keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Tunnelmallinen puurojuhla

 


On jouluyö ja lumihuntuun pukeutunut maa,
Kuin yhtä puhdas itse olla voisin.
Se ajatukset joulun tuntuun virittymään saa
Kuin harras sävel sisälläni soisi.

Variskankaan Martat viettivät tiistai-iltana pikkujoulua puurojuhlana. Kokoonnuimme päättämään syyskauden päättävään tilaisuuteen Paltaniemen kylätalolle. Paltaniemen kylätalo on entinen koulu, jonka rakennukset ja pihapiiri tarjoavat loistavat puitteet erilaisten tapahtumien ja juhlien järjestämiseen. Pihaan saapuessamme luminen piha jouluvaloineen toi jouluisen tunnelman.


Variskankaan Marttojen puheenjohtaja, Tuula, toivotti martat tervetulleeksi pikkujouluun.

Variskuoron laulantaa

Tervetulopuheen ja kuulumisten vaihdon jälkeen lauloimme joululauluja. Variskankaan Marttojen yhteisen kuoron nimi keksittiin nopeasti - Variskuoro, vaikka kuoromme laulanta ei todellakaan varisten kraakuntaa muistuttanutkaan. 

Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan, joulu joutui jo rintoihinkin.
Ja kuuset ne kirkkaasti luo loistoaan jo pirtteihin pienoisihin.
Puurojuhlan menu

Illan menu oli jouluisten makujen sinfoniaa; haudutettua riisipuuroa, sekahedelmäsoppaa, ruis- ja saaristolaisleipää, graavi- ja kylmäsavulohta, itse paistettua kinkkua ja kotitekoista sinappia. Jälkiruuaksi kahvia, teetä, joulutorttuja, joulupipareita ja suklaakonvehtia.

Tarjoilun toteuttivat martat yhteistyössä. Pikkujoulu ateriaa valmistettaessa oli käyty depattia siitä, millainen joulutortun pitää olla - minkä muotoinen tortun tulee olla ja mitä täytteenä. Torttuja paistaessaan oli tehty oikein maistamiskokeitakin! Koska vastaus oli molempiparempi, niin tarjolla oli molempia torttuversioita. 


Lahjaksi kuuntelemisen taito

Puheenjohtaja Tuula antoi meille martoille lahjan. Ennen lahjan antamista Tuula kuvaili lahjaa tärkeäksi ja tarpeelliseksi, joskus vaikeaksi aukaista ja toteuttaa. Lahja oli kuuntelemisen lahja. Harjoittelimme lahjan käyttöä parikeskustelussa, jossa toinen on metsänomistaja ja toinen on kuuntelija. Metsän omistaja kertoi, kuinka hänen metsästään oli varastettu kuusi. kuuntelijan tehtävä oli kuunnella ja antaa metsänomistajan kertoa asiansa, tulla kuulluksi. 

Tuula muistutteli, että ei annettaisi heti alkuun neuvoja ja ratkaisua, miten kuusivarkaudet voisi estää tai kuusivarkaan löytää. Me martat, kun olemme sellaisia käytännön ihmisiä, niin usein tulee asiaan nopeasti käytännön ratkaisuja, kuten esimerkiksi riistakamera. Tarkoituksena harjoituksessa oli, että metsänomistaja tulee kuulluksi. 

Vaikka kuusivarkaus on aiheena ikävä, mielipahaa ja taloudellista menetystä aiheuttava, pääsimme parikeskusteluissa erittäin hauskaan ja hilpeään tunnelmaan. Keskustelun lopuksi toki ohjeet annettiin, loimme ikävään tilanteeseen positiivista näkökulmaa ja sitä meille kaikille niin tärkeää kuulluksi tulemista.

Tuulan vinkit keskusteluun olivat mm. seuraavat avain sanat ja lauseiden alut, joilla pidetään keskustelua yllä:

 • "Ymmärsinkö oikein, kun sanoit..." 
 • "Tulkitsenko oikein, että olet surullinen/iloinen/vihainen/helpottunut....?"
 • "Näen ilmeestäsi, että olet..."

