torstai 27. helmikuuta 2020

Vähän häävimpi päivä - Open koppa ja kroppa kuntoon! #eläjurnuta

OAJ Kainuu järjesti viime lauantaina (22.2.2020) opettajille Vähän häävimpi päivä-tapahtuman. Tapahtuma ei kylläkään vastannut nimeään. Päivä oli nimittäin huikeasti paljon enemmän kuin vähän häävimpi päivä!

Päivä koostui yhteisten luentojen ja ruokailujen lisäksi vapaavalintaisista pajoista. Pajoissa vaihtoehtoja riitti: fustra (Mikko Kervinen), jooga (IsoHOO), TRE -stressi hallintaan tärisemällä (Sanni Kilponen), BodyPump (IsoHOO), vesitreeni (Kaukavesi), lavis - lavatanssijumppaa (Arja Virkkunen), Uni, ravitsemus ja liikunta - Jaksa paremmin arjessa! (Kirsi Huotari), Palautuminen ja stressinhallinta (Minna Maksniemi), ääniergonomia (Anita Ortju), Voimauttava kuvataide -luento (Sini Saren), taideterapia (Maija Räihä), Kynämatkat "Sinunkauppoja työni kanssa" (Tarja Kerttula), luontovalokuvaus (Valtteri Mulkahainen), Kirjakoukku - neulo, kuuntele ja nauti (Raija Romppanen), Musiikkia mukavasti! (Minna Tikkanen), Katajanappipaja -sahataan, porataan ja hiotaan! (Kainuun Pirtti), Nainen ja raha - avain taloudelliseen mielenrauhaan (Danske Bank) ja kummituskierros (Heli Luhtaniemi).

Vaihtoehdoista jokainen löysi varmasti juuri sen oman juttunsa - ei ollut siis aihetta jurnuttaa (#eläjurnuta).


Scandicin aamiaispöydästä siirryimme Kaukametsään katsomaan ja kuuntelemaan tietokirjailija, stand up-koomikko, Speakersforumin puhujan Marjo Rantasen työhyvinvointiesitystä. Marjo puhui tunnelman luomisesta otsikolla Tunnelma tarttuu -miten johtaa tunnelmaa työyhteisön parhaaksi?

Rantanen latasi heti päivän alkuun meidät oikeaan tunnelmaan; valitse asento ja fiilis, tunne seuraa perässä. Kaikki me yleisössä laitoimme kädet koukkuun, voittaja-asentoon. Tämä on se tämän päivän ja kaikkien muidenkin päivien asento - tällä voittajafiiliksellä otetaan päivästä kaikki irti!

Rantanen sanoi, että tunnelma ohjaa omassa työssä ja antaa energiaa. Tunnelma on enemmän kuin hämärävalaistus ja kynttilät. Se on kivijalka, minkä päälle kaikki rakentuu, mitä ikinä teemmekin. Tunnelma tarttuu, koska aistimme toistemme todellisia aikomuksia, ajatuksia ja tunteita sanojen ja tekojen takana.

Kun nauraminen loppuu, ongelmat alkaa.
Kun huumori loppuu, ongelmat alkaa.
Kun ihminen hiljenee, ongelmat alkaa.
Jos kommunikointi loppuu, ongelmat alkaa.
Jos tieto ei kulje, spekulointi ja arvailu alkaa.

Rantanen antoi viisi ohjetta elämään:
1. Arvosta itseäsi.
2. Ajattele tulevaisuutta mahdollisuuksien kautta.
3. Älä anna muiden vaikuttaa päätöksiisi.
4. Ole itsesi paras kaveri.
5. Seiska on yhtä hyvä kuin kymppi.


Ajatelma: Marjo Rantanen, kuva: Tarja Karvonen

Marjo Rantanen on ehdokkaana Speakersforumin Vuoden Puhujaksi. Kävin Speakersforumin sivuilla antamassa ääneni Rantaselle. Olen sitä mieltä, että tunnelman merkityksestä työyhteisössä ja työyhteisön haasteita on hyvä tarkastella juuri kuten Rantanen sai meidät tekemään - naurun kostuttamin silmin ja poskilihakset jäykkänä hymyilystä ja naurusta. Äänestyksen tulos julkistetaan Vuoden Puhuja-gaalassa maaliskuussa.


Valitsin aamupäivän ohjelmaani Maija Räihän Taideterapia-pajan. Räihä opiskelee taideterapiaa Helsingissä. Koulutus on nyt siinä vaiheessa, että hän voi pitää esim. työpajoja ja ryhmiä, joissa käytetää taideterapeuttisia menetelmiä.

Taideterapia-pajassa maalailimme kuvitteellista seinää käsin ja kehon eri osilla, piirsimme vahaliiduilla ensin silmät kiinni viivoja ja sitten etsien työstämme mielenkiintoinen yksityiskohta tai yksityiskohtia, joiden piirtämistä jatkoimme.

