perjantai 12. tammikuuta 2024

Näin teet koristeellisen jäälyhdyn tai -somisteen

Uusi vuosi 2024!

Hip, hei ja hurraa! Uusi vuosi on alkanut vauhdikkaasti ja kohta tammikuu on puolessa. Töissä ensimmäiset päivät ovat sujuneet vanhaan varman arkisella meiningillä. Opettajan sijaisuus sairaalakoulussa päättyi vuoden vaihteeseen ja nyt olen palannut omaan työhön yläkoulun erityisluokan opettajaksi. Arki rullaa tuttuun tapaan.

Tässä postauksessa muistelleen menneitä, kerron käsityökuulumisia. Pakkaspäiviä on sääennusteessa luvattu, joten postauksen lopussa on ohjeet jäälyhtyjen tekemiseen. Jäälyhtyjen tekeminen onnistuu jo viiden asteen pakkasella, mutta jäätymiseen voi hyvinkin mennä vuorokausi. Kovilla pakkasilla lyhdyn jäädyttäminen voi kestää muutamia tunteja. Lämpötila vaikuttaa jäätymiseen tarvittavan ajan lisäksi jään kirkkauteen; pikku pakkasilla lyhdystä voi tulla maitolasimainen, kovemmilla pakkasilla jäästä tulee kirkkaampaa.Rakkaustarina-lapaset

Ennen joulua neulominen lähti lapasesta! Neulepuikot heiluivat joka ilta ja aamuisinkin ennen töihin lähtöä. Puikoilla oli Sisko Sälpäkiven suunnittelemat Rakkaustarina-lapaspari toisensa jälkeen. Osan Rakkaustarina-lapasista neuloin ohjeesta poiketen vain Novitan 7 Veljestä -langoista. Ohjeen mukaan lapasien kuvio neulotaan Novitan Runo-langasta. Nämä Rakkaustarina-lapaset neuloin musta-valkoisina versioina.Neulepuikot ovat heiluneet!

Neulehameiden (pyllyttimien, lantionlämmittimien) suunnittelu ja neulominen on vienyt ihan mukanaan! Olen neulonut nyt kuusi hametta ja seitsemäs on nyt puikoilla. Ohjeet teen, kun maltan ne koneelle naputella. 

Aiempien suunnittelemieni hameiden neuleohjeeni löydät täältä ja täältä.

Jäikö käsityö kesken? Vertaistukea löytyi!  

Variskankaan Marttojen syyskauden marttaillan yksi teemoista oli Jäikö käsityö kesken? Kokoonnuimme Lehtikankaan kirjastoon kirjastokässäiltaan ja keskustelimme kesken jääneistä käsitöistä. Illan aikana löytyi vertaistukea - monella marttaillassa mukana olleilla kun oli vuosien varrella ja vuosiksikin jäänyt yksi jos toinenkin käsityö kesken.

Kesken jääneitä käsitöitä vinkattiin ottamaan marttailtaan mukaan. Minä otin mukaan neulomiani hameita, Minulla kun tahtoo käydä niin, että aloitan seuraavan neuleen vaikka edellisen (/edellisten) neuleiden lankojen päättely olisi vielä tekemättä. Illan aikana päättelin yhden neuleen langanpäät ja sukkelaanhan se tietenkin sujui, kun alkuun pääsin ja kässäkaverit kannustivat.


Kukkien sidontaa

Variskankaan Marttojen syyskauden puutarha-teemaisena marttailtana kokoonnuimme sitomaan kukkakimppuja. Aiheeseen meidät johdatti floristi Sointu Kamunen.

Illan aikana opimme, miten kukat käsitellään ennen sitomista, miten kimppu sommitellaan ja kootaan. Saimme myös vinkkejä, millainen kimppu sopii millaiseenkin maljakkoon. Kiitos Soinnulle! Näitä oppeja tulemme käyttämään! Kukkien sidontaa

Variskankaan Marttojen syyskauden puutarha-teemaisena marttailtana kokoonnuimme sitomaan kukkakimppuja. Aiheeseen meidät johdatti floristi Sointu Kamunen.

Illan aikana opimme, miten kukat käsitellään ennen sitomista, miten kimppu sommitellaan ja kootaan. Saimme myös vinkkejä, millainen kimppu sopii millaiseenkin maljakkoon. Kiitos Soinnulle! Näitä oppeja tulemme käyttämään! Jäälyhdyt ja -somisteet 

Kukkien sidonta -teemaisen marttaillan jälkeen puheenjohtaja Tuula vinkkasi tekemään kukista jääsomisteita pihalle ja puutarhaan. Jäälyhdyissä nuupahtaneetkin kukat ilahduttavat vielä pitkään. 

Jäälyhdyissä ja jääsomisteissa voi koristeina käyttää esimerkiksi kukkia, oksia, käpyjä, heiniä. 