Pilvi (oikella) kuuntelee keskittyneesti Anna-Maijaa (vasemmalla).Maire (vasemmalla) kuuntelee Elsan (oikealla) kertomusta kuusivarkaudesta. 

Kello löi jo viisi...


 Kello löi jo viisi,
lapset herätkää!
Juhani ja Liisi –
muuten matka jää!

Kaikki puurojuhlan viettäjät saivat osallistua ohjelmanumeroon, jossa kello löi jo viisi-laulun sanoin esitettiin jouluinen näytelmä. Näytelmässä jokaiselle annettiin laulun sanoituksesta poimittu rooli, kuten kello, ruuna, aisakello, mökin Miina, Taavetti ja Tiina.

Näytelmää ei tarvinnut harjoitella, vaan esitys vedettiin ns. ykkösellä sisään. Mehän olimme jo aiemmin avanneet äänemme Variskuoron yhteisesityksenä ja näyttelemisessä olimme todellakin melkoisia luontaisia lahjakkuuksia.Arpaonni suosi kaikkia!

Ilta päätettiin arpajaisiin. Arpajaisten ensimmäinen palkinto oli jouluinen kori, jossa oli kahvipaketti, rasia joulupipareita, serviettejä ja pöytäkynttilä. Toinen palkinto oli kannellinen lasipurkki, jonka sisällä oli kerä virkkauslankaa ja kolmantena palkintona kaunis enkelikynttilä. Eikä siinä vielä kaikki, hyvää mieltä kaikille - jokainen arvan ostanut sai pussin puuroriisejä!  

Kiitos kaikille pikkujoulun järjestelyihin osallistuneille ja mukana olleille martoille - me teimme yhdessä ihan parhaan pikkujoulun!On jouluyö, sen syvä rauha leijuu sisimpään
Kuin oisin osa suurta kaikkeutta.
Vain kynttilät ja kultanauhat loistaa hämärään,
Vaan mieleni on täynnä kirkkautta.


Joko sinä olet ollut pikkujoulussa? Oletko syönyt jo jouluruokaa?

Mukavaa viikon jatkoa!

22 kommenttia:

 1. Ihan varmasti oli hyvä pikkujoulu. Hyvää ohjelmaa, ruokaa ja tietysti hyvää seuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oli mukava kokoontua yhteen ja viettää pikkujoulua mukavassa marttaseurassa.

   Poista
 2. Oih - olipa ohjelmaa ja kaikkia huomioiva arvonta!
  Tunnelma välittyi kuvien myötä.
  Pikkujouluissa yksissä ennätin olla (miehen työpaikan) - omat peruttu, mutta jouluruoka ja muutakin asiaa on pakinoitu oikein pitkästi blogissani, kun sain ihanan haasteen.

  Ja NYT haastan sinut mukaan
  https://repolainenreissaa.blogspot.com/2021/12/joulun-this-or-that.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkujoulussamme oli mukava, lämmin tunnelma. Tunnelman loivat pikkujouluun osallistujat ja kaunis miljöö. Kiitos haasteesta! Nappaan tästä itselleni joululomalle mukavaa postailtavaa.

   Poista
 3. Mukavilta vaikutti juhlanne ja tarjoilut varsin herkullisilta. Itse jätin kahdet pikkujoulut väliin, koska ne olivat ravintoloissa. Jouluruokaa menen nauttimaan ensi viikolla, kun yhdessä lounasravintolassa sellaisen saa ihan normaaliin lounashintaan (n.10.20 €). Samalla tapaan entisen työkaverin, jonka kanssa tehtiin vastaava ruokailu vuosi sitten.
  Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Oli niin mukava ja tunnelmalliset pikkujoulut. Meillä on nyt kotona joulukinkku jääkaapissa odottamassa paistamista ja joulusiivous tehty. Huomenna laittelen jouluruoat aattoa varten valmiiksi. Joulun aika on niin mukavaa <3

   Poista
 4. Kiitos haasteesta! Otan haasteen vastaan ja postailen, kun joululomailen. Mukavaa joulun odotusta <3

