maanantai 26. marraskuuta 2018

Kranssi suodatinpusseista - askarrellaan yhdessä Paltamon Marttojen kanssa


Torstaina ajaa hurautin Paltamoon marttailtaan. Kävin Kainuun Marttojen mediamartana esittelemässä Paltamon Martoille Marttajärjestön sekä marttayhdistysten nettisivuja.


Paltamon marttojen yhdistyksen nettisivuilla on kuvailtu erityisen hienosti runon muodossa, miten Paltamossa marttaillaan. Runon on kirjoittanut Paltamon Marttojen kulttuurimartta Karina Syrjänen.

Paltamon Martat

Kauneutta kylään:
kirsikankukkia!
Lämpöä. hoivaa:
vanhoille sukkia,
vauvoille kudotaan
töppöstä, myssyä.
Marttailloissa hämäränhyssyä
vietetään, jutellaan mukavia.
Kahvia juotu, kaakkuja syöty.
Meillä yhdistyy huvi ja hyöty.
kursseja monenkirjavia,
matkoja, tietoa, kulttuuria!
Kaikkea tätä on ohjelmassa
meillä, Paltamon Marttalassa.

Karina Syrjänen, kulttuurimartta, 28.2.2018


Marttailtaan olivat tulleet myös Riitta ja Sinikka Ristijärveltä. Kainuun Marttojen puheenjohtaja Riitta esitteli erilaisia käsityöideoita marttailtoihin. Tässä Riitta kertoo, kuinka somistettuja kynttilöitä tehdään.

Aloitimme illan toiminnallisen osuuden tekemällä kransseja suodatinpusseista. Tästä hommasta moni martta innostui ja suodatinpussikransseja tehdään varmasti vielä monessa kodissa.


Ristijärven Marttojen Sinikka kertoi itse saaneensa aikoinaan kipinän kranssien tekemiseen kranssikurssilta. Kurssilla kranssien tekeminen oli vienyt mennessään ja kurssin jälkeenkin Sinikka oli tehnyt havu- ja jäkäläkransseja. Hän on toteuttanut monivuotisen haaveen ja tehnyt suodatinpussikransseja. Saimme Riitalta ja Sinikalta ohjeita ja vinkkejä suodatinpussikranssien tekemiseen.

Kranssi suodatinpusseista

Tarvikkeet:

pahvia muotin tekemiseen
styroxkranssi
paketti suodatinpusseja
lyijykynä
nitoja ja niittejä
sakset
kuumaliimapistooli ja kuumaliimapuikkoja
ripustuslenkiksi rautalankaa, narua tai nauhaa

Somistukseen esim. paristokäyttöinen valosarja, nauhaa ja/tai helmiä.


1. Tee pahvista kaava: piirrä ja leikkaa pahvista kaksi ympyrää. Toisen ympyrän halkaisija 6 cm ja toisen 8 cm. Voit myös käyttää mm. juomalasia tai purkkeja muotteina.

2. Laita kaksi suodatinpussia päällekkäin ja piirrä ympyrät kaavoja käyttäen päällimmäiseen suodatinpussiin.

3. Niittaa suodatinpussit toisiinsa kiinni ympyröiden keskeltä. Leikkaa ympyrät irti niin, että lyijykynän jälki leikkautuu pois.


4. Rutistele ja rypistele suodatinpussiympyrät ruusuksi kerros kerrokselta aloittaen päällimmäisestä ympyrästä.

5. Kiinnitä ripustuslenkki styroxkranssiin.

6. Supista ruusu nupuksi ja pursota nupun kantaan pisara kuumaliimaa.

7. Liimaa ruusu kranssiin. Aloita liimaamalla päälle isompia kukkia ja sisä- sekä ulkoreunaan pienempiä kukintoja. Halutessasi voit sommitella kukat nuppineuloin kranssipohjaan ennen liimaamista.

8. Somista kranssi sitomalla esimerkiksi kranssin ympärille nauhaa tai liimaamalla kuumaliimalla helmiä. Ihanan valokranssin saat kieputtamalla kranssin ruusujen väliin paristoilla toimivan valosarjan.

Kransseja on tosi kiva tehdä näin joulun lähestyessä. Tosin nämä eivät kuitenkaan ole jouluisia, vaan suodatinpussikranssit voivat somistaa kotia läpi vuoden.


Kranssissa voi käyttää niin valkaisemattomia kuin valkaistuja suodatinpusseja. Kauniita kransseja saa värjäämällä suodatinpussit vesiväreillä tai punajuurien säilöntäliemellä. Kuivata värjätyt suodatinpussit ja tee kranssit yllä olevan ohjeen mukaan.


Paltamon Marttojen puheenjohtaja Eija kiitteli kaikkia marttailtaan osallistuneita.

Marttaillan jälkeen ajelin mukavissa fiiliksissä kotiin täysikuun valaistessa kuuran valkaisemaa maisemaa. Siinä oli esteettiset elementit kohdillaan <3

2 kommenttia:

 1. Kiitos Tarja matkasta Paltamoon! Toivotaan, että moni lukee ja haluaa tulla mukaan toimintaamme :)
  Terveisin Eija Homanen, pj

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, Eija! Oli tosi mukava marttailta. Marttailu on monipuolinen ja antoisa harrastus.

   Poista

Ilahdun kommenteista!