Minä näen... Minä tunnen... Minä kuulen... Jokainen muutti oman työnsä sisällön sanoista lauseeksi tai ajatelmaksi. Työt käytiin läpi ensin pienemmissä ryhmissä ja lopuksi jokainen vuorollaan esitteli toisille taideterapiapajalaisille oman työnsä ja ajatelmansa.

Aivan mahtava tekniikka ja loistava ohjaaja.


Iltapäivän pajaksi valitsin Valtteri Mulkahaisen luontokuvauspajan. Mulkahainen asuu Sotkamossa ja työskentelee Sotkamon Lukiossa. Hän saanut paljon näkyvyyttä ottamillaan luontokuvilla ja voittanut palkintoja useissa valokuvakilpailuissa.

Mulkahainen kuvailee harrastuksensa olevan henkireikä, kun elämä on kuin oravanpyörässä olisi. Kun hän ottaa kameran ja menee metsään, tulee hän muutaman tunnin päästä takaisin ihan eri ihmisenä. Huikean upeiden kuvien lisäksi hän kertoi, kuinka luontokuvia otetaan ja millaista hänen luontokuvausharrastuksensa on.

Karhuja Mulkahainen käy kuvaamassa karhuvarmassa paikassa, Martinselkosella. Karhujen katselu ja kuvaaminen on turvallista karhukojujen kuvausaukoista. Yhden yön aikana Mulkahainen ottaa noin 8000-9000 kuvaa.

Luontokuvauspajamme vetäjä vinkkaa, että eläimiä kuvatessa ei kannata jäädä odottamaan kuvattavan kohteen hyvää asentoa tai liikettä, sillä silloin se on jo ohi. Kannattaa kuvata kuvia sarjoina 5-10 kuvaa kerralla, sillä se paras kuva saattaa tulla yhdestä sekunnin mittaisesta hetkestä. Maisemaa tai luonnon yksityiskohtaa kuvattaessa kannattaa ottaa kuvia eri kuvakulmista ja 50-70 kuvaa samasta kohteesta. Kuvista parhaat valikoidaan ja käsitellään kuvakäsittelyohjelmalla sitten kotona koneen äärellä.


Suomen kesä © Valtteri Mulkahainen

Miksi karhut kiinnostavat? Mulkahainen sanoi karhun pentujen olevan kuin pieniä lapsia, jotka leikkivät ja temmeltävät. Karhut ovat aina kiinnostaneet ihmisiä, karhuista on taruja ja satuja.

Martinselkosen Eräkeskuksen karhunkatselusafareihin voit tutustua klikkaamalla tästä KLIK.


Winter day © Valtteri Mulkahainen

Mulkahaisen eläkkeellä oleva kollega, Alpo Komulainen, on sanonut ettei luonto ei anna kaikille kuvata itseään. Kun katselimme Mulkahaisen ottamia luontokuvia, niin ajattelin tuon toteamuksen olevan niin totta! Vaikka eri elementit olisivat kohdillaan (välineet, valot, maisemat, aika ja paikka), niin kyllä siihen tarvitaan tavallista parempaa luontosuhdetta, taitoa kuvata ja silmää luonnon yksityiskohdille. Ja noita kaikkia ominaisuuksia palkitulla luontokuvaaja Valtteri Mulkahaisella on!

Mulkahaisen kertomukset kuvauskokemuksistaan, vinkit valokuvien ottamiseen ja kannustus luontokuvausharrastukseen pariin innostivat!

Tästä klikkaamalla KLIK pääset Valtteri Mulkahaisen facebooksivuille.Iltapäiväkaffin jälkeen kirmaisimme päivän päättävälle luennolle, työhyvinvoinnin guru, JYU OKL:n professori ja filosofi Juha T. Hakala luennoimalla otsikolla Osaatko katsella asioita toisin – sytykkeitä opettajan arkeen.

Hakala sanoi, että silloin ollaan veitsen terällä, kun loma-ajat eivät riitä palautumiseen. Onko TYÖ edes aina syyllinen uupumukseen? Olemme rakentaneet arjestamme erilaisilla elementeillä himmelin. Monet elävät suorittavaa vapaa-aikaa, vapaa-ajalla on paljon tavoitteita. Kalenteri täyttyy vapaa-ajan menoista, perheenjäsenten menoista eri suuntiin - vapaa-ajan övereitä. Työn ja vapaa-ajan kokonaispaketista voi tulla niin kova, että raja tulee vastaan. Uupumus tuntuu tarttuvan, väsynyt kilahtelee ja elämä kapeutuu.

