sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Sytykeruusuja, -tulppaaneja ja -sipsejä

 


Pakkanen paukkuu,, virkkuukoukku viuhuu

Voi mahdoton, millaisia pakkasia on ollut. Pari viikkoa on ollut reilu kaksikymmentä astetta pakkasta ja välillä siihen pieni tuulen vinkka - kyllä tietää työmatkat kulkevansa kävellen! Mutta säästä viis, tulee kävelykilometrejä lähes viis. Nyt on sääennusteiden mukaan tulossa lauhemmat säät ja alle -20 steen pakkanen tuntuu t-paitakeliltä ;)

Tällä viikolla on viuhunut virkkuukoukku, kun olen virkannut isoäidin neliöitä. Myöhemmin kässämarttailen neliöistä istuinalustoja.

Metsäteemavuonna 2024 Marttojen käsityötempauksen aiheena on istuinalusta, tuo metsäretkellä niin hyödyllinen kapistus. Alustoja tehdään erityisesti päiväkotien käyttöön, mutta miksei myös marttojen omille retkillekin. Lämpimän alustan päällä on hyvä levähtää patikoinnin lomassa ja viettää vaikka eväshetki. Martat.fi

Tähteemme kynttilän pätkää...

Talven pimein aika on taakse jäänyttä elämää ja aletaan odottaa aurinkoisia keväthankia. Nyt on passeli aika askarrella kynttilöiden jämistä sytykeruusuja, -tulppaaneita ja sipsejä. 

Teimme sytykkeitä jo ennen joulua oppilaiden kanssa koulussa. Oppilaat pakkasivat tekemänsä sytykkeet sellofaanipusseihin ja antoivat ne lahjaksi läheisilleen. Koululla oli mukava tohina ja aika kului kuin siivillä yhdessä touhutessa.
Vinkki: Lasipurkkiin, rasiaan tai sellofaaniin pakatut sytykkeet ovat kiva tuliainen tai pieni lahja.

Sytykeruusut ja -tulppaanit

Tarvikkeet: 

kananmunakennoja
vanha kattila 
kynttilänjämiä 
pihdit
leivinpaperi ja/tai sanomalehti
1. Revi kananmunakennon alapuolen kuppiosat toisistaan. Siisti kuppienreunat repimällä. 
Kennon kuppiosista tulee ruusuja ja kuppien välissä olevista korkeista ja kapeista osista tulee tulppaaneja.

2. Revi kennon kansiosasta suikaleita ja paloja. Kierrä suikaleet rullalle ja laita ne kuppien pohjille. 

3. Laita kannesta repimäsi palat kennoruusunkukkiin täytteeksi.

4. Sulata kynttilänjämät kattilassa. 

5. Kasta pihtejä apuna käyttäen ruusunkukkia sulaneessa steariinissa ja nosta kuivumaan leivinpaperin tai sanomalehden päälle. 


Sytykesipsit


Tarvikkeet:

serviettejä
kynttilänjämiä
vanulappuja
vanha kattila
pihdit
leivinpaperi

Työohje on blogiarkistossani. 


Mitä sinulle kuuluu? Oletko käynyt äänestämässä ennakkoon?

Hyvää sunnuntai-iltapäivää ja alkavaa viikkoa!

22 kommenttia:

 1. Eikö olekin metkaa, kuinka lämpimältä tuntuu kovien pakkasten jälkeen, jos mittari näyttää vain kymmentä pakkasastetta. Kivoja nuo sytykeruusut ja sipsit. Itse en niitä ole koskaan tehnyt, mutta sain juuri lahjaksi sipsejä. Pitää testata, kuinka toimivat. Pidän ehdokkaita vielä jännityksessä ja käyn äänestämässä vasta myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin! Eilen satoi vettä ja tänä aamuna oli alle -5 astetta pakkasta. Laitoin neuleen päälle toppaliivin - ei sitä tällaisilla keleillä todellakaan enää hihoja tarvita :D Sytykkeiden tekeminen jo itsessään on kivaa puuhaa ja käytössä käteviä.

   Poista
 2. Sain ystävältä lahjaksi rasiallisen sytykesipsejä. Ovat niin kauniita, ettei tee mieli takkaan tai uuninpesään laittaa. Ajattelin tehdä niitä itsekin, joten sinulta saankin hyvän ohjeen. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita sipsejä ei oikein raskisi käyttää, mutta uuniin tai takkaan vaan. Tuollaiset käytettävät lahjat ovat kivoja. Ole hyvä ohjeesta. Joulun jäljiltä kun meillä monella on kynttilän loppuja.