  VastaaPoista
 5. Ihana juhlat teillä ollut ja oikein kunnon perinteiset jouluruoatkin. Meillä oli työpaikan pikkujoulut viime lauantaina. Teemana oli 1920-luku, ihanasti oli kaikki panostaneet pukeutumiseen.
  Vielä on jouluruoat maistamatta, odotan kyllä jo kovasti imellettyä perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa ja kalkkunaa.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli mukava ja tunnelmallinen perinteinen puurojuhla. Teillä on ollut mahtava teemallinen pikkujoulu. Kohta sitä jouluruokaa syödään <3 Ihanaa joulun odotusta sinulle, Outi <3

   Poista
 6. Olipa teillä ihanat pikkujoulut.
  Minä en ole ollut tänä(kään) jouluna.
  Tämä aika!

  Tuo kuunteluharjoitus oli kyllä hyvä ja olisi tarpeellinen meille kaikille. Kuunnella ja tulla kuulluksi. Siinä hyvän kohtaamisen sanat.

  Ihanaa joulunodotuksen aikaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olimme niin iloisia, että pikkujoulun järjestäminen oli mahdollista ja kaikki sujui niin hienosti. Kyllä oli mukava tavata ns. naamatusten ja viettää yhteistä pikkujoulua! Tuo Tuulan vetämä ohjelmanumero oli tosi kiva toteuttaa ja sopii muihinkin tapaamisiin kuin pikkujouluihin. Ihanaa joulun odotusta sinulle <3

   Poista
 7. Ihanan tunnelmallinen juhla❤ Yhdessä olo, mukava tekeminen,tunnelma lämpö ja hyvä ruoka niin parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Yhdessä olo pitkästä aikaa, hyvä ruoka ja mukava ohjelma - täydellinen pikkujoulu <3

   Poista
 8. Siellä on ollut kystä kyllä. Minulla ei ole muuta jouluista kuin paketoituja lahjoja, ei ruokia, ei pikkujouluja. En kyllä olekaan mikään jouluihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paketoidut lahjat ovat mukavaa joulustelua. On kiva antaa lahjoja, vaikka ei niin kovasti jouluihminen olisikaan <3 Hyvää joulun aikaa sinulle <3

   Poista
 9. Ihana jouluinen juhla teillä, jossa oli ajatusta <3
  Jouluruokia syödään vasta jouluna, ja meillä on traditiona syödä pelkästään kala/mäti/salaattipöytä. Kinkku ei ole meidän juttu.

  Orastavaa joulun iloa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukava pikkujoulu ja niin mukavaa kokoontua yhteen hyvän ruuan äärelle. Meillä syödään jouluna erilaisia kalaruokia, laatikkoruokia ja kinkkua. Ja joululeffoja katsoessa vielä maistellaan joulusuklaita :) Mukavaa joulun aikaa sinulle ja läheisillesi <3

   Poista
 10. Onpa teillä ollut ihana pikku joulu,jossa on ollut
  herkulliset joulu ruuat ja mukavaa ohjelmaa.
  Mukavaa joulun odotusta sinulle😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkujoulumme oli tosi ihana, jota olemme muistelleet monesti jälkeenpäin. Paltaniemen kylätalo oli täydellinen paikka pikkujoulumme viettoon. Tunnelmallinen pikkujoulumme viritti meidät joulun tunnelmaan. Ihanaa joulun aikaa sinulle <3

   Poista
 11. Kylläpä on ollut kaunis puurojuhla. Kattaus näyttää erittäin kauniilta ja herkulliselta.

  Juuri tällä viikolla mietin itsekseni kuulluksi tulemisen tärkeyttä, joten hauska, että postasit kuuntelemisharjoituksesta. Olen tehnyt tuota harjoitusta todella useasti ja muistan kuinka ensimmäisillä kerroilla oli aika monelle vaikeaa tai outoa neuvomatta toista ja vain kuunnella.

  Iloista viikonloppua sinulle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana pikkujoulumme valmistui marttojen yhteistyöllä. Kuunteluharjoitus oli hyvä kokemus ja harjoitusta tarvitaan. Mukavaa joulun aikaa sinulle, Birgitta <3

   Poista
 12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!