Jäinen kukkakimppusomiste

Tarvikkeet

jäädytyksen kestävä astia (sanko, muffinipelti, tyhjä kartonkinen maito- tai mehupurkki tai rengas- piirakka- tai kakkuvuoka)

vettä

kukkia (esim. ruusuja, tulppaaneja), oksia, käpyjä, varpuja, heiniä, pakastemarjoja

Valmista näin

1. Asettele somisteet (esim. kukat) kukat alaspäin astiaan.

2. Kaada kukkien päälle kylmää vettä.

3. Jos teet somisteita, joissa tarvitaan kiinnityslenkkiä, laita se tässä vaiheessa astiaan.


Jäälyhty

Tarvikkeet

kaksi astiaa (toisen tulee mahtua isomman sisään niin, että väliin jää tyhjää tilaa)

vettä

kukkia (esim. ruusuja, tulppaaneja), oksia, käpyjä, varpuja, heiniä, pakastemarjoja


Vinkkejä: Jäälyhtyjen tekemiseen sopivat myös nuupahtaneet leikkokukat, kukkakimput ja joulukuusen oksat. Tekokukat ilahduttavat talvi toisensa jälkeen. Tekokukilla koristellut jäälyhdyt ja somisteet annetaan sulaa ja kukat otetaan talteen. Muffinipellillä voi jäädyttää jääkoristeiden ketjun laittamalla narun muffinipellin kupista toiseen. Jääkoristeet voi laittaa roikkumaan esimerkiksi pihalla kasvavaan puuhun.


Kauniita pakkaspäiviä sinulle!

41 kommenttia:

 1. Rakkaustarina-nimi on täydellinen neulomillesi lapasille. Miten kauniit! Minä en osaa neuloa juuri mitään, mutta ihailen kädentaitajien aikaansaannoksia.

  Sinulla on todella silmää kauneudelle. Hurmaavia jäälyhtyjä teko-ohjeineen.
  Muutama talvi sitten minäkin tein jäälyhtyjä (15), joihin laitoin kokeiluksi erilaista materiaalia. Hauskojahan niistä tuli.

  Hyvää paluuta entiseen työhösi! Erityisopettajan työ on hurjan vaativaa. Teet arvokasta työtä! En ole ollut sellaisessa (olen vain peruslehtorina aikuisten parissa) ja tuntuisikin liian voimia vievältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neulominen on minulle suorastaan elämäntapa. Neulon aamulla ennen töihin lähtöä, illalla telkkaria katsoessa, viikonloppuisin... Vaativa neuleohje ei anna ajatusten laukata arjen huolissa ja murheissa, helppo neuletyö rentouttaa ja auttaa keskittymään. Olen neulonut pikku tytöstä lähtien ja tämä käsityöharrastus on äidiltäni perittyä. Mukavat harrastukset tasapainottavat arkea, eloa ja oloa.
   Minä olen ollut opettajan työurani alussa töissä alakoulussa ja nyt tosiaan yläkoulussa. Välissä oli töissä kansalaisopistossa rehtorina ja tuntiopettajana. Olen tykännyt kaikista noista tekemistäni töistä. Nyt aloitin työn ohessa Nuotti-valmennukset Kelan palveluntuottajana. Tässä pääsen haaveilemaani pienyrittäjänä toimimista.

   Poista
 2. Vau, mahtava tuo jäinen kukkasomiste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän marttayhdistyksen puheenjohtajalla, Tuulalla, on silmää ja taitoa tehdä kauniita kukkasomisteita.

   Poista
 3. Mietinkin jo, mitä sinulle mahtaa kuulua 🙂
  Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen peputinohjeeseesi. Hamonen on ollut usein käytössä. ❤️ Haaveilenkin tekeväni toisen, kun muut neulokset eivät hyppää puikoilleni. T. Sartsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Sartsa! Täällä sitä ollaan! Olen syksyn aikana käynyt lukemassa toisten postauksia, mutta omia en ehtinyt ja jaksanut postailla. Ihanaa, että olet innostunut ja hyödyntänyt tekemiäni peputinohjeita. Minä olen neulonut nyt tänä talvena kuusi uutta mallia. Katsotaan, milloin saan niistä tehtyä ohjeet. Hyvää sunnuntai-iltapäivää ja alkavaa viikkoa!

   Poista
 4. On siinä lapasia! Kiitos kivasta jäälyhtyohjeesta. Helposti saa kaunista pihalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neulominen lähti ihan kokonaan lapasesta :D Hyvää sunnuntai-iltapäivää ja alkavaa viikkoa!

   Poista
 5. Niin ihana jäälyhty kukkineen, suorastaan taideteos! Ihanaa uutta vuotta 2024!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat jäälyhdyssä pääsevät kauniisti oikeuksiinsa. Hyvää sunnuntai-iltapäivää ja alkavaa viikkoa sinulle, Taru <3

   Poista
 6. Hienoja käden töitä ja hyviä harrastuksia.
  Jäiset säät kannattaa hyödyntää.

