perjantai 17. syyskuuta 2021

Mari Hyypiä: Kirjontaa niille, joita v*tuttaa


Olemme lukeneet ja katselleet Mari Hyypiän Kirjontaa niille, joita v*tuttaa. Kyllä olemme nauraneet! Kirjotut tekstit ovat roisin hauskoja - jos elämälle rohkenee välillä vähän nauraa.

Jokaisen kirjontaohjeen yhteydessä on teksti, jossa kerrotaan kirjotun tekstin taustoista. Kirjontatyöt eivät siis ole vain pelkkiä hilpeitä tokaisuja, sammakoita suusta tai harmittavien kokemusten jälkeisiä kaikenkirjavia ajatuksia. Ne ovat syvimpiä tuntoja, kun kaikki ei mene tai ei mennyt, niin kuin haave, toive tai yritys oli. Kuten kirjan takakannessa lukee:

"Aina ei inspiroi, eikä joka päivä jaksa tarttua hetkeen. On aika lakata sievistelemästä ja luopua korulauseista." 

          Mari Hyypiä  

Jos kirjominen ei ole tuttu käsityötekniikka, niin rohkeasti tämän kirjan kanssa kirjomaan. Kirjan alussa on nimittäin selkeät ohjeet, miten kirjotaan. Kirjasta löytyy ohjeet ja vinkit materiaalivalintoihin, kirjonnassa tarvittaviin tarvikkeisiin ja kirjan ohjeissa käytettäviin pistoihin.

"Kirjominen ei itse asiassa ole ollenkaan vaikeaa, kun siitä pääsee jyvälle." 

           Mari Hyypiä 


VOI KUN TIETÄS


"Aina ei tiedä. Mutta ei tarvitse. Rasti vaan kaikkiin ruutuihin, niin homma on selvä."


Ohje Kirjontaa niille, joita v*tuttaa -kirjan sivuilla 50-51 ja 94.LÄHDETÄÄN SIITÄ, ETTÄ TÄHÄN ON TULTU 


"Joskus täytyy vain myöntää tosiasiat, se on kaiken viisauden alku."


Ohje Kirjontaa niille, joita v*tuttaa -kirjan sivuilla 48-49 ja 93. 


"Ennen vanhaan oli raskasta, kun oli sotaa, nälkää ja puutetta. Nykyään on raskasta, kun kaikki asiat muuttuvat ja maailma on iso. Siinä ovat filosofit ihmeissään, kun pitäisi sanoittaa elämisen tuskaa."

"Kirjontatyön estetiikalla voi viestiä sisäsisestä turhautumisestaan, ja samalla neulan pitämisessä kehittyy itsehillintä. Mikä mietiskelyn mahdollisuus aukeaakaan, kun saa sohia neulaa kankaan läpi. Siinä sitä on onnellinen kuin oravainen sammalvuoteellansa!"

Mari Hyypiä 

Nyt kirjotaan!

Mikä olisi sinun tunteita kuvaava teksti kirjottuun seinätauluun?

Lystiä viikonloppua!


Kirjan esittelykappale saatu Into Kustannukselta.

13 kommenttia:

 1. Hauska kirja 😊 Vastaavia tuntemuksia on itsekullakin, joten välillä olisi kyllä paikallaan arkirealistimiset kirjonnat. (On tullut joskus jonkin verran kirjottuakin, ei ihan tuntematon kuvio ;) )

  VastaaPoista
 2. Voi että miten hienoja oivalluksia. Hiukan huumoria ei kai juuri koskaan haittaa. Voisin ruveta harrastamaan kirjontaa ihan vaan tuon kirjan vuoksikin!

  VastaaPoista
 3. Kiva kirja, joka ehkä innostaa ihmisiä opettelemaan uuden taidon.
  Tein runsaan 10 vuoden ajan ristipistotöitä melkoisella innolla ja antaumuksella. Enemmän kaikenlaisia kuvia, kuin tekstiä. Ruusuja rakastavalle ystävälle tein syntymäpäivälahjaksi taulun, johon kirjoin Eino Leinon runon ruusujen kehystämänä. Toiselle ystävälle taas häälahjaksi siirtolapuutarhamökkiin aforismi-tyyppisen taulun.

  VastaaPoista
 4. No nyt taitaa olla tosi kiva kirja! Tuollaisia kirjontoja oon nähnyt ja ihmetellyt, että mistä ne kaikki sattuvat tekstit oikein tulee keksittyä. Hah, nyt ei tarvitse itse keksiä. Ehkä joku tuollainen pitäisi nyt kirjoa.

  VastaaPoista
 5. Ihan mahtava kirjaidea! Pitääkö tässä nyt mennä ostamaan kirja ja opetella kirjomaan. Melkein sanoisin, että juu. :-D

  Mukavaa syysviikonloppua! <3

  VastaaPoista
 6. Minun kirjontahommat kaipais just tuollaista vertaistukea ;D
  Toisaalta oma lausahdukseni voisi olla: Onko pakko siivota, jos ei taho?

  VastaaPoista
 7. Hmmm... Joskus innostuin ristipistoista ja innostuksen aallonharjalla ostin runsaasti siihen liittyviä matskuja. Arvatenkin mikään ei ole tähän päivään mennessä valmistunut. Lapsena minulla oli pieni ristipistotyö, jossa oli mustavalkoinen kissa, joka leikki punaisella lankakerällä. Jotenkin minusta tuntui, ettei sekään aivan valmistunut, vaikka on kait siitä jo niin kauan aikaa, etten ihan satasella muista :D
  Mutta tämän kirjan voisi vaikka hankkia ja tehdä jonkun huoneentaulun, kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
 8. Hahhaa, minulle sopisi oikein hyvin jokin 'aina ei välttämättä jaksa' -tyylinen huoneentaulu. Arvostan tuollaista realiteetit tunnustavaa kirjaa. Joskus olen tehnyt aika työläitä helmikirjontatöitä ja se jos mikä on meditatiivista puuhaa. Kirjonta ja palapelien teko kuuluu ehdottomasti samaan sarjaan.

  VastaaPoista
 9. Boa tarde. Parece ser um livro muito bacana e interessante. Considero alguns bordados verdadeiras obras de arte.

  VastaaPoista
 10. Kiva kun tämä toimii suomeksikin. Olen jo pitempään seurannut @broderauttexten.
  Hauskaa!

  VastaaPoista
 11. Voi ei.Kiitos .Teki hyvää lukea tämä. Itse en juurikaan koskaan ole kirjonut mutta sopii nuo lauseet koko elämään.

  VastaaPoista
 12. Onpa hauska kirja! Minun kirjontatyössäni varmasti lukisi näin: Ei se haittaa, nouse ylös ja yritä uudelleen.
  Kaunista sunnuntaita sinulle Tarja <3

  VastaaPoista
 13. Huumorin kukka se on paras kukka🌼
  Varmasti ilolla lukeeki ja siten oppiikin ..ihannoin muiden kirjonta taitoja. Ehkäpä joku kerta voisin kokeilla itsekkin. Koulussa tuli tehtyä joitain töitä.
  Mukavaa viikkoa sinulle🍁🤗

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!