   Poista
 3. Niin sävy sävyyn siellä kaikki ihanuudet mitä
  olet tehnyt. Sytykeruusut niin kätevät ja kauniit.
  Ja ihanat isoäidin neliöt, mukavaa ajan vietettä😊
  Leppoisaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Käsitöiden tekeminen ja askartelu on elämäntapa. Neulominen ja virkkaaminen tahtoo lähteä välillä vähän lapasesta :D Isoäidin neliöt ovat ihana klassikko ja paloista sommiteltua hauskoja kokonaisuuksia. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 4. Satumaisen ihania sytykekukkia.
  Sain tuommoisia lahjaksi yhtenä jouluna.
  Oli ihan sääli polttaa pois 💗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kananmunakennoista ja kynttilöiden lopuista saa kauniita ja hyödyllisiä sytykeruusuja. Kauneimmat sytykeruusut jätän joksikin aikaa takan äärelle. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 5. Nyt on sytykkeille ollut käyttöä,kun on ollut kovia pakkasia .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Voi mahdoton, että on ollut melkoisia pakkasia! Ja maltillinenkin pakkanen tuntuu pienenkin tuulen takia paljon kylmemmältä.

   Poista
 6. Kässämarttailu. Kiva sana.

  Ja tuo sytykkeiden tekeminen koululaisten kanssa kuulosti tosi kivalle, osallistavalle tekemiselle ja se, että antoivat läheisilleen. Tykkäsin!

  Monenmoista kivaa vinkkiä taas sinulla täällä koottuna. Minulla ei tullut nyt kynttilänpätkiä, kun tykästyin noihin led-kynttilöihin menneen joulun aikaan.

  Talvisten päivien iloa ja tulehan taas piipahtamaan!

  VastaaPoista
 7. Nuo sytykesipsit on miulle uusi juttu. Isoäidin neliöistä on moneksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sytykeruusut ovat monelle tuttu juttu, sipsit uusi asia. Isoäidin neliöt on ihana klassikko <3

   Poista
 8. Taitava sinä! Ennakkoäänestetty jo viime viikolla, jännäksi menee!

  VastaaPoista
 9. Onpas kauniita ruusuja ja nuo sytykesipsit ovat niin somia, ettei noita edes raskisi käyttää. Koristeena pitäisin ja ihailisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieviä ovat, mutta näitä tekee nopsasti lisää. Kierrätysteema toteutuu näissä kivasti - kananmunakennot ja kynttilöiden loput. Upeaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 10. Kiitos taas erinomaisista vinkeistä Tarja. Olen saanut tuollaisia ruusuja lahjaksi, ne ovat paitsi hyödyllisiä, myös erittäin kauniita. Sytytysipsejäkin sain kerran lahjaksi, ne ovat riittoisia; mökillä oleva sipsipurkki on ollut ahkerassa käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, Sirpa, kommentistasi! Sytykeruusut tulisijan äärellä ovat sieviä ja hyödyllisiä.

   Poista
 11. Kyllä on todella kauniita nuo ruusut ja sytykesipsit. Sytykesipseistä en ole aiemmin kuullutkaan.
  Onneksi parinkymmenen pakkasasteet on nyt takanapäin, pidän kyllä pakkasesta, mutta kun tuuli samalla kovasti, niin useana päivänä jätin kävelylenkit kokonaan väliin. Tänään pikkulinnut lauloivat täällä jo kovin keväisesti. Minäkin olen alkanut toivoa jo kevään tuoksuja ilmassa :)
  Iloista viikonlopun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sytykeruusut ovat monille tuttu juttu, mutta sytykesipsit uusi. Tänään oli ihan mahtava ulkoilusää. Kevättä kohti mennään ja se tekee mielen iloiseksi. Hyvää pian alkavaa viikkoa!

   Poista
 12. Syttysipsejä tuli tehtyä monena vuonna - ruusuja vain kerran... olivat mielestäni isompitöisiä. Sipsejä tehtiin nenäliinoista, tai niistä servetin valkoisista osistakin tussilla kirjoittaen kaikkea hauskaa, kuten: "Nyt sytyttää!, Joko Sytyttää!, Älä pala loppuun!, Kyteekö?
  ja mitä lie kaikkea hassua tuli mieleen - henkilökohtaisia nimillä jne. Lapsenlapset tykkäsi piirrellä myös niihin kuvioita.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!