  Mukavaa että palasit blogiin 🌹
  Sujukoon yläkouluun palaaminen mutkattomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rita A! Syyskaudella oli niin monenlaista menoa, tuloa ja oloa, että postailuni jäivät postailematta :) Täällä sitä taas ollaan <3

   Poista
 7. Kauniita neuleita! Minä teen vaan yksinkertaisia, ei kirjoneuleita. Olisi kivaa osata tuollaisia taidokkaita tehdä. Jäälyhtyjä ihailen aina, mutta yhtäkään en ole itse tehnyt. Meillä kovat pakkaset tosin ovat aika harvinaisia, joten otollinen sää niiden tekemiseen on harvinaista.
  Mukavaa uuden vuoden alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla tämä neulominen on elämäntapa, joka välillä tahtoo lähteä lapasesta :) Meillä täällä Kainuussa on pakkasia ollut riittämiin. Nyt on pakkasta alle -20 astetta ja sehän tuntuu jo ihan t-paitakeliltä ;) Hyvää sunnuntai-iltapäivää ja alkavaa viikkoa <3

   Poista
 8. Olet kyllä taitava käsistäsi! <3 Kaunista ja leppoisaa viikonloppua! Täällä (Espoossa) on taivas juuri upean punainen, kun aurinko on nousemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu <3 Tänään täällä Kainuussa on ollut kaunis talvisää. Tähän kun saadaan vielä auringonpaistetta, niin siitä suorastaan ilo repeää. Odotan innolla kevättalven hankia!

   Poista
 9. pitäisi rohkaistua pistämään neulehame puikoille...

  VastaaPoista
 10. Paljon olet taas kaikkea kivaa ehtinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palaudun ja voimaudun puuhaamalla. Joskus tämä puuhailu lähtee lapasesta - kuten noiden Rakkaustarinalapasten <3

   Poista
 11. Voi hitsi mitä taideteoksia 👍😊upeeta.

  VastaaPoista
 12. Kauniit rakkauslapaset. Noita voisin pitää vaikken olekkaan rakastunut. Ja niin kauniita kukka-asetelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakkaustarinalapaset sopivat ihan kaikille, joilla sydän sykkii elosta ja ilosta <3 Hyvää alkavaa viikkoa sinulle, Sude!

   Poista
 13. Tosi kauniita lapasia! Jäälyhdyt on kauniita sekä kukin tai oksin koristeltuna että ihan pelkkinä jäisinä lyhyinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäälyhdyt ovat sieviä ja tunnelmallisen näköisiä. Olen joskus jäädyttänyt ruusuja maitotölkkeihin. Ne olivat myös sieviä.

   Poista
 14. Upeita lapasia ja lyhtyjä! Ei ole tullut koskaan kokeiltua kukkien jäädyttämistä lyhdyn sisään - ehkä nyt pöydällä oleva tulppaanikimppu päätyy jäähän!

  VastaaPoista
 15. Suloiset lapaset. Ihana romanttinen malli noissa.
  Ihana myös tuo jäälyhty. Noin kukkaset säilyvät kauan iloa tuottamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääsomisteissa ja -lyhdyissä kukista on iloa vielä pitkään. Lapasten malli ja nimi on sievä. Innostuin neulomaan monen monta lapasparia.

   Poista
 16. jäälyhtyjä voisin minäkin tehdä kun kylmää, joskus tehnyt, en toki noin paljon kukkia, jonku lakastuneen, ja jouluvalot alle loistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluvalot ovat hyvä idea! Valaistus sopisi hienosti jääsomisteisiin ja -lyhtyihin. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 17. Olipas siinä taas kaikkea kaunista! Lapasten nimi houkuttelisi neulomaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakkaustarina-lapasten nimi ja kuvio ovat sievät. Lapaset voi antaa vaikkapa rakkaimmille lahjaksi. Tällä viikolla olen virkannut joka päivä. Siitä lisää postauksissani myöhemmin. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 18. Kivat kuulumiset sinulla!
  Ihanat lapaset, näillä pakkasilla ilolla sujauttaa käteensä lämmitteeksi.
  Jäälyhdyt ovat niin kauniita. Leikkokukat vaaseista, kun joutavat niin teen myös jäätaidetta niistä. On pitkä ilo vielä kukistakin siinä merkityksessä.
  Mukavaa viikkoa ja talvisia puuhasteluja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuleet ovat olleet kyllä todellakin tarpeen. Kylmimpinä päivinä olen laittanut kahdet lapaset päällekkäin.
   Olen joskus tehnyt leikkokukkasomisteita tyhjiin maitotölkkeihin. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 19. Oi, että miten kauniita asioita olet saanut taas aikaiseksi. Jääkukat ovat upeita ja lapaset samoin!

  Kivaa alkanutta vuotta ja loppuviikkoa ja kiva että postasit pitkästä aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsitöiden tekeminen ja askartelu on lempipuuhaa vapaa-ajalla. Neuloessa ja virkatessa ajatukset pysyvät tekeillä olevassa käsityössä ja työasiat unohtuvat. Täällä ollaan blogipostausten ja blogien äärellä. Ja se tuntuu oikein mukavalle!

   Poista
 20. Tänä talvena tein sankoon jäälyhdyn, mutta täällä etelässä päin välillä vettä sataa, niin se suli pois, en viitsi enää tehdä, kun taas on tulossa vesisadetta. Mutta mielettömän kaunis on tuo tekemäsi lyhty.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!