Hakala kertoi selkiyttäneen ajatuksiaan kirjoittamalla. Hänen ajatuksia ja tekstejä voi lukea mm. seuraavista teoksista:
Kohtuuden kirja: Näkökulmia ääriyhteiskuntaan
Luova laiskuus: Anna ideoille siivet
Pakattu aika: Kiireen imusta hallittuun hidasteluun
Tylsyyden ylistys: Ikävystyneisyys on luovuuden alku

Kirjojen otsikot ovat niin kiinnostavia, että kävin jo kirjastossa hakemassa Luova laiskuus-kirjan lukemiseksi hiihtolomalle.Vähän(kö hurjan paljon) häävimpi päivä huipentui Kaukametsässä KAO:n konservatorion ABBA -konserttiin.

Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again
My my, just how much I've missed you?

11 kommenttia:

 1. Siis aivan upea päivä, ihanan monipuolisesti vaikka mitä. Poimin mukaani nämä:
  Kun nauraminen loppuu, ongelmat alkaa.
  Kun huumori loppuu, ongelmat alkaa.
  Kun ihminen hiljenee, ongelmat alkaa.
  Jos kommunikointi loppuu, ongelmat alkaa.
  Jos tieto ei kulje, spekulointi ja arvailu alkaa.

  Rantanen antoi viisi ohjetta elämään:
  1. Arvosta itseäsi.
  2. Ajattele tulevaisuutta mahdollisuuksien kautta.
  3. Älä anna muiden vaikuttaa päätöksiisi.
  4. Ole itsesi paras kaveri.
  5. Seiska on yhtä hyvä kuin kymppi.

  Tulivat nyt tarpeeseen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtava päivä! Hyvää oli monipuolinen pajatarjonta - jokaiselle löytyi varmasti se oma juttu. Nämä ohjeet kannattaa kirjoittaa vaikka kalenteriin, niin ei unohdu ja tarpeen vaatiessa voi palautella mieleen. Ihanaa viikonloppua sinulle, Outi <3

   Poista
 2. Onpa sulla ollut oikea voimapäivä! Ja olen täysin samaa mieltä valokuvaajaopettajan kanssa, metsä ja luonto kokonaisuudessa on henkireikä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivälle tuli pituutta, mutta ei se silloin lauantaina uuvuttavalta tuntunut. Sunnuntaina ehti levätä ennen uutta työviikkoa. Luin joskus tutkimuksen, jossa oli tutkittu metsässä liikkumisen vaikutusta ihmiseen. Tutkimustuloksen mukaan mm. stressi lievittyi. Mitä kauemmin metsässä oli, sitä enemmän stressi lievittyi. Metsässä puiden halaaminen ei siis ole pelkkää hupsuttelua <3

   Poista
 3. Vaikuttaa hienolta päivältä kaiken kaikkiaan!
  Hyviä neuvoja annettu elämän ja työn varalle. Hiljaisuudesta ja ongelmista en olisi ihan niin varma, riippuu miltä kantilta katsoo :) Meillä on avotoimisto ja siellä on ihan kamala meteli, paperitöiden tekeminen vaatii todellisia hermoja ja keskittymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Tuo avotoimisto on kyllä ihan oma juttunsa tosiaan. Muistelen kuulleeni aamu-tv:sta (telkkari aamulla auki, että kuulen, mitä maailmalla tapahtuu), että on todettu etteivät nuo aiemmin trendikkäät avotoimistot olleetkaan ihan niin hyvä juttu. Eli monissa muissakin työpaikoissa nähtävästi on siis tehty tuo sama havainto. Rentouttavaa viikonloppua sinulle, Sartsa <3

   Poista
 4. Kiitos sinulle kommentistasi <3 Viisaita ajatuksia ja ohjeita. Iloista viikonloppua sinulle, Marja-Terttu :)

  VastaaPoista
 5. Onpa ollut mielenkiintoinen päivä ja hyviä neuvoja :) Kyllä se niin on, että itseäkin kiinnostaa luonto ja karhut. Viimekesänä pääsinkin katsomaan kojusta karhuja. Haluaisin mennä uudelleen. Mukavaa helmikuun loppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Minä en ole ollut karhusafarilla. Oli varmasti mielenkiintoinen ja kiehtova kokemus! Vanhempieni mökin lähellä on ollut karhuja. Mutta en ole koskaan nähnyt marja- ja sienienkeräysreissuilla. Hyvää pian alkavaa maaliskuuta <3

   Poista
 6. Mielenkiintoinen päivä -opeilla:)
  Muistan aina kun oli opetajien koulutuspäivät..silloin vasikkalauma ..pääsi pellolle,ja ....taas kellon alle seisomaan:)),muistelemaan mitä hauskaa tuli tehyä;))
  Luonto on tärkeä!!
  Ja tuo murehtiminen ,se pitää oppia kantapään kautta,,,,joskus onnistuu,joskus ei:))
  OiKEIN MUKAVAA VIIKONLOPPUA! ja Hiihtolomaa:)
  jk.Tais muuten alkaa hiihtoloma?
  Kiitos Tarja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa <3 Hiihtoloma alkoi eilen. Kalenteri on tämän viikon kohdalta tyhjä arkisista menoista :)

   Poista

Ilahdun kommenteista!