuulunut myös ja ollut mukana järjestämässä heidän toimintaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Yhdistystoiminnassa on se hyvä juttu, että jokainen voi osallistua omien menojensa, oman elämäntilanteensa ja voimavarojen mukaan. Olet ollut tärkeä aktiivijäsen,kun olet pitänyt liikuntatunteja. 10 vuotta on pitkä aika! Hyvää helatorstaita ja aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 13. Kiitos <3 Hyvää helatorstaita ja aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!